Forum   fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

(26 wyników)
  • Proponuje podsmażyć tę cebule i czosnek podawać z świeżym pieczywem typu bagietka lub tradycyjne bułeczki typy pupcia. jak chodzi o przyprawę kucharek może być. Coś innego nie zaszkodzi chodzi o to albo przyprawa albo sól proponuje przyprawę pozdrawiam!!!!
  • zdradzisz swój przepis, bo fasolka się już moczy
  • Od rodziny dostałem zamówienie na fasolkę po bretońsku. I właśnie się tak zastanawiam czy może ktoś z was do swojej fasolki wprowadził jakieś godne polecenia unowocześnienia/innowacje, bo w sumie trochę już nudna taka zwykła fasolka? Z góry dziękuję za pomoc.
  • A co z koncentratem? Kiedy go sie dodaje?
  • W Bretanii nikt raczej nie slyszal o fasolce po bretońsku tak wiec mnie tak lekko olsnilo ze skoro jest dosc podobna do angileskich baked beens to chyba poprostu ktos kiedys przekrecil nazwe fasolki po britońsku(briton-mieszkaniec anglii sprzed okupacji Rzymskiej), i stad wyszla fasolka po bretońsku... Hehehehehe tak to jest jak sie musi a sie niechce to sie zajmuje wszystkim innym niz praca:D:D
  • Dziewczyny, jak się obchodzić z fasolą do fasolki? Moczyć, nie moczyć, moczyć we wrzątku? Zmieniać wodę, nie zmieniać, czytam różne opinie i już tego nie ogarniam. A tak BTW, jakiś super sprawdzony przepis mile widzianny.
  • Bardzo proszę o pomoc. Wczoraj chcąc się nauczyć gotować ww fasolkę, poprosiłam o pomoc starszą ciocię (ciocia nauczona gotować, tak jak gotowała jej mama i babcia...). Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, ze na koniec dodała do tej fasolki zasmażkę z 2 łyżek mąki i 3/4 szklanki oleju (!!!!!!!). I kicha. Ona twierdziła, że dobre, mi i mężowi za nic nie smakuje bo za tłusta. Czy wie ktoś może jak mogłabym, się teraz pozbyć tego oleju? jak mogę troszkę ją odtłuścić? będę bardzo wdzięczna ...
  • Zrobiło mi się za dużo, a po wczorajszym grzybobraniu doszła zupa grzybowa, kotlety grzybowe, grzyby duszone.... Nie chciałabym żeby się zmarnowała.
  • Może to głupie, ale nigdy nie jadłam i tym bardziej chciałabym dowiedzieć się jak zrobić taką potrawę. Proszę o jakiś konkretny przepis. dzięki
  • Zrobiłam cały gar takowej fasolki i chyba tego wszystkiego nie zjemy czy jest jakiś sposób na umieszczenie jej w słoikach aby mieć gotową za 2-3 tygodnie?
  • gotujecie w tej samej wodzie, w której się moczyła, czy też wodę wymieniacie? Coś mi świta, że odlewanie wody niweluje wzdymające działanie fasoli, chyba coś takiego kiedys czytałam. Dotąd moczyłam i gotowałam chyba w tej samej wodzie, o ile pamiętam (dawno nie gotowałam). Czy mógłby mnie ktoś oświecić w tym temacie?
  • żeby nie przedobrzyć? a nie chcę kupować gotowych mieszanek a bardzo dawno jej nie jadłam/gotowałam. Na razie pływa w niej liść laurowy i odrobina soli
  • prosze o przepis na soczystą fasolke po bretońsku z mięskiem i kiełbaską , z góry dziękuję maxim
  • czy oprócz majeranku coś jeszcze?
  • tylko że fasola użyta w przepisie jest pomieszana; czerwona i taka maleńka- biała, zamiast zwykłego jaśka. do tego całość jest bardzo pikantnie doprawiona a zamiast całych kawałków miesa lub, jak kto woli- kiełbaski, są takie "strzępki" jak mielone do spagetti. oprócz samej fasoli analogia do "bretońskiej" jest taka, że zalewa jest bez wątpienia na bazie pomidorów. jak się nazywa to danie? macie może link do przepisu? przypuszczam, że jest łatwy, pewnie doświadczony kucharz rozpo...
  • Zrobiłem tego 5 litrów zapraszam was wszystkich bo jesteście sympatyczni ! Cholera chyba nie starczy hihi, ale chęci są !!!!
  • witam, mam straszną ochotę na fasolkę ale nie namoczyłam jaśka :P. Można ją podgotować dłużej albo zrobić jakimś innym sposobem? Pomóżcie..
  • Dzisiaj namoczyłam fasolkę średniej wielkości, mam ochotę zrobić ją po bretońsku. Poproszę o przepis.
  • słyszałam, że są sposoby na to, by fasolka była łatwiej strawna, czy ktoś je zna? Wiem, że pomagają zioła, ale coś jeszcze, jakiś sposób gotowania? pomóżcie, bo lubię, a niestety niezabardzo mogę to jeść.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się