Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sprzedaż mieszkania

IP: *.pkobp.pl 29.10.03, 12:27
    Proszę o pomoc,
    Kupiłem mieszkanie w 2000r i skorzystałem z ulgi budowlanej.
    Obecnie podpisałem umowę z Developerem i w 2005 będę miał nowe mieskzanie.
    Jednakże nurtuje mnie problem podatku od sprzedaży mojego obecnego mieszkania
    tzn czy będę musiał go zapłacić ? I co ze zwróconym podatkiem z tzw ulgi
    budowlanej).
    Słyszałem iż jeżeli pieniądze ze sprzedaży mieszkania przeznaczę na nowe to
    bedę zwlniony z opłaty podatku na rzecz US.
    Czy ktoś już to przerabiał?
    Proszę o wskazówki.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Sprzedaż mieszkania IP: *.acn.pl 29.10.03, 20:48
        Na wszelkich ulgach budowlanych się nie znam i na ten temat się nie
        wypowiadam. Mogę się natomiast wypowiedzieć na temat podatku dochodowego.
        Jeśli sprzedajesz coś od nabycia czego (nabycia w sposób inny niż spadek bądź
        darowizna) nie minęło 5 pełnych lat (uwaga: nie liczy się roku, w którym
        nabyłeś) to masz obowiązek zapłacenia podatku dochodowego w wysokości 10%
        uzyskanej przy sprzedaży ceny. Ale jeśli całą uzyskaną cenę przeznaczysz w
        ciągu 2 lat nabycie innego mieszkania czy domu - wówczas podatku tego nie
        płacisz. Czy to w miarę zrozumiale napisałam? Pozdrowionka serdeczne. B.
        • Gość: tsek Re: Sprzedaż mieszkania IP: *.acn.waw.pl 29.10.03, 21:06
          Jesli mieszkanie jest kredytowane czesciowo, to na nowe mieszkanie w ciagu 2
          lat trzeba przeznaczyc kwote rowna wartosci sprzedanego mieszkania, czy to co
          zostalo po splaceniu kredytu ?
        • Gość: Paweł Re: Sprzedaż mieszkania IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.10.03, 21:22
          Dzieki za pomoc. Zrozumiałe.
        • Gość: Neustadt Re: Sprzedaż mieszkania IP: *.nfz.gov.pl / 62.233.197.* 17.12.03, 16:01
          A co zrobić w takiej sytuacji, żeby nie płącić 10% podatku:
          - narzeczona kupiła mieskzanie w spółdzielni, na razie nie jest to odrębna
          własność, wzięła kredyt w wysokości 80% ceny
          - ja kupuję mieszkanie u developera, w przyszłym roku będzie oddane do użytku,
          nie wpłaciłem jeszcze pełnej ceny, w tej chwili raty wpłaca już bank (50%)
          - nie chcemy dwóch mieszkań, więc narzeczona sprzedaje swoje mieszkanie, spłaca
          kredyt, resztę (20%) przeznacza na moje mieszkanie (w chwili sprzedaży jesteśmy
          już małżeństwem)
          Od jakiej kwoty trzeba zapłacić podatek od sprzedaży?
          Czy podatku da się uniknąć, jeśli moje mieszkanie kupimy ostatecznie jako
          małżeństwo i te 20% zaliczymy jako "cel mieszkaniowy"?
          Czy wystarczy, jeśli 20% pozostałe ze sprzedaży mieszkania narzeczonej
          przeznaczymy na wykończenie mojego mieszkania bez ustanawiania wspólnej
          własności skoro jesteśmy już małżeństwem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka