Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od spadku???

IP: *.tpi.pl 15.11.03, 18:00
    otrzymalam spadek po babci..wartość jest dość duża okolo 150000,wiem ze bede
    musiala zaplacić podatek ale w jakiej wysokości?slyszalam o róznych sumach
    ale wszystkie byly dość duże...czy mogę prosić o rozlożenie podatku na raty?i
    jeśli tak to gdzie mam kierować pismo i jak mniej więcej ma ono wyglądać?z
    góry dziękuje za odpowiedź...pozdrawiam....
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Podatek od spadku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 16:11
        Gość portalu: basia napisał(a):

> otrzymalam spadek po babci..wartość jest dość duża okolo 150000,wiem ze bede
        > musiala zaplacić podatek ale w jakiej wysokości?slyszalam o róznych sumach
        > ale wszystkie byly dość duże...

Przy wartości 150.000,-zł podatek od spadku powinien wynosić 9.208,70,-zł.
        Czy w skład spadku wchodzi może mieszkanie bądź budynek mieszkalny - jeśli tak
        to napisz mi to koniecznie, bo te przedmioty mają dodatkowe zwolnienie pod
        pewnymi warunkami, ale nie wiem czy nabyłaś takie przedmioty oraz czy spełniasz
        warunki do zastosowania takiej "specjalnej" ulgi.

>czy mogę prosić o rozlożenie podatku na raty?i

Możesz, to napewno możesz. Kilka razy spotkalam się już z rozłożeniem podatku
        od spadku na raty.

> jeśli tak to gdzie mam kierować pismo i jak mniej więcej ma ono wyglądać?

Tego nie wiem i nie chcę wprowadzać Cię w błąd. Podobnie jak nie wiem czy US z
        tytułu rozłożenia na raty nie dolicza jakichś odsetek (to bardzo prawdopodobne,
        że tak, ale nie jestem pewna). Ja (nie będąc pewną) składałabym takie pismo do
        urzędu skarbowego, albo tam zapytała. Wydaje mi się również, że tutaj na forum
        (albo w developerów) kiedyś był taki wątek właśnie o rozkładaniu na raty -
        spróbuj poszukać. A może tu ktoś przyjdzie i coś dopisze? Pozdrawiam Cię
        bardzo serdecznie. B.
        • observer2 Re: Podatek od spadku??? 22.11.03, 18:27
          Gość portalu: Bebiak napisał(a):

>
          > Czy w skład spadku wchodzi może mieszkanie bądź budynek mieszkalny - jeśli
          tak
          > to napisz mi to koniecznie, bo te przedmioty mają dodatkowe zwolnienie pod
          > pewnymi warunkami, ale nie wiem czy nabyłaś takie przedmioty oraz czy
          > spełniasz warunki do zastosowania takiej "specjalnej" ulgi.

Witam Droga Bebiak (wyrazy podziwu i uznania, jak przystalo na Observera -
          obserwuje od dawna - jestes niezwykla).
          Ale przy okazji pytanie do Sily Fachowej, bo w moim poblizu sytuacja bardzo
          podobna do tej z tematu.
          Tzn wartosc zblizona, lub troche mniejsza. Spadek dla mojej corki po mojej
          stryjence - czyli III grupa. Jest to mieszkanie we wspolnocie.
          Jakie sa te "dodatkowe pewne warunki" i czy moga miec zastosowanie do tej
          grupy, czy to tylko dla blizszego pokrewienstwa (i z ktorej linii).

Serdecznie pozdrawiam

Observer
          • Gość: Bebiak Re: Podatek od spadku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 21:57
            observer2 napisał:

> Witam Droga Bebiak (wyrazy podziwu i uznania, jak przystalo na Observera -
            > obserwuje od dawna - jestes niezwykla).

Dzięki serdeczne:))

> Ale przy okazji pytanie do Sily Fachowej, bo w moim poblizu sytuacja bardzo
            > podobna do tej z tematu.
            > Tzn wartosc zblizona, lub troche mniejsza. Spadek dla mojej corki po mojej
            > stryjence - czyli III grupa. Jest to mieszkanie we wspolnocie.
            > Jakie sa te "dodatkowe pewne warunki" i czy moga miec zastosowanie do tej
            > grupy, czy to tylko dla blizszego pokrewienstwa (i z ktorej linii).

Osoba z III-ciej grupy podatkowej może skorzystać w przypadku spadku z tej ulgi
            a art. 16 ustawy tylko wtedy jeśli była zawarta umowa o ile dobrze pamiętam
            (nie mam ustawy w domu) o sprawowanie opieki nad spadkodawcą i to na dodatek
            zawarta przed przedstawicielem gminy (dzielnicy). Nie pamiętam o jakiego
            przedstawiciela chodzi (mogę sprawdzić w ustawie oczywiście), a jeśli takiej
            umowy na było to to zwolnienie nie przysługuje osobom z III-ciej grupy.
            Napisz koniecznie czy taką umowę Twoja córka miała zawartą (jeśli tak to
            sprawdzę szczegóły w ustawie). Gdyby nie miała zawartej tej umowy to nie chcę
            Cię martwić, ale podatek przy wartości rzędu 150.000,-zł byłby (wg mnie)
            olbrzymi, bo wynosiłby 27.786,30,-zł.
            Generalnie: ulga ta (z art. 16) przysługuje osobom z I-szej grupy podatkowej w
            przypadku spadku i darowizny, a osobom z II-giej grupy podatkowej w przypadku
            tylko spadku (III-cia grupa tylko w spadku ale wymagana ta umowa, o której
            napisałam wyżej).
            Te dodatkowe warunki to:
            - obdarowany jest obywatelem polskim;
            - odpowiednia grupa podatkowa (to co wyżej napisałam);
            - mieszkanie/dom do 110 m.kw. powierzchni użytkowej;
            - obdarowany nie ma swojego mieszkania (żadnego) ani domu mieszkalnego;
            - w nabytym mieszkaniu/domu zamieszka, będzie mieszkał przez 5 lat (nie
            zbywając go oczywiście).
            Uwaga do tego zamieszkania: ustawa mówi o zamieszkaniu, jednak z tego co wiem
            większość US wymaga zameldowania (pobyt stały), bo ponoć tam człowiek mieszka
            gdzie jest zameldowany.
            Czy to w miarę dla Ciebie jasne? Jak coś nie tak to się upomnij a ja pozdrawiam
            Cię serdecznie i raz jeszcze dzięki. B.
            • observer2 Re: Podatek od spadku??? 24.11.03, 22:19
              Gość portalu: Bebiak napisał(a):

>
              > a art. 16 ustawy tylko wtedy jeśli była zawarta umowa o ile dobrze pamiętam
              > (nie mam ustawy w domu) o sprawowanie opieki nad spadkodawcą i to na dodatek
              [ciach]
              > Napisz koniecznie czy taką umowę Twoja córka miała zawartą (jeśli tak to
              > sprawdzę szczegóły w ustawie). Gdyby nie miała zawartej tej umowy to nie
              [ciach]
              > Czy to w miarę dla Ciebie jasne? Jak coś nie tak to się upomnij a ja

Witam Droga Bebiak,
              Dziekuje za odpowiedz. Zgadlem mniej wiecej wysokosc tego podatku.
              Zadnej takiej w/w umowy nie bylo. Trudno. Zycie to nie je bajka :))

Pozdrawiam

S.
        • Gość: Jacek Re: Podatek od spadku??? IP: 217.153.142.* 22.11.03, 19:58
          1. Co do szansz na rozłożenie, byłbym "ostrożnym pesymistą" (tj. założyłbym
          najgorszy wariant i cieszyłbym się z ew. niespodzianki);
          2. Płaci się odsteki (tzw. opłata prolongacyjna) w wysokości stopy lombardowej
          NBP (czyli nie tak znowu drogo).

J.
      • Gość: zróbtosama Re: Podatek od spadku??? IP: *.kom / *.kom-net.pl 23.11.03, 21:34
        Kiedy US naliczył mojej 13-letniej córce podatek od spadku/mieszkanie
        spółdzielcze/,mało nie zemdlałam...Napisałam prośbę o umorzenie.US odpisał,że
        ten podatek jest dochodem gminy i należy pisać do Prezydenta miasta/za ich
        pośrednictwem/.Korespondencja z US była "gorąca".Dawano mi krótkie,kilkudniowe
        terminy na decyzje i składanie oświadczeń/jeśli ktoś jest niekumaty,może się
        przeliczyć w czasie.../.Po kilku tygodniach przyszła odpowiedź Prezydenta
        miasta o umorzeniu 50% podatku i US o rozłożeniu pozostałej kwoty na 12 rat.
        Myślę,że miałam dużo szczęścia ale też nasza ówczesna sytuacja materialna
        była nieciekawa...Wyobrażasz sobie moje nerwy?
        Sądzę,że gdybym lepiej znała przepisy,może uniknęłabym płacenia tego
        podatku.Nikt mi nie powiedział,że należy z córką zamieszkać w tym lokalu na 5
        lat.Swoje w tym czasie mogłam wynająć.
        Na koniec dodam,że podatek mojej córki utopiono m.in.w słynnej fontannie na
        Rynku...
        • Gość: Jacek Re: Podatek od spadku??? IP: 217.153.142.* 24.11.03, 00:14
          Ja znowu swoje - nikt nie zna się na wszystkim. Nastała era specjalizacji - od
          wszystkiego są specjaliści (im lepsi, tym drożsi - co do zasady ;))
          • Gość: EWA Re: Podatek od spadku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 14:41
            Najlepiej uudaj się z problemem do notariusza, on ci wszystko powie.Sama kiedyś
            też otrzymałam spadek i tak tez zrobiłam.Jeżeli Ty pochowałaś babcię to są
            koszty, które też można odliczyć - chyba, że babcia żyje.Idż po poradę, a tam
            ci wszystko powiedzą.
            • Gość: Jacek Re: Podatek od spadku??? IP: 217.153.142.* 24.11.03, 23:04
              Bebiaku, notariusz udzieli porad podatkowych ?? ;)
              • Gość: Bebiak Re: Podatek od spadku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 23:38
                Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Bebiaku, notariusz udzieli porad podatkowych ?? ;)

Nie, notariusz nie jest w ogóle od udzielania porad, aczkolwiek oczywiście nie
                można wykluczyć przypadku, że spotka się na swojej drodze takiego, który
                spróbuje coś objaśnić (to zależy od wiedzy - a tę w kwestii podatku od spadków
                i darowizn notariusz raczej mieć powinien - oraz chęci: dla mnie notariusz nie
                musi tego czynić). Ja jednak nie traktowałabym tego w kategorii porady, raczej
                jakiejś wskazówki (choć przyznam, że mnie osobiście do głowy by mi nie przyszło
                pójść po "poradę" do notariusza). Pozdrawiam Was serdecznie. B.
                • Gość: J. Re: Podatek od spadku??? IP: 217.153.142.* 25.11.03, 09:21
                  Co i ja odradzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka