Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja - pytanie

IP: *.xdsl.centertel.pl 12.06.09, 14:53
    Mam taki problem. Kupiłem dom w którym jest zamontowana klimatyzacja MPM
    product. Nie mam kontaktu z poprzednim właścicielem, więc nie może mi udzielić
    takiej informacji. Tylko tak wiem, że taki klimatyzacje serwisuje się. Jeśli
    nie, to będą jakieś bakterie, grzyby i jest niezdrowo. Z tego co pamiętam,
    ostatni przegląd był we wrześniu ubiegłego roku. Czy muszę teraz ją znowu
    serwisować? Co ile wykonuje się takie czynności? Oczywiście, samemu nie można,
    tak?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Piłkazyk Re: Klimatyzacja - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 12:25
        Klimatyzacja ok. Generalnie klime serwisuje się raz w roku, ale dobrze jest jak
        robisz to 2 razy w roku. Wiadomo, trzeba uzupełnić gazy, odgrzybić i takie tam.
        Zawsze takie postępowanie zwiększy Ci żywotność i wydajność klimy, nie mówiąc
        już o zdrowiu. Samemu raczej tego nie zrobisz, bo jak np. nabijesz gaz? Wejdź na
        stronę producenta i zobacz jaki jest numer na serwis. Dzwonisz do nich, umawiasz
        się na dogodny termin i oni przyjeżdżają i czyszczą ją. Ilu letnią masz tą
        klime? Jest jeszcze na gwarancji? Zorientuj się co ile producent zaleca
        serwisowanie. Jak nie będziesz się stosował do zaleceń, to możesz stracić
        gwarancje.
        • arkaszka1 Re: Klimatyzacja - pytanie 28.06.09, 10:59
          Samemu należy czyścić filtry, najlepiej umyć pod ciepłą wodą z
          dodatkiem detergentów. można odkurzyć j. zewnętrzna. Dobrze
          zamontowana klimatyzacja nie wymaga dobijania gazu co pół roku,
          jeśli trzeba dobijać tak często, to oznacza że jest wyciek, który
          należy wyeliminować.
          • Gość: bartek Re: Klimatyzacja - pytanie IP: *.xdsl.centertel.pl 09.07.09, 14:55
            Dzięki wszystkim za odpowiedź. Zadzwoniłem do serwisu, umówiłem się na termin.
            Przyjechali to pogadałem sobie z nimi, żeby sprawdzili w jakim stanie jest. Z
            doświadczenia wiem, że jak jakiś majster przyjeżdża to warto porozmawiać z nim
            na spokojnie. Zawsze można jakieś info wyciągnąć. No i sprawdzili. Ubytków na
            gazie za nie było, tylko dosyć brudne filtry. Powiedzieli, że często musiała być
            używana. Ale najważniejsze, że sprawnie działa. Gaz nie cieknie, można spać i
            spokojnie. Więc jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka