Dodaj do ulubionych

Sprzedaż TBS KLINY

28.12.06, 22:23
Mieszkanie 1 pokojowe na tym osiedlu (do 35m) na rynku wtórnym nie jest warte
więcej niż 55 tys. zł; 2pokojowe (do 50m) 70-75tys, 3 pokojowe (do 65m) ok
90-95tys. A na Klinach są jedne z droższych w Krakowie.

Nie dajcie się ludzie zwieść tym cenom co wypisują inni!!! bo zarabiają na was
niczym złodzieje. Skąd cena 125 tys czy nawet widzę to jakiś ambitny pan
wymyślił 200tys na Bujaka (jeszcze większe "zadupie" niż Kliny? Ludzie!
Rozumiem że ktoś urządził mieszkanie, coś pokupił ale są granice zdrowego
rozsądku!

Ja też mieszkam aktualnie na Klinach, okolica ładna to fakt, ale ja w X.2006
za 51m mieszkanie zapłaciłam 62tys.zł. I to było uczciwe.

POZDROWIENIA DLA NACIąGACZY !!!
Obserwuj wątek
    • malakobietka Re: Sprzedaż TBS KLINY 28.12.06, 22:59
      no wlasnie jestem troche w szoku, dwa posty ponizej jakas pani oferuje za 250
      tys mieszkanie 3 pok. Przeciez to jest TBS! z czynszem w okolichach 800 zl! w
      dodatku dozywotnio! wydaje sie to wrecz niemozliwe?! dysponujac taka kwota
      mozna kupic nowe 3 pok mieszkanie z malym kredytem i splacic go w kilka lat.
      Ktos kto dokona takiej transakcji moze tylko tego zalowac za kilka lat.
    • danielszymczyk Re: Sprzedaż TBS KLINY 28.12.06, 23:03
      W sumie mógłbym się zgodzić z tą opinią,
      ale niech Pani zauważy, że niektórzy w tamtym roku kupowali np. mieszkania
      własnościowe 2-pokojowe załóżmy za ok. 150tys-170tys a obecnie z powodzeniem
      mogą je sprzedać za 300tys albo i więcej. Gdzie tu szukać logicznego
      wytłumaczenia?
      A co do Pana z Bujaka, to faktycznie "lekko" przesadził.

z pozdrowieniami.
      Daniel
    • drzazga26 Re: Sprzedaż TBS KLINY 28.12.06, 23:36
      Witam Pani Beato!
      Rozumiem, że forum jest po to, żeby wyrazić swoje opinie, podzielić się
      spostrzeżeniami itp. jednakże chyba nie o to chodzi, by wypisywać porównania od
      naciągaczy po złodziei włącznie- nikt tu nikogo nie zmusza do kupienia takiego
      czy innego mieszkania a odrobina kultury niczego Pani nie ujmie...
      Jak dla mnie TBS-y na Klinach nie mogą być jednymi z droższych w Krakowie (jak
      Pani pisze) biorąc pod uwagę chociażby fakt, że są zbudowane z płyt OSB...
      Jeśli ma Pani takie świetne rozeznanie jakie mieszkanie TBS jest ile warte, to
      zapewne też Pani wie ile są normalne mieszkania w Krakowie warte a ile naprawdę
      trzeba obecnie za nie zapłacić. Myślę, również, że każdy, kto przeliczy 30%
      wartości mieszkania, które wpłaca się za TBS + to, co włożył w wyposażenie +
      spłacana comiesięczna rata kredytu w czynszu (obecnie już się nie buduje w
      Kr.TBS-ów, więc w ofertach są mieszkania kilkuletnie a to oznacza, że kwota
      spłaconego kredytu jest odpowiednio duża)to zobaczy, że wg Pani stawek należy
      sprzedać mieszkanie "po kosztach" :)żeby było uczciwie:)
      pozdrawiam
      e.
      • beata.kalisz Re: Sprzedaż TBS KLINY 29.12.06, 09:07
        Witam Panią.

Z tą spłata kredytu to nie do końca tak jak Pani mówi. Przykład dla mieszkania
        45m wybudowanego 5 lat temu.

Zakładając czynsz 9zł/m - na spłatę kredytu idzie ok. 60% czyli 5,40/metr
        45m x 5,40 x 12miesięcy x 5 lat = 14580

Doliczmy do tego kwotę wpłaconej partycypacji (45m x 2350zł/m w 2000r. x 30%) =
        31725

Więc kwota = 46305 + wyposażenie ok 15000 = ok 61305

Koszt rynkowy partycypacji uczciwy = ok 60000 +odstępne weźmy nawet 20tys. =
        80tys a nie 180tys czy 200tys.

Pozdrawiam
        • p.daro Re: Sprzedaż TBS KLINY 29.12.06, 11:21
          Witam.
          Jeżli Pni nie podoba się cena jaką wystwiłem na forum, to Pani sprawa, kupować
          Pani nie każe, nie jestem naciągaczem, tylko realistą, bo wiem po ile ludzie
          sprzedawali na Bujaka kawalerki, zdziwiła by się Pani. A blok jest zbudowany
          metodą tradycyjną czyli z cegieł i ocieplany na zewnątrz styropianem, a z tego
          co się orientuje na Klinach były bydowane metodą kanadyjską
          Pozdrawiam
          Darek
          • p.daro Re: Sprzedaż TBS KLINY 29.12.06, 11:25
            p.daro napisał:

> Witam.
            > Jeżli Pni nie podoba się cena jaką wystwiłem na forum, to Pani sprawa,
            kupować
            > Pani nie każe, nie jestem naciągaczem, tylko realistą, bo wiem po ile ludzie
            > sprzedawali na Bujaka kawalerki, zdziwiła by się Pani. A blok jest zbudowany
            > metodą tradycyjną czyli z cegieł i ocieplany na zewnątrz styropianem, a z
            tego
            > co się orientuje na Klinach były bydowane metodą kanadyjską
            > Pozdrawiam
            > Darek
            Nie wiem czy Bujaka to zadupie, ale Kliny wiem że zadupiem są,I jak Pani chce
            sprzedawać swoje mieszkanie za grosze ( to moge je kupić )
    • p.daro Re: Sprzedaż TBS KLINY 29.12.06, 11:53
      Na odbywającej się w Poznaniu, w dniach 4 i 5 września br. ogólnopolskiej
      konferencji Towarzystw Budownictwa Społecznego, minister budownictwa Antoni
      Jaszczak ogłosił zamiar uwłaszczenia lokatorów mieszkań z zasobów TBS.

Minister zapowiedział rozpoczęcie prac nad stosownymi aktami prawnymi „za
      kilka miesięcy”gdyż aktualnie resort pracuje nad innymi, wymagającymi szybkich
      nowelizacji, ustawami, między innymi Prawa Budowlanego i o planowaniu
      przestrzennym.

Dla prawie 70 tys. rodzin – lokatorów mieszkań TBS w Polsce, a w Poznaniu ok. 2
      tys., byłaby to duża niespodzianka, gdyż dotychczasowe regulacje ustawowe nie
      przewidują takiej możliwości. Sam postulat „uwłaszczenia” mieszkań TBS-owskich
      pojawia się w bezpośrednich rozmowach mieszkańców z zarządami TBS i opiera się
      on głównie na potrzebie zabezpieczenia często dodatkowo wykończonego dużym
      nakładem środków własnych mieszkania dla swoich dzieci czy też wskazanych przez
      nich następców. Jest on dodatkowo argumentowany przykładem spółdzielczości
      mieszkaniowej, gdzie jest zagwarantowana prawnie możliwość przekształcenia
      prawa lokatorskiego w prawo własności zajmowanych mieszkań.

Na poparcie swoich oczekiwań lokatorzy TBS przytaczają fakty wniesienia
      na „swoje” mieszkania zaliczki w postaci 20-30. procentowej partycypacji oraz
      spłacania „z ich czynszu” przez TBS kredytu mieszkaniowego zaciągniętego przez
      TBS w Krajowym Funduszu Mieszkaniowym. W sytuacjach, gdy lokator posiada
      wniesioną na jego rzecz przez partycypanta, partycypację, to nabywa w pewnym
      sensie prawa do części własności mieszkania. Taki „niejasny” stan prawny może
      ulec zmianie w przypadkach, gdy TBS wykupi od partycypanta wniesione przez
      niego wpłaty (w przypadku partycypacji zwrotnych lub obligacji) związane z
      realizacją mieszkania, stając się faktycznym właścicielem swojego czynszowego
      zasobu. Natomiast w sytuacji ustawowego dopuszczenia wykupu mieszkań przez ich
      najemców, partycypacja mogłaby być traktowana jako zaliczka już wniesiona na
      pokrycie całego kosztu zajmowanego dotychczas na warunkach najmu mieszkania.

• marcinsw Re: Sprzedaż TBS KLINY 31.12.06, 00:27
        Szanowny p.daro, obiecywało już wielu polityków także specjalnie bym sobie nie
        robił nadzieji. Co do Pańskiej oferty to życzę powodzenie i gratuluje rozsądku
        osobie która się skusi na taką cenę za 50m w TBS, ale tak własnie nakręca się ta
        sprężyna
        • p.daro Re: Sprzedaż TBS KLINY 31.12.06, 10:40
          Witam .
          Jeżeli ktoś sprzedaje mieszkanie z TBS 3-pokojowe za 250 tyś, lub kawalerke
          (bez niczego)równiez z Tbs za 130 tyś, To przepraszam ja mam oddać za darmo. Ja
          wcale tego mieszkania nie musze sprzedawć (moge zostawić dziecku ), a jak
          będzie uwłaszczenie to jeszcze więcej będzie warte.
          Pozdrawiam
          P.s nie ja nakręciłem tą spirale bezsensownych cen, gdzie za kupią 10 ar
          działke w Krakowie np Skotniki, lub Wróblowice trzeba zapłacić 200 - 250 tyś zł
          ( a gdzie jeszcze cena postawienia domu )a ponoć ceny gruntów mają jeszcze
          zdrożeć
    • basik5551 Re: Sprzedaż TBS KLINY 09.01.07, 20:04
      Jak zalatwic takie mieszkanie w TBS,bede wdzieczma\na za informacje.
    • basik5551 Re: Sprzedaż TBS KLINY 09.01.07, 20:05
      Jak zalatwic takie mieszkanie w TBS,bede wdzieczma\na za informacje.0602868384
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka