kaha1 09.06.10, 14:29 solary w dachu zamiast dachówki - czy ktoś z was słyszał o solarach montowanych na zasadzie okna dachowego a nie kładzionych na gotowy dach? Czy macie na ten temat jakies zdanie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cromwell1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 09.06.10, 19:11 przyznam sie bez bicia ze nie slyszalem podaj jakis namiar pzdr. Odpowiedz Link
kaha1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 09.06.10, 21:50 podam jak tylko dostanę szczegóły od dystrybutora (który sprzedaje wszystko do dachu), bo nawet firmy nie znam - ktora robi ten produkt. Wiem tylko, że z instalacją, koszt dwóch paneli wyniesie ok 10 000. To dużo? Odpowiedz Link
mifff Re: solary w dachu zamiast dachówki 10.06.10, 06:16 > solary w dachu zamiast dachówki A gdyby zamiast dachówki, dach szklany. Rozgwieżdżone niebo, pucułowaty Wojtuś i ... z Twardowskim można by pogadać :) Odpowiedz Link
kaha1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 10.06.10, 08:06 na temat Twardowskiego to już nie wiem, choć przeszklone ściany już widziałam. A system jest firmy Roto i tu jest opis tego jak ma wyglądać ze zdjęciami: www.dobresolary.pl/index.php?p=1_9_Kolektory-Roto-Frank Odpowiedz Link
cromwell1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 10.06.10, 18:46 te solary poza dobrym wrazeniem maja same minusy jaka dachowke wybralas? pzdr. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 10.06.10, 20:59 to chyba nie dla ciebie nie spojrzalem w pliki pdf dla solarow wydaje i sie ze solary funkcjonuja z poszyciem dachowym o maksymalnej wysokosci 45 cm dachowka ma 62 poza tym jest jeszcze cos takiedo jak podzialka czyli rozstaw lat roben ma stosunkowo duzapodzialke watpie czy sie wstrzelisz tak zeby nie przycinac dachowki gora a dol wstarczyl na pokrycie za krotkim kolnierzem olowianym pozostaje jeszcze kwestia wymiany uszkodzonych solarow wg mnie bez dekarza sie nie obejdzie w przypadku tradycyjnych solarow wymieni je tylko instalator pzdr. Odpowiedz Link
kaha1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 10.06.10, 21:58 też myślę podobnie do ciebie.. Na początku pomysł mnie zaciekawił, ale z drugiej, patrząc już nawet na samą specyfikację solarów - rurkowe są dużo bardziej efektywne. Noi kwestia wykonania dachu też trochę dyskusyjna.. Może to i dobre rozwiązanie, ale nie ma tradycji u nas w kraju. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 11.06.10, 20:30 roznimy sie nieco w spojrzeniu na solar niech koszt podgrzania cwu wynosi 100 zeta miesiecznie zaplacisz za solar 10 tysiakow za te kase podgrzejesz wode przez 100 miesiecy solar jest efektywny przez ok 7 miesiecy liczac koszty energii do obiegu dodatkowe koszty eksploatacji inwestycja zacznie na siebie zarabiac po 15 latach 15 lat to akurat zywotnosc plaskich solarow o pompie i zasobniku nie pisze bo czesto krocej zyja solar to taki odwrocony kredyt placisz cala kwote zeby uniknac rat ciekawe po jaka cholere wplac te 10 tysiakow na lokate jednoniowa bardziej sie oplaci pzdr. Odpowiedz Link
gorgolka Re: solary w dachu zamiast dachówki 12.06.10, 12:23 generalnie sie z Tobą zgadzam, czas zwrotu kosztów jest zbyt długi jednak te wyliczenia wyglądają zupełnie inaczej jeśli mieszkamy w gminie która dofinansowuje takie instalacje, np w mojej okolicy 50 % sąsiednia gmina zwraca za zakup i montaż. Wtedy okres zwrotu kosztów skraca sie o połowę podobno są gminy które do 70 % zwracają Moja gmina niestety nie, u mnie tylko przydomowe oczyszczalnie dofinansowują, ale ja się nie załapę bo na mojej diałce jest gliniasto i oczyszczalnia nie ma tam sensu Odpowiedz Link
cromwell1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 13.06.10, 21:37 jezeli jest dofinansowanie to rzeczywiscie warto problem tkwi w jakosci sprzetu sponsorowanego najgorszej wypadaja zasobniki taki zasobnik peknie i masz powodz w domu a te sposorowane to najtanszy badziew nie miedziane nie powlekane w wiekszosci chinszczyzna sprowadzajaca klopoty w przypadku rozszczelnienia pzdr. Odpowiedz Link
mifff Re: solary w dachu zamiast dachówki 11.06.10, 07:42 > na temat Twardowskiego to już nie wiem Twardowski, to pan, który porusza się po Wojtusiu na kogucie :) "Siedzą, piją, lulki palą. Tańce, hulanka, swawola; Ledwie karczmy nie rozwalą... ha,ha,hi, hi, hejże, hola..." Odpowiedz Link
kaha1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 12.06.10, 03:06 Twardowski to też propozycja nazwy pierwszego satelity polskiego: Konkurs- MNiSW www.nauka.gov.pl Odpowiedz Link
ma2ma Re: solary w dachu zamiast dachówki 12.06.10, 14:04 po pierwsze nie mozesz patrzec na kolektory jako "ladniejsze na dachu" bo chodzi raczej o ich wydajnosc, czyli sprawnosc i wytrzymalosc-prozniowe (JAK PISZESZ TO TE RURKOWE)sa mniej sprawne i bardziej podatne na uszkodzenia-np.grad, ale plaskie juz tegoproblemu nie maja. wazne jest aby kupic dobre, najlepiej z certyfikatem spf-wtedy wiesz co kupujesz a nie byle jaki w firmie micki maus. bo chodzi o to, aby lapaly jak najwiecej promieni slonecznych, nawet przy rozporsznonym swietle. a co do montazu w dachu zamiast dachowek-nie polecam, bo po pierwsze trzeba by to bylo zrobic bardzo dokladnie w okuciach dachowych, ale w lecie gdy masz np. 100C na kolektorze on sie troche rozpreza a zima kurczy i wtedy moze przeciekac dach. jedynie co to tylko panele fotowoltaiczne, ktore produkuja prad-z nimi sprawa wyglada inaczej, ale w PL na razie nie ma na to dofinansowania. _________________________ UBRANKA 68-92, NOWE BUTY NA SPRZEDAZ Odpowiedz Link
woda.lekko.gazowana Re: solary w dachu zamiast dachówki 16.06.10, 11:50 po cenzurze: cromwell1 13.06.10, 21:45 brawo kolezanko naczytalas sie wiedzy fachowej nie wypowiem sie w temacie solarow bo chyba rok nie sledzilem nowosci po prostu ja jeszcze zbyt drogie zeby je instalowac popelnilas jednak blad merytoryczny nie znasz sie kompletnie na okladzinach dachowych i okuciach blacharskich wiec plis nie wypowiadaj sie na forum to swiadczy tylko ze nie widzialas na oczy solaru (...) pzdr. ma2ma 14.06.10, 23:35 Odpowiedz no widzisz jak bardzo sie mylisz-nawet pojec podstawowych nie potrafisz rozroznic-solary, czyli kolektory plaskie sluzace do grzania wody a te ktore produkuja prad to sa modulu fotowoltaiczne, zwane tez panelami-wiec plis nie wypowiadaj sie na forum to swiadczy tylko ze nie widziales na oczy solaru tylko tak pieprzysz od rzeczy bo sie oczytales-a w sumie nawet nie, tylko po raz kolejny musisz wtracic swoje 3 grosze do watku bo inaczej spada ci srednia solary mam od kilku lat na dachu a moduly to moja codziennosc-zresza jak i kolektory (...) Odpowiedz Link
cromwell1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 17.06.10, 19:00 cenzura przepuscila /pieprzysz na forum/ to jeszcze troche popieprze kolezanka wojskowa zachwala solary pod niebiosa glowna wada solarow jest cena inwestycja nieoplacalna po drugie solar to zywiol nie ma regulacji chyba ze wyjdziez z kocem na dach jak zatem jechac w lecie na urlop skoro solar grzeje wode a nie ma odbioru zamiast pieprzyc na forum poczytaj uwaznie literature fachowa kazdy solar ma podana temperature wrzenia sa cisnieniowe prawie bezpieczne ale producent nie gwarantuje zagotowania glikolu a zagotowany glikol trza wymienic jak wymienic zagotowany glikol? potrzebny jest serwisant znowu koszty tylko mi nie mow ze babcia zostaje kiedy jedziecie na wczasy albo macie basen i solar podgrzewa wode typowe pieprzenie sprzedawcy skoro jest tak fajnie zamiast pieprzyc na forum odpowiedz co sie stanie jezeli masz babcie i basen nie pojechalas na wczasy az tu nagle elektrownia wylaczy prad w samo poludnie bez pompy obiegowej solar szybko sie zagotuje i na koniec pieprzenia smieciuch z plaszczem kosztuje tysiaka jezeli ktos ma dostep do taniego drewna ogrzewanie cwu w sezonie nie przekroczy 2 stow wiec z czym do ludzi ale to taka zewnetrzna plazma niech sasiedzi widza pzdr. Odpowiedz Link
ma2ma Re: solary w dachu zamiast dachówki 20.06.10, 14:52 a moderatorke przepraszam, ale nie moge juz tego goscia zniesc-zawsze w watku o kolektorach slonecznych wrzuca swoje 3 grosze choc nie ma o tym zielonego pojecia Odpowiedz Link
cromwell1 Re: solary w dachu zamiast dachówki 21.06.10, 19:57 czekalem cierpliwie widze ze wypowiedziala sie matka zalozycielka i glowny krojczy forum nie zauwazyli personalnych inwektyw kolezanka ma solarowe wiadomosci ze sposorowanych publikacji nic poza tym jestem idiota bo kolezanka nie wie ze zagotowany glikol nie nadaje sie do uzytku zeby dodatkowo pograzyc moja kochana interlokutorke dodam nastepny szczegol o ktorym panienka nie ma zielonego pojecia praca solaru steruje regulator najbardziej popularnym jest typ R1 3 lata wstecz regulator kosztowal 8 i pol stowki dzisiaj pewnie potanialy tylko podobny regulator 3 lata wstecz produkcji domowej czyli ceny za czesci w detalu kosztowal ponizej stowy duuuzo ponizej stowy w dodatku robiony na naszym podworku nie w chinach ale za szpan trza wybulic niech somsiady widzom pzdr. Odpowiedz Link
woda.lekko.gazowana Re: solary w dachu zamiast dachówki 22.06.10, 10:46 cromwell, masz maila. cc: mifff. Odpowiedz Link
toyo29 Re: solary w dachu zamiast dachówki 10.11.10, 20:15 Witam Panie! solar w dachu jak najbardziej, pięknie wygląda, jest schowany, nie osiada na nim śnieg, nie jest przechładzany od spodu. Kompletne zestawy montażowe do wszelkiego rodzaju poszyć dachowych ułatwiają pracę i gwarantują 100% efektu. Jedyny warunek: bardzo dobry instalator ze znajomością dekarstwa, lub dobry dekarz, który się postara współpracować z instalatorem, bowiem tylko perfekcja wykonania da nam oczekiwany efekt. Na życzenie mogę przesłać schematy. Dotyczy kolektorów płaskich, no bo próżniowe .... hm, to może już kiedy indziej. Pozdrawiam Panie, ukłony. Sławek Odpowiedz Link