Dodaj do ulubionych

ocieplenie od wewnątrz

05.10.10, 12:20
chciałabym ocieplić od wewnątrz ścianę w pokoju syna. Ciągnie od niej strasznie, mimo grubego muru. Wzdłuż tej ściany stoi jego łóżko i biurko. Niestety ściana jest lekko zaokrąglona, co wynika z architektury budynku. Myślałam o ociepleniu jej do wysokości 120cm. Tylko nie wiem, co do niej dokleić żeby było ładnie i ciepło, a na dodatek żeby do ocieplanie przebiegło w miarę mało inwazyjnie...
Obserwuj wątek
    • mehil.dam Re: ocieplenie od wewnątrz 05.10.10, 18:28
      Nie można ocieplać ścian od wewnątrz, bo występuje zjawisko kondensacji pary wodnej miedzy ścianą a ociepleniem. Raz ciach pojawi się grzyb. Zacznij od uszczelniania szczelin w okolicach okna, bo nawet jeśli jest wymienione, to niekiedy niedokładnie zamocowane i dlatego dostaje się chłód.
      • laminja Re: ocieplenie od wewnątrz 05.10.10, 20:51
        nie chodzi mi o profesjonalne ocieplanie. Myślałam o jakichś fajnych patentach - pleksi? panele drewniane? korek? to mi przychodzi do głowy, ale nie bardzo mi te opcje pasują - może jest coś innego, co by sprawiło, że ściana nie będzie przeraźliwie zimna. Szpar przy oknach nie mam. Ogólnie w pokoju jest ciepło tylko nie można się oprzeć o ścianę...
        • woda.lekko.gazowana Re: ocieplenie od wewnątrz 05.10.10, 21:04
          korek.
          ale brzydko będzie.
          • laminja Re: ocieplenie od wewnątrz 05.10.10, 22:59
            no wiem, chyba że go czymś obkleję... może fototapetą?
            • mehil.dam Re: ocieplenie od wewnątrz 06.10.10, 10:22
              Właśnie miałam o tym pisać, że można by :) Może być tylko lekki problem z przyczepnością.
              • laminja Re: ocieplenie od wewnątrz 06.10.10, 10:36
                okazało się, że moja wiedza na temat korka jest znikoma. Pogłębiając ją odkryłam, że korek jest w kilkunastu kolorach - również prawie białym :p Można go malować farbą akrylową. Muszę tylko znaleźć firmę, która nie tylko mi go sprzeda, ale też położy :) Jutro jadę na poszukiwania.
                • woda.lekko.gazowana Re: ocieplenie od wewnątrz 06.10.10, 12:25
                  mi sie ten zaden korek nie podoba :)
                  ale z polozeniem nie powinno byc problemu - to z naczy z firma, ktora to zrobi.
                  w razie czego można go przykleić nawet bardzo starannie na taśmę dwustronną, będzie łatwiej odrywać :)
                  • laminja Re: ocieplenie od wewnątrz 06.10.10, 13:16
                    mnie też, ale wiem już jak go zamaskować :p Będzie za łóżkiem i biurkiem, więc się ładnie schowa, a pomalowany na kolor ściany chyba nie będzie się mocno rzucał w oczy. Rozglądam się też za innymi opcjami, ale ta jest chyba najtańsza i łatwiejsza do wykonania
                    • lopi1 Re: ocieplenie od wewnątrz 07.10.10, 09:35
                      Po jakimś czasie poczujesz lekki smrodek, będzie to grzyb pomiędzy korkiem a ścianą.
                      • laminja Re: ocieplenie od wewnątrz 07.10.10, 12:31
                        ponoć przy korku nie muszę się obawiać grzyba
                        • woda.lekko.gazowana Re: ocieplenie od wewnątrz 07.10.10, 16:42
                          chyba wtedy, gdy nie jest pomalowany/polakierowany. cos mi takiego chodzi po głowie z czasów, gdy sto lat temu pracowałam w firmie handlujacej korkiem ;))
                          ale dopytaj, bo przez sto lat na pewno duzo sie zmieniło :)
                          • jar.os Re: ocieplenie od wewnątrz 07.10.10, 21:16
                            przez sto lat nic na pewno się nie zmieniło ,grzyby i tak lubią to co organiczne
    • schl0 system ytonga - xella 03.11.10, 21:38
      Idea ocieplenia polega na pogrubieniu przegrody przyklejaniu bloczków do istniejącej ściany - czyli zwiększeniu oporu cieplnego.
      Wszystkie inne wynalazki tj wełna, korek a nie daj boże styropian klejony od wewnątrz wczesniej czy później zaowocuje hodowlą grzybni na styku izolator-zimna ściana.
    • dorcia_wrocek74 Re: ocieplenie od wewnątrz 28.11.10, 19:35
      witajcie
      nie chcę w temacie niczego radzić. od środka z mężem ocieplaliśmy jedynie garaż, ale rzeczywiście pomogło. natomiast po przygodach z ocieplaniem na zewnątrz, gdzie kilka tysięcy złotych wyrzuciliśmy w błoto, bo okazało się, że styropian, którym ocieplaliśmy niczego nie zatrzymuje, co bardziej prowadzi do utraty ciepła... naprawdę radzę głęboko się zastanowić przed zakupem materiałów i poradzić się specjalisty, lub poszukać atestowanych materiałów, żeby nie wyjść na tym jak ja z mężem. przykre, że są w polsce firmy, które w tak okropny sposób oszukują. sztuką jest zatem znaleźć producentów produkujących pełnowartościowe produkty. taka moja rada po bolesnych doświadczeniach z ociepleniem.
      • leda16 Re: ocieplenie od wewnątrz 11.12.10, 17:41
        To ciekawe, co piszesz dorciu. Co to za producent=menda, który tak kantuje klientów???I czy w ogóle może istnieć styropian,który nie ociepla?!
    • kajak75 Re: ocieplenie od wewnątrz 02.12.10, 12:55
      Fajny, gruby kilim.
      • nutilka Re: ocieplenie od wewnątrz 11.12.10, 01:36
        tez tak zrobiłam. Powiesiłam kilim i juz jest fajniej. Na lato go zdejmuję, bo wydaje mi się,że jak wisi to optycznie zmniejsza mi pokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka