10.10.11, 17:27
Czy nie orientujecie się, czy do zainstalowania bidetki potrzebuję jakieś oddzielne łącze hydrauliczne, czy to do zlewu wystarczy? No i czy pasuje ona do każdego zlewu czy musi być jakiś specjalny? Będę wdzięczna za sugestie, bo pojutrze przychodzi hydraulik i nie wiem co kupić...
Obserwuj wątek
    • hbinko Re: bidetta 11.10.11, 07:51
      Najlepiej zapytać hydraulika, który będzie wykonywał pracę, chyba że jest "zielony", to masz problem. Nikt Tobie raczej nie doradzi "na odległość" bez szczegółowych danych, ale życzę powodzenia
      • ango5 Re: bidetta 11.10.11, 10:17
        No jak to, nikt nie jest posiadaczem bidetki? Jeśli ktoś ma to raczej wie jak przebiega przyłączenie. proszę o odzew.
    • rgmaria Re: bidetta 11.10.11, 10:49
      Mam bidetkę w systemie podłączenia do kranu w umywalce, www.sklepbaterie.pl/?p=3285&o=baterie_bidetowe_tres_1_34_123_bidetka_bidetta pod warunkiem, że umywalka jest blisko miejsca przeznaczonego na bidetkę.
      Masz kilka opcji do wyboru:

1. Kupujesz kran specjalnie do podłączenia bidetki z trzema węzami:
      - www.nokaut.pl/szukaj/armatura-i-hydraulika/bateria-oras-bidetta.html
      - www.nokaut.pl/baterie-umywalkowe/deante-jaguar-bateria-umywalkowa-bidetta-z- wezem.html

2.Jako drugie i wygodniejsze rozwiazanie mozna zastosować dowolna podtynkowa baterię i wyprowadzić podłączenie do rączki bidetty, np tak jak wyprowadzają w prysznicach,

3.Ostanio widziałam taką baterię TRES i uważam, że jest świetna, jest to takie rozwiązanie jak w 2, tylko z uchwytem na baterii,
      www.sklepbaterie.pl/?p=3285&o=baterie_bidetowe_tres_1_34_123_bidetka_bidetta
      Na tej stronie masz te rozwiązania. Pozdrawiam.
    • rgmaria Re: bidetta 11.10.11, 10:50
      p.s.
      Oczywiście potrzebujesz osobne podłączenie w zależności od wybranego rozwiązania.
      • ango5 Re: bidetta 11.10.11, 11:08
        Bardzo serdecznie dziękuję, wiedziałam, że jakaś dobra dusza się znajdzie :-))

Ale muszę konkretnie wiedzieć, czy dobrze zrozumiałam, a zrozumiałam mianowicie, że:
        - jak mam blisko z wc do umywalki (a mam), to wystarczy mi standardowe podłączenie umywalki i tylko należy kupić odpowiednią baterię z dodatkową oddzielną słuchawką (bidetką).
        ???
        • rgmaria Re: bidetta 11.10.11, 11:58
          Tak, bateria umywalkowa jest normalnie montowana do umywalki a spod spodu umywalki wychodzi wąż prysznicowy z rączką, co np w przypadku szafki pod umywalką wymaga dziury w szafce na wąż ale to nie jest problem, rączkę zawieszasz z boku w żądanym miejscu, wąż ma ok. 1,5 m długości. Działa to tak, że nalezy puścić wodę do umywalki a następnie przycisnąć przycisk na rączce i wtedy woda płynie słuchawką, po puszczeniu przycisku słuchawki woda płynie znów do umywalki. Jest to wiec kwestia czy np. siedząc na sedesie sięgniesz do baterii w umywalce. Należy się liczyć z tym że czasem może z rączki kapać resztka wody po użyciu.
          Uważam że jeżeli robisz instalację nie jest problemem zrobienie osobnej instalacji pod baterię bo jest to taka sama instalacja jak do umywalki tylko wyprowadzona obok równolegle albo w dowolnym miejscu. Koszty zakupu baterii umywalkowej czy osobnej są chyba podobne np:

www.ceneo.pl/Dom_i_ogrod;szukaj-oras+saga+bidetta
          www.ceneo.pl/;szukaj-tres+bidetta
          oczywiscie przy montażu osobnym kupujesz 2 baterie (umywalka + do bidetki + koszt wyprowadzenia)
          Pozdrawiam
    • rgmaria Re: bidetta 11.10.11, 12:02
      p.s.
      Bidetta jest wygodna dla mnie również do napełniania wiadra, które zwykle nie mieści sie pod niskim kranem czy płukania prysznicem nad umywalka lub sedesem, mycia spodów butów itp.
      • ango5 Re: bidetta 11.10.11, 12:09
        Teoretycznie wiem wszystko, zobaczymy w praktyce. Wielkie dzięki. Pozdrawiam serdecznie :-)
        • korelia72 Re: bidetta 11.10.11, 15:24
          używam bidetki od 2 lat, nie zamieniłbym na żaden bidet, mam właśnie tę oras do której link jest powyżej, działa bez zarzutu,
          uważam, że bateria z bidetką jest lepsza niż dwie osobne baterie (koszty-zakup + dodatkowe podejście wody, a i tak trzeba pierwszy strumień wody gdzieś skierować, żeby ustawić temperaturę, wydaje mi się, że z umywalką pod ręką jest wygodniej- dodatkowo łatwo opłukać tę umywalkę po myciu),
          no i o bidet mniej do sprzątania...

oczywiście wszystko to pod warunkiem możliwości zaplanowania wc i umywalki obok siebie
    • dawidos_rys Re: bidetta 05.01.12, 14:14
      Też mam rączkę bidetta wraz z baterią w komplecie, takie robi firma Oras...Jesli masz małą łazienkę i nie masz miejsca na bidet to jest idealne rozwiązanie...Żeby korzystać z takiej rączki najlepiej jest podłączyć baterię do umywalki, która powinna być blisko wc.Super sprawa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka