diodone 27.01.07, 14:01 Ile może kosztować taka usługa? Myślę,że bez tego nie odważę się czegokolwiek planować z powodu wysokiego poziomu wody gruntowej, niejednoznacznych opinii o tym terenie oraz glinianej przeszłości dzielnicy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mifff Re: Badanie gruntu 28.01.07, 21:38 > poziomu wody gruntowej, niejednoznacznych opinii o tym terenie Kogo? > oraz glinianej > przeszłości dzielnicy. ??? Odpowiedz Link
agaijo Re: Badanie gruntu 29.01.07, 11:44 My robiliśmy badania gruntu. Wynajeliśmy firmę geologiczną, która zrobiła 3 odwierty, określiła rodzaj gruntu, przekrój gruntu, poziom wydy, jakość wody i przedstawiła sugestie odnośnie rodzaju stosowanego betonu oraz sposobu stawiania fundamentów ( generalnie jest to kilkunastu stronnicowa rozprawa ). Kosztowaó nas to 1400 zł netto. Wiem, że czsami ludzie z Politechniki lub Akademi Rolniczej dorabiaja na boku i mogą zrobić odwiert badające wysokość poziomu wody za połowę. Ceny są z rynku poznańskiego. Odpowiedz Link
diodone Re: Badanie gruntu 29.01.07, 15:23 Dzięki, sporo za 3 odwierty. U mnie chyba bedzie trzeba więcej bo o tym terenie to cuda opowiadają starsi mieszkańcy.To pocegielniane miasto :( Odpowiedz Link
agaijo Re: Badanie gruntu 29.01.07, 15:41 generalnie robią w obrębie zarysu domu, i generalnie 3 żeby uzyskać tzw. pełen przekrój Odpowiedz Link
mifff Re: Badanie gruntu 29.01.07, 18:41 A co mówią w gminie, referat aechitektury? Przede wszystkim tam zapytaj :) Odpowiedz Link
diodone Re: Badanie gruntu 29.01.07, 21:26 Mój sąsiad ma obowiązek wykonania tych badań. A działki są ok 35x20m i sasiadują tymi dwudziestoma metrami , podejrzewam że nam też nie odpuszczą. Odpowiedz Link
diodone Re: Badanie gruntu 29.01.07, 21:46 Sąsiad się kokosi jak tego uniknąć,bo planuje malutki domek. Odpowiedz Link
agaijo Re: Badanie gruntu 29.01.07, 22:38 My inf., że musimy dokonać badań dowiedzieliśmy się od osoby sprzedającej. Szczegóły natomiast były określone w "informacji o działce", które otrzymaliśmy z gminy. Opis brzmiał "teren budownictwa mieszkaniowego jednorodzinnego o lokalnie niekorzystnych warunkach gruntowo-wodnych". generalnie to geodeta przy podziale terenu oznaczył naszą i sąsiednie działki zakreślił jako z wodą stojącą. Odpowiedz Link
annab11 Re: Badanie gruntu 30.01.07, 11:24 Badanie geotechniczne gruntu w Warszawie w Wilanowie - 700 zł + VAT. Tyle zapłaciłam miesiąc temu. Odpowiedz Link
veev Re: Badanie gruntu 15.02.07, 21:12 Za "badanie warunkow wodno-gruntowych dla projektowanej przydomowej oczyszczalni sciekow" - odwiert w miejscu planowanej oczyszczalni, analiza gruntu, okreslenie poziomu wod gruntowych i opracowanie ze stosownymi zaleceniami dot. oczyszczalni - zaplacilam wlasnie 300 zl + VAT + koszt dojazdu geologa (1 zl za km, wyszlo 40 zl). Bylo bezproblemowo, pan bardzo kompetentny (i z rzeczowym i kulturalnym podejsciem do baby ;)), poza tym wszystko poza samym badaniem na dzialce (zlecenie, przeslanie dokumentow, ustalenie terminu platnosc) dalo sie zalatwic zdalnie. Jesli ktos szuka sensownego geologa z uprawnieniami w okolicach Wrocka, moge szczerze polecic. v. Odpowiedz Link
diodone Re: Badanie gruntu 15.02.07, 23:47 Szkoda,że Wrocka-tu przed monitorem ten świat jest taki mały. Odpowiedz Link
ania2205 Re: Badanie gruntu 21.02.07, 14:43 A jakie okolice Wrocka - może na południe, w stronę Sobótki? Jeśli tak, to byłabym zainteresowana :) Odpowiedz Link
veev Re: Badanie gruntu 22.02.07, 14:29 My planujemy budowe na zachodzie (w strone Jelcza) - kurcze, boje sie pisac o konkretach, bo jeszcze nic nie przyklepane ostatecznie i moge zapeszyc, ale geolog jest z Olesnicy i dojezdza na Twoja dzialke (1 zl za km), a potem wysyla sprawozdanie z badania poczta. Jesli chcesz namiary, napisz na gazetowy, to Ci wszystko podam :) v. Odpowiedz Link
veev autokorekta 22.02.07, 18:10 > My planujemy budowe na zachodzie (w strone Jelcza) ale popis dalam, nie ma co. w strone Jelcza jak najbardziej, tyle ze skad mi sie ten zachod wzial? na WSCHODZIE rzecz jasna. i to troche nawet poludniowym ;) v. Odpowiedz Link
janek_kowalik68 Re: Badanie gruntu 25.03.16, 12:54 Takie badanie można zrobić samodzielnie takim sprzętem Ja właśnie jeszcze przed zakupem działki, zaopatrzyłem się w płytę dynamiczną i dopiero przy jej użyciu wybrałem konkretny grunt, żeby nie było później rozczarowań. Polecam zakup własnej płyty dynamicznej :) Odpowiedz Link