Dodaj do ulubionych

Badanie gruntu

27.01.07, 14:01
Ile może kosztować taka usługa?

Myślę,że bez tego nie odważę się czegokolwiek planować z powodu wysokiego
poziomu wody gruntowej, niejednoznacznych opinii o tym terenie oraz glinianej
przeszłości dzielnicy.
Obserwuj wątek
    • diodone Re: Badanie gruntu 28.01.07, 21:32

Nikt nic nie wie??
    • mifff Re: Badanie gruntu 28.01.07, 21:38
      > poziomu wody gruntowej, niejednoznacznych opinii o tym terenie

Kogo?

> oraz glinianej
      > przeszłości dzielnicy.

???
      • agaijo Re: Badanie gruntu 29.01.07, 11:44
        My robiliśmy badania gruntu.
        Wynajeliśmy firmę geologiczną, która zrobiła 3 odwierty, określiła rodzaj
        gruntu, przekrój gruntu, poziom wydy, jakość wody i przedstawiła sugestie
        odnośnie rodzaju stosowanego betonu oraz sposobu stawiania fundamentów (
        generalnie jest to kilkunastu stronnicowa rozprawa ). Kosztowaó nas to 1400 zł
        netto. Wiem, że czsami ludzie z Politechniki lub Akademi Rolniczej dorabiaja na
        boku i mogą zrobić odwiert badające wysokość poziomu wody za połowę.
        Ceny są z rynku poznańskiego.
        • diodone Re: Badanie gruntu 29.01.07, 15:23
          Dzięki, sporo za 3 odwierty.
          U mnie chyba bedzie trzeba więcej bo o tym terenie to cuda opowiadają starsi
          mieszkańcy.To pocegielniane miasto :(
          • agaijo Re: Badanie gruntu 29.01.07, 15:41
            generalnie robią w obrębie zarysu domu, i generalnie 3 żeby uzyskać tzw. pełen
            przekrój
          • mifff Re: Badanie gruntu 29.01.07, 18:41
            A co mówią w gminie, referat aechitektury?
            Przede wszystkim tam zapytaj :)
    • diodone Re: Badanie gruntu 29.01.07, 21:26
      Mój sąsiad ma obowiązek wykonania tych badań.
      A działki są ok 35x20m i sasiadują tymi dwudziestoma metrami , podejrzewam że
      nam też nie odpuszczą.
      • mifff Re: Badanie gruntu 29.01.07, 21:33
        Zróbcie wspólnie. Będzie taniej :)))
        • diodone Re: Badanie gruntu 29.01.07, 21:46
          Sąsiad się kokosi jak tego uniknąć,bo planuje malutki domek.
          • agaijo Re: Badanie gruntu 29.01.07, 22:38
            My inf., że musimy dokonać badań dowiedzieliśmy się od osoby sprzedającej.
            Szczegóły natomiast były określone w "informacji o działce", które otrzymaliśmy
            z gminy. Opis brzmiał "teren budownictwa mieszkaniowego jednorodzinnego o
            lokalnie niekorzystnych warunkach gruntowo-wodnych". generalnie to geodeta przy
            podziale terenu oznaczył naszą i sąsiednie działki zakreślił jako z wodą
            stojącą.
    • annab11 Re: Badanie gruntu 30.01.07, 11:24
      Badanie geotechniczne gruntu w Warszawie w Wilanowie - 700 zł + VAT. Tyle
      zapłaciłam miesiąc temu.
    • veev Re: Badanie gruntu 15.02.07, 21:12

Za "badanie warunkow wodno-gruntowych dla projektowanej przydomowej oczyszczalni
      sciekow" - odwiert w miejscu planowanej oczyszczalni, analiza gruntu, okreslenie
      poziomu wod gruntowych i opracowanie ze stosownymi zaleceniami dot. oczyszczalni
      - zaplacilam wlasnie 300 zl + VAT + koszt dojazdu geologa (1 zl za km, wyszlo 40
      zl). Bylo bezproblemowo, pan bardzo kompetentny (i z rzeczowym i kulturalnym
      podejsciem do baby ;)), poza tym wszystko poza samym badaniem na dzialce
      (zlecenie, przeslanie dokumentow, ustalenie terminu platnosc) dalo sie zalatwic
      zdalnie. Jesli ktos szuka sensownego geologa z uprawnieniami w okolicach Wrocka,
      moge szczerze polecic.

v.
      • diodone Re: Badanie gruntu 15.02.07, 23:47
        Szkoda,że Wrocka-tu przed monitorem ten świat jest taki mały.
      • ania2205 Re: Badanie gruntu 21.02.07, 14:43
        A jakie okolice Wrocka - może na południe, w stronę Sobótki? Jeśli tak, to
        byłabym zainteresowana :)
        • veev Re: Badanie gruntu 22.02.07, 14:29
          My planujemy budowe na zachodzie (w strone Jelcza) - kurcze, boje sie pisac o
          konkretach, bo jeszcze nic nie przyklepane ostatecznie i moge zapeszyc, ale
          geolog jest z Olesnicy i dojezdza na Twoja dzialke (1 zl za km), a potem wysyla
          sprawozdanie z badania poczta. Jesli chcesz namiary, napisz na gazetowy, to Ci
          wszystko podam :)

v.
          • veev autokorekta 22.02.07, 18:10
            > My planujemy budowe na zachodzie (w strone Jelcza)

ale popis dalam, nie ma co. w strone Jelcza jak najbardziej, tyle ze skad mi sie
            ten zachod wzial? na WSCHODZIE rzecz jasna. i to troche nawet poludniowym ;)

v.
    • janek_kowalik68 Re: Badanie gruntu 25.03.16, 12:54
      Takie badanie można zrobić samodzielnie takim sprzętem Ja właśnie jeszcze przed zakupem działki, zaopatrzyłem się w płytę dynamiczną i dopiero przy jej użyciu wybrałem konkretny grunt, żeby nie było później rozczarowań. Polecam zakup własnej płyty dynamicznej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka