Dodaj do ulubionych

Wysokość czynszu

IP: *.icpnet.pl 29.01.09, 11:56
Witam,
Zastanawiam się jakie są w Poznaniu średnie wysokości opłat za mieszkanie na nowych osiedlach zarządzanych przez wspólnoty i administratorów przez nich powołanych. Wiem, że wśród różnych opłat (woda, C/O, śmieci, czasem ochrona), które są stałe i nie zależą od wielkości mieszkania) i opłat na fundusz remontowy są wpisane w rachunkach tzw. "Opłaty za utrzymanie nieruchomości". Te właśnie opłaty mnie interesują - jakie stawki (za m2) płacicie Wy i na jakim osiedlu? Jeśli możecie, podajcie też nazwę administratora.
Pytam, bo zastanawiam się jak oszacować średnią wysokość opłat w nowym mieszkaniu.
Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: agni73 Re: Wysokość czynszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 15:17
      Mieszkam na Podolanach, w bloku liczącym 28 mieszkań. Opłaty kształtują się następująco:
      1. Zimna woda i ścieki (7,80 zł)
      2. Ciepła woda i ogrzewanie. Tutaj wszystko zależy od sposobu ogrzewania, w moim przypadku jest to wspólna kotłownia gazowa. Po ostatniej podwyżce 1m3 ciepłej wody kosztuje 35 zł. Stawka za ogrzewanie wzrosła do 3,67 zł, liczona wg powierzchni grzewczej.
      3. Fundusz remontowy 50 gr za m2
      4. Wywóz śmieci. Tutaj cena zależy od wybranej firmy, w moim przypadku jest to 8 zł od osoby (firma Ekotom).
      5. Eksploatacja, czyli: sprzątanie posesji, podlewanie trawników, koszenie trawy oraz wynagrodzenie zarządcy, 1,85 zł za 1m2 ( w tym stawka firmy zarządzającej 80 gr za m2).
      Dodam, że zaliczki na wodę i ogrzewanie rozliczane są co pół roku. Co do cen ciepłej wody i ogrzewania trudno powiedzieć, jak będzie się to kształtowało w Twoim przypadku. Ostatnia podwyżka była znaczna np. cena 1m3 ciepłej wody wzrosła o 12 zł!!! Założyłam nawet wątek na tym forum, dotyczący cen ciepłej wody ale na razie nikt nie odpisał.
      Co do administratora, właśnie wspólnota przymierza się do odwołania obecnej firmy zarządzającej (EM DE). Firmy powyższej nie polecam, są dość drodzy i nieudolni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka