madohora 28.02.09, 09:52 zamknięty Dziś was na wycieczkę zaprowadzę Co się tu działo przed laty wam zdradzę Stoimy teraz u źródeł "Boliny" Teraz to strumyczek mały, nie inny Link Obserwuj wątek
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 09:53 zamknięty Kiedyś "Bolina" rwącą rzeką była Kilkoma dopływami nawet się szczyciła Nie była to rzeka taka malutka Jeden z dopływów zwał się "Zimna Wódka" Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 09:54 zamknięty Że od pół litra pomyśli młody Lecz to była nazwa od zimnej wody Jak do strumyka czasem ręce wsadzisz To zimna woda aż cię porazi Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 09:55 zamknięty Tu, w środku lasu osada była W XIII wieku cała spłonęła Husyci plądrowali te okolice Spalili wówczas też Szopienice Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 09:56 zamknięty Szopienice, bogatsze były Więc za odbudowę z czasem się wzięły Jaźwice wieś biedna i mała Tylko w zapisach się zachowała Odpowiedz Link
madohora Re: Szarda Anagramowa 28.02.09, 09:58 zamknięty Szarada Anagramowa Na huśtawce kiedyś się huśtałam Dzisiaj się boję BO LINA się urwała I chociaż nic złego się nie stało Jakiś strach we mnie długo to wzbudzało. B _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarda Anagramowa 28.02.09, 10:01 zamknięty Szarada Anagramowa Nie MÓW mi, że DZIK sobie hasa Na naszym osiedlu, zamiast siedzieć w lasach Ja NA dwór chyba nie będę wychodzić A, A wiesz, że brak powietrza mi szkodzi! Z _ _ _ _ (5 liter) W _ _ _ _ (5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarda Anagramowa 02.03.09, 15:24 zamknięty Czy któraś z nas się kąpała W zimnej wódce, gdy była mała? Odpowiedz Link
madohora Re: Kalambur 28.02.09, 10:03 zamknięty Kalambur Tak inaczej nazwiesz karpia lub borsuka Powiedz w liczbie mnogiej, bo to jedna sztuka J _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Kalambur 02.03.09, 15:25 zamknięty Bardziej wskazują historii karty Że tutaj wody były pełne karpii Odpowiedz Link
madohora Re: Szarda Anagramowa 02.03.09, 15:26 zamknięty Tam, trochę dalej od "Słońca" znaczy się kina Do dzisiaj znajduję się nasza "Bolina" Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:04 zamknięty Nikt nie wie, gdzie to było? Ja widzę po minie Czy gdy staniesz na "Plantach" czy też ba "Bolinie" Bo nawet wówczas, gdy ty byłeś mały Tę okolicę lasy otaczały Odpowiedz Link
madohora Re: Ariada 28.02.09, 10:15 zamknięty Ariana Wicher zawył niczym UFO (1) Wokół ciemno, wokół głucho (0) Zima, milczy las, milczą drzewa (0) Nawet ptak nam nie zaśpiewa (0) Czasem tylko wrona kracze (0) Kra-kra! jest źle! Mogło być inaczej(0) Doktor bada, głowę, szyję, ręce (1) Przecież zrobić możesz więcej (0) To wszak dobrze się dziś czujesz (0) Na lenistwo wszak chorujesz (1) Przejdź się pieszo przez dzielnice (0) Przez Giszowiec, Szopienice (2) Jak ci głowę wiatr owieje (0) Zaraz będzie ci weselej (0) Oddech złapiesz, nie inaczej (1) A ta wrona? Ciągle kracze...(0) Wygoń wronę i złe myśli (0) Trzeba raźno patrzeć w przyszłość (0) Przegoń myśli, przegoń wrony (0) Niech odlecą w inne strony (7,8) Ty na nowa bądź gotowa (0) Niech nie boli cię dziś głowa (3,4) To nie przeciąganie liny (8) Dziś my wszyscy to mówimy! (0) Ta Ariada jest trochę trudniejsza niż dotychczasowe. Liczby w nawiasach wskazują, która sylaba wchodzi w skład rozwiązania. W jednym przypadku jest cały wyraz, będący nazwą własną. Przyjemnej zabawy Odpowiedz Link
madohora Re: Ariada 02.03.09, 15:28 zamknięty Jak prosto patrzysz, to widzisz szyby Albo wędkarza, co jest szczęśliwy Bo złowił rybkę i chociaż mała Taka wyprawa mu się opłacała Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:16 zamknięty Myślę jak zaczarowana, skąd się tutaj wzięłam Nagle an rozstaju dróg stanęłam Gdzie iść dalej. Ogarnia mnie trwoga Powiedz mi, która jest właściwa droga? Odpowiedz Link
madohora Re: Numeriada 28.02.09, 10:30 zamknięty 1-2-3// przemijają monotonnie Błoto wokoło, bo śnieg topnieje U mnie czy za mną czy też koło mnie Nic się nie dzieje. Nic się nie dzieje! Ale jak kiedyś pokażę 2-3-4-7 Zdziwią się ci co mnie nie znają Jeszcze przekonasz się, mój drogi Że ludzie inaczej mnie odbierają Jeszcze zobaczysz, dziś tego nie wiesz Że się postawię, powiem co myślę Że ja potrafię też kląć jak 8-9-11-10-12 Do wszystkich diabłów zaraz ich wyślę! Nie mów ropucha, powiedz żem 5-4-5 Albo być może //3// kameleon To na komplement będzie zakrawać Może mi przejdzie? Tak przed niedzielą?! Wiedząc, że litery 8-9-11-10-12 składają się na słowo SZEWC należy ułożyć trzy wyrazowe rozwiązanie: D _ _ _ _(5 liter) N _ (2 litery) G _ _ _ _ _ _ _ _(9 liter) 1-2-3-4-5 // 6-5// 4-7-8-9-10-7-11-12 Odpowiedz Link
madohora Re: Numeriada 02.03.09, 15:29 zamknięty Nie wiem, którą drogę mam wybrać. Ty mi to powiedz Czy mam iść do Mysłowic czy może na Giszowiec? Odpowiedz Link
madohora Re: Ariada 28.02.09, 10:33 zamknięty Ariada Zespół z Mysłowic zagrał mi dzisiaj (2) A teraz wokół o... jak cisza (0) Ta cisza droga dla mego ucha (3) Lecz kiedyś znowu chcę ich posłuchać (0) Nie ma co myśleć wszak to nie bieda (0) Znów do Mysłowic wybrać się trzeba (2) Liczby w nawiasach wskazują, który wyraz wchodzi w skład rozwiązania. Tutaj dodatkowo należy je ułożyć w odpowiedniej kolejności Odpowiedz Link
madohora Re: Ariada 02.03.09, 15:30 zamknięty Może z Mysłowic wybrać się w te strony Lasem? To chyba pomysł jest szalony Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:34 zamknięty Usiadł sobie Jasiu nad stawem Ktoś tam z wędką uprawiał zabawę Jasiowi łezka po policzku ścieka Tu była muszla, grała muzyka... Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:36 zamknięty A tam na lewo, tak trochę dalej Dzieci w brodziku się chlapali Krzyki i piski przez całe lato Zniknął gdzieś brodzik? I co wy na to? Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:37 zamknięty Boi się dotknąć. Wszak to nie święte Na wszystko patrzy dziś z sentymentem Na prawo znowu, tam trochę dalej Miejsce, gdzieśmy na wagary biegali... Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:38 zamknięty Pozbierał Jasiu zmęczone kości Gdzie indziej dzisiaj może zagoszczę Patrzy tam stoi mały domeczek Westchnął...Wszak to był kiedyś "Zameczek" Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada Anagramowa 28.02.09, 10:41 zamknięty Szarada Anagramowa Ech, TYLE lat tutaj w młodości Każdy z dzieciaków, kiedyś tu gościł I duchem czuwał PAN Mieroszewski Lecz ktoś to z planów później wykreślił. P _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada Anagramowa 02.03.09, 15:31 zamknięty Przez tyle przypadków odmieniłam "Planty" Szkoda, że ktoś je zasypał przed laty Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:42 zamknięty Nad stawem wokół ważek i muszek Czuwał bez przerwy Utopca duszek Podobno czasem kogoś porywał Ze mną rozmawiał. Byłam szczęśliwa Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:43 zamknięty Czasem mi szeptał bajki i baśnie Pomyśl też o mnie nim dzisiaj zaśniesz Widzisz tu gwiazdy, wstążki, bibułki Przecież ty jesteś z tej samej półki Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:44 zamknięty Dzieci na "Planty" same nie chodziły Różne legendy o nich krążyły Podobno kiedyś tam nad tą wodą Pojawiał się jakiś starszy pan z brodą Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:45 zamknięty Wówczas cichutko grała muzyka Bawił się z dziećmi i zaraz znikał Kwiaty pachniały wówczas tak słodki Czy tego pana kiedyś ktoś spotkał? Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:47 zamknięty Potem jak było któreś powstanie Ktoś go zobaczył. Stał w jakieś bramie Podobno kogoś tam uratował. Zniknął. Na stałe w stawie się schował. Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada Anagramowa 28.02.09, 10:49 zamknięty Szarada Anagramowa Stoję tu sobie CZEKAM na ciebie Lecz kiedy przyjdziesz, ja tego nie wiem Czy ty chcesz ZE mną jeszcze się spotkać A może ze mnie straszna idiotka?! Z _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada Anagramowa 02.03.09, 15:32 zamknięty Minie czasu jeszcze troszeczkę I zniknie z map nasz Zameczek Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:50 zamknięty Choć dalszy ciąg już napisany Na dzisiaj kończę opowiadanie Za dużo na raz też nie przystoi Teraz ktoś inny niech tu nabroi Odpowiedz Link
madohora Re: Jasiu opowiada historię, przeplataną zagadkam 28.02.09, 10:51 zamknięty C.D.N Odpowiedz Link