Dodaj do ulubionych

co je grane???

24.09.06, 17:54
oglądam dożynki ( w tv3) gminne w Załukach i ...na scenie dyr. Gok-u mówi do zebranej publiki po białorusku. Nieco wczesniej-dzien inwalidy nad zalewem... konferansjer jednym cięgiem miesza polski i bialoruski. Nie pisałbym , gdybym tego doswiadczał n a impezie braci Bialorusów, ale tak nieco przesada. Gródek nie jest ani na białorusi ani białoruski. O co biega??? Dodam, że biskup prawosławny (przepraszam nie zapamietałem imienia) swoje slowa do rolników i publiki głosił po polsku.
pozdrawiam podobnie watpiących...
Obserwuj wątek
    • naczalnik Re: co je grane??? 24.09.06, 18:21
      Warszawa i politycy oleli ścianę wschodnią więc białoruś postanowiła przejąć ...A tak na poważnie to mamy rok wyborczy i rodowitych biłorusinów nam przybywa (na marginesie to kiepscy z nich polacy i nędzni białorusini).
    • grygorovicz Re: co je grane??? 24.09.06, 22:26
      a w was już tacy wielcy polacy się odzywają - jeżeli chciecie coś zmienić to
      proszę bardzo niedługo wybory więc może któryś z was weźmie w nich udział ,
      przedstawi plan wyborczy a nuż wygracie - gminę Gródek zawsze to wyróżniało że
      u nas wiekszość mówi "pa swojamu" gwarą zblżoną do języka białoruskiego , w
      przeciwieństwie do gminy leżącej obok oddalonej o 7km.
    • ovicz Re: co je grane??? 25.09.06, 09:01
      Nie wiesz, gdzie mieszkasz?

www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_1.htm
      www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm
      • primak Re: co je grane??? 26.09.06, 11:59
        Według której historii te mapy? Strona jako strona istnieje sobie w języku nie
        polskim. Ja na upartego mogę historyczną mapę Polski narysować od kanału la
        Manche do Alaski.
        • ovicz Re: co je grane??? 27.09.06, 09:12
          To mapki ze znanego Atlasu gwar wschodniosłowiańskich Białostocczyzny,
          opracowanego przez wybitnych polskich językoznawców. Nie znasz go? Szkoda, dużo
          tam ciekawych wiadomości.
    • szuryk Re: co je grane??? 25.09.06, 12:06
      Wiesz, czego mi brakuje w Gminie Gródek? Tablic z nazwami miejscowości w dwóch językach. Tak to już jest na tym Świecie, że mniejszość białoruska w gminie Gródek stanowi większość. Fakt, "trudna" jest historia tego regionu, ale warto ją poznać, żeby zrozumieć niektóre sprawy. Na początek polecam do przeczytania książkę:
      "Nasze tysiąc lat" autorstwa J.Chmielewskiego i S.Janowicza.

P.S. Ciekawe, co byś mówił gdybyś chwilę w Sejnach albo Puńsku pomieszkał...
      • szuryk Re: co je grane??? 25.09.06, 12:07
        Powyższa wypowiedź była skierowana do Pana/Pani greenpoint3
      • greenpoint3 Re: co je grane??? 25.09.06, 21:32
        szuryk napisał:

> Wiesz, czego mi brakuje w Gminie Gródek? Tablic z nazwami miejscowości w dwóch
        > językach. Tak to już jest na tym Świecie, że mniejszość białoruska w gminie Gró
        > dek stanowi większość. Fakt, "trudna" jest historia tego regionu, ale warto ją
        > poznać, żeby zrozumieć niektóre sprawy. Na początek polecam do przeczytania ksi
        > ążkę:
        > "Nasze tysiąc lat" autorstwa J.Chmielewskiego i S.Janowicza.
        >
        > P.S. Ciekawe, co byś mówił gdybyś chwilę w Sejnach albo Puńsku pomieszkał...
        "..Tak to już jest na tym Świecie, że mniejszość białoruska w gminie Gró
        > dek stanowi większość. Fakt,"...Ten fakt przedstawia się tak: Czasopis 02/2004 Krzysztof Grass-Ponad dziesięcioprocentowym udziałem ludności bialoruskiej charakteryzuja sie ponadto gminy:....Gródek-23,1%. Ostatni spis powszechny. Nie komentuje.
        pozdrawiam
        • ovicz Re: co je grane??? 26.09.06, 10:13
          Urzedowe deklaracje, jak i spisy, mają to do siebie, ze nie przedstawiają
          wiernie rzeczywistosci. Papier wszystko przyjmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka