Dodaj do ulubionych

Jestesmy w panstwie wyznaniowym

13.08.10, 16:10
Jesteśmy w państwie wyznaniowym, gdzie przestrzeń publiczna jest
opanowana przez katolicyzm - mówi dr Paweł Borecki. Ewa Siedlecka:
SLD chce narodowej debaty nad tym, na ile przestrzegamy zasady
rozdziału Kościoła od państwa. Czy jest ona zagrożona?
Dr Paweł Borecki: Inicjatywa SLD jest godna poparcia po to, byśmy
sobie uzmysłowili, gdzie jesteśmy. A jesteśmy w państwie
wyznaniowym, gdzie przestrzeń publiczna jest opanowana przez
katolicyzm. Gdzie obywatele niewierzący lub o umiarkowanym
światopoglądzie katolickim czują się po prostu nieswojo. Nie mówiąc
o wyznawcach innych religii. Istotą rozdziału państwa i Kościoła
jest to, że Kościół nie występuje jako podmiot polityczny. Ostatnie
wybory - w których Kościół wskazywał, na kogo głosować - dowiodły
ewidentnie, że takiego rozdziału nie ma. Kolejny element, to
neutralność światopoglądowa państwa. I tego kryterium nie spełniamy.
Państwo polskie ma obowiązek gwarantować bezpieczeństwo i porządek
publiczny. Kilka dni temu okazało swoją słabość, nie umiejąc pokonać
oporu sfanatyzowanego tłumu obrońców krzyża. A funkcjonariusze
państwa powinni byli po prostu wziąć krzyż i zanieść go do któregoś
z pobliskich kościołów.

Więcej...
wyborcza.pl/1,75515,8220057,Zyjemy_w_panstwie_wyznaniowym.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=961608#ixzz0wUjYlx4k

Cos niby drgeło w Kk,ale optymizmu to u mnie nie ma.
Obserwuj wątek
    • Gość: folkatka Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 16:20
      Gdzie obywatele niewierzący lub o umiarkowanym
      > światopoglądzie katolickim czują się po prostu nieswojo.

Czuja sie tak bardzo nieswojo, ze musza to odreagować kopiąc i opluwając
      staruszki modlace sie pod Palacem Prezydenckim.
      • Gość: j2 Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym IP: *.lublin.mm.pl 13.08.10, 16:23
        wszystko to wina czerwonych z sld bo podpisali konkordat
        • Gość: belfer Kłamstwo IP: *.lublin.mm.pl 13.08.10, 16:36
          Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym
          Autor: Gość: j2 IP: *.lublin.mm.pl 13.08.10, 16:23 Dodaj do
          ulubionych Skasujcie
          Odpowiedz

wszystko to wina czerwonych z sld bo podpisali konkordat

Skubiszewski podpisujacy ze strony polskiej, nie byl w rzadzie SLD.
          Dezinformujesz,malutki!
          • Gość: j2 Re: Kłamstwo IP: *.lublin.mm.pl 13.08.10, 16:50
            racja, zapomniałem że gdy komuch kwaśniewski podpisywał ratyfikację, to był
            prezydentem wszystkich ubeków a nie tylko czynownikiem z pzpr i sld
          • Gość: j2 Re: Kłamstwo IP: *.lublin.mm.pl 13.08.10, 17:13
            dodam tylko że skubiszewski rzeczywiście działał raczej na rzecz niemiec i
            środowisk gejowskich
      • Gość: JB Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym IP: *.lublin.mm.pl 13.08.10, 16:31
        Terrorysci i terrorystki,folkatko, nie maja wieku!
        • Gość: folkatka Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 16:54
          Okropne terrorystki z tych babc, masz rację.
          Powiedz mi czy postawa obronców krzyża jest wystarczającym usprawiedliwieniem
          dla agresji z jaka spotykaja się katolicy w Polsce - i nie tylko w ciagu
          ostatnich dni, ale w ogóle? Czy jest usprawiedliwieniem dla przejawów
          zbydlecenia, jakim był i krzyz z puszek, jak i zachowania opisywane na wielu
          portalach i forach katolickich - rzucanie w modlacych sie róznymi
          przedmmiotami, opluwanie ich, obrzucanie obelgami?
          Piszesz, ze zyjemy w państwie wyznaniowym gdzie inni czuja sie nieswojo...
          TYmczasem to najczęsciej ja czuje sie nieswojo, patrząc na obrazki spod Pałacu,
          czytając fora etc. Bo czasem cięzko sie przyznać do bycia katolikiem wobec tego
          chamstwa jktóre moze spotkać w konsekwencji, i najczesciej spotyka.
          Ja osobiście byłam od początku zwolennikiem przeniesienia krzyza do koscioła
          św. Anny, a generalnie całą sprawe trzeba uznać za ogromną porażke kościelnej
          hierarchii - po prostu lokatorzy pałacu na Miodowej okazali sie tchórzami,
          wysyłając do tłumu gromade młodych księzy i kleryków.
          Odpowiedzialność za nakręcenie sp[irali spoczywa po obydwu stronach - tymczasem
          wine lokuje sie tylko po jednej ze stron.
          Tak tradycyjnie uznaje sie, ze to zawsze katole musza byc tymi gorszymi, ze nie
          dostrzega sie ego, że ich przeciwnicy posuwaja sie do rzeczy znacznie gorszych.
      • sothink Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym 13.08.10, 16:43
        te staruszki kompromitują nasz kraj przed całym światem, po drugie one
        się do Boga nie modlą tylko wojują symbolem krzyża.
        • Gość: j2 Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym IP: *.lublin.mm.pl 13.08.10, 16:52
          rząd okłamuje że działa dla ludzi, babcie okłamują że działaja dla boga, cześć
          udaje że wierzy, część udaje że wierzy że ta reszta wierzy a reszta nie wierzy

no i tyle właściwie
        • Gość: folkatka Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 16:55
          Myślisz Sothink ze kogos na świecie to interesuje?
          Ja w ostatnich dniach przeglądałam serwisy informacyjne - włoskie,
          francuskie,niemieckie - i nie zauwazyłam ani jednej notki.
          • joannabarska Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym 13.08.10, 17:35
            folkatka,myslalam,zes bardziej powazna, Tu nie chodzi o krzyz. A
            wiesz o co?
            • Gość: folkatka Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 17:56
              Ja jestem jak najbardziej powazna.
              I wiem, ze tu nie chodzi o krzyż, który stał sie tylko jakimś - brzydko mówić -
              gadżetem walki politycznej.
              Przeczytaj sobie to co napisal j2. mOim zdaniem trafił w sedno. Aczkolwiek -
              części z tych babc chodzi naprawde tylko i wyłacznie o krzyż.
              • joannabarska Re: Jestesmy w panstwie wyznaniowym 13.08.10, 18:04
                U mnie j2 zablokowany,ale on trafif w sedno? Raczysz zartowac...
                • Gość: JB folkatko,przeżegnaj sie :Gadzinowski! IP: *.lublin.mm.pl 13.08.10, 18:25
                  W Polsce z krzyżem jest jak z zapałkami.
                  Po pierwsze nie wolno dawać go do zabawy dzieciom. Harcerzom.
                  Gdybyśmy mieli świeckie harcerstwo, nie było by powodu do awantury,
                  bo druhowie zapałek politykom PiS by nie podrzucili. Postawiony
                  przed Pałacem Namiestnikowskim krzyż rozpalił zagubione dusze
                  katolickie dusze. Z ognia tego wyłoniła się nowa sekta - Czcicieli
                  Lecha Aleksandra Kaczyńskiego.
                  Kierownictwo polskiego kościoła kat. zwykle błyskawicznie reagujące
                  na każdą sekciarską konkurencję tym razem wymownie milczy. Czyżby
                  oni też wyparli się Jezusa na rzecz Lecha ? Ciekawe kiedy Lech
                  oficjalnie na krzyżu zawiśnie detronizując niepotrzebnego już
                  żydowskiego syna. W Polsce z krzyżem jest jak z zapałkami.
                  Krzyż + politycy prawicy = polityczny pożar.
                  Dlatego wszyscy polscy patrioci, państwowcy, ludzie rozsądni i
                  lewica rzecz jasna powinni ustanowić jasne i twardo egzekwowane
                  reguły przeciwpożarowe.
                  Zakazać wnoszenia politycznych zapałek do obiektów i miejsc
                  państwowych, samorządowych, wspólnotowych.
                  Inaczej rozpaleni sekciarze podpalą nam Polskę. === Dodam,ze w
                  tzw.miedzyczasie kler dał głos.

• Gość: Ursus Rozmarzyliście się, Barska... IP: *.nplay.net.pl 13.08.10, 18:50
                    Gdybyśmy mieli świeckie harcerstwo
                    "Świecki" harcerz to trochę jak "świecki" ksiądz...
                    Rozmarzyliście się, Barska...:)
                    Coś na kształt Hitlerjugend..? I do tego najlepiej imieniem, najmłodszego judasza w historii, Pawki Morozowa..! O! Coś takiego by wam pasowało...;)
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: slawek Re: Rozmarzyliście się, Barska... IP: *.opera-mini.net 13.08.10, 19:00
                      no to ursus masz prace domowa-ustal sobie co to jest harcerstwo i skad wzial sie skauting...
                      • Gość: slawek Re: Rozmarzyliście się, Barska... IP: *.opera-mini.net 13.08.10, 20:05
                        no pewnie juz ursusie zorientowales sie troche wiec praca domowa druga-zapoznaj sie co to jest anglikanizm i dlaczego nie narzucono go harcerstwu mimo ze zalozyciele byli anglikanami.
                        • Gość: slawek Re: Rozmarzyliście się, Barska... IP: *.opera-mini.net 13.08.10, 21:13
                          zadanie drugie juz pewnie zrobione no to teraz trzecie-jest w polsce pewne harcerstwo katolickie.nie ma jednak w swiecie harcerstw islamskich,hinduskich,animistycznych ani katolickich itp. w innych krajach.zastanow sie dlaczego.
                          • Gość: JB Re: Rozmarzyliście się, Barska... IP: *.lublin.mm.pl 13.08.10, 22:13
                            Slawku, rozmowa z traktorem nie pozwoli Ci na jego naprawe. Moze
                            młoteczek, swiderek? A Barska sie nie rozmarzyla, ale była w
                            harcerstwie po wojnie, a przed - w zuchach. Było wtedy sporo
                            akcentow katolickich, ale chyba mniej niz dzisiaj.
                        • Gość: Ursus Re: Rozmarzyliście się, Barska... IP: *.nplay.net.pl 13.08.10, 22:32
                          Sławku, Sławku... Co chcesz udowodnić?
                          Postąpiłem zgodnie z Twoją sugestią i...
                          zajrzałem do Wikipedii...
                          pl.wikipedia.org/wiki/Skauting
                          "...Skauting oparty jest na trzech ogólnych zasadach, które reprezentują jego
                          podstawowe prawa i wierzenia. Są to: >obowiązek wobec Boga<, >obowiązek wobec
                          bliźnich< i >obowiązek wobec samego siebie< (...) Robert Baden-Powell (twórca
                          skautingu - przyp. moje) zapytany, kiedy religia weszła do skautingu,
                          odpowiedział: Religia nie weszła. Ona już jest w nim. Jest to podstawowy
                          czynnik, stanowiący podstawę skautingu
                          (podkr. moje) i guidingu..."
                          Pozdrawiam :)
                          • Gość: slawek Re: Rozmarzyliście się, Barska... IP: *.opera-mini.net 14.08.10, 04:50
                            Dlatego wlasnie ze podejrzewalem ze jako osoba niezorientowana w temacie najpierw zaczniesz od wikipedii i wyeksponujesz to jedno zdanie nie zastanawiajac sie nad jego sensem dolozylem dwa nastepne zadania;-).nie musisz mi nic cytowac i podkreslac -ja temat znam.pozdr.
                • Gość: folkatka Ja sie z tym zgadzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 18:44
                  rząd okłamuje że działa dla ludzi, babcie okłamują że działaja dla boga, cześć
                  udaje że wierzy, część udaje że wierzy że ta reszta wierzy a reszta nie wierzy
                  • Gość: JB Re: Ja sie zgadzam z M.Srodą! IP: *.lublin.mm.pl 14.08.10, 00:44
                    W bólach i walkach, niestety, nie zawsze intelektualnych, rodzi się
                    nowa mapa polityczna Polski. Przede wszystkim radykalizuje się SLD.
                    Można powiedzieć: budzi się z wieloletniego religijnego snu. Nie
                    jest bowiem prawdą, jak mówił poseł Wenderlich (SLD), przed
                    spotkaniem na pl. Konstytucji, że to PO i PiS "wciągnęły świat
                    religii w obszar życia publicznego". Religię w obszar życia
                    publicznego wciągały wszystkie partie bez wyjątku. Wciągały ją do
                    szkół, do instytucji i gmachów publicznych, do szpitali, do mediów,
                    do parlamentu, na ulice. Premierowie i prezydenci wszelkich opcji
                    wieszali krzyże (a na pewno ich nie ściągali, jak ten w Sejmie),
                    całowali biskupów w pierścienie, chodzili na msze, jeździli do
                    Watykanu i marzyli, by choć raz przejechać się papamobile (zwyczaj
                    ten wprowadził, jak wiemy, lewicowy prezydent Aleksander
                    Kwaśniewski). Niemal wszyscy uznawali, że ograniczanie praw kobiet
                    przez religię katolicką jest słusznym "kompromisem politycznym". I
                    chyba nikt z ważnych polityków lewicowych (prócz Izy Jarugi-
                    Nowackiej) nie protestował przeciwko temu, że tak potężna instytucja
                    jak Kościół pozostawała (i pozostaje) nie tylko poza wszelką
                    kontrolą finansową, ale i ponad prawem (Kościół nie płaci podatków).
                    Może teraz zacznie się to zmieniać. Choć nie będzie łatwo przywrócić
                    normalność, bo Kościół cywilizacyjną zasadę rozdziału Kościoła od
                    państwa traktuje jako wymysł "liberalno-marksistowsko-komunistyczny"
                    (wywiad z abp. Michalikiem, "Rzeczpospolita", 10.08), co nie
                    przeszkadza mu w korzystaniu ze wszystkich innych cywilizacyjnych
                    dóbr. Zmiana linii politycznej SLD to jednak nie wszystko. Wyłania
                    się nowa formacja polityczna, która stawia na liberalizm
                    światopoglądowy. Bardzo nam tego brakowało. Liberalizm ekonomiczny
                    jest faktem, natomiast ideologicznie wszystkie tak zwane liberalne
                    partie tkwią w okowach XIX-wiecznego patriarchalnego, prymitywnego
                    tradycjonalizmu. Rodzący się właśnie "Ruch" Janusza Palikota (zob.
                    Ruchpoparciapalikota.pl) ma to zmienić. I to dość radykalnie. Zmian
                    nie należy się jednak spodziewać w PO, Palikot musi z PO wyjść i
                    wyjdzie, bo nikt nie będzie miał odwagi go tam zatrzymać. W partii
                    Donalda Tuska albo zwycięży opcja Jarosława Gowina, która
                    ideologiczne jeszcze bardziej zbliży Platformę do środowisk
                    kościelnych (uważam, że Tusk mógłby na znak pełnego przymierza
                    wymienić minister Radziszewską na abp. Michalika, poglądy mają te
                    same), albo Gowin założy własną partię, która z pewnością
                    zainteresuje wielu bogobojnych członków PiS. I powstanie nowy PoPiS,
                    być może z siedzibą w Częstochowie.

Więcej...
                    wyborcza.pl/1,75968,8236492,Polityczne__wakacyjne_roszady.html#ixzz0wWosuCPQ
                    • Gość: Edek Re: Ja sie zgadzam z M.Srodą! IP: *.tktelekom.pl 14.08.10, 06:51
                      Biedna jesteś i głupia. Oj bardzo głupia. A, p. Urban ci już nie
                      wystarcza. Tak pieknie gromił wtracanie się kościoła do polityki, że
                      nawet pewien ksiądz przypłacił to zyciem.
                      • Gość: JB Do Edka (z Mrożka?) IP: *.lublin.mm.pl 14.08.10, 09:23
                        Edek,nie wymyslaj mi od głupich. Ja na razie nie mówie, ze jestes
                        ostatni balwan, bo balwanow jest tu kilku, wiec ewent. można Cie do
                        nich dołączyc. A co do lektur (wypowiedz Twa w innym watku) to ja
                        juz w czasie okupacji hitlerowskiej potrafilam czytac jedna ksiazke
                        w ciagu doby, ponad 300 w ciagu roku...O czym Ty ze mna,
                        dziecino,chcesz rozmawiac?
                        • Gość: JB Taka głupawka (jakich na forum wiele) IP: *.lublin.mm.pl 14.08.10, 15:14
                          Z bolszewikami bylo łatwiej niż z tzw.obroncami krzyża?
    • Gość: Ursus Jesteśmy w państwie totalitarnym... IP: *.nplay.net.pl 14.08.10, 16:09
      Z blogu Palikota:
      "...Przyjdzie taki dzień, że Jarosław będzie już rozmawiał z siłami
      ostateczności. Być może jeszcze w tym roku. I wówczas uznamy, że to był naprawdę
      dobry rok. Tego się trzymam, w to wierzę
      ...
      "
      palikot.blog.onet.pl/
      Atmosfera nienawiści dla ludzi o określonych poglądach i systemie wartości jest
      systematycznie podgrzewana... Bojówki PO i SLD z Krakowskiego Przedmieścia czują
      się dlatego tak bezkarne, bo mają oparcie w najwyższych kręgach władzy oraz
      mediach. Tak to właśnie musiało wyglądać w Niemczech lat 30tych ubiegłego wieku...
      Pozdrawiam.
      • empi Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... 14.08.10, 16:29
        >Tak to właśnie musiało wyglądać w Niemczech lat 30tych ubiegłego
        >wieku
        Masz rację, te okrzyki np. precz z Żydami i ten przemarsz z
        pochodniami. Skóra cierpnie. :)
        pzdr.
        • Gość: Ursus Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... IP: *.nplay.net.pl 14.08.10, 17:13
          Skóra to cierpnie wtedy, gdy się analizuje słowa, Twojego idola-Palikota, będąc
          świadomym, że ten człowiek może, w ciągu kilku lat, sięgnąć po realną władzę w
          kraju oraz wtedy, kiedy się czyta tego rodzaju "kupleciki", mające być, jak
          rozumiem, żartobliwym komentarzem do słów przyjaciela prezydenta i
          przewodniczącego partii władzy na Lubelszczyźnie.
          Palikot i jego poplecznicy to albo wyjątkowe, chore psychicznie kanalie, albo
          zwykłe kanalie dążące do wywołania zamieszek w kraju. Osobiście zaczynam
          przychylać się do tej drugiej wersji i z niepokojem czekam na rozwój wydarzeń.
          Pozdrawiam.
          • zubelz Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... 14.08.10, 17:25
            Gość portalu: Ursus napisał(a):

> Skóra to cierpnie wtedy, gdy się analizuje słowa, Twojego idola-Palikota, będąc
            > świadomym, że ten człowiek może, w ciągu kilku lat, sięgnąć po realną władzę w
            > kraju oraz wtedy, kiedy się czyta tego rodzaju "kupleciki", mające być, jak
            > rozumiem, żartobliwym komentarzem do słów przyjaciela prezydenta i
            > przewodniczącego partii władzy na Lubelszczyźnie.

Zobacz to pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Stadnicki
            Czy to nie jest "reinkarnacja"? Lublin ma "szczęście" do takich ludzi.
          • Gość: JB Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... IP: *.lublin.mm.pl 14.08.10, 18:00
            bitwaokrzyz.pl/ Pograj sobie i spoko...
            • zubelz Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... 14.08.10, 18:24
              Gość portalu: JB napisał(a):

> bitwaokrzyz.pl/ Pograj sobie i spoko...

Joanno ale co to ma wspólnego z krzyżem?
              • zubelz Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... 14.08.10, 18:39
                Palikot jest politykiem któremu bardzo wiele uchodzi na sucho. Jest politykiem
                jak kiedyś "Diabeł Łańcucki" (Jemu też wiele uchodziło na sucho)chyba wierz dla
                czego?. Jest politykiem takim że jego "styl" bardzo wielu ludziom się podoba (ci
                sami wyzywali Leppera od buraków).Nazywa jak Lepper rzeczy "po imieniu" i nie
                zawija GÓWNA w sreberko tylko mówi że GÓWNO jest GÓWNEM. Dlatego jego poparcie
                rośnie!. To że tak mówi to nie znaczy że tak myśli. (To jest cwaniak "kuty na
                cztery nogi)Ma swoją politykę i ASPIRACJE BARDZO WYSOKIE I TEGO SIĘ
                OBAWIAM ( U niego aspiracje to jedno) a rozum to co innego.
          • Gość: slawek Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... IP: *.opera-mini.net 14.08.10, 18:30
            historia lubi sie powtarzac.mnie to co robia zlodzieje krzyza(ci ktorzy ukradli krzyz harcerzom i normalnym polakom)kojarzy sie z anarchia z XVI I XVIIw.wywolana przez...kontrreformacje.warto poczytac sobie bochenskiego,jasienice,mackiewicza,zbyszewskiego.takie sily typu pis i fanatycy radiomaryjni juz raz doprowadzily do upadku niepodleglej polski.oczywiscie zapluwac sie beda tak jak wtedy ze to co robia to dla dobra kraju ale efekt ich dzialan bedzie taki ze polska znowu zniknie.dlatego trzeba po prostu-bronic swieckosci panstwa by kazdy polak niezaleznie od wyznania czul ze to JEGO panstwo.
            • Gość: u-boot234 Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... IP: *.static.vip-net.pl 14.08.10, 20:10
              Che,che!akurat czytam"Polską anarchię".no fakt-są poważne
              zbieżności.Nasz naród chyba już tak ma że lubi autodestrukcję.
              • Gość: JB Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... IP: *.lublin.mm.pl 14.08.10, 20:23
                Dobrze, ze choc nasi sasiedzi sie czegos nauczyli. My, jak zwykle,
                anarchia i warcholstwo. To jednak nie to samo,co totalitaryzm.
      • Gość: JB Re: Jesteśmy w państwie totalitarnym... IP: *.lublin.mm.pl 14.08.10, 16:48
        Ja tam, traktorzyno, widze bojowki RM i PiS. Jesli na manifestacji
        mlodych "antykrzyzowcow" policja zatrzymała tylko 6 nietrzezwych
        osob, to fakt ów mowi sam za siebie. Sluchasz TV TRWAM- tam
        przywolano okres dochodzenia Hitlera do władzy i porównywano to do
        obrazkow z Kr.Przedmiescia. Nie plec bzdur, bo sam siebie osmieszasz
        do głebi, No chyba ze nadchodzi w Polsce czas "neohitlera". Wiesz
        cos o tym? Ja nie. A co do panstwa totalitarnego: ja kocham
        taki "totalitaryzm"! Wolałabym jednak, by wladza byla bardziej
        zdecydowana.
        • Gość: JB Palikot na blogu: zamach stanu JK? IP: *.lublin.mm.pl 14.08.10, 16:54
          Codziennie siadam z myślą, że wreszcie zacznę - także na blogu –
          tematy wakacyjne. Ale rzeczywistość najwyraźniej nie daje się
          przemilczeć. Kaczyński, po czterech przegranych wyborach, nie
          zasługuje na wakacje. Więc codziennie kogoś o coś oskarża i z
          jakiegoś powodu obraża. Ale przecież wakacje kiedyś się muszą
          zacząć!!! Kiedy więc dziś wmurowano tę tablicę, a do domu przybyli
          zapowiedzeni goście, myślałem o grzybach, które się wreszcie
          pojawiły, o sandaczu, który czekał na obiad i temperaturze wody w
          jeziorze przed zmierzchem. Z rzadka tylko przysłuchując się tak
          zwanej konwersacji. Z jakim zdziwieniem jednak odnotowywałem, jak
          mantra powracającą, kwestię jednej z osób; jestem pewien, że
          Kaczyński gdyby wygrał, wprowadziłby stan wojenny i aresztował
          Tuska. - Z tego powodu ja i moi znajomi głosowaliśmy na
          Komorowskiego (dodawał)! Kaczyński – mówię wam - to potwór zdolny do
          wszystkiego!
          Chciałem oponować, że to jednak przesada, że w Polsce są różne
          instytucje, że jesteśmy w Unii, że takie decyzje to pewny kryzys
          ekonomiczny i utrata władzy. Ale jeden z gości cytując wypowiedzi
          Jarosława z ostatnich dni tak skutecznie przekonywał, że w końcu
          pomyślałem, że nie jest to bez sensu skoro JK nie wierzy w
          demokrację, w wybór Komorowskiego, że zakłada realnie zamach na
          życie Lecha – to dlaczego ktoś taki nie miałby zrobić zamachu stanu?
          I dopiero wówczas lęk mnie zjada na myśl o tym, co się naprawdę w
          Polsce wyrabia! A kysz!!! ==== Panie posle Januszu, precz z takimi
          proroctwami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka