swiergotek_polny 06.03.11, 10:57 W Lublinie z czasów PRLu pozostała przede wszystkim mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bosman pierwsze bloki na Tatarach... IP: *.lublin.mm.pl 06.03.11, 14:12 zaczęto budować już w latach `50 - dla pracowników budowanej F.S.C. Podobny basen osiedlowy był na ulicy Łabędziej. Czy jeszcze jest? I komu to przeszkadzało? Ptaszku-świergolaszku, mentalność ludzi z czasów PRL była i jest wielokrotnie bardziej cywilizowana niż mentalność współczesnych moherów, nowobogackich japiszonów i "polytyków" zwłaszcza tych pisdowatych. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Co w lublinie zostało z prl zobacz zdjęcia 06.03.11, 14:20 Ptaśku Gdy by choć jedna dziesiąta pozostała w Lublinie z PRLu to byli byśmy kwitnącym miastem a nie ZADUPIEM Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co w lublinie zostało z prl zobacz zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 17:18 Nie marudż!Podobno kościołów u Was dostatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman masz niestety rację IP: *.lublin.mm.pl 06.03.11, 17:25 a u was wyburzają? Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Co w lublinie zostało z prl zobacz zdjęcia 06.03.11, 17:31 Gość portalu: gość napisał(a): > Nie marudż!Podobno kościołów u Was dostatek. Jaki dostatek? Jest zawsze i będzie zawsze mało. Nawet kaplica do której przychodzili znamienici Polacy musi zostać rozbudowana do wielkości kościoła najlepiej to takiego jak w Licheniu. tylko dlatego że jakiemuś aparytczykowi partyjnemu zachciało się zaistnieć w mediach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Co w lublinie zostało z prl zobacz zdjęcia IP: *.nplay.net.pl 26.03.11, 19:01 Gdy by choć jedna dziesiąta pozostała w Lublinie z PRLu to byli byśmy kwitnącym miastem No, nie wiem... Zubelzie, nie tylko kasy na Dworcu Północnym, amfiteatr i basen przy Odlewniczej, jakby mogło wynikać z artykułu, ale cała dzielnica Tatary (i nie tylko) jest w zasadzie nietkniętym reliktem czasów PRL... Poświęć 2-3 godziny swojego życia na spacer, a następnie podziel się refleksjami na temat jak bardzo "kwitnąca" jest to część miasta...:( Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman bardzo dawno Ursusie... IP: *.dynamic.mm.pl 27.03.11, 20:42 nie byłeś na "Tatarach". To osiedle naprawdę się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: bardzo dawno Ursusie... IP: *.nplay.net.pl 28.03.11, 07:42 Czyżby..? :) Może jakieś przykłady..? Otóż, drogi bosmanie, bywam w tych rejonach regularnie 1-2 razy/tydzień i ze smutkiem konstatuję postępującą degradację całego obszaru Tatar w stosunku do czasów mojego dzieciństwa (a przecież i wtedy nie była to kraina mlekiem i miodem płynąca:))... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman jedno nie zmieniło się: IP: *.centertel.pl 28.03.11, 12:18 menelstwo - ale nie ma ich tylu ilu było. Zwróć uwagę na remonty elewacji, ciągów pieszych, infrastrukturę handlową. Nie wiem czy wiesz, ale około 50% mieszkań na dzień dzisiejszy to mieszkania wykupione, wyremontowane czasami na bardzo wysokim poziomie. Fakt - to nie są budynki nowe, najmłodsze to końcówka lat `60, góra początek`70. Faktem tez jest to, że są to budynki niedoinwestowane przez właściciela czyli miasto ale powoli wspólnoty odrabiają zaległości, te zaś są tak duże, że aby je odrobić trzeba wielu lat. Owszem, jest jeszcze jakiś odsetek ludzi biednych których nie stać na współczesny standard, ale nie jest to odsetek dominujący. Zważ jeszcze na jedno - jest to osiedle ludzi starych, z minimalnymi emeryturami. Wg moich obserwacji wiele zmieniło się na lepsze. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Zaraz, zaraz, a w ktorym to miejscu... IP: *.futuroexito.pl 06.03.11, 18:16 ...ta tablica na ZOR Bronowice stoi? I napewno ZOR Bronowice rozpoczeto budowac wczesniej niz w 1954... To byl rok 1951 lub 1952. W 1954 bylo juz kilka blokow zasiedlonych i to na poczatku roku (na wiosne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Zaraz, zaraz, a w ktorym to miejscu... IP: *.lublin.hypnet.pl 07.03.11, 12:51 stoi, jeszcze w sb przed tym artykulem jej sie przygladalem co by nie powiedziec o PRL to design stal na wysokim poziomie , prl- loga sa piekne, nie to co teraz kiedy graficy z bozej laski po kursie gdzie uczy sie tylko obslugi programu obsrywaja miasto swoja tworczoscia, to samo tyczy sie przestrzeni publicznych i terenow zielonych , urbanistyki, planowania osiedli teraz nastawiaja developerzy kazdy po 3 bloczki i w innym stylu , zero boiska , zero skweru bo ziemi szkoda, wszystko wylozyc kostka, bo taniej i nie trzeba trawy kosic , a juz bron boze drzew ! bo lisice leca a i ptaki moga robic na samochody najgorsze jest to ze niszczy sie pozostalosci tego co dobre, co cieszy oko swoja harmonia i wysmakowaniem, co urozmiaica przestrzen, bo to z PRL tej plugawej epoki , jak wiec to moze byc zabytek ?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkopolanin Re: Zaraz, zaraz, a w ktorym to miejscu... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.11, 13:26 Za PRL Lublin i region gospodarczo był poz 8-10 dziś zamyka tabele[pace inwsstycje itd ] pod wieloma wzglendami dziś npPrezydend Żuk zarabia 10 -12 x wiecęj niz pracowniknp sądu 1 sekretarz PZPR tyle razy nie zarabiał moze 6-8 razy byliśmy mocni w Sporcie plywanie Zuzel koszykówka Boks Siatkowka dziś 33 miejsce w Polsce zaimuje lublin czy region.Dziś Tusk wita ministrów a oni trzesą sie oposade jak niemiecki Zołniez przed Firerem stoja na bacznosc i mówia Donaldzie jest ziemia będzie zielona wyspa -pozdrawiam lublinian.Dziś polska nie produkuje żadnego samochodu -Rumunia dalej ma Daczie Czesi Skode i wykupuja Polskie kopalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Zaraz, zaraz, a w ktorym to miejscu... IP: *.lublin.hypnet.pl 07.03.11, 14:16 gospodarka centralnie sterowac sie nie da, ale juz sprzedajac grunty pod mieszkaniowke mozna by sie pokusic o jakis plan przestrzenny, zaprojektowac miejsca pod tereny zielone, to samo sie tyczy ochrony pozostalosci po prl Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Zaraz, zaraz, a w ktorym to miejscu... 08.03.11, 00:05 ZOR Zachód to piękne, wspaniale zaprojektowane osiedle. MIeszkam niedaleko tej fontanny, to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Zaraz, zaraz, a w ktorym to miejscu... 26.03.11, 18:43 Folkatko oświeć mnie na temat Racławickiej Dzielnicy Mieszkaniowej (RDM) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix-er Re: Co w lublinie zostało z prl zobacz zdjęcia IP: 173.233.212.* 08.03.11, 18:33 "W Lublinie z czasów PRLu pozostała przede wszystkim mentalność." ... mentalnosc dodatkowo "wzbogacona" o nacjonalistyczno-katolickie akcenty! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Co w lublinie zostało z prl zobacz zdjęcia 26.03.11, 16:13 Gdyby nie 50 lat funkcjonowania PRL, to II RP padłaby w przedbiegach, nie mając majątku do zagrabienia, sprzedania, albo do... ŚWIADOMEGO ZNISZCZENIA (tak jak to miało i ma miejsce w Lublinie, gdzie chyba kasa krążyła nieźle pod stołem, a konkurencja likwidowała zagrażające zakłady). Gdyby nie praca i zbiorowy wysiłek Polaków w czasach PRL, mielibyśmy teraz nie II RP, stworzoną w tej postaci przez wielu kombinatorów pod swoje priorytety, a 1/4 RP na poziomie rozwoju Albanii. Komentarze do wielu zdjęć odbieram jako irytująco-lekceważące miniony czas i ludzką, uczciwą pracę i życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Co w lublinie zostało z prl zobacz zdjęcia IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.11, 19:01 Ale brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Co w lublinie zostało z prl zobacz zdjęcia 28.03.11, 17:33 dociek napisał: > Gdyby nie 50 lat funkcjonowania PRL, to II RP padłaby w przedbiegach, nie mając > majątku do zagrabienia, sprzedania, albo do... ŚWIADOMEGO ZNISZCZENIA (tak jak > to miało i ma miejsce w Lublinie, gdzie chyba kasa krążyła nieźle pod stołem, > a konkurencja likwidowała zagrażające zakłady). > Gdyby nie praca i zbiorowy wysiłek Polaków w czasach PRL, mielibyśmy teraz nie > II RP, stworzoną w tej postaci przez wielu kombinatorów pod swoje priorytety, a > 1/4 RP na poziomie rozwoju Albanii. > Komentarze do wielu zdjęć odbieram jako irytująco-lekceważące miniony czas i lu > dzką, uczciwą pracę i życie. Oczywiście chodziło o III Najjaśniejszą Katolicką RP, sorry, mój błąd "klawiatury", choć z kontekstu było oczywiste, o którą RP mi chodziło. Wyprzedaż (tak zwana "prywatyzacja") majątku odziedziczonego po PRL (zakłady zbudowane, bądź odbudowane i rozbudowane po II wojnie) z jednej strony - pozwalała w szybkim tempie dorobić się wielkiej kasy, z drugiej strony - miała znaczenie ideologiczne, albowiem pozbywając się tego majątku "wymazywano" dorobek PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballada Re: Co w lublinie zostało z prl zobacz zdjęcia IP: 46.21.219.* 29.03.11, 13:31 Jest jeszcze wiele innych "pozostałości" z PRL np -Pegaz na os Krasińskiego -Tajemne Kręgi na os Słowackiego (ciekawe czemu one miały służyć) -pomniczek z 2 miseczkami na os Mickiewicza (zaraz za placem z rakietą) -krokodyl na os Konopnickiej -aleja rzeźb na os Piastowskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Za PRL Lublin stał się prawdziwym miastem IP: *.lublin.mm.pl 29.03.11, 14:46 Budowano całe osiedla,często dalekie od ideału,ale ludzie nie musieli spac na działkach i pod mostami, chociaz i to sie zdarzalo. Zapominamy o tym,jak okaleczony zostal Lublin w 2 wojnie swiatowej,a przed wojną mieszkala tu tylko ze 120 tys osob, za PRL trzy razy więcej.Osiedle przy al. Racławickich powstało niemal m polu i stosunkowo szybko. Architektura,jak na czasy początkującego socrealizmu dosc ciekawa. Dzis w sumie to zabytek. A tu,gdzie teraz jest miasteczko uniwersyteckie, rosło zboże, chodziłam tam na randki,mam miłe wspomienia. Ironizowanie na temat przeszlości powojennego Lublina przez szczeniactwo to symbol dzisiejszych czasów. (Z kogo się smiejecie? Z samych siebie sie smiejecie! - cytat do odgadnięcia z czego wzięty...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Za PRL Lublin stał się prawdziwym miastem IP: *.lublin.mm.pl 29.03.11, 17:10 Dzieki trolejbusom bylo łatwo dojechac z Alei Racławickich do srodmiescia. A pierwsza linia trolejbusowa w Lublinie łaczyła ulice Nowotki (obok "teatru w budowie") z dworcem kolejowym przez Krakowskie Przedmiescie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
accipiter_gentilis Re: Za PRL Lublin stał się prawdziwym miastem 29.03.11, 20:09 Ciekawe były wtedy nazwy ulic. Np. taka ulica Nowotki upamiętaniała zdrajcę, który w wojnie polsko bolszewickiej stał po stronie bolszewików i mordował Polaków, a podczas II wojny światowej wysyłał donosy do Gestapo :) Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Za PRL Lublin stał się prawdziwym miastem 29.03.11, 19:29 Z kogo się smiejecie? Z samych siebie sie smiejecie! Gogol jest autorem tych słów. Nie wiem tylko z którego to jego dzieła, chyba nie jego jakieś powiedzenie użyte w rozmowie z kimś. Ironizowanie na temat przeszlości powojennego Lublina przez szczeniactwo młodzież i tak z nas się śmieje, że nawet internetu nie mieliśmy :), autentyczne!. Nie mieliśmy sami, ale im go stworzyliśmy ;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
accipiter_gentilis Re: Za PRL Lublin stał się prawdziwym miastem 29.03.11, 20:02 > młodzież i tak z nas się śmieje, że nawet internetu nie mieliśmy :), autentyczne!. Nie mieliśmy > sami, ale im go stworzyliśmy;) To prawda, że stworzyliście nam internet, Mr. Baran, szkoda tylko, że już nie zyjecie, bo właśnie dzisiaj umarliście :) Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Gogol - Rewizor 29.03.11, 21:44 Wiem, przypomniałem sobie tę oczywistość już po fakcie :). Dzięki za przypomnienie. "Rewizor" aktualny w każdym systemie :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Gogol - Rewizor 29.03.11, 22:25 W kontekście jego śmierci tak napisałem. Miałem na temat p. Barana coś wrzucić na forum ale dopiero wtedy jak być może znajdę jego jakieś polskie korzenie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś