Dodaj do ulubionych

rok 1902 podróż z Hamburga do ???

05.03.12, 20:28
znalazłem właśnie taką informację że oto 18 sierpnia 1902 roku Sissel i Itzek Leniak urodzeni we Warszawie (20 lat wcześniej urodzeni) wybrali się statkiem Nerissa z Hamburga do St. Christian
Icek był krawcem i zdaje się że mieli jedno dziecko...
to był chyba ten statek link
ale nie mam pojęcia gdzież było owo St. Christian (może ktoś wie co to za port?) może to w Nowej Funlandii gdzieś
ciekawe prawda?
Obserwuj wątek
    • wampir-wampir Re: rok 1902 podróż z Hamburga do ??? 05.03.12, 20:36
      Ciekawe rzeczy wygrzebujesz. Nie wiem co to za port. To gdzieś na końcu świata.
    • dociek Re: rok 1902 podróż z Hamburga do ??? 05.03.12, 20:38
      Skoro wyjechali, to Ty tu skąd? ;-p
      • wampir-wampir Re: rok 1902 podróż z Hamburga do ??? 05.03.12, 20:43
        Bocian go przyniósł. Z końca świata ;-)))
      • kainel.kemezrp Sissel i Itzek wyjechali a moi przodkowie nie 05.03.12, 20:57
        znalazłem po prostu takie strony na których można znaleźć spisy podróżnych rożnych statków
        Leniak to nazwisko którym posługiwali się jak czytam nie tylko członkowie dwu rodzin o których wiedziałem do tej pory to znaczy mojej pochodzącej z okolic Łęcznej i rodziny Leniaków z Królowej Wielkiej (lub Ruskiej) (to chyba Łemkowie choć w spisie pasażerów figurują jako Czesi)...
        również Żydzi, Węgrzy i Rosjanie
        w tym ostatnim wypadku czyli Rosjan wiele wskazuje że to zrusyfikowani Żydzi polscy pochodzący z Radomia...
        do tej rodziny należał zapewne i Itzek ;-)
        to zresztą ciekawa rodzina bo chyba z niej właśnie pochodził dezerter z carskiej armii którego szukała ochrana co wygrzebałem swego czasu...
        o węgierskich Leniakach zupełnie nic nie wiem...
        tak czy siak wszyscy "wędrowali" do Hameryki...
        • kainel.kemezrp Bohemian to chyba Czesi? 05.03.12, 21:03
          a może nie Czesi?
          tylko Bojkowie?
          hmmm...
          • folkatka Re: Bohemian to chyba Czesi? 05.03.12, 21:13

Francuzi, monsieur Legnac
            • wampir-wampir Re: Bohemian to chyba Czesi? 05.03.12, 21:18
              Bohemian to Czesi.
            • kainel.kemezrp Francuzi też ale w formie oryginalnej 05.03.12, 21:40
              czyli Leniak...
              w Quebecu np. jest taki dziennikarz sportowy...
              • Gość: bleee... Re: Francuzi też ale w formie oryginalnej IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.12, 23:52
                ...największą bazę - na podstawie akt metrykalnych wykonaną - udostępniają mormoni... :))... próbowałeś tam szukać?... bleee...
              • Gość: bleee... Re: Francuzi też ale w formie oryginalnej IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.12, 00:31
                Marzec 1907:
                "...parowiec „Congo” zatonął w delcie rzeki Ems po zderzeniu z niemieckim parowcem „Nerissa”, 7 osób zginęło." - za Wikipedią... można próbować u Lloyda (w rejestrach) ustalić rejs w oparciu o ew. ubezpieczenie... jeśli był to rejs dalekomorski... albo szukać wzdłuż rzeki Ems, jeśli statek obsługiwał żeglugę śródlądową... no i może są dostępne jakieś niemieckie rejestry statków... bleee...
                • kainel.kemezrp jasne mormoni sa bezkonkurencyjni 06.03.12, 08:17
                  ogólnie to szperam po takich różnych rejestrach i właśnie wyszło mi że trzy zasadnicze rodziny Leniaków były podkarpacka, radomska i łęczyńska
                  no i ci madziarzy na dokładkę...
                  ciekaw jestem czy rodziny te miały jedynie zbieżne nazwiska czy też były spokrewnione jakoś
                  to interesujące bo to trzy różne kultury i dwie religie (bo prawosławie i katolicyzm to w sumie jednak ta sama religia)
                  jeśli idzie o emigrację to wszystkie rodziny emigrowały bardzo podobnie jak i dziś emigrują
                  młodzi ludzie zwyczajnie szukają lepszego świata
                  co ciekawe dzięki temu pozostaje po nich ślad...
                  hmm to Ems jest ciekawe poszperam
                  • Gość: bleee... Re: jasne mormoni sa bezkonkurencyjni IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.12, 09:10
                    ...a polskie archiwa - w tym chyba i lubelskie - też tworzą komputerowe bazy danych (indeksy) z akt metrykalnych... wejdź na stronę Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych... można też - wychodząc od informacji o np. dziadkach Leniakach szukać samemu w księgach metrykalnych - cofając się do kolejnych przodków - pasjonujące zajęcie... powodzenia... bleee...
                  • Gość: bleee... Re: jasne mormoni sa bezkonkurencyjni IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.12, 09:16
                    > to interesujące bo to trzy różne kultury i dwie religie (bo prawosławie i katolicyzm to w sumie jednak ta sama religia)

...jeśli chodzi o księgi metrykalne, to prawosławne będziesz miał od 1875 r., wcześniej - greko-katolickie... :-))... no i do przeszukania archiwa archidiecezjalne, a nawet księgi w parafiach... bleee...
    • Gość: bosman Hej hej! Leniaku - Itzek w rodzinie? IP: *.centertel.pl 06.03.12, 11:57
      I to Leniak??? Masz u mechesa elana prze.....rąbane jak sanki w maju! Usrus się dołoży i po Tobie. Wszak hitlerowcy uważali za Żyda każdego kto miał krewnych Żydów do siódmego pokolenia wstecz. A jeszcze ruskich Żydów! Tragedia.
      Nie mniej - miłego dnia. Wszak zawsze można mechesa olać, a nawet w dupę kopnąć.
      • kainel.kemezrp Noooo ;-) 06.03.12, 12:59
        Itzek i Sissel z Warszawy, Eisik z Londynu, Fankel z Klimontowa, Jankel z Radomia...
        i wszystko Leniaki ;-)
        ale ci mi się zdają dość mało egzotyczni jednak
        bardziej frapują mnie Mihaly z Batas, Pal z Opai, Peter z Kokenyes czy Ferencz z Ricse...
        ...
        jakby się tak tym mocno przejąć to wychodzi że pochodzę od Hunów, Wołochów, Jewrejów i czort wie od kogo jeszcze...
        a rodzina ma tradycje endeckie jakby nie patrzeć...
        sanki w maju normalnie :-D
        pzdr.
        • empi Re: Noooo ;-) 06.03.12, 13:17
          Leniaków jak mrówków :)
          pzdr.
          • kainel.kemezrp łał... 06.03.12, 13:45
            Adalbert i Nikifor...
            akta diecezji tarnowskiej...
            łał Empi po prostu łał
            pzdr.
            • empi Re: łał... 06.03.12, 13:51
              Leniaku, co niektórych Twoich jak i moich przodków określono jako Hebrew :)
              Jeszcze bosmana sprawdzę i naprawdę zakładamy gminę :)
              pzdr.
              • Gość: bosman wyznaniową? IP: *.centertel.pl 06.03.12, 14:13
                lepiej nie, bo meches zechce wstąpić a tego nie ścierpię.
                • empi Re: wyznaniową? 06.03.12, 14:17
                  damy mu bana i do gminy :)
                  pzdr.
                • kainel.kemezrp to może lożę? 06.03.12, 14:28
                  przy okazji odkryłem że ci Madziarzy to Słowacy są i to by pasowało jakby bardziej...
                  ...
                  a wracając do gminy czy loży jakby była gmina to proponuję żeby rabinem była jakaś kobieta (ale nie od razu d-rabinka) a jakby loża to proponuję by ją dla niepoznaki nazywać emporą babińską
                  mogę tytułować Empiego już Czcigodny Mistrzem?
                  pzdr.
                  • Gość: bosman loża! - to jest to! IP: *.centertel.pl 07.03.12, 14:03
                    Wystarczy: Mistrzu. Jestem pewien leniaku że meches tak samo nienawidzi masonów ( no bo jak loża to zaraz musi być mason) jak i Żydów. Mamy przejebane - oczywiście jak sanki w maju.
              • Gość: bleee... Re: łał... IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.12, 14:19
                ...gmina już jest... Lublin należy chyba do gminy warszawskiej... bleee...

...no i należałoby sprawdzić ślad eskimoski... o Wikingach nie wspominając...:-)... bleee...
                • kainel.kemezrp Warszawa jest mocno aldente 06.03.12, 14:35
                  co do eskimosów zaś to ja tam z radością wiosnę witam i śladów eskimoskich poszukam dopiero w lecie jak zagrożenie przymrozkami będzie znikome...
                  natomiast wikingowie mogą być - wyczytałem w googlach że Sissel to imię typowo norweskie z czego by wynikało że Itzek się okajtał z Norweżką
                  osiadła w Polsce zapewne w czasach potopu...
                  hmmm ;-)
                  • Gość: bleee... Re: Warszawa jest mocno aldente IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.12, 15:59
                    ...a linia słowacko-węgierska może mieć domieszkę krwi tatarskiej albo i tureckiej... bleee...
                    • kainel.kemezrp o tatarską krew to ma zapewne każda z linii 07.03.12, 10:48
                      że to tak delikatnie ujmę ta krew się wyjątkowo dobrze rozprzestrzeniała ;-)
                      ale ale...
                      ...
                      jak się tak pomyśli o tym że od roku 997 do mojego urodzenia było circa 40 pokoleń (po 25 lat)
                      to wychodzi że w tym 997 żyć musiało całe mnóstwo moich przodków
                      już 10 pokoleń wstecz tych przodków jest powyżej 1000
                      20 pokoleń wstecz to już powyżej miliona praszczurów
                      30 to powyżej 100 milionów
                      40 zaś hi hi to aż 1 099 511 627 776 osób czyli jakby nie patrzeć sporo ;-) szczególnie że to
                      ponad dwukrotnie więcej niż prawdopodobnie wtedy w ogóle było ludzi na świecie
                      jeśli was to zaintrygowało to polecam pewien tekst o tym czemu każdemu z nas brakuje przodków
                      i że tak de facto to wszyscy jesteśmy spokrewnieni ze sobą w jakimś stopniu
                      link
                      pzdr.
                      • Gość: bleee... Re: o tatarską krew to ma zapewne każda z linii IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.12, 13:56
                        > de facto to wszyscy jesteśmy spokrewnieni ze sobą w jakimś stopniu

...wszyscy to może - na szczęście - nie... bo człek wyewoluował - jak wszystko na to wskazuje - z więcej niż jednej pary małpiszonów... no i np. dla średniowiecza przyjmuje się, że pokolenie to 30 lat... ale przy tej ilości przodków nie ma to wielkiego znaczenia... no i po raz drugi na szczęście - księgi metrykalne są od początku XIX w.... resztę protoplastów można ubrać w dowolną legendę... z drugiej strony badania genetyczne być może zastąpią księgi metrykalne - ale powszechne będą dopiero za jakiś czas... poczytaj w wolnej chwili Naukę świata dysku Stewarta, Pratchetta, Cohena, to poznasz inne możliwości i z pozoru tylko - nieprawdopodobne teorie... bleee...
                    • Gość: bosman he he blee... IP: *.centertel.pl 07.03.12, 14:07
                      jak tatarskiej znaczy się folkatka tyż krewniaczka - leniaczka :-) A un na niu tak warczy...
                      • Gość: bleee... ...hi, hi, hi... IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.12, 14:43
                        ...bo podobno z krewniakami to tylko na zdjęciu dobrze się wychodzi... bleee...

...a rozważałeś pokrewieństwo twoje np. z aronem?... bleee...
                        • Gość: bosman widzisz blee... w zasadzie: nie daj Bóg! IP: *.centertel.pl 07.03.12, 14:50
                          ale jak Ci zapewne wiadomo przyjaciół można sobie dobrać a krewniak jaki się urodzi taki jest. W najlepszej rodzinie debil się trafia. Ale nie przypuszczam, ja z innych stron. Chociaż jak dziadek szedł na Sybir to może coś "kolnął" hmm...przypadkiem w Partaczewie.
          • Gość: bosman pocieszyłeś mnie empi IP: *.centertel.pl 06.03.12, 13:48
            a może i leniaka. Z tego wykazu wynika, że jak by co, to leniaki się skrzykną i mechesa zadepczą. Tylko trzeba im powiedzieć żeby przyjeżdżali w kaloszach. Łatwiej gó... obmyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka