Dodaj do ulubionych

Tunel imienia Żu-cze (w remoncie).

17.10.12, 17:46
Zamykali z przypierdem.
Teraz po cichu otwierają (podobno) jedną, wyremontowaną jezdnię.
W całej swej łaskawości pozwolą mieszkańcom przejeżdżać pod torami w godzinach 19:00-6:00 (czyli gdy można już bez problemu przejechać Dywizjonu 303 czy Pawią).
Od czwartku (tak pisze DW).

Fanfar bosmanie nie będzie.
A przecież jest sukces!

Już w trzy tygodnie po planowanym terminie zakończenia całego remontu oddają nam pół wyremontowanego wiaduktu i łaskawie pozwalają przejechać pod nim w nocy.
Chyba się ze szczęścia dzisiaj urżnę.

Kiedy w cyrkuszu poleci choć jedna głowa?
Kiedy w tym mieście "teatru w budowie", "Ogrodu Saskiego w remoncie" i "Tunelu wyłączonego z ruchu na trzy miesiące (plus "cośtam cośtam" jakby powiedziała pewna lubelska posłanka)" ktoś za ten burdel beknie?

Nie wiem, czy to za 3 Maja, czy za "strefę" poleciał w styczniu Janicki... ale nic się nie zmieniło. Nadal miasto dyma swoich mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • qqbek Kur...ier 17.10.12, 23:12
      ...donosi, że w zamian za możliwość pojeżdżenia sobie pod wiaduktem przez całe 11 godzin dziennie (albo nocnie) w dniach 18.10-05.11.2011 (czyli przez 15 dni) cyrkusz szykuje nam nowe "udogodnienie". Otóż od 5.11. do 30.11. (czyli na 26 dni) tunel zostanie całkowicie zamknięty dla ruchu.

Mi to wisi.
      Znów odstoję dodatkowe 30 minut w korku każdego dnia, miast wąchać tych, których stać na bilet MPK za 2,80 a nie stać na najtańsze mydło za zeta. W zamian puszczę sobie muzykę z radia (klasyka brzmi piękniej niż w domu, gdy odtwarzana jest z 10 głośników H&K w samochodzie) a gdyby zrobiło mi się za ciepło, lub zbyt mokro, to ochłodzi/osuszy mnie klimatyzacja. Ale ci, którzy skazani są na usługi MPK przeżyją "drobny" szok, gdy cały ruch (włącznie z komunikacją miejską) skierowany zostanie na objazdy.
      • Gość: bosman na temat tunelu i umielca z cyrkusza szkoda słów.. IP: *.centertel.pl 18.10.12, 08:56
        Masz "słusznego" - RMF Classic (107,6) w autku to jest to. No, ostatecznie może być płyta.
        Wracając do tunelu - w najlepszym razie pojedziemy w maju. A te dwa tygodnie całkowitego wyłączenia tunelu z ruchu to (stawiam euro przeciw orzechom) - będzie minimum miesiąc. Tylko kur.....a! - dlaczego u nas to jest normą? Dlaczego nikt za to nie odpowiada? Dlaczego (pytam chyba setny raz) zawsze te same badziewiaste firmy "wygrywają"(sic!) przetargi i pierd(......)ą się z robotą za nasze pieniądze???
        • qqbek Oni nawet nie wiedzą... 18.10.12, 12:05
          ...co remontują i gdzie.
          Znajdź artykuły w Kurierze i DW - w obydwu pojawia się wiadomość, że oddadzą "świeżo wyremontowany fragment od strony ul. Garbarskiej".
          Przecież to właśnie pas od strony Garbarskiej jest na chwilę obecną przejezdny, a remontują (od 4 miesięcy) część od strony ul. Pocztowej.

No to czego się spodziewać, skoro umielce z cyrkusza i z PRK Expol nie wiedzą nawet co remontują.

Ręce opadają... jeszcze kilka takich "remontów" i będę od tego opadania rąk jak orangutan wyglądał.
          • Gość: bosman ciekawe czy GWL nie ma czasu... IP: *.centertel.pl 18.10.12, 12:16
            czy śmiałości zadać kilku pytań w cyrkuszu? Pytań które na tym forum niejednokrotnie stawiałem. Przypuszczam, że odpowiedzi na nie zainteresowałyby nie tylko mnie.
            • qqbek GWL nie ma nawet czasu napisać... 18.10.12, 12:20
              ...o tym, co wydaliła z siebie rzeczniczka partaczy z Expol-u.

Cytat za dzisiejszym artykułem DW.

"Najbliższej nocy robotnicy remontujący wiadukt mają oddać do ruchu połowę jezdni, która teraz jest zamknięta. – Tę od strony ul. Garbarskiej – precyzuje Iwona Król z Przedsiębiorstwa Robót Komunikacyjnych Expol, które na zlecenie kolei remontuje wiadukt. To właśnie na tę jezdnię zostanie skierowany ruch. Druga będzie zamknięta."

Co za banda przygłupów.
              Nie wiedzą nawet, co remontują i z uporem godnym lepszej sprawy pie... bzdury.
    • qqbek Otworzyli! 19.10.12, 10:01
      Nitkę od strony Pocztowej, zamknęli nitkę od strony Garbarskiej.
      Mam dwie wątpliwości:
      1. Czy wyremontowany fragment jest odpowiednio szeroki, by pomieścić dwa pasy ruchu? Bo z poziomu dzisiejszego przejazdu trajtkiem nie wydawało mi się to wcale pewne.
      2. Co z drenażem i odprowadzeniem deszczówki? Ulewy w nocy nie było (trochę popadało, ale bez przegięć), basen kryty wiaduktem był na miejscu... na podobno wyremontowanym fragmencie. Skoro zamierzają obniżyć nawierzchnię o dalsze 40cm, to czas chyba kupić wolnossącego diesla z wysoko zamocowanymi chrapami na wlocie powietrza, bo nic innego tamtędy nie przejedzie po deszczu (jeżeli będzie "jak było", tylko 40cm głębiej, to stary Land Rover, czy nawet ciągnik rolniczy staje się wymarzoną inwestycją - zwróci się szybko w opłatach za wyciąganie tych, którym samochody utkną w wodzie).
      • Gość: lamerka Re: Otworzyli! IP: *.umcs.lublin.pl 23.10.12, 09:39
        Dla mnie to tez jest wielki skandal !
        Zwracam się do osób bardziej biegłych w tym temacie, niż ja:
        Czy może tu ktoś napisać, kto wybierał firmę w tym przetargu, co to dokładnie jest za firma, kto z władz miasta i PKP odpowiada za poszczególne decyzje związane z tym remontem.
        Chodzi mi o konkretne nazwiska i stanowiska, uważam bowiem, że takie lekceważenie mieszkańców Lublina i taka nieudolność decydentów powinny być nagłaśniane, a nie przemilczane.
        • qqbek Dziś pracę zaczęli znów o 8-mej. 23.10.12, 09:57
          To znaczy, kwadrans po ósmej sześciu podpierało barierki, żeby się nie przewróciły, siódmy rozdawał im maski przeciwpyłowe.
          Zapewne do 15-ej, góra 16-ej skończą (robiąc przy okazji 2-3 przerwy), wypalą z karton fajek, pozbierają zabawki... i zostawią "do jutra".
          A jutro będzie to samo - odprawa, podpieranie barierek, trochę pracy i fajrant.

Za remont odpowiada Zarząd Dróg i Mostów miasta (podobno), choć zdaje się powinien Wojewoda, bo jezdnia pod tunelem jest częścią drogi wojewódzkiej nr. 835.
          • Gość: bosman a Gazeta na to co? IP: *.centertel.pl 23.10.12, 11:13
            JAJCO!!! - jak mawia Ferdek Kiepski. GW też ma to w dupie.
    • qqbek Hurra! 23.10.12, 13:20
      Już coś wiadomo - otóż według kuriera cały remont ma zakończyć się... na wiosnę przyszłego roku.
      To po co było ściemniać, że wiadukt zamkną na 3 miesiące (a nawet krócej, jak im się uda)? Mija właśnie czwarty miesiąc... niedługo ma dojść do całkowitego zamknięcia wiaduktu na prawie 4 tygodnie.

No, ale nikogo, poza coraz bardziej wku..wionymi mieszkańcami to nie interesuje.

Bo przecież zgoda była... a potem się przedłużyło zgodę, a ludzi można mieć w dupie, w końcu do kolejnych wyborów jeszcze trochę czasu.
      • Gość: bosman miałeś qubqu rację - jedna wielka dupa IP: *.centertel.pl 23.10.12, 20:05
        jechałem dzisiaj po 19 dopuszczona do ruchu stroną tunelu i stawiam dolary przeciw orzechom, że dwa pasy po jednej stronie nie wejdą ni ch...aszka. Dwa autobusy czy autobus i ciężarówka nie pojadą obok siebie Zastanawia mnie jaki debil wymyślił tę jebaną "półeczkę" pod którą puścili jakieś rury, tak jak by nie mogły być np. podwieszone. Zapewne jakiś qavtan czy inny rowerak wytargował ścieżkę dla pedałowców. P A R A N O J A!!!
        Zaskoczyło mnie jedno - 19:20 i trwały jakieś prace! Kurnia!!! - cud jaki cy co?
        • qqbek Może... 25.10.12, 10:29
          ...zrobią jeden pas węższy, tylko dla osobówek.
          Jak na przykład na autostradach w Niemczech, przy okazji remontów (wtedy lewy pas jest dla samochodów o szerokości nieprzekraczającej 2m).
          No, ale to mijałoby się z celem.
          Bo zaraz za tunelem robiłaby się mijanka i wciskanie się na odpowiedni pas.

Może kilkadziesiąt centymetrów (choć wątpię w to, bo pewnie mocowany bezpośrednio do kolumn jest) jest jeszcze za ekranem pyłochronnym?
          W każdym bądź razie dwóch pełnych pasów na chwilę obecną tam nie ma (na moje chłopskie oko). Dwie ciężarówki, czy podobnej szerokości samochody (autobus/dźwig), jak nic poskładają sobie lusterka, gdy zechcą równolegle wjechać do tunelu.
          • Gość: bosman czyli jak zwykle... IP: *.centertel.pl 25.10.12, 11:10
            chujnia :-)
    • qqbek 30 września 2012 = 30 czerwca 2013r. 22.11.12, 14:30
      Dziennik donosi, że już coś wiadomo.
      Remont tunelu imienia Żu-cze zakończy się już w rok po rozpoczęciu, planowanych na 3 miesiące, prac.
      Są też i dobre wieści - przynajmniej na razie (od 30-tego) otworzą tunel dla ruchu "cywilnego", rzecz jasna w postaci sprzed remontu (czyli po 1 pasie ruchu w każdą stronę).

Pytam się więc panów Kieliszka i Żuka, za panem Wojciechem Młynarskim: "Co by tu jeszcze spieprzyć, Panowie?".
      • Gość: bosman czemu się qubqu dziwisz... IP: *.centertel.pl 22.11.12, 14:43
        umielec z cyrkusza czego się nie tknie to spie....
        • Gość: leszeke Re: czemu się qubqu dziwisz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 15:03
          Tylko ojak na tym tle wygladają obietnice (czy pogróżki ?) rozgrzebania wielu innych strategicznych miejsc w przyszłym roku ? Naraz ? Bez żadnych planów awaryjnych ?
          • Gość: bosman jak to jak? Przecie pisałem... IP: *.centertel.pl 22.11.12, 15:18
            tablice graniczne "NIECZYNNE" już zamówione. A mieszkańcy? - jak się komuś nie podoba niech spierd(.....)a. Na Białoruś - jak mawia partaczewski filozof.
      • qqbek Dla tych, którzy Młynarskiego nie znają... 22.11.12, 15:18
        ...choć wydaje mi się to raczej niemożliwe.

Tekst:
        "Słów kilka w sprawie grupy facetów chcę tu wygłosić
        lecz zacząć muszę nie od konkretów, lecz od przeprosin.

Skruszon szalenie o przebaczenie pokornie proszę,
        że troszkę pieprzna będzie balladka, którą wygłoszę,

lecz mam nadzieję, że choć się w słowie tutaj nie pieszczę,
        to wybaczycie mi - Panie, Panowie, raz jeden jeszcze.

Otóż: faceci wokół się snują co są już tacy,
        że czego dotkną, zaraz popsują. W domu czy w pracy

gapią się w sufit, wodzą po gzymsie wzrokiem niemiłym.
        Na niskich czołach maluje im się straszny wysiłek,

bo jedna myśl im chodzi po głowie, którą tak streszczę:
        "Co by tu jeszcze spieprzyć, Panowie? Co by tu jeszcze?"

Czasem facetów, żeby mieć spokój, ktoś tam przerzuci
        do jakiejś sprawy, co jest na oko nie do popsucia...

Już się prężą mózgów szeregi, wzrok się pali,
        już widzimy, żeśmy kolegi nie doceniali.

A oni myślą w ciszy domowej lub w mózgów treście:
        "Co by tu jeszcze tego... Panowie? Co by tu jeszcze?"

Lecz choć im wszystko jak z płatka idzie - sprawnie i krótko,
        czasem faceci, gdy nikt nie widzi westchną cichutko.

Bo mając tyle twórczych pomysłów, tyle zdolności,
        boją się, by im czasem nie przyszło tkwić w bezczynności.

A brak wciąż wróżki, która nam powie w widzeniu wieszczem:
        "Jak długo można pieprzyć, Panowie? No jak długo jeszcze?!"

Pozwólcie proszę, że do konkretów przejdę na koniec.
        Okażmy serce dla tych facetów, zewrzyjmy dłonie, weźmy się w kupę,
        bo w tym jest sedno, drodzy rodacy by się faceci czuli potrzebni
        w domu i w pracy.

Niechaj ta myśl im wzrok rozpłomienia, niech zatrą ręce,
        że tyle jeszcze jest do spieprzenia, a będzie więcej."

Co prawda za tło Sejm... ale to ta sama kategoria "Panów".

Dedykuję rzecz jasna Panom Kieliszkowi i Żukowi.
    • qqbek Czy aby "łone" zdążą? 23.11.12, 22:33
      Bo dziura od wschodniej strony nadal jest, przedwczoraj lali w nią beton, wczoraj i dziś tylko coś przy zbrojeniach dłubali.

Pogoda ma być dobra, ale jak mają jeszcze szalunki dopasować do tych zbrojeń, wylać, poczekać aż zwiąże i potem na to wszystko jakąś nawierzchnię położyć, to w 5 dni roboczych, pozostałych im do 30.11. mogą się nie wyrobić.

Tak czy siak bilans piękny - po 5 miesiącach "dłubania" oddać mają do użytku tunel o niezmienionych parametrach użytkowych. No i rzecz jasna za te 5 miesięcy naszej gehenny nikt nawet durnego "przepraszam" nie jest z siebie w stanie wydalić.
      • qqbek Update - 26.11.12 26.11.12, 11:35
        Nadal dłubią przy zbrojeniach, tzn. o 11-ej wyglądało to tak, że jeden niemarawo dłubał, a sześciu komentowało. Szalunki mają modułowe, spinane i to chyba jedyne pocieszenie (tzn. mogą w godzinę-dwie oszalować spory fragment zbrojenia - problem w tym, że od piątku zbrojarze chyba mają wolne, bo zbrojenia nie przybyło znacząco).
        Ale chyba prędzej mi kaktus na dłoni wyrośnie, niż oni zdążą ze wszystkim do piątku w tym tempie.
        • Gość: gosc Re: Update - 26.11.12 IP: *.umcs.lublin.pl 27.11.12, 10:12
          Bo u nas i tak nikt za nic nie odpowiada, wiec po jaka cholere sie wysilac ?
          • qqbek Właśnie o to pytam - czyli 27.11.12 27.11.12, 12:36
            Wielkie otwarcie, trzecie lub czwarte z zapowiadanych, już za 3 dni.
            Dziś panowie kompletowali szalunki.
            Zbrojarzy nadal chyba nie ma.
            Zostały im niecałe 3 doby do kolejnego terminu, a nie widać, by cokolwiek poszło do przodu.
            Muszą jeszcze wylać beton, poczekać aż zwiąże, położyć jakąś nawierzchnię.

W nocy mrozy.

Wczoraj po 16-ej byłem w jednym ze sklepów motoryzacyjnych po drobną pierdołę.
            Podjechałem MPK... o 16-ej nie było przy wiadukcie żywej duszy (coś tam jeszcze kopali na planowanym placu koparką, ale przy tunelu nie pracował absolutnie nikt).

No i cały czas pytam - czy, kto i kiedy beknie za ten burdel?

Bo to, że kolejnego terminu (tym razem zawieszenia prac i oddaniu wiaduktu do ruchu bez poszerzenia) nie dotrzymają jest już raczej oczywiste.

Ile można?
            • Gość: bosman najciekawsze jest to, że po 3 miesiącach... IP: *.centertel.pl 27.11.12, 15:32
              nie jest zrobione NIC ze spraw istotnych dla ruchu drogowego!
              • qqbek Jakich trzech? 27.11.12, 16:24
                Na początku lipca zamknęli.
                Na mój chłopski rozum to pięć miesięcy będzie w sobotę.

Ale najlepsze jest to, że nie wyrobią się.
                Znów.
                Nie ma ch. we wsi, żeby w dwa dni doszli, przy obecnym postępie prac, do otworzenia wiaduktu.
                No chyba, że zechcą tą "wyremontowaną" nitką od strony Pocztowej cały ruch puścić, ale wtedy będzie śmiesznie, jak dwie ciężarówki zechcą wjechać do tunelu na raz.
                Na pewno, na ścisk, mieści się autobus MPK i osobówka - raz już widziałem, jak jakiś kretyn wjechał na czerwonym i zatrzymał się przy ścianie, jak z naprzeciwka ruszyli. Ale dwóch większych samochodów sobie tam nie wyobrażam (choć jest ze 40-50cm wolnego za tym ekranem przeciwpyłowym - przyjrzałem się - to raczej i tak nie "wejdą" dwa "szerokie").

I kto za to beknie?
                Nikt.

Można tor zamknąć bo się kilku mieszkańcom "Słonecznego Wrotkowa" z panem Malonem na czele nie podobał (choć wiedzieli, że kupują mieszkania przy torze a nie cmentarzu czy pensji dla grzecznych panienek). Ale mieć w dupie 50 tysięcy mieszkańców, w zgodzie z tą samą logiką, też, najwyraźniej można.
    • qqbek Jutro (30.11.) "otwarcie"... 29.11.12, 15:34
      ...czyli nieroby z Expolu wypną się na mieszkańców Dziesiątej i "otworzą" zwieracze.
      Bo coś mi się nie wydaje, by mieli ruch puścić.

Ile można?

Jak tak wolno ludzi w konia robić i nie ponosić przy tym żadnych konsekwencji?

Gazeta mogłaby się w ratuszu zapytać... ale albo się boi, że się natknie na podobne "otwarcie" w wykonaniu pana Żuka... albo też tak samo otwarta jest na istotne potrzeby komunikacyjne sporej części mieszkańców tego grodu.
      • Gość: gosc Re: Jutro (30.11.) "otwarcie"... IP: *.umcs.lublin.pl 30.11.12, 15:23
        A ja bym chciala ujrzec tu jeszcze wpis typu:
        Remont robi ... i tu nazwa firmy oraz wlasciciel.
        O wyborze tej wlasnie firmy zdecydowali: i tu nazwiska odpowiedzialnych za wybor tej wlasnie firmy.
        Umowa przewiduje nastepujace kary za przekoroczenie terminów: ... i tu konkretnie jakie.
        Taka umowe przyjeli: i tu konkretnie nazwiska osob, ktore zgodzily sie na taka wlasnie umowe, czyli wolna amerykanke, czyli robimy sobie co chcemy, kiedy chcemy i jak chcemy...
        W koncu warto wiedziec, kto tak sobie z nami pogrywa od samego poczatku i kto jest za to odpowiedzialny.
        • qqbek A nie mówiłem! 30.11.12, 21:39
          No kurcze, prorok ze mnie, czy co.
          Nie otworzyli!
          Jestem potwornie wprost zaskoczony, szok, znów się nie wyrobili, a tu nawet GWL napisała, że już otwarty.

Gość portalu: gosc napisał(a):

> A ja bym chciala ujrzec tu jeszcze wpis typu:
          > Remont robi ... i tu nazwa firmy oraz wlasciciel.

Remont robi Przedsiębiorstwo Robót Komunikacyjnych "Expol" w Lublinie, Spółka Akcyjna.

> O wyborze tej wlasnie firmy zdecydowali: i tu nazwiska odpowiedzialnych za wybo
          > r tej wlasnie firmy.

Nieroby z jednej z 36 spółek PKP - tym razem PKP PLK.

> Umowa przewiduje nastepujace kary za przekoroczenie terminów: ... i tu konkretn
          > ie jakie.

Chcesz, żebym z krzesła ze śmiechu spadł?

> Taka umowe przyjeli: i tu konkretnie nazwiska osob, ktore zgodzily sie na taka
          > wlasnie umowe, czyli wolna amerykanke, czyli robimy sobie co chcemy, kiedy chce
          > my i jak chcemy...
          > W koncu warto wiedziec, kto tak sobie z nami pogrywa od samego poczatku i kto j
          > est za to odpowiedzialny.

1. PRK Expol, bo dłubał choć pojęcia nie miał,
          2. PKP PLK, bo pozwoliły partaczowi dłubać,
          3. Władze miasta, bo pozwolili dwu powyższym zamknąć wiadukt na 5 miesięcy i niewiele przez ten czas zrobić.
          • Gość: gosc Znowu odpowiedzialnosc zbiorowa ??? IP: *.umcs.lublin.pl 01.12.12, 12:10
            Czyli zadna ?
            PRK Expol, PKP PLK, wladze miasta..., ale KTO ???
            Konkretnie, nazwiska, przeciez ktos sie pod tymi dokumentami podpisuje chyba ?
            Mysle, ze gdyby pare razy o sobie poczytali w tak negatywnym swietle i gdyby ich znajomi to poczytali i z nimi o tym pogadali..., no to moze na drugi raz ktos by sie chociaz przez chwile zastanowil, czy warto narazac swpoje nazwisko na takie szarganie..., a tak to:
            ... nie ma winnych, wszyscy swieci...
            • qqbek Otworzyli! 01.12.12, 12:33
              Jechałem dziś rano.
              W pierwszą stronę, z rozpędu, przez Dywizjonu 303.
              W drugą, uprzedzony przez znajomych, "wyremontowanym".

Ani odwodnienia nowego, ani nic. Bryndza taka, jak by nic przez te 5 miesięcy nie zrobili, poza galeryjką.
    • qqbek Reaktywacja! 12.04.13, 23:13
      Prace mieli wznowić tuż po świętach.
      Coś tam dłubią.
      Dokończyć prace drogowe mieli do czerwca (już to widzę!).

Co to, kufa mać, jest?

Ile czasu można sobie 1/4 mieszkańców miasta tak bimbać (w 85% za pieniądze z UE)?
      Ja rozumiem, że PKP jest od słomianych inwestycji za wielkie pieniądze (vide zamykanie połączeń na świeżo wyremontowanych szlakach), ale to już przegięcie.

Ja się tylko pytam - jakim cudem ktoś jeszcze za to nie beknął?
      Na takiej Białorusi (ukochany kraj Aronka) czy w Chinach pewnie by czapę zaliczył decydent... w takich Niemczech czy w Skandynawii pewnie zakaz pełnienia funkcji publicznych na wiele lat... a u nas wszystko w normie, nic się nie dzieje, nikt (może poza mną) larum nie woła.

Jedno jeszcze - ta dziura pod wiaduktem poszerza się z dnia na dzień - czy, kufa, skoro już nic nie robią, nie mogliby tego chociaż tymczasowo załatać (bo na razie zbierają najwyraźniej kolekcję poobrywanych z aut kapsli).
      • Gość: bosman oj qubqu, qubqu... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 16.04.13, 14:46
        urzędnicza klasa próżniacza ma to w dupie. Zamkną tunel gdy zamkną Nowy Świat. "Coby" burdel był większy i byś wiedział kto tu rządzi czyli umielec z cyrkusza z łaski bożej. Tfuuu...
        • Gość: lamerka Re: oj qubqu, qubqu... IP: *.umcs.lublin.pl 17.04.13, 13:13
          Wczoraj jechalam przez tunel o godz. 12.40.
          Na poczatku tuz przed tunelem czterech robotnikow siedzialo sobie i beztrosko rozmawialo.
          Wyjezdzajac z tunelu zobaczylam kolejnych trzech - stali oparci o cos i tez znudzeni cos tam do siebie marotali.
          Czy ktos wreszcie moze spuscic jakas bombe na to cale towarzystwo ???
          • qqbek Re: oj qubqu, qubqu... 17.04.13, 16:19
            Gość portalu: lamerka napisał(a):

> Wczoraj jechalam przez tunel o godz. 12.40.
            Coś późno na tym UMCS-ie pracę zaczynasz ;)

> Na poczatku tuz przed tunelem czterech robotnikow siedzialo sobie i beztrosko r
            > ozmawialo.
            Tylko czterech?

> Wyjezdzajac z tunelu zobaczylam kolejnych trzech - stali oparci o cos i tez znu
            > dzeni cos tam do siebie marotali.
            Najwyraźniej tych czterech sprzed tunelu rozmawiało o tym, jakie szczęście mają ci trzej zza tunelu, bo im się jeszcze łopaty nie połamały i mają się na czym opierać ;)

> Czy ktos wreszcie moze spuscic jakas bombe na to cale towarzystwo ???
            Ilekroć tamtędy nie przejeżdżam mam wrażenie, że już ktoś spuścił... a raczej podłożył bombę na nawierzchni jezdni biegnącej do Placu Bychawskiego. Szereg mniejszych dziur przerodził się w ostatnich dniach w wielką wyrwę, której już nie da się ominąć (na dziury był jeszcze patent z jazdą wpierw środkiem, potem zjazd do lewej krawędzi i powrót na środek).
    • qqbek Njusy, njusy! 25.04.13, 09:52
      Są nowe szczegóły dotyczące nowego harmonogramu prac (którego rzecz jasna PRK Expol dotrzyma tym razem;)
      Zamykają częściowo w sobotę (27.04).
      Przez miesiąc będą dłubać jeden pas, na drugim będzie ruch wahadłowy.
      27.05. otworzą dwa (bo przez miesiąc zrobią dwa pasy) rozdłubane wcześniej pasy (od ul. Garbarskiej) i zlikwidowane zostanie wahadło (cały ruch odbywać się będzie wyremontowaną nitką, w obie strony).

W trakcie obowiązywania "wahadła" wracają zasady z ubiegłego roku - tj. jeździć będzie wolno "prywatnym" od godziny 19:00 do godziny 6:00 (czyli wtedy, gdy i tak problemu z przejazdem trasami alternatywnymi nie ma). Od rana do wieczora tylko zbiorkom, taxi, karetki i rowerzyści. Straż Wiejska już zapewne grzeje bloczki mandatowe, więc lepiej wiedzieć niż się w sobotę tłumaczyć.

Pan Kieliszek z cyrkusza zapewnia, że tym razem dotrzymane zostaną terminy (ja się zastanawiam, jak ten facet się rano goli, nie plując przy okazji w lustro - ja bym nie mógł).
      Ja zaś wróżę, że nastąpią "nieprzewidziane trudności" (pierwszej z nich spodziewam się tuż po zamknięciu, nazywa się toto "długi weekend", po którym u budowlańców następuje najczęściej "szewski poniedziałek" - tak więc tydzień mogą sobie spokojnie z harmonogramu wykreślić) i "wahadłem" powitamy czerwiec (jeśli nie lipiec nawet).
      • dociek Re: Njusy, njusy! 27.04.13, 10:38
        Do kompletu aktualności w sprawie,
        Dziennik Wschodni, dodano: 26 kwietnia 2013, 17:59 Autor: Dominik Smaga:

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130426/LUBLIN/130429581

"Zwężą ul. Kunickiego później. Zapomnieli o drutach. Wszystkie prace przy wiadukcie powinny się zakończyć w czerwcu. W sobotę o połowę zwężona miała zostać ul. Kunickiego pod wiaduktem kolejowym. Ale tak się nie stanie. Wykonawca robót nie zlecił MPK przesunięcia trakcji trolejbusowej.

Harmonogram prac został ustalony kilka dni temu. Zakładał, że 27 kwietnia robotnicy rozpoczną pod wiaduktem przebudowę kanalizacji burzowej, a później obniżą jezdnię o 40 cm.

Przez dwa miesiące jezdnia miała być zwężona, z czego przez pierwszy miesiąc ruch będzie się odbywać wahadłowo jednym pasem jezdni. Takie utrudnienia miały zacząć się w sobotę.
        Rozpoczęcie robót było uzależnione m.in. od przesunięcia trakcji trolejbusowej nad jeden pas jezdni. Tak, by trolejbusy mogły swobodnie poruszać się w obu kierunkach.

– Do tej pory nie dostaliśmy od firmy prowadzącej przebudowę zlecenia na przesunięcie trakcji – mówi Weronika Opasiak, rzecznik Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego
        ."
        • qqbek A ja durny... 27.04.13, 13:15
          ...dwa razy już dzisiaj, w tę i w drugą stronę, Witosa już omijałem.
          Raz skoro świt (ale już po 6-ej), drugi raz chwilkę później (przed 9-ą, powrót przed chwilką, bo na działce siedziałem).

Nie ma to, jak rzetelna informacja, trzymanie się harmonogramów i kolejne obietnice pana Kieliszka z ratusza.

Nóż się w kieszeni otwiera na tych obiboków, partaczy i tumiwisiejców :-/
          • Gość: bosman czyli w lipcu stuknie roczek :-))) IP: *.dynamic.lte.plus.pl 27.04.13, 21:46
            a miało być trzy miesiące. Ile aneksów? Ile kasy w błoto? Ile paliwa w gwizdek? Pytania mozna mnożyć.
            • qqbek Ano - rok jak w mordę strzelił. 28.04.13, 23:23
              Gość portalu: bosman napisał(a):

> a miało być trzy miesiące. Ile aneksów? Ile kasy w błoto? Ile paliwa w gwizdek?
              > Pytania mozna mnożyć.

A po co?
              Słusznieśmy we wrześniu obstawiali, że nie ma chu.. we wsi, który mógłby tak rozgrzebany bajzel na czas dokończyć.
              Dziś znów jechałem tamtędy (po 15-ej, dłuższą chwilę po deszczu). Całą część od strony Garbarskiej ślicznie zalało. Jechałem powolutku (bo wiem, co kryją kałuże) i nagle mi coś spod koła wystrzeliło - okazało się, że kolejny kołpak ktoś zgubił. Chłopaki z Expol-u mają chyba skup kołpaków (a co jeszcze bardziej prawdopodobne - warsztat wulkanizacyjny gdzieś w pobliżu [choć jeden, ze względów rodzinnych, wykluczam]) - co nie jadę, to jakieś świeże tam leżą - i to od 13'' "za kilka dych za komplet" z marketu po markowe 16'' się trafiają.
    • qqbek Kolejna reaktywacja! 14.05.13, 13:51
      Mieli zamykać dziś (który to już, kolejny, termin zamknięcia?).
      Kurier donosi, że jednak nie zamkną, a nawet do końca tygodnia nie wiadomo będzie, kiedy zamkną.
      Ile czasu ta paranoja ma jeszcze potrwać?

Czy ktoś w końcu za to beknie???
      • Gość: bosman na razie to beczymy my... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 14.05.13, 17:52
        kierowcy.
        Codziennie przejeżdżam ta trasą. NIC SIĘ NIE DZIEJE!!! Na dodatek rozkopany Nowy Świat, zamknięta Pawia od Długiej w górę. Paranoja!.
    • qqbek Świetne wieści! 18.05.13, 12:04
      Komentarz pozostawiam wam.
      • Gość: mieszkaniec LU Re: Świetne wieści! IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.13, 14:01
        Proponuję aby główny Żenujący Umielec Kyrkusza wyróżnił Was qqbek i Bosman dożywotnim, bezpłatnym pozwoleniem na parkowanie w Lublinie. Nawet na "zakazach". Wykazaliście nadzwyczajną czujność i bezinteresowną postawę obywatelską w krytyce tej zapyziałej inwestycji. Bezpłatne parkowanie ma być dziedziczne tak po mieczu jak i po kądzieli bez względu na ilość potomstwa.
        Co się dzieje w Lublinie? Oni przychodzą do roboty trzeźwi czy tak jak ten adwokacina co ratował życie czarnemu kotu rozbijając auto o ścianę teatru. Brak słów!
        • qqbek Wiesz... z tymi świetnymi wieściami. 18.05.13, 15:35
          To nie przesadzałem - już w październiku powinni Expol pogonić z placu budowy i o tym piszę.
          Być może (jak polecą jakieś zakute łby po tej aferze) w kolejnym przetargu wyłoniony zostanie ktoś kompetentny w końcu i remont okaże się:
          1. wcale nie tak trudny do przeprowadzenia,
          2. wcale nie tak uciążliwy dla mieszkańców (wystarczy skuć galeryjkę od strony ul. Pocztowej i na czas remontu nitki od strony Garbarskiej puścić ruch w obie strony tamtędy),
          3. wcale nie tak czasochłonny.
          • Gość: mieszkaniec LU Re: Wiesz... z tymi świetnymi wieściami. IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.13, 12:06
            Zastanawiam się gdzie zamierzali wybudować przepompownię deszczówki. Czasem Czerniejówka ma poziom wody wyższy niż poziom obecnej jezdni w tunelu.
            Cywilizowany nadzorca inwestycji powinien w poniedziałek publicznie zabrać głos. Miał dwa dni na przemyślenia. Nasi przodkowie wybudowali tunel dla ludzi, mieszkańców dzielnicy za tunelem, zastępując nim "przejazd śmierci". O tym jakie było natężenie ruchu kołowego w 1928 roku w tamtym miejscu nie chcę wspominać. Współczesnym planistom zabrakło po prostu wyobraźni. A mają AutoCADy, takie ładne, amerykanskie!
          • dociek Re: Wiesz... z tymi świetnymi wieściami. 20.05.13, 18:37
            qqbek napisał:

> To nie przesadzałem - już w październiku powinni Expol pogonić z placu budowy i
            > o tym piszę.
            > Być może (jak polecą jakieś zakute łby po tej aferze) w kolejnym przetargu wyło
            > niony zostanie ktoś kompetentny w końcu i remont okaże się:
            > 1. wcale nie tak trudny do przeprowadzenia,
            > 2. wcale nie tak uciążliwy dla mieszkańców (wystarczy skuć galeryjkę od strony
            > ul. Pocztowej i na czas remontu nitki od strony Garbarskiej puścić ruch w obie
            > strony tamtędy),
            > 3. wcale nie tak czasochłonny.

Już nie ma kogo pogonić. "Sami się pogonili"!

"Przerwano prace przy przebudowie wiaduktu nad ulicą Kunickiego w Lublinie. - Firma EXPOL S.A., która prowadziła modernizację wypowiedziała umowę."

wiadomosci.onet.pl/regionalne/lublin/co-dalej-z-wiaduktem-nad-ul-kunickiego,1,5521123,region-wiadomosc.html
    • qqbek Dziennik donosi... 23.08.13, 08:57
      ...we wczorajszym artykule, że:

1. PKP nadal upiera się przy terminie grudniowym (bo inaczej pieniążki będzie musiała z własnej kasy wywalić), ale "świadoma jest trudności" i "zawrze w umowie z wykonawcą klauzule pozwalające na aneksowanie umowy".
      2. Wiadukt przebudowany będzie oficjalnie w grudniu, optymistycznie w kwietniu a realnie w czerwcu (to już granda i powinni im się dorwać do dupy za takie machloje ci, którzy rozliczą dofinansowanie z UE)... o ile rzecz jasna nie wystąpią "kolejne nieprzewidziane trudności".

Dla mnie najważniejsze jest zaś to, że nikt z PKP PLK ani z Expol-u za nic do dziś nie odpowiedział. No i rzecz jasna to, że wszyscy do spółki (PKP, Expol i Cyrkusz ustami Pana Kieliszka) zapewniali mnie, że wiadukt z jezdniami będzie gotowy 1 października 2012 roku... dwa lata poślizgu w wypadku inwestycji, która miała potrwać (a przynajmniej jej część drogowa) 3 miesiące, to swoisty rekord.
      • schyderca Re: Dziennik donosi... 23.08.13, 09:55
        qqbek napisał:

> dwa lata poślizgu w wypadku inwestycji, która
        > miała potrwać (a przynajmniej jej część drogowa) 3 miesiące, to swoisty rekord.

Oj pomylili się po prostu. Miały być 3 lata, a ktoś palnął o 3 miesiącach i tak już zostało.
    • Gość: bosman he he he... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.13, 11:26
      za to Circus skarabeus rozkwita! - jego mać, kasiorka płynie, płynie, płynie...
      Urzędnicza klasa próżniacza potęgą jest i basta!
    • schyderca Re: Tunel imienia Żu-cze (w remoncie). 23.08.13, 12:32
      Qbku, mieliśmy teatr w budowie, teraz będzie tunel w prze-budowie
    • qqbek Nie, żebym nie ostrzegał... 29.08.13, 08:40
      ...MM-ka donosi (linka nie dam, bo forum "wykryje spam"), że PKP PLK już sobie odpuściło. Za miesiąc ogłosi kolejny przetarg (dziwnym trafem do poprzedniego nie było żadnych chętnych), tym razem z terminem zakończenia inwestycji ustalonym na koniec sierpnia 2014 roku (się fajnie zbiegnie z wyborami samorządowymi, czyli Żu-cze będzie się miał czym pochwalić, przetnie się wstęgę, pokropi i popije).

Tym razem wieszczę, że termin pt. "sierpień 2014" jest realny i cyrkusz zrobi wszystko (łącznie z łamaniem i naginaniem prawa budowlanego) by go dotrzymać. W końcu ciepłe posadki "The Beatles" zależą w znacznej mierze od tego, czy Żuk utrzyma się na stołku... a to zależy od nas, mieszkańców. Ja temu panu i jego ekipie mówię "dziękuję".
    • qqbek Wierszówka warta grosza (czyli schizofrenia GWL) 27.04.14, 23:22
      Pan Skomra doniósł dziś, że możemy spodziewać się rychłego końca (czyli zgodnego z harmonogramem wyborczym wykonania najważniejszych prac jeszcze w tym roku).

Nic tylko się uchlać z radości.

Tyle tylko, że pan Skomra zadania domowego nie odrobił i nawet lokalnej prasy nie sprawdził.
      Dowiedziałby się wtedy, nie dziś lecz wczoraj, że z terminowego ukończenia remontu wiaduktu ("terminowego" znaczy się w 10 podawanym przez inwestora terminie) raczej nici.
      • Gość: gosc Re: Wierszówka warta grosza (czyli schizofrenia G IP: *.umcs.lublin.pl 28.04.14, 11:35
        Co oni sobie do cholery mysla ???
        Jak dlugo jeszcze bedzie to tak stalo..., rozbabrali i co ?
        Glowy w piasek ???
    • Gość: Katolik Droga do boga............ IP: *.play-internet.pl 28.04.14, 19:39
      To wszystko przez Palikmiota. Naród polski zatracił wiarę
      w Boga Trójjedynego Najwspanialszego. Maryjia zawsze dziewica
      najczystszego serca bez grzechu poczęta poprowadzi naród polski do Boga.

Odmawiaj różaniec, a wszystko będzie dobrze.
      Kieruj się w życiu naukami św. Kleofasa.

Kocham Boga, Maryjie i Jezusa i Jana Pawła II. Tylko katolicyzm
      wyzwoli Polskę z rąk szatana.

Alleluja i do przodu !
    • Gość: bosman w "temacie" tunelu i umielca z cyrkusza... IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.14, 08:35
      Urzędnicza klasa próżniacza może sobie zaśpiewać: To był rok, dobry rok... a tunelu jak ni ma tak ni ma :-)
    • qqbek Wieści, wieści! 05.09.14, 16:52
      Znowu się posrało. A miało być tak pięknie.
      • empi Re: Wieści, wieści! 05.09.14, 17:04
        Czy ktoś robił kalkulację na temat kosztów wyburzenia i budowy od nowa tego "tunelu" (jak to brzmi dumnie :) ). Chyba, że to już zabytek. Może z funduszy unijnych na renowację zabytków udaloby się coś skołować ? :)
        pzdr.
        • zubelz Re: Wieści, wieści! 05.09.14, 18:38
          Nie da się Panie. Nie da się. To jest właśnie Lublin. W Katowicach rozpiżono w drobny mak dworzec kolejowy większy o niebo od tego "peronu" szumnie zwanym dworcem. Po DWÓCH LATACH jest oddany wraz z podziemnym dworcem autobusowym. Teraz na siłę chce się wypchać dworzec główny PKS-u pod zdychający dworzec PKP. Ile pociągów jedzie z tego "peronu i w jakie strony Polski i 'świata"?. Prywatni przewoźnicy autokarami mają większą ofertę . Cała Nadstawna, Ruska i dawny dworzec Transpedu . Powinny być centrum komunikacyjnym miasta. Jest miejsce na autobusy, trolejbusy i busy. To powinno być CENTRUM PRZESIADKOWE w metropoli za jaką uważają go nasze? władze. Obwodnice miasta i tak nie rozwiążą korków w mieście i tak pozostanie!. Nikt z miejscowości leżących poza Lublinem nie wsiądzie do szynobusu czy pociągu by potem wsiadać do trajtka czy mzka i wlec się do centrum. Każdy rossądny wybierze busa by znaleźć się szybko i tanio w centrum miasta gdzie jest większość urzędów szpitali i innych instytucji.
          • Gość: bleee... Re: Wieści, wieści! IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.14, 18:57
            ...c.b.d.o (...co było do okazania...)... c.b.d.u. (...co było do udowodnienia...)... ;)))... bleee...
            • zubelz Re: Wieści, wieści! 05.09.14, 20:20
              Jak mówią znawcy tematu. Na "remontach " najwięcej można zarobić.
              • qqbek Re: Wieści, wieści! 05.09.14, 21:06
                Jak mawiał prezes Ochódzki prawdziwe pieniądze robi się na słomianych inwestycjach.
                • Gość: mieszkaniec LU Re: Wieści, wieści! IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.14, 22:56
                  http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,16592679,Kolej_ma_na_dokonczenie_wiaduktu_10_mln__Znowu_za.html#LokLubTxt
                  bez komentarza, kiedyś mówiono PKP to państwo w państwie, nic się nie zmieniło w mentalności kolejarzy
    • qqbek Ledwie 3 lata po planowanym zakończeniu prac. 07.10.14, 12:54
      Podobno pojedziemy.
      Ciekawe.
      Bo porządek w papierach PKP ma jak w dupie po śliwkach.
      Dziennik pisze, dlaczego zlazł Expol z placu budowy... kolej myślała, że ma działkę... należącą do Poczty Polskiej.
      No PKP... pięknie, kur_wa, pięknie - nawet odszkodowania Expol nie zapłaci za rok naszej mitręgi, bo wina leżała po stronie PKP.

Dałbym chętnie link do artykułu "Gazety", ale dla tej ważniejsze jest jeżdżenie po rektorze UP (nowość) i po Contbusie (to już tradycyjnie), niż zauważenie takiego "drobiazgu".
      • Gość: bleee... ...miłe złego... IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.15, 21:01
        ...początki też nie były łatwe... :-)))... bleee...

"Omal nie krwawa ofiara na „przejeździe śmierci”.

lehardi.wordpress.com/2015/01/13/o-wrotach-acz-niekoniecznie-baldura/
    • qqbek Odkopuję! 26.03.15, 13:02
      Dziennik donosi, że Strabag nie zdobył jeszcze wszystkich wymaganych zezwoleń i termin "lipiec'15" jest już zagrożony.

Miasto, kufa, inspiracji.
      • Gość: mieszkaniec LU Re: Odkopuję! IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.15, 11:48
        Tunel niby zamkniety auta jeżdżą, znak zabraniający postawili za skrzyżowaniem z Nowym Światem i powstał bałagan w ruchu drogowym.
        • qqbek Re: Odkopuję! 01.06.15, 22:11
          Gość portalu: mieszkaniec LU napisał(a):

> Tunel niby zamkniety auta jeżdżą, znak zabraniający postawili za skrzyżowaniem
          > z Nowym Światem i powstał bałagan w ruchu drogowym.

Bałagan to jest w mentalności kierujących.
          Po drugiej stronie znak jest przed skrętem w Pocztową... a pomimo tego (i specjalnego zamknięcia Pocztowej dla ruchu) nadal całe stada baranów jadą pod wiaduktem.
          Wybrałem dziś komunikację miejską (bo wiedziałem o zamknięciu ruchu) i bardzo srogo się zawiodłem. Przez baranów w osobówkach powstawał gargantuicznych rozmiarów korek. Rano (przed 8:00) jechałem do wiaduktu [MPK] 25 minut (normalny czas przejazdu to 5-6 minut). W drugą stronę dłużej... a liczyłem od tzw. "Aqua Lublin" do osiągnięcia wiaduktu.
          • Gość: gosc Re: Odkopuję! IP: *.umcs.lublin.pl 24.08.15, 12:21
            Czu coś wiadomo na temat terminu ukończenia tego dzieła ?
            • Gość: gosc Re: Odkopuję! IP: *.umcs.lublin.pl 24.08.15, 12:23
              przepraszam, miało być oczywiście: " czy..."
            • qqbek Wczoraj, jak stałem w korku na Dywizjonu 303... 25.08.15, 20:26
              Gość portalu: gosc napisał(a):

> Czu coś wiadomo na temat terminu ukończenia tego dzieła ?

Wczoraj, jak stałem w korku na Dywizjonu 303, mówili w radiu że drugą nitkę otworzą na przełomie sierpnia i września a resztę dodłubią przez miesiąc.

To oznaczałoby jeszcze tylko tydzień stania w korkach na Dywizjonu 303/Krańcowej :)
              • Gość: mieszkaniec LU Re: Wczoraj, jak stałem w korku na Dywizjonu 303. IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.15, 22:17
                Roboty prowadzone są profesjonalnie, sprawdzam w drodze po świeże pomidory. Termin ukończenia jezdni wydaje się być realnym.
    • qqbek Re: Tunel imienia Żu-cze (w remoncie). 01.09.15, 14:13
      Banda baranów.
      Otworzyli wiadukt. Zapomnieli zmienić fazę sygnalizacji przy Nowym Świecie. No i od 10 minut plażę się w MPK a jeszcze od wiaduktu do Domu Kolejarza nie dojechałem. Za godzinę będzie cyrk dopiero.
      • qqbek Re: Tunel imienia Żu-cze (w remoncie). 01.09.15, 14:15
        Gupia autokorekta miało być 'prażę'.
        • empi Re: Tunel imienia Żu-cze (w remoncie). 01.09.15, 14:20
          a studentów jeszcze nie ma. Zdążą przed nimi? :)
          pzdr.
          • Gość: mieszkaniec LU Re: Tunel imienia Żu-cze (w rozbiórce) IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.15, 15:54
            To co wybudowano 2 lata temu w tym tygodniu rozebrali. Wartość rozebranych robót szacuję na 1 mln zł. Zapewne przypomniano sobie o jakiejś rurce w ziemi? Widok zdemolowanych urządzeń infrastruktury jest przytłaczający, jak za komuny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka