Dodaj do ulubionych

Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wiado...

12.07.13, 12:12
Każda władza demoralizuje, a władza absolutna demoralizuje absolutnie. Tak to jest, gdy mamy święte krowy, kryjące się za immunitetami, których orzeczeń nie wolno nawet komentować. Dobrze, że przynajmniej od czasu do czasu jakiś dziennikarz coś napisze ...
Obserwuj wątek
    • qqbek Jeżeli chodzi o sądy, to taka jest procedura... 12.07.13, 12:33
      ...od dziesiątek lat.
      A "Gazeta" i "sałaciarz" wczoraj na świat przyszli i udają, że oczywistych rzeczy nie wiedzą.
      130 zeta za kurs... a co to jest, przy wynagrodzeniach biegłych powoływanych do ciągnących się latami (jeśli nie dekadami) spraw spadkowych?
      Co to jest 3 miesiące przy adwokacie, powołanym z łapanki (czyt. "z urzędu") do spapranej przez prokuraturę albo zawiłej sprawy karnej, ciągnącej się 3 czy 4 lata?

Niech się pan taksówkarz nie zdziwi, jak mu zaliczkę na PIT w wypłacie, też z urzędu i w majestacie prawa, z tego rachunku jeszcze potrącą :)
    • Gość: Cogito Następnym razem Sąd pójdzie na piechotę IP: *.polcard.com.pl 12.07.13, 14:05
      Żaden rozsądnie myślący przewoźnik nie podejmie się zlecenia, jeśli ma czekać miesiącami na zapłatę. Może jak Sedziowe odczują problem na własnej skórze, to zawnioskują o uralnieniu przepisów.
      • Gość: podłaDzifka Re: Następnym razem Sąd pójdzie na piechotę IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 11:39
        Byś sie zdziwił ile wydajesz na taksówki dla urzędników.
        Pracowałem troche w urzędzie to widziałem co się tam dzieje.
        Urząd dostaje pakiet voucherów na taksówki na dany miesiąc aby pracownicy mogli załatwiać sprawy na mieście. W praktyce do ok 20, każdego miesiąca większość pracowników urzędu jezdzi sobie po pracy do domu taksą za twoją kasę. I żaden baran tego nie kontroluje albo nie chce kontrolować.
    • ka-mi-la789 Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wiado... 12.07.13, 18:02
      Tłumacze przysięgli mogą opowiedzieć setki takich i jeszcze ciekawszych historyjek. Dlatego od lat konsekwentnie kieruję na bambus znajomych sędziów namawiających mnie na egzamin na tłumacza przysięgłego dość rzadkiego w moim mieście języka. Nie mam ochoty tyrać za darmochę.
      • Gość: Micky Re: Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wia IP: *.play-internet.pl 13.07.13, 10:34
        tak, tłumacze przysięgli czasami czekają nawet pol roku na wynagrodzenie, nie wspomnę już że stawki są żałośnie niskie, ale Minister Sprawiedliwościowi nie ma ochoty ich podwyższać....
        • Gość: Sasa Re: Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wia IP: *.ip.netia.com.pl 13.07.13, 12:29
          Pół roku, to jak dobrze pójdzie. Zdarzyło mi się czekać nawet ponad rok...
          • steinbock Re: Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wia 13.07.13, 19:31
            Gość portalu: Sasa napisał(a):

> Pół roku, to jak dobrze pójdzie. Zdarzyło mi się czekać nawet ponad rok...

A mnie nawet i dwa lata...
    • cezar85 Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wiado... 13.07.13, 10:23
      polska komedia w rynsztoku, a tu życie takie scenariusze pisze
    • demokrex Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wiado... 13.07.13, 10:28
      "Pan jeździ w ostatniej paróweczce? - Tak, bo co? - Bo pojedziemy. Najpierw do Victorii. Muszę w końcu coś zjeść "
    • incipit Podać sąd do sądu o wyłudzenie i oszustwo ewentual 13.07.13, 10:31
      Podać sąd do sądu o wyłudzenie i oszustwo ewentualnie. A że winien brak klepek u kauzyperdów, to co to wykonawcy zlecenia obchodzi.
      Inna sprawa, że jak sędzia taka biedna, to minister sprawiedliwości za nią powinien niezwłocznie wypłacić, tak dla zachowania powagi państwa.
    • pyffello114 Pani sędzia mogła zapłacić z własnej portmonetki 13.07.13, 10:32
      Pani sędzia powinna była zapłacić za przejazd z wlasnej portmonetki i uzyskać zwrot z kasy sądu. Ciekawe, czy i ona czekałaby tak długo na zwrot tych pieniędzy??
    • iremus A czy jest gdzieś napisane że sędzia musi być 13.07.13, 10:41
      uczciwy? No to po co byłby mu potrzebny immunitet?
      • Gość: proto Re: A czy jest gdzieś napisane że sędzia musi być IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.13, 11:15
        hhahahahahaha dobre, kurne, że ja sam na tak oczywiste wytłumaczenie nie wpadłem

Mój Proto blog
    • tsuranni polska norma 13.07.13, 10:52
      świnie przy korycie maja się dobrze
      na koszt zwykłego obywatela
    • melix Prawo sędziów i prokuratorów 13.07.13, 10:53
      Prawa sędziów : nie musza płacić faktur, nie muszą wydawać sprawiedliwych wyroków, nic im nie grozi. Pytam się po co nam taka beznadziejna kasta . Podajcie mi proszę jedno nazwisko sprawiedliwego - MĄDREGO SĘDZIEGO.
      • Gość: Fak Re: Prawo sędziów i prokuratorów IP: *.katowice.multimetro.pl 13.07.13, 10:56
        Sędzia Dredd
    • naprawdetrzezwy Kolegs. Jasssne. Napiszcie, że to przyjaciel. ;> 13.07.13, 10:58
      „17 kwietnia kolega zapytał go, czy nie wykonałby usługi dla sądu rejonowego,”

Oczywiśśśśście.
      Akurat cośśśśśś mu wypadło.
      ;>>>
    • mineyko Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wiado... 13.07.13, 11:06
      Bagatelka!!!
      Przed siedmioma laty, będąc biegłym sądowym, wystawiłem rachunek i do dziś czekam na honorarium.
    • melix KRD podać sąd 13.07.13, 11:08
      Wysłać wezwanie do zapłaty. Po 14 dniach wezwanie ostateczne. Następnie umieścić sąd- płatnika w KRD. W Polsce są 3 światy i każdy nienormalny.
    • p_a_w "Taksówkarz zwiózł sędzię..." 13.07.13, 11:08
      I kolejny błąd na głównej: "nowe: Taksówkarz zwiózł sędzię na oględziny, wystawił rachunek i... 3 mies. czeka na wypłatę."

Dokąd ten taksówkarz ZWIóZŁ sędzię?
      • Gość: mirek Re: "Taksówkarz zwiózł sędzię..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 11:31
        Jako tłumacz przysięgły otrzymałem ponad dwa lata z sądu zlecenie pilnego tłumaczenia "na wczoraj". Tydzień siedzenia dzień i noc. Rachunek na ciut ponad 2 000 zł otrzymałem, po nie pamiętam ilu żenujących i uwłaczających mojej godności telefonach, w lutym bieżącego roku. Ale po 13 latach współpracy wyciągnąłem nareszcie właściwy wniosek - nie odbieram telefonów z sądu, nie przyjmuję listów poleconych z tej instytucji. Na pewno ktoś inny skorzysta, chociaż czy o jakichś wymiernych korzyściach można w ogóle mówić? Ktoś wyżej pisał o żałosnych stawkach, które pamiętają jeszcze lata 90te.
      • Gość: burro Pomyłka IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 13:31
        p_a_w napisał:

> Dokąd ten taksówkarz ZWIóZŁ sędzię?

Tak pomyłka. To nie taksówkarz zwiózł sędzię tylko sędzia zwiozła taksiarza

Na drugi raz nie weźmie sędzi
    • winniepooh Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wiado... 13.07.13, 11:27
      termin płatności 90 dni to standard dla faktur, rachunków i umów cywilno-prawnych.

przykładowo realizuje się zlecenie, które trwa 6 - mc, następnie procedura odbioru dzieła 2-3 m-ce wystawienie rachunku i 3 m-ce termin, czyli rok od rozpoczęcia zlecenia można zacząć monitować w sprawie uregulowania należności, po 3-4 m-cach telefonów, maili i wizyt otrzymujemy honorarium.

O TAKE POLSKIE waliczylim
    • net_friend Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wiado... 13.07.13, 11:40
      Panie Waldku, ale z podatkiem niech Pan sie czasem nie spóźni :)
    • awersja Prawo w Polsce...? 13.07.13, 11:46
      O tym, że prawo w Polsce jest chore, można przeczytać tutaj i tutaj.

Pozdrawiam
    • Gość: gosc Re: Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wia IP: *.183.208.218.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 11:47
      Zabrakło pytania dziennikarskiego: Co jezeli Sad wyzszej instancji uchyli postanowienie i uzna, ze wynajecie taksowki bylo niezasadne? Kto wtedy zaplaci ? - jezeli ktos zaplaci. Czy mozna cywilnie pozwac Sedziego, ze zlecil usluge niezasadnie?
      • jkredman a co z papierem na wyroki - też potrzebne 13.07.13, 11:50
        postanowienie
        • jkredman a co z zapłatą za papier na to postanowienie 13.07.13, 11:51
          o rachunku na taksówkę, a co z papierem na postanowienie o zakupie papieru
    • jkredman czy rachunki za papier i ołówki Ci idioci też 13.07.13, 11:48
      regulują po uprawomocnieniu się postanowienia sądowego o zakupie usługi , w końcu zakupu papieru to taka sama usługa jak wynajęcie taksówki lub usługi biegłego
    • Gość: podredaktor1 Re: Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 11:49
      Panie nadpalony nadredaktorze2 , co ma immunitet do opóźnienia w zapłacie należności? nic !
    • jurekmech Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wiado... 13.07.13, 11:59
      Jestem właścicielem biura podróży i organizowałem wycieczkę dla pracowników sądu. Wystawiłem fakturę z terminem płatności 7 dni i w ciągu 7 dni pieniądze dostałem. No chyba, że prawo jest inne w każdym województwie, ale nie wiedziałem, że żyjemy w Stanach Zjednoczonych Polski.
      • Gość: Tak Re: Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wia IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.13, 14:35
        Bo to była wycieczka z działu socjalnego, a nie wyjazd służbowy. Gdyby ci sami ludzie tym samym autobusem pojechali służbowo, to Twój wnuk miałby szansę odziedziczyć roszczenie o zapłatę - bez żadnych odsetek. :(
        Niestety, ktoś kiedyś wpisał w ustawę, że wszelkie zlecenia na usługi wystawione w ramach postępowania przed sądem są płatne po zakończeniu tego postępowania. A teraz sobie wyobraź proces toczący się latami... Jeszcze mogę zrozumieć sprawy cywilne, których koszty ponosi strona przegrywająca - trzeba najpierw dojść, która to jest strona (chociaż za diabła nie wiem, dlaczego niby sąd nie może najpierw zapłacić, a potem sobie od strony przegrywającej odebrać kasy). Ale to samo dotyczy spraw karnych, w których to sąd / Skarb Państwa jest płatnikiem tak czy owak...
    • Gość: aras Re: Usługa dla sądu? Dobrze się zastanów, nie wia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 12:09
      To pikuś mi komornik za wysłanie listu policzył 450zł
      Chyba wysyłał go przez malediwy i to dwukrotnie. Nasz kraj to bandyctwo w biały dzień
    • critto dla sądów powinna być specjalna taryfa i trasa... 13.07.13, 12:34
      Hehe, z tego co widzę, to dla sądów powinna być specjalna taryfa - np. x 4 lub trasa - np. na w Warszawie na Żoliborz z Centrum taksiarz powinien wieźć przez Ursynów i Pragę... Wtedy może sędziowie by spokornieli, gdyby rachunek wyszedł na 200 zł...
      • Gość: E tam Re: dla sądów powinna być specjalna taryfa i tras IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.13, 14:37
        Co ich obchodzi, ile NIE zapłacą?
    • zezzem W końcu sąd mógł iść na piechotę jak nie ma 13.07.13, 12:47
      pieniędzy. Tylko problem w tym że dla nich na pensje są i nie czekają na uprawomocnienie wyroków. A inna chołota niech sobie czeka. Oto państwo prawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka