Dodaj do ulubionych

Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna?

22.09.13, 20:30
Raz, dwa, trzy - dzisiaj przecinasz wstęgę Ty!

Całe szczęście, że obywatelska postawa Rady Dzielnicy Szerokie pozwoliła zmniejszyć koszty obwodnicy Lublina o niemal 200 milionów złotych.

Zbierają co prawda za to cięgi od prezydenta ale prezydentem się bywa, a mieszkańcem jest!
Obserwuj wątek
    • lukaszoff Nie węzeł Sławin tylko węzeł Dąbrowica 22.09.13, 20:45
      • Gość: andrzej.filipowicz Re: Nie węzeł Sławin tylko węzeł Dąbrowica IP: 89.167.0.* 22.09.13, 21:05
        Dziękuję za wyjaśnienia - uwzględnię to w planach przeprowadzki, bo od kilku lat bardzo cenię aktywność Rady Dzielnicy Szerokie.

Czy mam zakładać, że gdyby w Dąbrowicy był taki p. Kazimierczak jak ten ze Sławina, to moglibyśmy jako lokalna społeczność zaoszczędzić niemal 0,5 miliona złotych na budowie obwodnic?
        • Gość: andrzej.filipowicz Zainteresowanych serdecznie przepraszam IP: 89.167.0.* 22.09.13, 21:36
          Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a):

> Dziękuję za wyjaśnienia - uwzględnię to w planach przeprowadzki, bo od kilku la
          > t bardzo cenię aktywność Rady Dzielnicy Szerokie.
          >
          > Czy mam zakładać, że gdyby w Dąbrowicy był taki p. Kazimierczak jak ten ze Sław
          > ina, to moglibyśmy jako lokalna społeczność zaoszczędzić niemal 0,5 miliona zło
          > tych na budowie obwodnic?

Oczywiście powinno być 0,5 miliarda złotych oszczędności miasta, a nie jak omyłkowo podałem 0,5 miliona złotych.

Wszystkich zainteresowanych serdecznie przepraszam!
          • Gość: boges Re: Zainteresowanych serdecznie przepraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 00:37
            Człowieku co ty pieprzysz? Wykonawca zaproponował taką a nie inną kwotę za wykonanie. Co do tego ma ta banda krzykaczy z Szerokiego? Po jaką cholerę wypisujesz takie bzdury? Płaci ktoś Ci za to, czy po prostu jesteś z tej pożal się boże rady?
            • Gość: andrzej.filipowicz Spokojnie, spokojnie, to są tylko fakty IP: 89.167.0.* 23.09.13, 06:21
              Gość portalu: boges napisał(a):

> Człowieku co ty pieprzysz? Wykonawca zaproponował taką a nie inną kwotę za wyko
              > nanie. Co do tego ma ta banda krzykaczy z Szerokiego? Po jaką cholerę wypisujes
              > z takie bzdury? Płaci ktoś Ci za to, czy po prostu jesteś z tej pożal się boże
              > rady?

Spokojnie, spokojnie, to są fakty, których potwierdzenie znajdziesz w liście otwartym rady wymienionej przeze mnie dzielnicy. Jeżeli chodzi oczywiście o zaoszczędzone kwoty, to mam oczywiście na myśli tę część obwodnicy...

Polecam nie tylko treść rzeczonego listu otwartego ale również daty z tą inwestycją związane.

Mieszkańcem tej dzielnicy nie jestem, a więc zgodnie z ordynacją radnym też być nie mógłbym.

Biorąc jednak poprawkę na ich obywatelską postawę rozważam przeprowadzkę...

Ten List Otwarty powinien stać się lekturą obowiązkową nie tylko we wszystkich Lubelskich szkołach i wyższych uczelniach, a przede wszystkim wśród miejskich radnych, zarządu miasta i 100% urzędników.

Przeczytaj uważnie, a przekonasz się, że tematu, który właśnie komentujemy w ogóle by nie było...
              • Gość: boges Re: Spokojnie, spokojnie, to są tylko fakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 16:41
                Ale jakie fakty? Po praz kolejny pytam się dlaczego kłamiesz, że rada dzielnicy szerokie spowodawała zaoszczędzenie 200 mln zł na budowie przedłuzenia Al. Solidarności? Budimex zaproponował w przetargu taką kwotę i go wygrał. Rada dzielnicy nie ma nic do tego.

"Biorąc jednak poprawkę na ich obywatelską postawę rozważam przeprowadzkę..."
                Wiesz na czym polega obywatelska postawa tych ludzi? Na tym, że dbają o interesy sowje kosztem pół miliona mieszkańców Lublina i okolic którzy zdaniem tych szkodników po wieki wieków powinni stać w korkach na Warszawskiej.
                • Gość: andrzej.filipowicz O sobie piszesz? IP: 89.167.0.* 23.09.13, 20:57

> Ale jakie fakty? Po praz kolejny pytam się dlaczego kłamiesz, że rada dzielnicy
                  > szerokie spowodawała zaoszczędzenie 200 mln zł na budowie przedłuzenia Al. Sol
                  > idarności? Budimex zaproponował w przetargu taką kwotę i go wygrał. Rada dzieln
                  > icy nie ma nic do tego.

Ja treść Listu Otwartego i terminarz tamtego przetargu znam, a Ty?
                  Znam sytuację finansową i giełdowe perturbacje podmiotu, który o 200 milionów zaniżył koszty budowy w stosunku do kalkulacji inwestora - generalny wykonawca nie wiedział co robi czy też inwestor?

Mógłbyś pisać o kłamstwie gdybym to ja utajnił, a wręcz ocenzurował rzeczony List Otwarty, a tak to uprawiasz socjotechnikę godną tych, którzy pełna treścią dysponowali, a jak ślepi i głusi się wtedy zachowywali.

Jeszcze raz stawiam publicznie tezę, że nasze miasto zaoszczędziło ponad 200 milionów złotych nie dzięki ratuszowym planistom i kosztorysantom, a dzięki radzie dzielnicy Szerokie!

> "Biorąc jednak poprawkę na ich obywatelską postawę rozważam przeprowadzkę..."
                  > Wiesz na czym polega obywatelska postawa tych ludzi? Na tym, że dbają o interes
                  > y sowje kosztem pół miliona mieszkańców Lublina i okolic którzy zdaniem tych sz
                  > kodników po wieki wieków powinni stać w korkach na Warszawskiej.

Powielasz socjotechnikę i nawet nie próbujesz myśleć samodzielnie albo co gorsza na co dzień pracujesz w ratuszu lub jego agendach - ale to już nie mój, a Twój problem.
    • bardzorano Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? 22.09.13, 20:59
      No dobrze, ale przecież takie było założenie, to o co teraz robić aferę? trzeba było się wczesnej wczytać w terminy, bo robienie teraz zamieszania o nic z pewnością nie przyspieszy inwestycji.
    • Gość: esdf 52,5 km/h na obwodnicy - gratulacje IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.13, 21:06
      "Dzięki temu pokonanie 7-kilometrowej trasy zajmie jakieś 8 minut."

Co oznacza, że średnia prędkość rozwijana na szumnie budowanej obwodnicy wynosić będzie 52,5 km/h - czyli trochę więcej niż 1/3 planowanej - bo to było budowane jako droga ekspresowa, prawda?

To po co to w ogóle było budowane?? Oczywiście poza tym, żeby przedłużyć odcinek z Jastkowa do Nikąd (bo nie pomyślano o połączeniu ekspresówki z obwodnicą Puław; w efekcie jedzie się uliczką osiedlową w Kurowie ^^)
      • Gość: boges Re: 52,5 km/h na obwodnicy - gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 00:42
        > "Dzięki temu pokonanie 7-kilometrowej trasy zajmie jakieś 8 minut."
        >
        > Co oznacza, że średnia prędkość rozwijana na szumnie budowanej obwodnicy wynosi
        > ć będzie 52,5 km/h - czyli trochę więcej niż 1/3 planowanej - bo to było budowa
        > ne jako droga ekspresowa, prawda?
        >
        > To po co to w ogóle było budowane?? Oczywiście poza tym, żeby przedłużyć odcine
        > k z Jastkowa do Nikąd (bo nie pomyślano o połączeniu ekspresówki z obwodnicą Pu
        > ław; w efekcie jedzie się uliczką osiedlową w Kurowie ^^)

Z tym czasem przejazdu jest to na 100% błąd pismaka.
        Jak to niepomyslano o połączeniu z obwodnicą Puław? Na 2 etap obwodnicy Puław kończący sie na węźle sielce właśnie rusza procedura przetargowa.
        Po jaką cholerę zabierasz głos jak nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz?
        • Gość: esdf Re: 52,5 km/h na obwodnicy - gratulacje IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 09:59
          O RLY?

Właśnie rusza procedura przetargowa :) No pysznie po prostu :)

Procedura rusza dlatego, że od dłuższego czasu mówi się właśnie o tym, że "zapomniano" o połączeniu. Powiedz mi, skoro od początku był taki plan to czego od razu nie "dociągnięto" ekspresówki do Sielca? Póki co kończy się to bez celu i sensu w szczerym polu.

Dlaczego nie można całej budowy zrealizować od razu, tylko wszystko jest cięte na bezsensowną ilość niewielkich kawałków budowanych po kolei? Co, w Polsce nie ma tyle firm, żeby można było to budować za jednym zamachem? Przecież kasa z Unii jest i tak dawana w perspektywie 6 letniej.

Nie pisz więc że jest super, bo nie masz zielonego pojęcia w jakim tempie buduje się za granicą. Na przykład (żeby już nie znęcać się Niemcami nad gdaką) pojedź sobie do Chorwacji. To kraj, który był kompletnie zniszczony przez wojnę. I to jest kraj, gdzie masz drogi wykute w górach, przez góry i w terenie takim, że nasi drogowcy by siedli i się rozpłakali. Choć może u nas trudność polega na tym, że jest prosto i równo...

Poza tym sposób w jaki "obwodnica" połączona jest z Kurowem jest skandaliczny.
          • Gość: boges Re: 52,5 km/h na obwodnicy - gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 16:59
            A kto pisze, że jest super? Obwodnica Puław przez jeszcze co najmniej 3 lata kończyć się bedzie w polu i jest to patalogiczna sytuacja. Mnie się nie pytaj dlaczego tak jest, nie pracuje w GDDKiA. Po prostu zwracam Ci uwagę, ze wypisujesz bzdury bez zadania sobie trudu sprawdzenia.

"poje
            > dź sobie do Chorwacji. To kraj, który był kompletnie zniszczony przez wojnę. I
            > to jest kraj, gdzie masz drogi wykute w górach, przez góry i w terenie takim, ż
            > e nasi drogowcy by siedli i się rozpłakali"
            Fakt, że Chorwacja nie była kompletnie zniszczona przez wojnę juz pominę. Nie wiem skąd takie bzdury wytrzasnałeś. Zauważ proste fakty:
            Sieć dróg szybkiego ruchu w Chorwacji to 1100km które budowano sukcesywnie od 1970r. W czasie wojny autostrady nie ucierpiały na tyle zeby nie można było tego naprawic w 1-2 sezony. W Polsce mamy 2500 dróg szybkiego ruchu i jakies 600km w budowie z tym, ze budowe zaczęto defacto w 2005r. Widzisz różnice?
            BTW Nie wiem co ludzie mają z tą Chorwacją, już nie pierwszy raz słysze takie bzdury.
            • Gość: aron Re: 52,5 km/h na obwodnicy - gratulacje IP: *.top.net.pl 24.09.13, 10:46
              Chorwacja jest górzysta tzn. przynajmniej na odc. Zagrzeb - Rijeka/Split/Dubrownik, bo Zagrzeb - Osijek to faktycznie jest autostrada po płaskim,
    • Gość: z szerokiego Re: Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.13, 22:23
      dziękujemy za ten miły komentarz, bo faktycznie Rada Dzielnicy Szerokie jak i mieszkańcy zbierają cięgi nie tylko od prezydenta, do większości osób nie dociera bezsens tej inwestycji, miło jest przeczytać taki wpis.
    • jo.oo Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? 22.09.13, 22:58
      Mam poważne podejrzenia, graniczące z pewnością, że za rok nie będziemy jeździć obwodnicą.
      Co do głównej jezdni- jak ktokolwiek mógł bredzić (po co tak kłamać) pod koniec sierpnia, że do grudnia będzie gotowa?? Jakoś nie widzę możliwości przełożenia ruchu na ul. Turystycznej, tak aby można było robić wjazdy na estakadę, nie widzę możliwości skończenia węzła Witosa, nie widzi mi się przełożenie ruchu na wyjeździe DK19. Jak można ludziom wciskać ciemnotę o jakiś optymistycznych wariantach?? Dragados jest w dzikim lesie i jeszcze długo będzie. Uważam, że optymistycznym wariantem jest wiosna 2015- ze wszystkimi pozwoleniami i dopuszczeniami, z zakończeniem trawniczków barier itp. wcześniej będzie tak jak drodze do Piask- niby skończona była w grudniu, ale 120 można było pojechać dopiero w połowie lipca.
      • Gość: gosciu Re: Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 01:36
        Normalna rzecz, gdy działają państwowe instytucje.
        Jak trzeba coś robić, to jest problem limitu. Jak rozwiąże się problem limitu, to nie zgadzają się normatywy. Jak z normatywami w porządku, to nie ma planu. Jak jest plan, to nie ma decyzji. Jak jest decyzja, to nie ma podpisu. I tak dookoła Jaruzelski.
        • Gość: arlletta Re: Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.13, 09:16
          SZANOWNY PANIE TO NIE URZĘDNICY "ROBIĄ " TYLKO LUDZIE KONKRETNI LUDZIE CZYLI TY I JA ! Szukanie winnego trzeba zacząć od tego kto i dlaczego to robi skoro robi ŹLE ! I tu jest pies pogrzebany a nie "urzędnicy " czyli kto ? ktoś z niebios ? nie kto tylko ktoś z nas ! tyle że bez pojęcia i odpowiedzialności - czyli franioolewka . Tu wychodzi dobór ludzi ! ale z tym to już inna sprawa przecież taki Gwozda z ZDW dawno winien poić kozy a jest dyr.dróg wojewódzkich !
    • elpdna Re: Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? 22.09.13, 23:11
      O co chodzi z tą radą Szerokiego, bo jakos mi umknęło. Byłbym wdzięczny za komentarz, za który z góry dziękuję
      • Gość: Marek Re: Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? IP: *.ennet.pl 22.09.13, 23:46
        pewnie o to co zwykle, tj. chcieli mieć widok z okna na Skansen a będą mieli widok na obwodnicę... i biadolą, że przedłużenie Al. Solidarności, że nie jest potrzebne, że wystarczy sama obwodnica...
        • Gość: marszałek Lin Piao Re: Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? IP: *.lublin.mm.pl 23.09.13, 08:10
          Rada Dzielnicy Szerokie ma rację, co widać wyraźnie na planie dróg. Zamiast budować równoległą do Warszawskiej, należało zbudować część obwodnicy z Jastkowa do Konopnicy a wtedy ruch na Warszawskiej zmalałby o 70 %. Wtedy stałoby się jasne że nie ma potrzeby budowania drogi równoległej. Ale chyba przy nowej trasie odpowiedni ludzie kupili działki przemysłowe i teraz państwo nasze buduje im drogę dojazdową.
      • Gość: andrzej.filipowicz O aktywność i odpowiedzialność IP: *.static.chello.pl 23.09.13, 07:44
        elpdna napisał(a):

> O co chodzi z tą radą Szerokiego, bo jakos mi umknęło. Byłbym wdzięczny za kome
        > ntarz, za który z góry dzękuję

Chodzi o niezwykłą odpowiedzialność i profesjonalizm tej rady dzielnicy, która jest przedstawiana jako "oszołomstwo" i inne tego typu epitety. Tak solidnie i rzeczowo przygotowanych opinii i wniosków ratusz mógłby temu społecznemu ciału pozazdrościć.

W tej konkretnej, a komentowanej przez nas sprawie kolejny raz okazali się futurystami, których skanalizowano jako przeciwników budowy dojazdu do obwodnicy.

Polecam bezpośrednią lekturę ich wniosków, opinii i wystąpień, bo komentarze na ten temat pochodzące od rzeczników prasowych ratusza i lokalnych mediów w żaden sposób nie przystają ani do intencji tej rady ani faktów.
    • Gość: ghost Re: Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 00:55
      > Raz, dwa, trzy - dzisiaj przecinasz wstęgę Ty!
      >
      > Całe szczęście, że obywatelska postawa Rady Dzielnicy Szerokie pozwoliła zmniej
      > szyć koszty obwodnicy Lublina o niemal 200 milionów złotych.
      >
      > Zbierają co prawda za to cięgi od prezydenta ale prezydentem się bywa, a mieszk
      > ańcem jest!
      Człowieku Ty nawet nie wiesz o czym piszesz. Pewnie miałeś na mysli przedłużenie Al. Solidarności. Jakim Cudem rada dzielnica spowodowałe spadek wartości kontraktu o 200 mln?
      Czyżby jakieś chody w radzie nadzorczej budimexu:) Wykonawca startując do przetargu zaproponował taką a nie inna kwotę i rada dzielnicy Szerokie nie ma nic do tego? Po co tak beszczelnie kłamiesz?
      • Gość: andrzej.filipowicz Masz w 100% rację IP: *.static.chello.pl 23.09.13, 07:29
        Gość portalu: ghost napisał(a):

> > Raz, dwa, trzy - dzisiaj przecinasz wstęgę Ty!
        > >
        > > Całe szczęście, że obywatelska postawa Rady Dzielnicy Szerokie pozwoliła
        > zmniej
        > > szyć koszty obwodnicy Lublina o niemal 200 milionów złotych.
        > >
        > > Zbierają co prawda za to cięgi od prezydenta ale prezydentem się bywa, a
        > mieszk
        > > ańcem jest!
        > Człowieku Ty nawet nie wiesz o czym piszesz. Pewnie miałeś na mysli przedłużeni
        > e Al. Solidarności. Jakim Cudem rada dzielnica spowodowałe spadek wartości kont
        > raktu o 200 mln?
        > Czyżby jakieś chody w radzie nadzorczej budimexu:) Wykonawca startując do przet
        > argu zaproponował taką a nie inna kwotę i rada dzielnicy Szerokie nie ma nic do
        > tego? Po co tak beszczelnie kłamiesz?

Masz w 100% rację jeżeli oprzesz się na oficjalnych informacjach, które pochodzą z ocenzurowanego przez lokalne media listu otwartego rady dzielnicy Szerokie.

Jeżeli jednak uruchomisz intelekt, który jestem pewien, że posiadasz w stopniu ponad przeciętnym, to się okaże, że operujesz paradygmatem, a na dodatek imputujesz mi kłamstwo.

To informacje płynące w tej sprawie z ratusza były delikatnie mówiąc mijaniem się z prawdą - poznaj pełną treść listu otwartego rady dzielnicy Szerokie, zestaw z informacjami, które pojawiły się równolegle do niego w domenie publicznej i sam wyciągnij wnioski.

Masz w 100% rację jeżeli będziesz się opierał na... dezinformacji.
        • Gość: bosman to może opublikuj... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.09.13, 08:15
          ten list?
          • Gość: andrzej.filipowicz Szanowny "Bosmanie" IP: *.static.chello.pl 23.09.13, 11:04
            aGość portalu: bosman napisał(a):

> ten list?

Dlaczego ja mam publikować - Gazeta i inne lokalne media otrzymały pełną treść wraz załącznikami ponad 1,5 roku temu.

Linkowałem co prawda tak wtedy jak i dzisiaj z rana, a więc więcej nie mogę, bo mi moderatorzy wpis skazują za naruszanie netykiety.

Możesz również metodą na raka dotrzeć nie tylko do tego listu otwartego ale również innych opracowań, opinii i wystąpień rady dzielnicy Szerokie, co polecam jako studium przypadku socjotechniki skierowanej przeciwko społecznemu ciału.

Wrzuć sobie w Google "List otwarty 200 milionów warty" i zobacz co medialnie zrobiono z rady dzielnicy Szerokie, bo coś tam jeszcze po czyszczeniu serwerów zostało.

Swój kolejny "słowotok" podsumuję obywatelskim spostrzeżeniem, że aktualne protesty w tamtej dzielnicy są odpowiedzią na dyskryminację, która nasiliła się po spowodowaniu przez nich, że w kasie miasta zostanie o około 200 milionów więcej pieniędzy.
            • bu2m Re: Szanowny "Bosmanie" 23.09.13, 12:47
              Do pisma:
              1. Opieranie się w piśmie na podstawie informacji z Kuriera delikatnie obniża rangę listu.
              2. Główna teza z listu że odcinek Konopnica - Węzeł Dąbrowica nie powstanie szybko została niedawno obalona.
              • Gość: andrzej.filipowicz Uwagi do autorów IP: 89.167.0.* 23.09.13, 13:26
                bu2m napisał:

> Do pisma:
                > 1. Opieranie się w piśmie na podstawie informacji z Kuriera delikatnie obniża r
                > angę listu.

Wszelkie uwagi proszę kierować do autorów, bo ja swoje zrobiłem sprawdzając przed wcześniejszym linkowaniem czy ten list otwarty trafił do wszystkich adresatów...

Mogę jedynie jako pilny obserwator lokalnego życia, że na czymś musieli się oprzeć nie mając żadnej odpowiedzi z oficjalnych źródeł czyli ratusza.
                Jeżeli wolałbyś żeby zamiast linków do publikacji w Kurierze dali linki do materiałów TVP Lublin lub Gazety to zapewne zrobią to jak takowe się pojawią...

> 2. Główna teza z listu że odcinek Konopnica - Węzeł Dąbrowica nie powstanie szy
                > bko została niedawno obalona.

Niedawno czyli kiedy?

Przed 7 marca 2012 roku czy w dniu socjotechnicznych publikacji na temat tego listu otwartego , a może w dniu komentarza ratusza w niemal identycznym tonie jaki media nadały tej sprawie na początku ubiegłego roku?

Sprawdź przy okazji kiedy i jakich giełdowych okolicznościach generalny wykonawca sporządził kosztorys mniejszy od niemal 200 milionów złotych od planowanych na ten cel wydatków ratusza.
        • Gość: Szerokie Re: Masz w 100% rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 09:09
          Panie Andrzeju Filipowicz kimkolwiek Pan jest - dziękujemy za opinię wyrażoną o naszej radzie.
          Niestety nasza działalność chyba dobiega końca. Jesteśmy rzeczowi a przez to niepokorni i są zakusy na rozwiązanie rady. Chyba już szukają umocowania prawnego.
          • Gość: bosman a kto ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.09.13, 09:13
            szuka tego umocowania prawnego?
            • Gość: andrzej.filipowicz Ten sam IP: 89.167.0.* 23.09.13, 13:50
              Ten sam, który naruszając Konstytucję RP próbował powołać swój zarząd w niezależnym od władzy stowarzyszeniu:
              'Lubelski Ratusz nie mógł stwierdzić, czy jeden z konkurujących zarządów w Lubelskim Klubie Jeździeckim jest wybrany zgodnie z prawem – uznało Samorządowe Kolegium Odwoławcze.

SKO w swojej opinii przyznało, że tylko sąd ma prawo oceniać legalność powołania zarządu stowarzyszenia. Kilka miesięcy temu zrobił to lubelski magistrat, który zaakceptował władze LKJ skupione wokół Adama Rosochackiego."

Nie pamiętasz już na czyj wniosek niepokornych radnych zaczęto wyrzucać z miejskich komisji?

Wrzuć sobie w wyszukiwarkę Gazet:
              "Prezydent Żuk wyrzuca radnych"

LKJ i wszyscy radni do kupy wzięci nie nagrabili sobie tak jak rada dzielnicy Szerokie, bo swoimi opiniami pozwolili wszak zaoszczędzić miastu niemal 200 milionów złotych.

Parafrazując "Bleee" - ta dzielnicowa rada musi zostać skasowana, bo działa nie tylko na korzyść swojej dzielnicy ale również całego miasta i kraju!
              • Gość: boges Re: Ten sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 17:15
                "LKJ i wszyscy radni do kupy wzięci nie nagrabili sobie tak jak rada dzielnicy Szerokie, bo swoimi opiniami pozwolili wszak zaoszczędzić miastu niemal 200 milionów złotych"
                Wytłumacz mi jak krowie na miedzy jakim cudem opinie rady dzielnicy szeroki wpłyneły na zarząd firmy Budimex powodując zaoszczędzienie 200 mln.
                Panie Andzrzeju, nie kompromituj się pan. Kłamstwo powtarzane nawet 1000 razy nie stanie się prawdą.
                • Gość: erllo Re: Ten sam IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 19:29
                  Widocznie siła Rady jest ogromna bowiem obniżyła wartości przetargów drogowych w całej Polsce.
                  • Gość: andrzej.filipowicz Piszemy o Lublinie IP: 89.167.0.* 23.09.13, 21:22
                    Gość portalu: erllo napisał(a):

> Widocznie siła Rady jest ogromna bowiem obniżyła wartości przetargów drogowych
                    > w całej Polsce.

Jeżeli nie wiesz jeszcze, to wiedź, że w kraju mamy koszty średni zawyżone o tyle ile skosztorysował ratusz w stosunku do wygranej kwoty z przetargu, a faktyczne koszty tego typu krajowych inwestycji mamy najwyższe w UE.

Nie kipi ze spraw miasta, bo jest ono jednym z najbardziej zadłużonych w kraju i mającym zarazem jedną z najgorszych infrastruktur drogowych.

• Gość: andrzej.filipowicz Twój problem, a nie mój IP: 89.167.0.* 23.09.13, 21:15

> "LKJ i wszyscy radni do kupy wzięci nie nagrabili sobie tak jak rada dzielnicy
                  > Szerokie, bo swoimi opiniami pozwolili wszak zaoszczędzić miastu niemal 200 mil
                  > ionów złotych"
                  > Wytłumacz mi jak krowie na miedzy jakim cudem opinie rady dzielnicy szeroki wpł
                  > yneły na zarząd firmy Budimex powodując zaoszczędzienie 200 mln.

Bo nikt inny w ratuszu ani radzie miasta nie zareagował na skalkulowane przez ratusz koszty odpowiadające dwu krotności ceny 1 km autostrad...

Jeżeli znajdziesz w świecie firmę, która by zawyżyła o 200 milionów koszty planowanej przez siebie inwestycji w stosunku do kosztów faktycznych, to zgodzę się, że żyjemy w erze bez komputerów i sieci Internet.

> Panie Andzrzeju, nie kompromituj się pan. Kłamstwo powtarzane nawet 1000 razy n
                  > ie stanie się prawdą.

Piszesz Waść o swoich czy cudzych kłamstwach, bo przecież nie o podawanych przeze mnie faktach, które nie pozostawiają cienia wątpliwości, że gdyby nie te ten listy otwarty, to nikt by nie podważył zawyżonych w kosztorysie kosztów o ponad 200 milionów.

Proszę sprawdzić notowania giełdowe generalnego wykonawcy w czasie kiedy startował do przetargu, a potem pisać o kłamstwach czy też decyzjach zarządu Budimex, które mogły narazić tę spółkę na dalsze straty.

Zakładając nawet, że kosztorys przetargowy był w pełni rzetelny i pozbawiony ryzyka, to kto na Boga podpisał się pod zawyżonym o ponad 200 milionów kosztorysem inwestorskim?

Jeżeli nie rozumiesz pkt. 2 listu otwartego rady dzielnicy Szerokie z dnia 7 marca 2012 roku, to zwróć się do autorów oraz do tych, którzy w ogóle nie zareagowali na podane tam wyliczenia kosztów budowy "Autostrady w mieście".

Jeżeli nie czytałeś w/w listu otwartego, to przestań być ignorantem, bo wystawiasz świadectwo sobie, a nie radzie dzielnicy Szerokie, że o mnie jako narratorze nie wspomnę.
          • Gość: lublinianin Re: Masz w 100% rację IP: *.nfz.gov.pl 23.09.13, 11:24
            rady nie mogą zlikwidować, ale pomysł połączenia przedłużenia solidarności przez monte cassino do kraśnickiej genialny birąc pod uwagę że znacząco odciążyłoby to sikorskiego i ten kaławek kraśnickiej który praktycznie jako jedyny konkretny kawałek jezdni łączy pólnoc z południem w Lublinie
            • Gość: andrzej.filipowicz Oni rady nie - my ich tak! IP: 89.167.0.* 23.09.13, 14:07
              Gość portalu: lublinianin napisał(a):

> rady nie mogą zlikwidować, ale pomysł połączenia przedłużenia solidarności prze
              > z monte cassino do kraśnickiej genialny birąc pod uwagę że znacząco odciążyłoby
              > to sikorskiego i ten kaławek kraśnickiej który praktycznie jako jedyny konkret
              > ny kawałek jezdni łączy pólnoc z południem w Lublinie

Formalnie rady dzielnicy zlikwidować nie mogą ale już nie raz pokazali gdzie mają Konstytucję, ustawy i kodeksy.

Nich tylko spróbują ruszyć tę radę dzielnicy, a tylko za to co sam w liście otwartym wyłapałeś przepędzimy ich poprzez referendum na cztery wiatry czyli do kolejki w Miejskim Urzędzie Pracy i to już dożywotnio, bo gdzie znajdą zatrudnienie jak zrobiony zostanie audyt wszystkich miejskich spółek i wydatków ratusza począwszy od 2007 roku?
          • Gość: andrzej.filipowicz Cała przyjemność po mojej stronie IP: 89.167.0.* 23.09.13, 14:01
            Gość portalu: Szerokie napisał(a):

> Panie Andrzeju Filipowicz kimkolwiek Pan jest - dziękujemy za opinię wyrażoną o
            > naszej radzie.
            > Niestety nasza działalność chyba dobiega końca. Jesteśmy rzeczowi a przez to ni
            > epokorni i są zakusy na rozwiązanie rady. Chyba już szukają umocowania prawnego
            > .

Cała przyjemność po mojej stronie, bo sam wędkarzem nie jestem, ale szwagier wytłumaczył mi kiedyś dosadnie, że to co płynie z prądem nie jest godne założenia na haczyk nawet marnego robaka.

Niech tylko spróbują Was ruszyć, a wtedy robimy referendum i odwołujemy prezydenta oraz cała radę miasta. Wolę dać satysfakcję premierowi powołania na rok komisarza niż pozwolić zniszczyć jedyne niezależne w Lublinie obywatelskie ciało.

Dacie radę, a ja już szykuję się na przeprowadzkę do miejsca z żywymi, a nie śmiertelnie niemocą śniętymi!

Ps. Przed trybunałem obywatelskim poświadczę jaką agresję wzbudziło Wasze zapytanie o to skąd się wzięły księżycowe koszty budowy, które zostały obniżone o ponad połowę w stosunku do kosztorysu inwestorskiego, a przez Was nazwane "Autostradą w mieście"
    • cep_0 Gotowa droga będzie miesiącami nieczynna? 24.09.13, 08:05
      Kolejny PO- wski NOMINAT.
      Analizuje.
      TYLKO ŻE KTOŚ to IDIOTYCZNO- DEBILNIE zaplanował.
      No ale to PO rządzi, PO (Paskudnie Oszukujemy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka