skille 12.05.15, 23:46 Ktoś słyszał coś o tych nowych skrytkach bankowych? Jak to wygląda w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuuban Re: skrytki bankowe 13.05.15, 12:04 o jakich skrytkach mówisz? z tego co wiem te w bankach są zajęte po kilka lat w przód. Zresztą ludzie nie mają do tego zaufania przecież banki na tym zarabiają niezłą kasę.. Odpowiedz Link Zgłoś
eryker90 Re: skrytki bankowe 20.05.15, 15:30 Proponuje Ci rozróżnic skrytki bankowe od samych banków to dwie różne kwestie.. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnakawusia Re: skrytki bankowe 20.05.15, 17:55 jaką niezłą kasę? To chyba dużo wcale nie jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-ek Re: skrytki bankowe 21.05.15, 22:11 tak ci powiem, że średnio u nich wychodzi. ale na pewno taniej niż sejf w domu, którego przymocowanie to skaranie boskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwindler Re: skrytki bankowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.15, 19:18 Chętnie zaopiekuję się waszą kasa. Gwarantuję bezpieczeństwo wkładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hools Re: skrytki bankowe IP: *.chelm.mm.pl 23.05.15, 23:11 sam sejf nic nie daje, tańsza półka - wyniosą ci go z domu bez problemu, droższa półka? KUPA kasy za coś w sumie bezużytecznego. no chyba że jesteś kolekcjonerem sztuki z XVI w. szukającym odpowiedzi na forum... to wtedy taki sejf czy kasa pancerna za 20 koła na pewno ci się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnakawusia Re: skrytki bankowe 25.05.15, 23:48 20 koła? czyli tysięcy?? Jak mam do przechowania biżuterię o wartości 6-7 tysięcy to się nie opłaca czegoś takiego kupować przecież :/ a jakby to dać komuś na przechowanie z domem np. pod ochroną czy z ubezpieczeniem od kradzieży? to przecież lepsze zabezpieczenie i nawet jak się komuś trochę pieniędzy za to da to taniej niż taka inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hools Re: skrytki bankowe IP: *.chelm.mm.pl 26.05.15, 23:44 ty to poważnie piszesz? kobieto bój się boga albo idź po rozum do głowy! nie wiem czy się śmiać czy płakać..... Odpowiedz Link Zgłoś
dzonson5 Re: skrytki bankowe 27.05.15, 17:11 spokojnie.. ale faktycznie dziwaczne rozwiązanie sobie wybrałaś..chyba najgorsze z najgorszych.. pomijając, że nie ma nic gorszego niż powierzyć swoje cenne rzeczy osobie prywatnej (nawet przyjaźnie mogą się w ten sposób boleśnie zakończyć) to ile musi być kosztownych formalności przy załatwieniu takiego czegoś z opieką prawną/notarialną? Bo chyba nie myśli pani o oddaniu tego od tak, ufając z dobrego serca? Odpowiedz Link Zgłoś
kuuban Re: skrytki bankowe 27.05.15, 19:40 kolega skille juz znalazł skrytki, że się nic tutaj nie udziela? Odpowiedz Link Zgłoś
mal-ek Re: skrytki bankowe 28.05.15, 12:08 właśnie, skrytki! przecież można zamiast kupować zabezpieczenie do domu wywalić taką biżuterię poza dom (ale nie do prywatnej osoby - WTF co za pomysł w ogóle?) na skrytkę bankową. chociaż nie bardzo wiem jak to wygląda poza tym, że są bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kuuban Re: skrytki bankowe 28.05.15, 19:17 No to faktycznie jest jakiś pomysł bezpieczeństwo przede wszystkim jak to się mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: skrytki bankowe IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.15, 14:15 ...najlepiej sprawdzają się gliniane garnki napełnione precjozami i zakopane pod dębem... nie wiesz o tym?... mam garnek i dostęp do dębu... przechowam za darmochę... :-)))... bleee... ps.: ...tylko poważne oferty... ;)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: skrytki bankowe IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.15, 20:20 ...świetny pomysł!... ;-)... bleee... www.tvn24.pl/pomorze,42/kilkadziesiat-tysiecy-zl-w-poduszce-trafilo-do-sortowni-smieci,545455.html Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Hehe! 28.05.15, 21:42 Skarpetę pewnie rodzina przetrzepała, ale poduszki się brzydziła... i tak senior/seniorka rodu odeszli w sposób, który przynajmniej pracownicy sortowni śmieci na długo popamiętają. A ad rem: jak się nie ma precjozów za kilkaset tysięcy złotych to się trzyma w domu (ewentualnie można sobie kasetkę lub sejf sprawić). Jak się ma gotówkę to się trzyma (tyle, że do sumy gwarantowanej w jednym banku jak tej gotówki nie jest za wiele - resztę w innych bankach albo bezpiecznych papierach dłużnych [jeżeli nie mamy innego pomysłu na inwestycję to przynajmniej obligacje kupić, żeby pieniądze pracowały a nie leżały]). Płacić za skrytkę bankową, żeby trzymać w niej precjoza? Jak się ma dużo, to się ma też na sejf. Jak się ma mało to się oszczędza i inwestuje a nie tezauryzuje (za dopłatą!). 100 tysięcy złotych w złocie zmieścisz w razie czego w malutkiej puszce po herbacie (to jakieś 21-22 uncje czyli 21-22 monety - czy to będą Krugerrandy, kangury, filharmonicy, liście klonowe czy amerykańskie orły cena jest ta sama... objętość też mała i poręczna). Najtańsza skrytka bankowa na rynku to 400 złotych rocznie. 0,4% jeżeli uskrobaliśmy w złocie 100000 złotych. Warto? Rok w rok? 0,4%? Na długoterminowej lokacie można dostać niecałe 3% Obligacje trochę wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-ek Re: Hehe! 30.05.15, 20:52 no jasne, lepiej opchnąć z domu wszystko co cenne i walić wartość sentymentalną :) dzięki za radę ale nie skorzystam. jeśli o to chodzi, to zdecydowanie wolałbym wytrząsnąć co cenniejsze do skrytki niż się zastanawiać nad morzem czy mi po drugiej stronie Polski domu nie obrabiają :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Hehe! 30.05.15, 21:08 Nie - ale sejf ścienny kupisz za dwa lata opłaty za najmniejszą (5cm wysokości) skrytkę bankową. A bez młota nikt tobie go ze ściany nie wypruje (z resztą musiałby wpierw wiedzieć, że tam jest - jak umieścisz go za płytką w łazience, czy zamaskujesz w szafie w sypialni - to tylko dwie propozycje ukrycia - to trudno będzie złodziejowi dowiedzieć się, że coś takiego nawet masz). A zawsze to precjoza pod ręką... a nie dostępne od 8 do 18 w dni robocze. Z resztą - jak masz broń to i tak musisz mieć sejf w domu, więc to sytuacja typu "win-win". Płacić za skrytkę to moim skromnym zdaniem przesada i przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-ek Re: Hehe! 31.05.15, 18:37 przyznaję, że w domu jest to alternatywa do przemyślenia, ale w bloku dziury w ścianie nie wybijesz bo sama ma 5 cm szerokości w wersji optymistycznej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Hehe! 31.05.15, 21:09 Zależy w jakim bloku i w której ścianie :) W tzw. "nowym budownictwie" (ściany najczęściej z tanich bloczków betonu komórkowego) i w budownictwie starszym masz na to spore szanse. Najgorzej jest z wielką płytą - tam albo żelbetowa ściana nośna, albo cieniutka ściana gipsowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dzonson5 Re: Hehe! 02.06.15, 01:13 Mieszkam w takim z lat siedemdziesiątych i szczerze mówiąc przepraszam za wyrażenie każde pierdnięcie sąsiada tu słychać ale ściana taka, że bez udaru nie ma mowy o dziurce na haczyk do ramki na zdjęcia. Powoli mam dość tego mieszkania, bo z góry sąsiad od dwóch lat remont codziennie prowadzi i wszystko się kurzy ciągle, z jednego boku helga prosto z piekła barytonem godzinami przez telefon nawija a z drugiego pies pazurami o płytki skrobie całymi dniami a wszystko słychać jakby mi przy uszach na raz siedzieli. No ale koniec prywaty, wróćmy do meritum - ściany tu nie wykuję, wydaje mi się, że skrytka to nie głupie dla mnie rozwiązanie. Mam z tymi rzeczami iść do banku czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnakawusia Re: Hehe! 03.06.15, 00:56 polecam najpierw na czysto wyjść popytać jakie są warunki, bo przeciez na pewno się różnią w zależności do jakiego banku pójdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
czarnakawusia skrytka 03.06.15, 19:27 w banku nie masz co szukać, jak się zdarzy cud to może wyłapiesz jakąś wolną skrytkę ale niesądze - wszystko na lata pozajmowane. ale powstają takie skrytki nowe nie tylko w bankach, grunt to szukać ich lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnakawusia Re: Hehe! 03.06.15, 19:30 na przykład teraz jak wrzuciłam w google pytanie to pokazało tylko dwie nowe lokalizacje i to po różnych stronach polski. ta bliżej mnie inicjatywa bardzo świeża, może chociaż u nich coś się sensownego znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: skrytki bankowe IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.15, 23:41 ... do wykasowania?... "bratni" tytuł prasowy... :-)... bleee... www.kurierlubelski.pl/artykul/3731532,skarbiec-przy-ul-kowalskiej-zbrojone-sciany-dwutonowe-drzwi-czujniki-i-czytniki-zdjecia,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anton Re: skrytki bankowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.17, 10:55 skrytki ogólnie są mało dostępne, jeśli już ktoś posiada taką w banku, to raczej się nie pozbywa, a banki raczej je likwidują niż myślą o nowych. Dla nich to zbędny dodatek. Ostatnio znalazłem w Kato. Fajne warunki, pełna dyskrecja co najmniej jak w Szwajcarii lub Austrii. polecam sprawdzić na Mickiewicza 3 ( byy bank ING) Odpowiedz Link Zgłoś