amma71 09.09.05, 23:56 Którą szkołę wybrać? Co prawda jeszcze dużo czasu do nowego roku szkolnego, ale płynie bardzo szybko i wolę się zorientować w temacie wcześniej. Będę wdzięczna za wszystkie opinie, a szczególnie rodziców uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rilian Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 11.09.05, 10:32 jeżeli pani dziecko nie przejdzie ostrej selekcji na herbowej, mającej na celu odsianie dzieci z najmniejszymi mankamentami (po co sprawiać problemy przyszłym ich nauczycielom i dyrekcji? - niech spływają do innych szkół) problem rozwiąże się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.dot / *.dot-com.net.pl 11.09.05, 11:54 na herbowej dzieci w zerówce robia 1 klase, a w pierwszej druga. to jest bez sensu.a rodzice musza chodzic i organizowac durne przyjecia urodzinowe dla dzieci z całej klasy w fikolandzie. a dla dzieci komunijnych to prezentem jest konik w jakiejs stadninie- no to nie wiem czy cie stac na takie luksusy. Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 14.09.05, 00:27 Dzieki za odpowiedzi, zastanawiam sie na szkola na Herbowej, ktora jak widze nie cieszy sie najlepsza opinia, gdyz slyszalam ze jest tam dobry poziom a przy okazji odpadlby mi problem zawozenia i przywozenia do szkoly w roznych porach 2 dzieci, co nie jest latwe gdy sie pracuje. Na pewno nie stac mnie na konika i tym podobne bajery, ale czy naprawde jest to niezbedne? Pewnie byloby latwiej gdyby problem faktycznie rozwiazal sie, sam, ale nie wiem czy tego chce, a poza tym moje starsze dziecko jest wlasnie z tych nie sprawiajacych klopotow i zdolnych , wiec obawiam sie ze jednak problem moze nie rozwiazac sie sam, tylko ja bede musiala to zrobic. Moze jeszcze ktos sie odezwie, kogo dziecko uczy sie w ktorej ze szkol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.chello.pl 14.09.05, 09:09 Nie ucze w żadnej z tej szkół, ale znam jedną i drugą. Przy Herbowej jest swojska, miła, prawie rodzinna atmosfera - p.dyr. zna wszystkie dzieci z imienia, zna rodziców, wie, jakie sa możliwości rodziców w ewentualnej pomocy szkole, klasie. Wyniki mają godne pozazdroszczenia, co jest efektem nauczania dziciaków bardzo zdolnych /a tym samym nie trudno o świetne wyniki/. SP nr 50 znam lepiej, ale też z opowiadań koleżanek nauczycielek i rodziców uczęszczających tam dzieci. Jako nauczyciel mogę powiedzieć,że szkoła jest także super - wyposażenie, nauczyciele, działalność rodziców. W obu tych szkołach nie ma się czego czepić.Jeśli dziecko jest rzeczywiście zdolne, niech idzie tam, gdzie będzie miało więcej koleżanek z zerówki - dla mnie to jest bardzo ważną sprawą, jako dla "matki dzieciom". Poziom w tych szkołach jest naprawdę wyrównany. I przepraszam,że się wcięłam, choć prosiłaś o wypowiedzi rodziców, a nie nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 14.09.05, 10:09 Witam, czy szkoła na Herbowej ma jakąś stronę internetową? Mnie problem wyboru będzie dotyczył za rok/dwa (jestem mamą pięciolatka). Czy jest to jedyna prywatna szkoła w Lublinie godna polecenia? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 14.09.05, 12:01 można wykonać telefon do kuratorium. tam dużo powiedzą. przy okazji można zajrzeć na: www.ksp.neostrada.pl Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 14.09.05, 20:29 Dzieki za Twoj rozsadny a zwlaszcza optymistyczny dla mnie glos. Problem w glownej mierze wynika stad, ze za rok sie przeprowadzamy na Swit i moja starsza corka zacznie zerowke w miejcu gdzie nikogo nie znamy i nie bedzie kolezanek z przedszkola. Rozwazam SP 50 bo to szkola na osiedlu i pewnie latwiej o kolezanki, z ktorymi potem mozna sie spotkac po lekcjach, choc nie bardzo wiem gdzie bo to osiedle domkow i placow zabaw nie ma. No ale zawsze mozna chociazby wrocic razem do domu po szkole. Zalezy mi na takich kontaktach, bo uwazam ze sa wazne dla dziecka. Z drugiej strony slyszalam, ze w szkole dzieci chodza na rozne godziny i trudno zalapac sie na swietlice, ktora zreszta jest wyjsciem tylko do III klasy. Majac jeszcze mlodsze dziecko, debiut w przedszkolu za rok, nie wyobrazam sobie odprowadzania i przyprowadzania kazdego o innej porze. Stad zainteresowanie Herbowa - to niedaleko,stale godziny zajec, po lekcjach rozne zajecia dodatkowe w oczekiwaniu na rodzicow - obawiam sie jednak snobizmu, presji pieniadza i braku towarzystwa w sytaucji, kiedy dzieci widza sie tylko w szkole a po lekcjach rozjezdzaja sie kazde w inna strone. Bardzo wszystkim dziekuje za dalsze rady czy refleksje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 08:36 Mieszkam obok szkoły nr 50 i mogę powiedzieć to, co widzęz zewnątrz ( problem zacznie nie dotyczyć dopiero za kilka lat). Napewno nie widzę pod tą szkołą stojących hord "dresów" - to juz pozytyw ale nie wiadomo co będzie jak dobudują gimnazjum. Nie widze też stad dzieci - raczej trzymają się osobno od siebie, każde w swoim domku i ogródku. Plac zabaw jestjeden lubdwa ale oba tak brudne, ze boję sie na nie dziecko wypuścić bo odrazu zaczyna zbierać szkał i pety. Wogóle z "infrastrukturą" publiczno - socjalną na Świcie jest kiepściutko. :( Natoiast niektórzyrodzice uczniów z 50 jacyś nienormalni są. Parkują się na zakręcie, pod saa szkołą mimo , ze 30 m dalej maja parking - no ale przeciez ich dzieci się zmęczą jak przejdą 30 metrów. To nic, ze stoją na zakręcie, to nieważne , ze po chodniku przejśc nie można ( mam z wózkiem po ulicy jeździć?)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amma71 Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.pronet.lublin.pl 15.09.05, 21:38 Te kontakty towarzyskie na Swicie z tego co piszesz wydaja sie raczej marne. .Tym bardziej szkoda, ze nie ma sensownego placu zabaw. To chyba problem tego typu osiedli, gdzie ludzie wola przebywac na wlasnej trawce. Osobiscie mi to nie przeszkadza ale wiem ze dzieci potrzebuja kontaktow z rowiesnikami, z wlasna grupka przyjaciol niekoniecznie ze szkolnej klasy. Podworkowe kontakty czesto wiele osob wspomina b. cieplo. Mam nadzieje, ze w jakis sposob uda nam sie zapoznac kilkoro dzieciakow z sasiedztwa, niezaleznie od tego na ktora szkole sie zdecyduje. A czy te kontakty sie rozwina, to juz bedzie zalezalo od samych zainteresowanych. A swoje droga, nie ma jakich szans na chocby uprzatniecie i zmodernizowanie tych placow? Kto za nie odpowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 07:43 Tez za szkoła to ma nawet fajna "infrastrukturę" - taka drewnianą. Tylko jak mówiłam strasznie zasmiecony jest i nie są to śmieci rozrzuucane przez dzieci...Dla starszaków owszem,nadaje się ale dla maluszków,które jeszcze aja mmanię zbierania albo zdarza im sie przewrócuic nie bardzo. Nie ma tez piaskownicy gdzie młodsze dzieci mogłyby prowadzic jakies zycie towarzyskie. Bo brudnej kupy piachu na placu za apteką nie można nazwac piaskownicą... Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 17.09.05, 23:34 Na Czubach gdzie mieszkam spoldzielnia dba o czystosc osiedla, naprawde czasami jestem zaskoczona. Chociaz do placow zabaw mozna miec zastrzezenia - daleko im do placow np z LSM i do tego nikomu nie przychodzi do glowy, ze mozna je ogrodzic. Ale jest w miare czysto. Na Swicie nikt nie zajmuje sie sprzataniem miejsc publicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka do ryżej Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:45 masz rację, ryża w swoich tezach, ale żle to interpretujesz. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:03 SP 50 Daj szansę małemu na normalne dzieciństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 14.09.05, 20:06 Wlasnie dlatego zalezy mi na Waszych opiniach, ze nie chce przegiac i z braku rzetelnych informacji poslac dziecko do takiej szkoly, gdzie zbyt szybko zacznie sie niepotrzebny wyscig szczurow i presja kasy rodzicow. Z drugiej strony, majac 2 maluchow (drugie mlodsze), pracujac i bez mozliwosci pomocy ze strony rodziny, nie wyobrazam sobie odprowadzania i przyprowadzania kazdego dziecka o innej porze. Podobno w SP 50, skadinad chwalonej jako dobra szkola, wlasnie z tym jest problem. Z kolei na Herbowej obawiam sie mniej wygorowanego poziomu niz wlasnie snobizmu materialnego. Czekam na dalsze wypowiedzi a za dotychczasowe dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 14.09.05, 20:35 Oprócz Herbowej są jeszcze inne szkoły prywatne (i jedna katolicka) w Lublinie... Z tym, że oczywiście już w innych dzielnicach... Dziś moja żona (nauczycielka i wychowawczyni jednej z klas w pewnym skądinąd wyśmienitym prywatnym liceum) wróciła z prowadzonego przez siebie zebrania rodziców. Wyraźnie zdegustowana była. Zażądali oni ni mniej ni więcej, tylko żeby nauczyciele nie odczytywali ocen poniżej piątki (np. z kartkówki) przy całej klasie, bo deprecjonuje to słabszych uczniów... Tragizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka do mamy dzieciaków IP: *.chello.pl 14.09.05, 20:58 to znowu ja. W marcu - kwietniu sa organizowane dni otwarte szkół. Może pozwól dziecku wybrać? Ja zazwyczaj szłam za intuicją swojej córki, nawet wtedy, gdy moje zdanie było inne. Dzieci w tym wieku kierują się jakąś niesamowitym wyczuciem, które wygasa w późniejszym wieku. Ja uczę w "normalnej " szkole, ale uważam,że Herbowa jest akurat jedyną szkołą podstawową /prywatną/, do której posłałbym moje dziecko - nie Św. Jadwigi, nie "6" /nie prywatna, ale z renomą/przy Czwartaków, ale właśnie Herbowa. Tam sa dzieci na poziomie, naprawdę. I rozumiem rozterkę bo o "50" złego słowa nie usłyszysz. Ja miałąm możliwość dowożenia dziecka do swojej szkoły lub zapisania go do osiedlowej. Wybrałam osiedlową, nie żałuję. Dzieci muszą miec kontakt między sobą, aby nie sprowadzać tego do kontaktów w firmie, gdzie po "do widzenia" zapomina się z kim się siedzi w pokoju. Proponuję pooglądac z dzieckiem obydwie szkoły i wysłuchac jego głosu, co nie znaczy, że ma podjąć decyzję./choć ja bym tak pewnie zrobiła, ale w późniejszym wieku wychodzi bokiem takie pozwalanie dzieciom na podejmowanie powaznych decyzji:)/.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: do mamy dzieciaków 14.09.05, 23:02 Moje dzieci tez czesto decyduja w wielu sprawach i roznie z tym wychodzi, tak bylo min z przedszkolem, a wlasciwie z jego zmiana po pierwszym, z powodu choroby krotkim roku. Zgodzilismy sie na zmiane choc nie bylo rozsadnych powodow, wyszlo niezle. W sprawie szkoly troche sie obawiam pozostawic zbyt duza mozliwosc manewru dziecku, choc na razie nie wykluczam, zobaczymy. Nie biore pod uwage innych szkol, bo uwazam ze to nie ma sensu. Osiedlowa 50 jest bardzo dobra, alternatywna Herbowa tez i blisko, a ja nie chce tracic czasu i meczyc dziecka dowozeniem go w korkach na drugi koniec miasta, naprawde uwazam ze nie ma takiej potrzeby. SP 6 jest kontrowersyjna, ale wydaje mi sie zeby 50 od niej jakos bardzo odstawala poziomem. Ze wzgledu na dojazdy raczej 6 odpada. Dni otwarte zbiegna sie z nerwowym dla mnie okresem w pracy, nie wiem czy wtedy podejme sensowna decyzje, raczej chcialabym przymierzyc sie do sprawy wczesniej a na wiosne tylko przyklepac decyzje. W kazdym razie w najblizszym czasie odwiedze obie szkoly, zobaczymy co z tego wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 14.09.05, 23:09 Zgadzam sie. I wiem ze w prywatnych szkolach jest roznie. Mam za soba krotki epizod pracy (1 semestr i juz kilka lat temu) w renomowanym prywatnym liceum i mieszane uczucia. Wlasnie dlatego chce poznac rozne opinie od osob, ktore mialy wieksza stycznosc z interesujacymi mnie szkolami, z racji bycia rodzicami uczniow lub nauczycielami. Co do innych szkol: po przejrzeniu starych postow na forum i zrobieniu wywiadu wsrod znajomych, wiem co nieco o SP 6 I Szkole Katolickiej, nie biore ich pod uwage dlatego, ze szkoly blizej mojego domu wygladaja na rownie dobre a ja chcialabym uniknac niepotrzebnego wozenia dzieciakow po calym Lublinie. W kazdym razie dyskusja nasza jest dla mnie bardzo cenna i wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 14.09.05, 23:11 To powyzej do odpowied do rilian, zle sie wkleilo. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 15.09.05, 07:44 Nie ma problemu, rozumiem. A ciekaw jestem "nauczycielko" co takiego niedobrego znajdujesz w KSP św. Jadwigi? Zbyt zdrową atmosferę? Zbyt zadowolone dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka do rilian IP: *.chello.pl 15.09.05, 11:57 chyba nie napisałam,że coś złego widzę w tej szkole, prawda? Wiem natomiast,że do szkoły przy Herbowej chodzą dzieciaki, no, co tu dużo ukrywać, lepsze niż do Jadwigi. Nie obrażaj się, bo i tak macie tam lepsze dzieci niz w mojej szkole. Za to nauczyciele sa tam super, a p.dyrektor trzyma "biznes" krótką ręką. Do szkół katolickich - w ogóle - nie mam absolutnie nic, bo jedno dziecko już taką skończyło, a drugie właśnie poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: do rilian 15.09.05, 14:23 hmmm... dzięki. Znam paru uczniów, którzy na Herbowej po prostu nie wystrzymali, a będąc u Jadwigi na wspomnienie starej szkoły zgrzytali zębami. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia absolwentka Herbowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 16:15 Mieszkam na Świcie już od kilkunastu lat,ale wtedy jeszcze nie było SP50 i rodzice posłali mnie na Herbową. Dobrze wspominam ten czas, bo naprawdę przebywałam wśród dzieciaków na poziomie,inteligentnych,zdolnych,fajne to było bo mobilizowało do pracy,konkurowania ze sobą (np. czytanie na czas w gabinecie Pani dyrektor :D- nie wiem czy to nadal jest). Wtedy ta konkurencja była zdrowa, ludzie nie byli jacyś zmanierowani itd,może akurat takie pokolenie. Później chodziłam tam do gimnazjum,oczywiście znów wypadaliśmy świetnie, atmosfera też była dobra. Małe klasy pozwalały na integrację. Niestety Gimnazjum upadło:( W każdym razie polecam - moja siostra też skończyła,brat jest w 6 klasie i nie narzeka,duzo dzieciaków mieszka właśnie u nas na osiedlu więc ze znajomościami nie ma problemów. Poziom jest wysoki to prawda,ale wiadomo jeżeli chce się do czegoś dojść trzeba się uczyć:)my nigdy nie miałyśmy żadnych problemów z nauką potem, nigdy też nie należałam do tych najbardziej wybitnych dzieciaków z klasy a jednak dostałam się i do Staszica i na prawo na UW. Na pewno Herbowa uczy ciężkiej pracy i dobrze przygotowuje. Minusem są małe sale, ogólnie skwar w lecie,na sale gimnastyczna chyba jeżdżą. W tym miejscu wygrywa SP50,ale nie wiem jak jest z nauczycielami,poziomem etc. Tyle ode mnie- polecam herbowa. Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: absolwentka Herbowej 15.09.05, 21:30 To bardzo optymistyczne, mam nadzieje ze niewiele sie zmienilo i ze nadal w szkole jest tak dobra atmosfera. Co do poziomu - uwazam ze nalezy wykorzystac zdolnosci dziecka, jednakze w miare rozsadnie bez zabierania mu calego dziecinstwa. Wierze, ze to sie uda, czego Ty wydajesz sie byc najlepszym przykladem. Gratuluje sensownej i udanej edukacji i powodzenia dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: absolwentka Herbowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 18:40 a dzieki,po prostu wlozylam w rozne rzeczy sporo pracy,ale jak piszesz gdzies to dziecinstwo a potem licealna mlodosc byla:)oby Twojemu dzieciakowi sie spodobalo i dobrze szlo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jureczek Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 20.09.05, 22:56 Ammo 71, czemu tak sie tej szóstki czepiasz? Ja swoje wożę już 5 lat i nie narzekam!Co w niej kontrowersyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grim Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.devs.futuro.pl 16.09.05, 19:58 Skończyłam podstawówkę na herbowej ładnych kilka lat temu. I tak: plusy: -wysoki poziom (w liceum niektóre przedmioty były na niższym poziomie) -nauczyłam się dwóch języków - ang. i niemiecki -przestałam się w szkole zastanawiać(bo wcześniej chodziłam do państwowej) czy nie ukradną mi czegoś z plecaka, albo czy ktoś mnie nie pobije, bo mu się akurat nudzi -poznałam fajnych ludzi z którymi do dziś utrzymuję kontakty -chodziły tam naprawdę różne dzieci - kilkoro niepełnosprawnych, kilkoro małych wietnamczyków - zero uprzedzeń minusy: -jedna (ale to i tak dużo) nauczycielka faworyzująca dzieci bogatych rodziców -jeden (aż za dużo) pokopany katecheta -sporo małych antypatycznych snobów wśród uczniów (ale nie większość) generalnie - polecam herbową - Twoja córka wyniesie z niej wiedzę na całe gimnazjum i jeszcze kawałek liceum. warto Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 17.09.05, 09:21 Patrzę na wymienione przez Ciebie plusy i minusy i widzę, że szkoła, z którą się przyjaźnię: - sytuuje się na podobnym poziomie (żona ma okazję uczyć w gimnazjum wiele osób z tej szkoły), - dzieci uczą się w niej również dwóch języków (angielski od zerówki, niemiecki od III klasy), - jest bezpieczna, nie ma kradzieży, narkotyków, papierosów, pijanych uczniów, przemocy, - kontakty absolwenci tej szkoły utrzymują ze sobą do dziś (mimo, że niektórzy, jak moja siostra, kończą dziś studia), - dwoje dzieci z Meksyku, dawniej kilkoro Koreańczyków, prócz tego dzieci z minimalnymi niepełnosprawnościami (które w normalnej szkole dyskwalifikowały ich automatycznie)... - z tego co wiem, wykrzywione zachowania dzieci bogatych są sprowadzane do właściwego poziomu (ostatnio przepis ograniczający korzystanie z komórek w szkole). - minusem może być co najwyżej niewielki korytarz i dzwony bijące o godzinie 12.00 z pobliskiego kościoła ;) www.ksp.neostrada.pl Odpowiedz Link Zgłoś
amma71 Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad 17.09.05, 23:31 Wlasnie tego snobizmu troche sie obawiam. Jesli chodzi o pozostale rzeczy - to jak wszedzie, sa plusy i minusy. Pokopani nauczyciele zawsze sie zdarzali i zdarzyc moga wszedzie. Z drugiej strony, grono moglo sie zmienic, tzn rowniez z tych dobrych nauczycieli mogl ktos odejsc, tym bardziej ze, jak piszesz, skonczylas szkole jakis czas temu. Ale bezpieczenstwo to naprawde duzy plus. A tak swoja droga, moze przeslesz nazwiska tych pokopanych na priva, sprawdze czy nadal ucza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huk Re: SP 50 Roztocze i Prywatna SP Herbowa - dorad IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 20.09.05, 23:01 A co sądzicie o SP42, chyba też na Herbowej?Lepsza od 38? Odpowiedz Link Zgłoś