Dodaj do ulubionych

pasażerowie MPK

23.09.05, 20:59
pisaliśmy o MPK bardzo dużo. Głównie o jego brakach i wadach. Sama
wysmarowałam epistołę, z któej jasno wynikało,że nic dobrego w MPK nie ma.
Aktualne spostrzeżenia z zachowania i stanu nas - pasażerów.
Trzy dni temu jechała kobieta tak śmierdząca,że musiałam wysiąść na innym
przystanku niż docelowy. Przedwczoraj ktoś sie grubo spier..., smród
niemiłosierny na cały autobus.
Wczoraj trolejbusem jechało dwóch bezdomnych, tak brudnych i śmierdzących,że
ledwo dojechałam do następnego przystanku /tradycyjnie wysiadłam na
wcześniejszym bo nie dało się dalej jechać/.
Dzisiaj do autobusu wsiadła matka z upośledzonym synem /młodzieniec/. Tuż za
nim wepchał się starszy, żwawy pan. Chłopiec usiadł na wolnym siedzeniu, a
pan zrobił mu awanturę na cały autobus,że tacy jak on powinni się rozejrzeć i
nie pchać się na wolne siedzenie, bo sa starsi. Matka chłopca po cichutku
wyjaśniła starszemu panu,że syn jest ułomny, choć widac to było na pierwszy
rzut oka. Starszy pan nie raczył przeprosić, tylko warknął "no to niech
siada, już!". Zawstydzona mama wysiadła z synem na następnym przystanku, choć
pewnie nie musiała.
A mi było wstyd,że nie odezwałam się w obronie chłopca i jego mamy. Nie wiem,
co powinnam powiedzieć, aby nie urazić chłopca i jego mamy.

Możemy pyszczyć na MPK, możemy okazywac niezadowolenie i dezaprobatę dla
poczynań MPK.
Ale kurna - myjmy się i bądźmy dla siebie bardziej uprzejmi! Jeżdżenie
miejska komunikacją i tak nie należy do przyjemności!

Uprzedzam złośliwe komentarze,że jak mi śmierdzi, to powinnam jeździć
taksówkami - jesteśmy brudasami, a jaka jest tego przyczyna, to już temat na
inny wątek.
Obserwuj wątek
    • Gość: bezdomny Re: pasażerowie MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 21:08
      rozumiem, ze zapraszasz mnie, zebym mogl sie umyc? wiesz, to nawet nie jest
      kwestia brudu... TO MOJA BIEDA TAK CI SMIERDZIALA!!!!!!!!!
      • anka401 Re: pasażerowie MPK 23.09.05, 21:17
        bardzo błyskotliwa reakcja:)
        • szczery80 Re: pasażerowie MPK 23.09.05, 21:26
          Pamiętajmy, że wielu nie ma się gdzie podziać i umyć, ale z tym "panem" (czyt.
          idiotą), który tak potraktował tego chłopca niepełnosprawnego to coś
          niedobrego. Wiele osób, które mają dom również śmierdzi. Oczywiście rozumiem
          osoby, które wracają z pracy i nie mają gdzie się umyć, ale piszę o osobach,
          którym obcy jest np. dezodorant. Równiez kultura osobista wielu młodych i
          sprawnych osób daje dużo do myślenia - ustępowanie osobom starszym, kobietom w
          stanie łaski (dla niedomyślnych - ciąża) lub ludziom chorym. Pewnie o to Ci
          chodziło Aniu... :)
          • anka401 Re: pasażerowie MPK 23.09.05, 21:34
            dokładnie tak. W ogóle zauważam niepokojące zjawisko nie - mycia się.
            W powiązaniu z tymi kretyńskimi okienkami, przez które wpada tyci, tyci
            powietrza, w pojazdach jest sauna, ale sauna śmierdząca. Ja mam klaustrofobię,
            gorąc źle na mnie działa, a smród wywołuje odruchy wymiotne.
            I jeszcze coś miłego o MPK - kilka razy jechałam OGRZEWANYM trolejbusem - już
            teraz! No i trafiają się uprzejmi kierowcy, którzy czekają na dobiegających
            pasażerów, i to nie tylko pasażerki - laski.
            • szczery80 Re: pasażerowie MPK 23.09.05, 22:21
              A no i owszem, są też i kulturalni kierowcy. Szkoda tylko, że i im MPK
              niejednokrotnie utrudnia - kiepskie autobusy i trolejbusy, które muszą
              obsługiwać (lub kierować - jak kto woli).
              • anka401 Re: pasażerowie MPK 23.09.05, 22:40
                No, wiesz, to zależy, co rozumiemy przez "dobre". Dla kierowców pewnie są dobre
                te nowe mercedesy z okienkami uchylonymi na 5 cm. Ja tak ciągle o tych
                okienkach, bo mam tę cholerna klaustrofobię i najpierw patrzę jakie sa okna a
                potem wsiadam. Czasami nie mam wyjścia i prażę się w nowoczesnych pojazdach.
                zastanawiam się często, jak sobie radzili poprzednicy? /Niemcy czy kto tam nam
                toto sprzedał/. Czy włączali klimatyzację? Może cuś takiego jest, ale u nas się
                oszczędza?
                • szczery80 Re: pasażerowie MPK 23.09.05, 23:11
                  Chodzi mi o naprawde stare. Często widuję na swoim osiedlu (a mieszkam blisko
                  końcowego kilku linii - 5, 32, troche dalej 6) jak kierowcy muszą niemalże
                  reanimować już starsze autobusy. Niejednokrotnie niestety nie mogli tych
                  autobusów nareperować swoimisiłami. Jednak nie chodzi mi o Bóg wie jakie
                  autobusy czy trolejbusy - przecież mamy swoje, krajowe firmy, które nawiązały
                  bliższą znajomość chociażby z... Neoplanem.
                  • anka401 Re: pasażerowie MPK 23.09.05, 23:23
                    musze się przyznać,że reprezentuję większą część narodu polskiego, tę część,
                    która jest malkontentami.To idzie starość... W MPK powinny być sezonowe
                    autobusy; stare z dużymi oknami /otwieranymi!/ jeździłyby latem, a nowe ze
                    szczelnymi, przez które nie leje się woda i nie pada śnieg - jesienią i zimą.
                    Ja tez mieszkam przy linii końcowej, ale chwalę to sobie ze względu na
                    punktualność pojazdów. Sporadycznie widzę pojazd, który nie wyjeżdża z powodu
                    awarii. A stare są, oj stare...
                    • szczery80 Re: pasażerowie MPK 24.09.05, 09:25
                      No cóż, jak napisałaś - nalezysz do malkontentów (no to witaj w klubie). Są
                      linie, na które daje się więcej autobusów - z wiadomej przyczyny, częstrze
                      godziny jazdy danej linii autobusowej czy trolejbusowej. Z tymi autobusami jest
                      różnie. Jeśli chodzi o linie nr 5, to swego czasu dawali naprawde trupy, bo
                      linia nawet w dni robocze wyjeżdza 2 razy na godzinę. W niedziele to wogóle nie
                      jeżdzą. Na 32 jednak już są często lepsze autobusy - od tak, małe spostrzeżenie.
    • Gość: Anka Re: pasażerowie MPK IP: *.chello.pl 24.09.05, 12:10
      No, tośmy se pogadali szczerze ze szczerym. Pozostała część forumowiczów uważa
      się za idealnych pasażerów... Grunt, to właściwa samoocena
      • szczery80 Re: pasażerowie MPK 24.09.05, 13:02
        Co zrobić...
    • tajemnica.poliszynela Re: pasażerowie MPK 26.09.05, 21:00
      ...a MPK nie sprząta pojazdów jak trzeba...
      • Gość: Anka Re: pasażerowie MPK IP: *.chello.pl 26.09.05, 21:01
      • Gość: Anka Re: pasażerowie MPK IP: *.chello.pl 26.09.05, 21:02
        MPK woele rzeczy robi niewłaściwie, co nie znaczy,że trzeba widzieć tylko złe
        strony tegoż przedsiębiorstwa. Ale ja osobiście widze wiecej złych niż dobrych.
    • Gość: nina Re: pasażerowie MPK IP: 212.182.94.* 26.09.05, 21:11
      podzielam opinie..ja "mam przyjemnośc" jeździc autobusem w której wożenie
      kapusty lub innych działkowych zbiorów lub wielkich,klujących wszystkich wokoło
      gałęzi jest na porzadku dziennym...poprostu straszne...i dodakowo ten smród...:/
    • Gość: ZZiZZ Re: pasażerowie MPK IP: *.devs.futuro.pl 26.09.05, 23:40
      Tak, smrod jest powszechny w autobusach. Najbardziej uciazliwy jest w mocno
      zatloczonym autobusie. Jednak jeszcze jedym minusem mpk sa kierowcy ktorzy
      zamykaja za szybko drzwi :D Bylam kilkakrotnie swiadkiem jak wcale nie
      ociagajacy sie pasazerowie nie zdazyli wysiasc na swoim przystanku. I nawet
      krzyki "niech pan otworzy!, niech pan otworzy!" ktore na 100% slyszal kierowca
      nie pomogly :D
      • Gość: szczery80 Re: pasażerowie MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 09:27
        Z tymi drzwiami od kiedy pamiętam mają problemy pasażerowie... :P A ilu znim
        miało przytrzaśnięte kończyny (włącznie z głową, co też kilka razy widziałem).
        Traz kierowca, gdy widzi bandytów, to powinien im powiedzeć - a poszczuć Ciebie
        drzwiami... :D
    • sylwek07 Re: pasażerowie MPK 26.09.05, 23:43
      dodam aby picie alkoholu i palenie papierosow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka