Dodaj do ulubionych

Znów odwiedzę Świdnik

21.10.02, 18:17
Ostatnio nie było okazji..byłem co najwyżej w Lublinie, albo byłem tylko
przejazdem...Ale teraz to pewne...
A właśnie jak nazywają się u Was zasmażane ziemniaki w garnku żeliwnym nad
ogniskiem razem z różnymi dodatkami jak boczek, ser, przyprawy, itp..???
Pzdrw.
:)
Obserwuj wątek
    • lucy_z Re: Znów odwiedzę Świdnik 21.10.02, 19:38
      Faciu:) Ja tej potrawy osobiście nie znam. Kiedyś na forum o gotowaniu o tej
      potrawie przeczytałam. Smakowicie to wyglądało z opisu. A mnie koleżanka coś
      podobnego podała /przepis/ na gazie robione. Robiłam, pyszne ale myślę, że to w
      garnku żeliwnym, to sto razy lepsze??? Czy to jest przysmak spod gór???;)
      • Gość: Casey Re: Znów odwiedzę Świdnik IP: *.proxy.aol.com 22.10.02, 04:47
        lucy_z napisała:

> Faciu:) Ja tej potrawy osobiście nie znam. Kiedyś na forum o gotowaniu o tej
        > potrawie przeczytałam. Smakowicie to wyglądało z opisu. A mnie koleżanka coś
        > podobnego podała /przepis/ na gazie robione. Robiłam, pyszne ale myślę, że to
        w
        >
        > garnku żeliwnym, to sto razy lepsze??? Czy to jest przysmak spod gór???;)

A czemu garnek musi byc zeliwny???????
        kd
        • faciu Re: Znów odwiedzę Świdnik 22.10.02, 06:34
          Gość portalu: Casey napisał(a):

> lucy_z napisała:
          >
          > > Faciu:) Ja tej potrawy osobiście nie znam. Kiedyś na forum o gotowaniu o t
          > ej
          > > potrawie przeczytałam. Smakowicie to wyglądało z opisu. A mnie koleżanka c
          > oś
          > > podobnego podała /przepis/ na gazie robione. Robiłam, pyszne ale myślę, że
          > to
          > w
          > >
          > > garnku żeliwnym, to sto razy lepsze??? Czy to jest przysmak spod gór???;)
          >
          > A czemu garnek musi byc zeliwny???????
          > kd

Pytam bo słyszałem że w Świdniku mówi się na to prażonka...chcę potwierdzić
          informacje...U nas to po prostu zapiekanka...Robi sie to raczej w różnych
          regionach Polski (np. też w Olkuszu)...
          Robi się to w garnku żeliwnym dlatego że zwykły toby się po prostu spalił..
          :))

• Gość: Ana Re: Znów odwiedzę Świdnik IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 22.10.02, 07:06
            O prazonce jeszcze nie slyszalam, a o zapiekance jak najbardziej... Swoja
            droga, kto ma dzis zeliwne garnki?
            • faciu Re: Znów odwiedzę Świdnik 22.10.02, 08:41
              Gość portalu: Ana napisał(a):

> O prazonce jeszcze nie slyszalam, a o zapiekance jak najbardziej... Swoja
              > droga, kto ma dzis zeliwne garnki?

W Świdniku przynajmniej jedna rodzina....
              :)))
              • Gość: Casey Re: Znów odwiedzę Świdnik IP: *.proxy.aol.com 23.10.02, 03:35
                faciu napisał:

> Gość portalu: Ana napisał(a):
                >
                > > O prazonce jeszcze nie slyszalam, a o zapiekance jak najbardziej... Swoja
                > > droga, kto ma dzis zeliwne garnki?
                >
                > W Świdniku przynajmniej jedna rodzina....
                > :)))

Faciu jestem w kropce??????
                Z czego obecnie w polsce zwykle garnki sa robione;))))...ze sie pala;)))))
                Wiem ze temperatura topnienia stali jest nizsza o 200 do 300*C niz zeliwa w
                zaleznosci od gatunku, to jednak nadal jest ponad 1000*C. Czyzby z drzewa;)))
                Fakt ze aluminiowych z rzekomym teflonem juz ponad tuzin garnkow i patelni
                musialem wyrzucic........ale sie tylko przypalily;)))
                Kiedys dostalem dobra rade na jednym z forow jak mozna wyczyscic
                przypalenie;))))))
                Lucy ja zna tez;)))
                Zeliwne garki i fajerki widzialem ostatnio ponad 30 lat temu;))))
                A co ze ze stala nierdzewna??????
                Moze jednak lepsza jest ceramika. Nawet pierwotniaki ja uzywali;))))

• faciu Re: Znów odwiedzę Świdnik 23.10.02, 06:29
                  Garnki żeliwne po prostu stoją w samym ognisku. Żaden normalny garnek nie
                  wytrzymałby kilkudziesięciu, a nawet ponad godziny w ogniu.....
    • faciu Re: Znów odwiedzę Świdnik 05.11.02, 06:19
      No i sporo nawet widziałem... fontanna, Manhattan, miejsce obok przeładunku
      węgla (zapomniałem nazwy) gdzie jest park i można coś łyknąć w
      plenerze...fajnie nawet.
      :)
      • lucy_z Re: Znów odwiedzę Świdnik 05.11.02, 20:02
        No nie, Faciu??? Ty się naprawdę zakochałeś w jakiejś Świdniczance chyba:)))
        Zwiedzać to u nas nie ma co za bardzo, ale jak się jest z kimś miłym to
        wszystko się podoba;)))
        • faciu Re: Znów odwiedzę Świdnik 05.11.02, 21:52
          Toć prawda, fajnie bardzo było i nic więcej nie powiem
          • Gość: Casey Re: Znów odwiedzę Świdnik IP: *.proxy.aol.com 19.11.02, 02:51
            faciu napisał:

> Toć prawda, fajnie bardzo było i nic więcej nie powiem
            > :))

A gdzie jest relacja z wizyty????
            • faciu Re: Znów odwiedzę Świdnik 20.11.02, 06:21
              Gość portalu: Casey napisał(a):

> faciu napisał:
              >
              > > Toć prawda, fajnie bardzo było i nic więcej nie powiem
              > > :))
              >
              > A gdzie jest relacja z wizyty????

Cienko cos u Was z kawiarenkami interntowymi...
              :((
              • Gość: Casey Re: Znów odwiedzę Świdnik IP: *.proxy.aol.com 10.01.03, 04:27
                faciu napisał:

> Gość portalu: Casey napisał(a):
                >
                > > faciu napisał:
                > >
                > > > Toć prawda, fajnie bardzo było i nic więcej nie powiem
                > > > :))
                > >
                > > A gdzie jest relacja z wizyty????
                >
                > Cienko cos u Was z kawiarenkami interntowymi...
                > :((

A ktoz to powiedzial ze relacja musi byc z kawiarenki;))))))))
                • faciu Re: Znów odwiedzę Świdnik 11.01.03, 17:34
                  Chodziło mi oto że chciałem od Was coś postukać...a tu fiasko!!
                  Widziałem mi.in Waszą halę Targową gdzie jest knajpa z "klimatem"..Odwiedziłem
                  parę sklepów tam i siam...itd.
                  • lucy_z Re: Znów odwiedzę Świdnik 11.01.03, 20:37
                    Wiem gdzie jest jedna kawiarenka internetowa ale nie wiem czy tylko jedna.
                    Nigdy nie korzystałam.
                    • faciu Re: Znów odwiedzę Świdnik 12.01.03, 20:59
                      No to powiedz gdzie jest jakaś ?? Może być i jedna....Ważne ze coś jest..
                      • Gość: Ronja Re: Znów odwiedzę Świdnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.03, 20:41
                        W Świdniku? Na ulicy Kosynierów, idąc na północ po lewej stronie w knajpie z
                        chińskim żarciem.
                        • faciu Re: Znów odwiedzę Świdnik 13.01.03, 21:09
                          Gość portalu: Ronja napisał(a):

> W Świdniku? Na ulicy Kosynierów, idąc na północ po lewej stronie w knajpie z
                          > chińskim żarciem.

Dzieki !!!!!!Nie wiem gdzie to ale przekaze zainteresowanym...
                          :)))))))))
                          • lucy_z Re: Znów odwiedzę Świdnik 14.01.03, 10:29
                            Faciu, jak jedziesz czy idziesz w Świdniku dwupasmowką /ul.Racławicka/, prawie
                            do końca i tam jest spora ulica w górę prowadząca, to jest ulica Kosynierów i
                            po lewej ręce, niedaleko od dwupasmowki-/ul.Racławickiej/jest kawiarenka
                            internetowa. Nie wiem czy przypadkiem nie ma jeszcze jakiejś drugiej gdzieś.
                            • ronja Re: Znów odwiedzę Świdnik 14.01.03, 20:44
                              Chyba nie ma
                              • Gość: Krzychu Re: Znów odwiedzę Świdnik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 09:27
                                ronja napisała:

> Chyba nie ma

Pamiętam jak 3-4 lataq temu X. tadeusz Nowak zapraszał do takiej
                                kawiarenki w salce "okrągłego Koscioła" (również nie-wierzących).

Pozdr.
                                • Gość: Ronja Re: Znów odwiedzę Świdnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.03, 20:55
                                  No własnie nie wiem, czy tam świadczą jeszcze usługi internetowe czy nie...
                                  • lucy_z Re: Znów odwiedzę Świdnik 21.01.03, 09:45
                                    Też słyszałam, ze tam jest. Kiedyś Ronju znalazłam stronę kościoła, tego koło
                                    mnie. Może tamten ma też stronkę i byłaby tam wiadomość???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka