polski_murzyn 19.12.05, 11:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ucel Re: Niebezpieczny prezent IP: *.services.datev.de / 193.27.50.* 20.12.05, 13:28 Kolejke rocznemu dziecku? Moze jeszcze na baterie i z szynami? Takie zabawki sa dla starszych dzieci i ich tatusiow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani_Momo Re: Niebezpieczny prezent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:54 "Kupiłam mojemu rocznemu synkowi nóż sprężynowy. Dopiero w domu zobaczyłam, ze jest ostry i chłopczyk nie pobawi się nim tak szybko.." No, ja nie mogę, jak takie brednie czytam... brawo dla mamusi za inteligencję Odpowiedz Link Zgłoś
usenetposts kazdy rok to samo 20.12.05, 16:27 z kadym rokiem czytam o tej porze liste niebezpiecznych zabawek. dlaczego nikt nie zrobil cos z tym fantem do tego czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Niebezpieczny prezent 20.12.05, 17:19 A ja kupiłam kolejkę... dla 3-latka w hipermarkecie Leclerc. Nie musiałam jej odstawić- odstawiła się sama. Najpierw śmierdziała spalinami, potem elementy plastikowe zaczęły ... spalać się. Do tego potworny huk, świst (jak na kolejkę przystało) ale bałam się, żę zaraz spłonie mieszkanie. Dodam, żę kolejka była oznakowana. Nie było jednak napisane, że spala się i śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkowal przesadzaja z tymi dziecmi IP: *.cable.mindspring.com 21.12.05, 05:25 Kupic roczniakowi gryzaczej i tyle, a starsze nie umra od jojo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ach Re: Niebezpieczny prezent IP: *.sympatico.ca 20.12.05, 21:34 Kolejka to przede wszystkim zabawka dla tatusia. Odpowiedz Link Zgłoś
assal3 Re: Niebezpieczny prezent 21.12.05, 09:46 Kolejki są dla dzieci nawet od pół roku,np.firmy fisher price,trzeba czytać oznakowania,i kupować zabawki dobrych firm wtedy nie ma strachu.Uczulić też na to rodzinę i innych ,którzy kupują zabawki.W dobrych sklepach i hurtowniach z art. dla dzieci nie ma takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eli Re: Niebezpieczny prezent IP: 80.51.246.* 20.12.05, 14:04 Racja, a gwiazdką Dawida można oko wybić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clip33 Re: Niebezpieczny prezent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:14 granacików też nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anutka Re: Niebezpieczny prezent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:16 a ja polecam granaciki- widziałam takie fajne zapalniczki- w sam raz dla rocznego chłopca :) w komplecie z fajeczkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winIO Re: Niebezpieczny prezent IP: *.chello.pl 20.12.05, 23:49 a sa gdzieś zestawy w promocji z flaszeczkami ;) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoga Re: Niebezpieczny prezent IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.05, 14:25 Idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macu Re: Niebezpieczny prezent IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.05, 14:32 Niech najlepiej dzieciaki wogóle nie wychodzą z inkubatora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Niebezpieczny prezent IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 14:38 no ale to jojo.... ze w jaki sposob mozna sobie krzywde zrobic? ze przepraszam to jojo owinie sie wokol szyi i dziecku na koniec zeby wybije czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leim Re: Niebezpieczny prezent IP: *.cdprojekt.pl 20.12.05, 15:33 :o no właśnie... jakim cudem można sobie zrobić krzywdę jojo??? Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Niebezpieczny prezent 20.12.05, 15:57 Na wiele sposobów: można się powiesić, można się palnąć w oko, można je zjeść i dostać niestrawności... Ale najniebezpieczne są lalki "Barbie", no bo jak takie jedno dziecko rąbnie taką lalką drugie dziecko w łeb - to dopiero będzie, nie mówiąc już o spustoszeniach w psychice oraz zaniku wrażliwości wywołanych zabawą czymś takim. Co ja tu wypisuję...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Niebezpieczny prezent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:10 Ty się nie śmiej ja miałam kilka (no tak z 9) lat temu oko podbite przez kolegę jego Action Manem. Bo jak bawiliśmy sie w dom to go moja Barbie do pokoju wpuścić nie chciała... Teraz się z tego śmiejemy bo mamy już te 16-17 lat ale na to oko do dzisiaj gorzej widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lovlita Re: Niebezpieczny prezent IP: *.be.jnj.com 20.12.05, 14:49 o moj Boze! a ja sie tyle jojo bawilam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: Niebezpieczny prezent IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.05, 15:28 gratuluje Urzedowi Ochrony konkurencji i konsumentow!!! nie wiem , moze wpadliscie na ten pomysl pod wplywem natchnienia po wigili pracowniczej. mam nadzieje, ze nie na trzeźwo bo wtedy to juz w ogole tylko siasc i plakac. swoja droga zastanawiam sie jak wy wychowaliscie swoje dzieci! z jedno musialo sie tam chociaz wam trafic. mnie sie zawsze wydawalo, ze zabawki powinno sie dobierac do wieku dziecka ale moze jestem w bledzie! recze ze male dziecko moze sobie zrobic krzywde doslownie wszystkim wiec chyba powinniscie troche rozszerzyc swoja liste biorac pod uwage wasze podejscie. jeszcze raz gratuluje królom absurdu Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Niebezpieczny prezent 20.12.05, 15:51 UOKiK: >Zabawki i artykuły dla najmłodszych zawierające ftalany (chemikalia dodawane >do produkcji plastiku) Ftalany są dopuszczone w Polsce do użytku nawet do wyrobu armatury medycznej jak kroplówki, cewniki itp. Stanowisko UOKiK opiera się na bzdurnej propagandzie pseudoekologów. Pogratulować urzędowi ! Producenci zabawek powinni wytoczyć urzędowi proces i chyba by go wygrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Niebezpieczny prezent IP: *.chello.pl 20.12.05, 15:41 A to ciekawe są te wasze opinie, mam sklep z artykułami dla niemowlaczków i zawsze staram sie uwaznie dobierać produkty, zabawki markowe i bezpieczne, wszystko dobrze wykonane, zero tandety i chińszczyzny bo w hurtowniach widzę rzeczy takie że głowa boli, a tu sie okazuje że w zasadzie to nikom na tym nie zależy, może czas zmienić podejście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Niebezpieczny prezent IP: *.iqs / *.iqs-quant.com.pl 20.12.05, 15:58 ja bym jednak nie zmianiala. Mysle ze osoby powyzej albo nie maja wlasnych dzieci albo zabawki kupuja tylko w supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uno Re: Niebezpieczny prezent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:17 > zabawki markowe i bezpieczne, wszystko dobrze wykonane, zero tandety i >chińszczyzny a gdzie sa produkowane zabawki "markowe"? Tajwan, Malezja? Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Niebezpieczny prezent 20.12.05, 16:21 Nieważne gdzie są produkowane, ważne że są droższe bo "markowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Niebezpieczny prezent IP: *.chello.pl 20.12.05, 20:11 i myślisz że na nich się więcej zarabia :), bo są drogie, to postaw 20 pluszowych psów po 5 złotych (a u chińczyka kosztują złotówkę) a że jak się go pociągnie za ucho to szwy puszczają to szczegół, i 5 piesków markowych po 15 złotych a płacisz za nie 11-12. jak myślisz na czym łatwiej jest zarobić, tylko że mam też swoje dzieciaki i wyznaję zasadę że nie biorę do sklepu nic czego bym nie dał im do zabawy.... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Sa drozsze 21.12.05, 09:42 bo są "markowe" a współczynnik solidności pośród artykułów "niemarkowych" też jest stosunkowo wysoki tak samo jak współczynnik kiczowatości, antyinteligencji oraz złego smaku i braku poczucia estetyki pośród artykułów "markowych". Po prostu - kupując trzeba myśleć, "nie wszystko złoto, co się świeci" i nie wszystko co drogie musi być dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niuniuś Sylwia... ty idiotko. IP: *.chello.pl 20.12.05, 16:37 Robienie kretynów z dzieci i rodziców, Sylwio zmien prace... na mniej absorbujaca umysl. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha70 Re: Niebezpieczny prezent 20.12.05, 16:45 Gdyby wierzyć wszystkim etykietom na zabawkach, to okazałoby się, że dzieci poniżej 3 lat nie mają się czym bawić, bo dystrybutorzy, czy producenci bezmyślnie przyklejają na wszystkim "od 3 lat". Nawet na bucikach-grzechotkach w rozmiarze wczesnoniemowlęcym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam_ski Re: Od 3 lat IP: *.k.mcnet.pl 20.12.05, 17:00 Oczywiście, że przyklejają, ale nie sądzę, że bezmyślnie, a wręcz przeciwnie. To jest prosty efekt tego, że wymogi bezpieczeństwa dla zabawek dla małych dzieci (poniżej 3 lat) są wyśrubowane, a rodzice i tak nie przykładają do nich wagi. Po co w związku z tym producent czy importer ma przechodzić czasochłonną i kosztowną certyfikację, która podroży produkt i zmniejszy popyt nań, jeśli zamiast tego może po prostu machnąć nalepkę z przekreślonym bobasem i cyframi 0- 3. Rodzic i na to nie zwróci uwagi, a nawet jak zwróci, to nie zrozumie, tak jak przedmówczyni. A producent jest kryty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.j. Re: Niebezpieczny prezent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:52 JOJO???? a czemuz to jojo jest niebezpieczne? mozna sie udusic sznurkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fenio Re: Niebezpieczny prezent IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.12.05, 16:58 Co się dzieje z tym narodem !!!Kilka lat temu Balcerowicz leczył się psychiatrycznie a dzisij Szaron dostał coś w głowę!!!Nic dziwnego że Adaśka coś nie widać.Bo Urbanek też nie wyraźnie wygląda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korodzik Najniebezpieczniejsza zabawka to pluszak IP: *.chello.pl 20.12.05, 19:19 Pluszak może wypaść przez okno. Dziecko za nim wyskoczy. Albo wypadnie na jezdnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hub123 Re: Niebezpieczny prezent IP: *.hstl6.put.poznan.pl 20.12.05, 19:23 W jaki sposób dałeś radę połączyć niebezpieczne zabawki dla maluchów ze swoim fanatyzmem (anty-)religijnym?????? Moje niekłamane gratulacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Niebezpieczny prezent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:47 Hmm, mam wrażenie ze sporo osób tutaj nie ma dzieci, ba nawet nie przebywało w towarzystwie kilkumiesięczniaka samodzielnie dłużej niż godzinę. Ja mam prawie rocznego synka i zgadzam się, ze sa zabawki wzyczajnie niebezpieczna dla małych szkrabów. Taki maluch włazi wszędzie gdzie się da (i nie da), przede wszystkim pakuje sobie wszystko do buzi i nie rozumie o co chodzi ztymi zabawkami pozaty, ze należy próbować je skosumowac i walic nimi w co sie da. Zabawki, zwierające drobne elementy, ostre są dużym zagrozeniem. Wydłubanie pluszakowi oka i próba zjedzenia wyzej wymienionego to tylko kwestia czasu. Mogę sobie wyobrazić też o co chodzi z nieszczęsnym jojo. Jak sie nie wie do czego to słuzy to można sobie nieźle przyłozyć. Podato w artykule wymienione sa ogólnie produkty a pewnie chodzi raczej o konkretne produkty konkretnych producentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez joanna Re: Niebezpieczny prezent IP: *.acn.waw.pl 21.12.05, 08:57 nie daj sie zwariowac kobieto-o zdrowie wlasnego dziecko musisz dbac przede wszystkim ty nic nie zwalnia rodzica od myslenia przy zakupie i zastanowienia sie czy zabawka moze byc niebezpieczna dla jego dziecka-nawet napis ze zabawka spelnia wszystkie normy jest tylko napisem-jesli tak jak tu napisano ,ze nawet jojo jest niebezpieczne to smialo mozna przyjac ze kazda rzecz jest potencjalnym zagrozeniem dla dwu,czy trzylatka-uszkodzic sobie oko mozna nawet pluszowym misie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm... Re: Niebezpieczny prezent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:10 Zabawka, ktora przyniosla najwieksze straty mnie osobiscie bylo zwykle, okragle kolko hoola-hoop (czy jak to sie pisze?). Nie dosc, ze utracilam nos ukochanej lalce Karoli ('wystanej' w dlugiej kolejce przez Babcie), to jeszcze na dodatek rozkrecone kolko stracilo wielka, ogromna i bardzo klujaca zywa choinke, ktora mnie nakryla tak skutecznie, ze odrobiny potluczonych bombek trzeba bylo wyciagac z pokaleczonej skory... Dzieci potrafia:))) pozdrawiam swiatecznie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re: Niebezpieczny prezent 20.12.05, 20:19 nie ma co panikować wystarczy dobrze obejrzeć zabawkę przed zakupem . I nie kupować, wtedy nie my tracimy! A propozycja z granacikiem jest trafna , przecież w sklepach pełno jest karabinów, czołgów i itp.Ludzie to kupują milusińskim ( czego się Jaś nauczy to na starość ma jak znalazł )...hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Jak mozna kupic kolejke rocznemu dziecku???? IP: *.sm-rozstaje.pl 20.12.05, 22:15 Chyba mozna sie domyslic ze roczne dziecko bedzie za male na taka zabawke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Techt Zestaw zeszyt 16 kartkowy IP: 62.29.248.* 21.12.05, 09:21 dziecko może pociąć się papierem. Odpowiedz Link Zgłoś