petit7 20.02.06, 17:13 Czy można być dobrym katolikiem i nie chodzić do kościoła co niedzielę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ratatatam Dobry żyd 20.02.06, 17:31 Czy można być dobrym żydem i nie chodzić do synagogi co sobotę ? Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Dobry żyd 20.02.06, 17:44 Dla niektórym "katolików", chodzenie do kościoła co niedzielę tożsame jest z byciem katolikiem. Opórcz przykazania nr 3, jest jeszcze dziewięć równie ważnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Dobry żyd 20.02.06, 18:02 To jest coś takiego, co w polskim społeczeństwie rzadko występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat-olik Re: Dobry katolik? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 18:03 Dobry katolik to martwy katolik (w/g powiedzaenia Indian) Księża-katoliccy urzędnicy rządowi,wciskają swym owieczkom szczęśliwość na tamtym świecie i straszą piekłem.Opowiadają ludziom jak to dobrze jest w niebie,jak to jest w czyśćcu.I opowiadają jak to jest w piekle.Skąd księża wiedzą jak jest na tamtym świecie.Nikt przecież z zaświatu nie opowiadał jak to faktycznie TAM jest. Jak znam życie-księża nie wierzą w życie pozagrobowe,dlatego też tu,na tym ziemskim padole organizują sobie raj na ziemi.Popijawy,panienki (sporadyfznie,bo panience trzeba zaplacić).W takiej sytuacji ksiądz dobiera się do kleryka,do ministranta,napastuje 11-12 latkę.A w najlepszym przypadku ksiądz kupuje sobie wibrator i użytkuje go tak długo aż mu się w d.... zatrzyma. Tak wygląda katolicyzm po polsku.Do tego dodać dziwną działalność ojdyra (szkoda,że nie nosi beretu tak modnego dzisiaj) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dobry katolik? IP: *.chello.pl 20.02.06, 22:00 uuuuuuuuuu, ty chyba byłes ostatni raz w kościele w czasach mrocznego średniowiecza? I oczywiście czujesz się specjalistą od tego, na czym się nie znasz? A rośnij sobie w dumę i głupotę nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Dobry katolik nie skarży księdza :)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.02.06, 16:57 Sąd Okręgowy w Zamościu utrzymał w poniedziałek wyrok w zawieszeniu wobec Tomasza M., księdza z Tomaszowa Lubelskiego oskarżonego o zgwałcenie jednego z mieszkańców tej miejscowości i stosowanie wobec niego gróźb karalnych. W październiku ubiegłego roku Sąd Rejonowy w Tomaszowie skazał księdza na 2 lata pozbawienia wolności. Wykonanie kary zawiesił jednak na 5 lat. Prokuratura uznała, że wyrok jest zbyt łagodny i złożyła apelację. Przed sądem domagała się dla lubieżnika 3 lat więzienia. W poniedziałek, Sąd Okręgowy utrzymał wyrok tomaszowskiego sądu w mocy. Do przestępstwa doszło pod koniec stycznia 2002 roku, w domu ofiary. Blisko 40-letni duchowny, podczas suto zakrapianej alkoholem imprezy, najpierw pobił, a potem zgwałcił, starszego o blisko 20 lat parafianina. Poszkodowany mężczyzna przez kilka dni ukrywał fakt, że został zgwałcony. Zawiadomienie złożył dopiero 4 lutego. Wyjaśniał, że wcześniej wstydził się o tym mówić oraz wahał się złożyć oskarżenie przeciwko księdzu. Obdukcja lekarska potwierdziła, że został zgwałcony i pobity. Gdy sprawą zajęła się policja, ksiądz zaczął poszkodowanemu grozić. Duchowny nie trafił jednak do aresztu, lecz odpowiadał z wolnej stopy. Zastosowano wobec niego jedynie poręczenie osobiste, złożone przez proboszcza miejscowej parafii oraz zakazano mu opuszczania kraju. Całe postępowanie sądowe zgodnie z procedurą odbywało się z wyłączeniem jawności, dlatego nie wiadomo, jakimi motywami przy wymierzaniu kary kierowały się sądy. Nie wiadomo też, dlaczego wyrok został zawieszony warunkowo. kronikatygodnia.pl/tekst.php?dz=3&abcd=848 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogi Re: Dobry katolik nie skarży księdza :)) IP: 62.233.189.* 27.02.06, 17:12 Sporo tych księży-zboczeńców mamy w okolicy...A swoją drogą to kryterium "ksiądz jako normalny człowiek" traktowane jest bardzo wybiórczo; kiedy ksiadz ludzi spowiada i poucza to nie jest juz taki normalny, kiedy coś nabroi to jest "bo to taki sam człowiek jak wszyscy", ale jak trzeba odpowiadać za swoje czyny to wtedy jest taryfa ulgowa "bo to przecież kapłan..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dobry katolik nie skarży księdza :)) IP: *.chello.pl 27.02.06, 17:23 I tu się nie zgadzam. Jestem za wykastrowaniem takiego księdza tak samo, jak każdego innego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogi Re: Dobry katolik nie skarży księdza :)) IP: 62.233.189.* 27.02.06, 17:37 Obawiam sie że nie jestes w wiekszości, i na tym polega problem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dobry katolik nie skarży księdza :)) IP: *.chello.pl 27.02.06, 17:42 a czy nie jest podobna sytuacja Otylii? To jest zagwostka! Gdybym była sędzią na jej procesie, to nie wiem, co bym zrobiła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK777 Re: Dobry katolik? IP: *.pronet.lublin.pl 20.02.06, 18:53 > Czy można być dobrym katolikiem i nie chodzić do kościoła co niedzielę? Dobrym człowiekiem? Tak. A czy Katolikiem? Jest przykazanie aby dzień święty święcić, Jezus też mówił "czyńcie to na moją pamiątke", pamiątki ostatniej wieczerzy w domu nie zrobisz. Nie można być dobrym katolikiem mówiąc ,że będzie się dobrym człowiekiem, będzie się służyło bliźnim ale niektóre przykazania Boże się oleje. Odpowiedz Link Zgłoś
makler4 Re: Dobry katolik? 20.02.06, 19:56 Ja rozumię, że "święce dzień świąteczny w ten sposób, że nie pracuję" a nie idę do kościoła. Pozostałe przykazania są OK. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 20.02.06, 22:54 Dobry katolik to taki co zawsze i we wszystkim słucha księży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JotKa Re: Dobry katolik? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.02.06, 10:39 Czy ktoś z Was wie ile jest kościołów w Lublinie? Ja nie mogę się doliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Dobry katolik? 21.02.06, 10:56 Z tym pytaniem to do Huberta:) Przynajmniej jesli chodzi o zabytkowe:)) -------------------------------- Dobry katolik to taki co zawsze i we wszystkim słucha księży. ---------------------------- Napisałes to poważnie czy dla zartów? Bo ja jakos nie moge sie z tym zgodzic. Bo księżą bywają różni, chamów w sutannach tez mozna spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m13 Re: Dobry katolik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 11:24 Dobry katolik to taki co jest analfabeta bezgranicznie oddanym dla wiary i swojego ksiedza usluzny niewiele mowi i dzieli sie ostatim groszem z potrzebujacym ksiedzem .Taki nie umiejacy czytac ani pisac to katolik pewny nieszkodliwy 100% slugus dla 100% wiecznych nierobow wyrozniajacych sie przebraniem w czarne kiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Dobry katolik? 21.02.06, 11:29 Ciekawe gdzie obecnie znajdziesz analfabetów:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m13 Re: Dobry katolik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 11:58 Po ich zachowaniu mozna powiedziec ze jest ich dosc sporo zwlaszcza w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Dobry katolik? DOBRY CZŁOWIEK! 21.02.06, 12:22 Macie problem... Co ma piernik do wiatraka? Znam ateistów bardziej wartościowych niż "żarliwi" katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 21.02.06, 17:18 I obowiązkowo z gromadką dzieci bo wtedy bieda u nich większa a tacy najczęściej do kościoła uregularnie uczęszczają, a i ksiądz ma u nich posłuch właściwy tudzież poważanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 21.02.06, 17:12 folkatka napisała: > Dobry katolik to taki co zawsze i we wszystkim słucha księży. > ---------------------------- > Napisałes to poważnie czy dla zartów? Bo ja jakos nie moge sie z tym zgodzic. Poczytaj inne moje posty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Dobry katolik? IP: 212.182.94.* 21.02.06, 20:01 Twoja własna teoria??? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 22.02.06, 00:39 Jasne że moja własna,wynika z obserwacji reakcji kleru na rózne zachowania owieczek. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Dobry katolik? 22.02.06, 00:59 bruner4, w jaki sposób czynisz takie obserwacje? Ministrantem jesteś, kościelnym ?. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 22.02.06, 01:15 Skąd, ale tak się jakoś składa ze u nas nie sposób nie usłyszeć tego co mówią ksieża, choćby przez banalne włączenie radioodbiornika, telewizora- spróbujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Dobry katolik? IP: 212.182.94.* 23.02.06, 18:02 ale o co własciwie Ci chodzi...bo "gadasz" najwięcej..a jakoś mam wrażenie że najmniej wiesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaśka Re: Dobry katolik? IP: *.lublin.mm.pl 23.02.06, 18:58 Za pieniądze ksiądz sie modli...Macie temat,no,no... Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 23.02.06, 20:30 Skoro wiesz wiecej na temat, podziel sie z nami swą wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorientowany Re: Dobry katolik? IP: *.rlan.pl / 81.219.156.* 24.02.06, 20:12 Popiera PiS Ogląda TV Trwam Słucha Radia Maryja Czyta Nasz Dziennik Nie ogląda TVN Nie czyta Gazety Wyborczej Popiera SLD lub PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Dobry katolik? IP: 212.182.94.* 27.02.06, 15:41 skąd to ci się biorą takie teorie...normalnie żal czytać to..:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Dobry katolik? IP: 212.182.94.* 27.02.06, 15:47 najpierw zadałam ci pytanie ... pozatym nie napisałam że wiem więcej..stwierdzam tylko,że masz jakieś niesprawdzone...powiedzmy... powierzchowne teorie na temat katolików...przemyśl zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 27.02.06, 16:51 A może, wiesz...tak moze więcej konkretów z Twojej strony? Ktos duzo gada, mało wie, coś zna powierzchownie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dobry katolik? IP: *.chello.pl 27.02.06, 17:27 wiesz dlaczego żaden "dobry katolik' ci nie odpisuje? Bo "dobry" robi co do niego nalezy i się tym nie chwali.A co do niego należy? A poszukaj sobie, może się dowiesz. Dyskusja jest jałowa, tym bardziej,że barska (choć jej nie lubię, to przyznaję rację)napisała,że DOBRY może być każdy, nie tylko katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 27.02.06, 17:46 Naprawdą sądzisz że tyle u nas dobrych katolików? Jestes optymistką:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dobry katolik? IP: *.chello.pl 27.02.06, 17:56 Gdybym nie była, życie byłoby nie dosyć, że cięzkie, to jeszcze bez sensu:) Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 27.02.06, 18:08 I to najwazniejsze aby kazdy był szczęsliwy na swój sposób:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dobry katolik? IP: *.chello.pl 27.02.06, 20:29 Mało. I aby swoim szczęściem nikogo nie unieszczęsliwił Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Dobry katolik? 28.02.06, 10:48 Dziwne. Nie odezwał się, pewnie przegapił . Przy takich wypowiedziach włącza się pewien religijny forumowicz mówiac że kazirodztwo też nikogo nie unieszczęśliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m13 Re: Dobry katolik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 11:58 nina wyskocz z tej waskotrowki moze wtedy oderwa Ci sie klapki z oczu i zobaczysz ze na swiecie jest cos jeszcze innego bo zycie jest tylko jedno i warto z niego czerpac radosc lecz tylko bedac wolnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Dobry katolik? IP: 212.182.94.* 28.02.06, 17:59 dzięki za troske..ale naprawde nie mam z czego wyskakiwac...Co masz na mysli pisząc "na świecie jest coś jeszcze innego"..(?!) Fakt życie jest tylko jedno i możesz je przeżyc tylko raz..ale wiesz..kiedyś się też kończy..Mogę Cię zapewnić, że jestem w pełni wolną osobą, bo jeśli myślisz, że bycie katolikiem to niewola.. to przykro mi, ale jesteś w wielkim błędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dobry katolik? IP: *.chello.pl 28.02.06, 18:06 Katolik jest katolikiem, bo jest wolnym człowiekiem i wybrał taką drogę życia. Muzułmanin jest wolnym człowiekiem, więc wybrał inną religię. Ateista jest wolnym człowiekiem, więc ma prawo nie wierzyć w Boga (żadnego). Ale wszyscy jesteśmy ludźmi, każdy z nas ma jedno życie i nie powinniśmy go sobie nawzajem obrzydzać. Z góry serdecznie dziękuję pewnemu osobnikowi (hm...anonimowemu, tak się ONEMU wydaje)za zacytowanie moich wypowiedzi, które świadczą,że jednak obrzydzam innym pobyt na forum. NIe jestem ideałem i do ideału nie dążę. Odpowiedz Link Zgłoś