Dodaj do ulubionych

No a sejmik wbrew lotnisku.

25.05.06, 11:31
Ponownie pytanie, dlaczego marzenia o wydaniu miliarda,a nie realna inwestycja
za kilkadziesiąt milionów w Świdniku.Ale sejmikowcy stracą posady dla
znajomych królika i tereny w Niedźwiadzie.
Obserwuj wątek
    • anooonim Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 25.05.06, 11:37
      Bo w Swidniku nie bedzie tanich linii lotniczych! A jak wydluza pas startowy do
      wymaganych wymiarow, to Swidnik bedzie tez kosztowal ogramne pieniadze, a poza
      tym pojawia sie protesty mieszkancow ktorzy nie beda chciali codziennych ladowan
      Boeingow 737! Za te kilkadziesiat milionow bedzie lotnisko miejskie dla malych
      samolotow, a nikt nie mowi ile bedzie kosztowal pas 2,2km.
      • andrzej.sawa Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 25.05.06, 11:41
        Po pierwsze,może tam być pas dla napewno średnich samolotów.I to za dwa lata.I
        za kilkadziesiąt milionów,które łatwiej znaleźć,niż wirtualny prawie miliard.
        A protesty.To łatwo zorganizować.
        • leniak Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 25.05.06, 13:06
          Ciekawi mnie Andrzeju, czy mimo przeciwnych sobie działań władz choć jedno
          lotnisko powstanie?
          • andrzej.sawa Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 26.05.06, 12:54
            Powiedz mi przy okazji,czy gdzieś były konkretne przymiarki,poza pluciem jednych
            na drugich.Bo jeżeli czytam,że w Świdniku mogą lądować przynajmniej średnie
            samoloty,a tanie linie w większości podobno takimi latają,to o co poza forsą chodzi?
        • anooonim Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 26.05.06, 10:37
          Tam ma byc pas o dlugosci 1,5km. Podobna sytuacja byla w Lodzi i na tej
          podstawie mozna bardzo prosto porownac lotnisko w Swidniku do Lublinka. Cytaty z
          wikipedii:
          "Koniec lat 90. to dla Lublinka lata kilku ważnych inwestycji: kapitalny remont
          i wydłużenie drogi startowej do 1440 metrów, drogi kołowania i płyty postojowej,
          przebudowa i modernizacja budynku portu lotniczego, stworzenie Lotniskowej
          Straży Pożarnej. Umożliwiło to przyjmowanie samolotów typu ATR42, ATR72, Jak40,
          C130 Hercules, BAe 146, Cessna Citation, Falcon 2000, Bombardier BD700 itp

Od marca do sierpnia 2005 roku trwała rozbudowa drogi startowej z 1443 m do 2100
          m, co umożliwia przyjmowanie samolotów jakimi latają tanie linie lotnicze, np.
          Boeing 737 czy Airbus A320."

W Niedzwiadzie od razu planowany jest pas o dlugosci 2.2km , a wg. mnie sens
          budowy lotniska jest tylko wtedy, gdy beda lataly z niego tanie linie lotnicze.
          Jezeli sa takie problemy z zalozeniem malego lotniska w Swidniku to ile potrwa
          pozniej jego rozbudowa, ktora rowniez bedzie kosztowna.
    • robertrobert2 Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 25.05.06, 13:10
      latałem i z warszawy i z krakowa i to mi wystarczy jak będzie lotnisko na
      lubelszczyźnie to może już mnie nie będzie
    • Gość: res Re: No a sejmik wbrew lotnisku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 14:00
      nie wiem po co te konflikty, smieszne to jest, co do reklamy mieszkancy Lublina
      dobrze wiedza że w RZE jest lotnisko i część z nich lata z RZE do Londynu, a
      takie posty niczemuy nie słuza bo mieszkaniec Lublina poledci z Rze-owa jak
      bedzie dobra cena i tak to działa tak jak ludzie z Rzeszowa lataja nawet z LCJ
      czy KRK, KTW gdy w dany dzien znajda nizsza cene z innego miasta, to jest
      proste i logiczne, lokalna prasa ich regularnie molestuje, że nawet Rzeszów ma
      lotnisko a Lublin nie może ruszyc z miejsca, ale wszystko przed nimi, a na
      razie beda latac z maist które sa tansze ot i cala filozofia. Pozdrawiam
      • Gość: res Re: No a sejmik wbrew lotnisku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 14:24
        sorki to nie malo byc w tym wątku
        • letowniak Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 26.05.06, 22:09
          nie mieszkam w lublinie ale myśle że lepiej będzie jeśli zrobicie to lotnisko w
          Świdniku. Mam jedno pytanie dlaczego nie można tam zrobić dłuższego pasa co stoi
          na przeszkodzie??
          • Gość: qbanos Re: No a sejmik wbrew lotnisku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 22:13
            chałupa gilowskiej
          • andrzej.sawa Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 27.05.06, 01:57
            Właśnie o konkretach mało kto pisze.
    • Gość: bronia Lublin na szarym końcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 20:05
      Miliardy euro z Unii na polskie lotniska
      (PAP, aj/29.05.2006, godz. 15:34)

Na rozwój portów lotniczych w latach 2007- 2013 Polska może otrzymać z Unii Europejskiej od 6 do 8 mld euro - poinformował w poniedziałek prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego (ULC) Tomasz Kądziołka.

"Wymaga to z naszej strony zmiany przepisów, które umożliwią absorpcję środków unijnych. W resorcie transportu przygotowywana jest nowelizacja Prawa lotniczego. Projekt zmian będzie gotowy pod koniec tego roku" - powiedział Kądziołka podczas polsko- holenderskiej konferencji "Rozwój portów lotniczych w Polsce".

Dodał, że rozwój portów lotniczych będzie zależał od lokalnych władz samorządowych i działań rynkowych. "Resort transportu wspólnie z ULC chce stworzyć rozwiązania prawne sprzyjające finansowaniu tej sfery gospodarki" - powiedział.

Zdaniem Kądziołki, dane statystyczne wskazują, że "nastąpiło przebudzenie rynku lotniczego w Polsce; ten trend trzeba za wszelką cenę utrzymać".

W pierwszym kwartale br. polskie lotniska obsłużyły ponad 2,5 mln pasażerów w ruchu regularnym, z czego ponad 43,5 proc. stanowili pasażerowie tanich linii. W tym samym okresie ub.r. tanie linie miały 25,8 proc. udziału w rynku.

Nadal zdecydowanie największą grupą klientów w polskich portach lotniczych byli pasażerowie PLL LOT. Stanowili oni ponad 36 proc. wszystkich obsłużonych pasażerów na rynku przewozów regularnych. Na drugim miejscu znalazł się tani przewoźnik Wizz Air. Trzecią pozycję zajmuje Ryanair, a na kolejnych miejscach są: Centralwings, Lufthansa oraz SkyEurope.

Swój udział w rynku przewozów regularnych zdecydowanie zwiększyły tanie linie (LCCs). Spośród dziewięciu LCCs latających obecnie do i z naszego kraju, aż siedem znalazło się w pierwszej dziesiątce największych przewoźników w Polsce: węgierski Wizz Air, irlandzki Ryanair, polskie linie Centralwings, słowacki Sky Europe, brytyjski easyJet, niemiecki Germanwings, norweski Norwegian Air Shuttle.

W sumie tani przewoźnicy przewieźli w pierwszym kwartale 2006 r. 1,12 mln osób, czyli 43,5 proc. pasażerów korzystających z przewozów w ruchu rozkładowym.

Zdaniem Kądziołki, zasadniczą rolę w rozwoju lotnisk regionalnych mogą w najbliższych latach odegrać samorządy. "Przepisy są tylko jednym z elementów, inicjatywa musi drzemać w ludziach" - dodał. Przykładem takiej inicjatywy jest, zdaniem prezesa ULC, rozwój portu regionalnego w Modlinie (woj. mazowieckie).

"Marszałek województwa przeznaczył na ten cel 15 mln zł. Lotnisko rozwija się przy dużym zaangażowaniu samorządu. Został powołany pełnomocnik województwa, by to lotnisko stało się portem dla regionu mazowieckiego już na jesieni 2007 r." - dodał prezes.

Podkreślił, że najgorzej jest na wschodzie kraju, gdzie brakuje infrastruktury lotniskowej. Planowane lokalizacje Regionalnych Portów Lotniczych to m.in.: Białystok, Lublin, Radom, Kielce, Opole i Koszalin.
    • Gość: motor lublin Re: No a sejmik wbrew lotnisku. IP: *.range86-143.btcentralplus.com 29.05.06, 21:19
      tylko budowa duzego portu lotniczego ma sens,nie wiem po co pchac sie w cos
      czego nie bedzie mozna wykozystac dla ludzimowie tu o lotnisku w Swidniku i
      tanich liniach ktore nie moga korzystac z tak krotkiego pasa,lepiej budowac duze
      od razu i nie tracic pieniedzy podatnikow,tylko NIEDZWIADA ale z ifrastruktora
      typu parkingi drogi dojazdowe z Lublina i kolej 35 km to zadna odleglosc Swidnik
      nie ma perspektyw rozwoju to utopia pruszona.
    • Gość: motor lublin Re: No a sejmik wbrew lotnisku. IP: *.range86-140.btcentralplus.com 29.05.06, 23:51
      ta nachalna promocja pseudo lotniska w Swidniku propagowana przez gazete jest
      ZALOSNA p.s.pruszon musi odejsc inacZej to miasto nigdy sie nie rozwinie na
      miare jego mozliwosci.
      • Gość: Mariusz Re: No a sejmik wbrew lotnisku. IP: *.biuro.perla.pl 30.05.06, 09:29
        Ja mam takie pytanie, przede wszystkim pewnie do gazety wyborczej.
        Jak zmierzylem na mapie dlugosc dzialki od ulicy zwirki i wigury ( dalej tory,
        wiec mozliwosc rozbudowy konczy sie na tej ulicy) do drogi prowadzacej do
        Milejowa jest jakies 1800 m jak podaje gazeta pas starowy ma byc 1500 m docelowo
        2200 m. Przy pasie 1500 samoloty ladowaly by tuz nad dachami samochodow (nie
        jestem pilotem ale wydaje mi sie ze to troche niebezpieczne) , a przy pasie 2200
        m to jak bedzie on zakrecał przed ulica. Bardzo jestem ciekawy jak oni chca to
        zrobic.
        • Gość: Mariusz Re: No a sejmik wbrew lotnisku. IP: *.biuro.perla.pl 30.05.06, 09:31
          Nie dodalem ze dzilka ma szerokosc jakies 400 m , to chyba mowa jest o pasie
          glownym, a gzie pas pomocniczy
        • andrzej.sawa Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 30.05.06, 09:56
          No i właśnie warto zobaczyć dokładne propozycje,bo jak ma to być przynajmniej w
          części z naszych podatków,to warto by wiedzieć.
          • leniak Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 30.05.06, 13:46
            Gazetko w Lublinie czas na mapki planowanych lotnisk (obu) dla porównania
            czytelnicy proszą!
            • andrzej.sawa Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 30.05.06, 13:49
              No ale jak dzisiaj napisali,że Włodawa jest na granicy z Ukrainą,no to chyba
              precyzyjnych mapek nie doczekamy się.Niestety.
              • Gość: Mariusz Re: No a sejmik wbrew lotnisku. IP: *.centertel.pl 01.06.06, 00:30
                To ja moze sie przypomne, jak ktos sie wypowiada w moim imieniu
                "Chcemy lotniska w Świdniku - lublinianie", warto by było wiedzieć co "ja" chce

^^^^^^^^^^^^
                zacytuje tutaj post Kolegi
                "Gazetko w Lublinie czas na mapki planowanych lotnisk (obu) dla porównania
                czytelnicy proszą!"
                • leniak Re: No a sejmik wbrew lotnisku. 01.06.06, 01:31
                  ja na przykład chcę ale to ja nie ma zapędów do pluralis majestatis
                  • Gość: Mariusz Re: No a sejmik wbrew lotnisku. IP: *.biuro.perla.pl 05.06.06, 08:19
                    05.05.2006 w TVP Lublin 3 o 18:30 w programie "Parlamentarne debaty" mają
                    rozmawiać o lotnisku dla Lublina. Ja sie tylko przypomne Gazecie z Lublina ( bo
                    pewnie bedzie obecna ) o jakis planach lotniska w Swidniku z "planowanym" 2200 m
                    pasem startowym , gdzie i jak on ma powstać. Może ktos to w koncu zauwazy,
                    lublinianin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka