Dodaj do ulubionych

ach, te 15stki!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:20
czy MPK działa coś w sprawie linii 15 i jej coraz to większych opóźnień?
wczoraj opóźnienia dochodziły do ponad 10 minut. kierowcy zajeżdżają często na
pętlę na Choinach w momencie, gdy powinni z niej wyjeżdżać, odpoczywają parę
minut (kierowca też człowiek) i ruszają w trasę z opóźnieniem, które narasta w
centrum, przez co robi się straszny bałagan. jakie są wasze propozycje co do
rozkładu tej linii? bo moja jest taka: z powodu zróżnicowanego natężenia ruchu
w centrum, 15tki powinny mieć wydłużony postój na Okopowej o ok. 5 minut (nie
ma tam dużego ruchu autobusów, więc jak sobie postoi jeden parę minut na
przystanku to się nic nie stanie) i dalej w trasę. w ten sposób jeśli
autobusowi uda się przecisnąć przez śródmieście bez problemu, to kierowca ma
dodatkowy czas na odpoczynek, a jeśli warunki są nienajlepsze, to jedzie dalej
a opóźnienie jest o parę minut mniejsze. takie wydłużone kursy mogłyby być
wprowadzone nawet kosztem wypadnięcia jednego czy dwóch kursów w stosunku do
dzisiejszego rozkładu. 15 i tak jeżdżą częstko, więc nie ma problemu.
Obserwuj wątek
    • Gość: lutzek Nowatorski pomysł trasy IP: *.escom.net.pl 21.09.06, 12:50
      Pamiętam linię 15 z czasów, gdy jeździła na trasie Hempla-Koncertowa.
      Mogę śmiało powiedzieć, że była to najlepsza trasa dla 15-tki. Obłożenie niemal na całej długości trasy, bo już od przystanku na 3-go Maja jechała na Czechów pełna.

Zaczęto kombinować, z uwagi na niemożność wykorzystania śródmiejskiej pętli na Hempla i.... całkowicie popsuto tę linię.

Z moich długoletnich obserwacji wynika, że 15-tka pełni funkcję linii dowozowej z Czechowa do Centrum i w zasadzie potoki pasażerskie największe są właśnie na odcinkach Czechów-Centrum-Czechów.

Po ścisłym Centrum (a więc Lipowa - Okopowa - Hempla - Krakowskie Przedm.) autobus jeździ raczej pusty. Napełnienie ma z Czechowa do Parku Saskiego i powrotnie także od Parku Saskiego na Czechów.

Dlatego propozycję mam taką:

KONCERTOWA (Choiny) /niektórymi kursami/ - KONCERTOWA (Os.Szymanowskiego) - Al.Kompozytorów Polskich - Smorawińskiego - Kiepury - Północna - (i tutaj niespodzianka:) - L U B O M E L S K A - W I E N I A W S K A - Krakowskie Przedmieście - Al. Racławickie - Długosza - Popiełuszki - Poniatowskiego - Smorawińskiego i dalej po trasie.

Odcinek Lubomelska - Wieniawska nie był wykorzystywany komunikacyjnie przez dobre 30 lat z okładem. Ale w moim przekonaniu w przypadku linii 15 sprawdziłby się doskonale. Dlaczego?

Bo autobus nie kluczyłby po Lipowej - Okopowej - Hempla i Kołłątaja wożąc tamtędy powietrze. Funkcjonalność linii byłaby pełna, bowiem spełniałaby ona dokładnie tę samą rolę co dzisiaj (a więc realizacja potoków pasażerskich na odcinku Czechów-Park Saski), dodatkowo zbierałby pasażerów z Dolnego Czechowa.

Co myślicie o takiej trasie?

lutzek

• Gość: meesha Re: Nowatorski pomysł trasy IP: *.it-net.pl 21.09.06, 14:23
        Mimo, że sam mieszkam na tym Dolnym Czechowie to uważam, że to jednak niezbyt
        fortunny pomysł :) Linia 15 w obecnym kształcie to taka "niby-ekspresówka" ;)
        zapewniająca szybkie połączenie między Czechowem i Al. Racławickimi/Krakowskim
        Przedmieściem. I na tym odcinku myślę, że ma zadowalające "obłożenie". Problem w
        tym, że gdzieś musi zawrócić, a najkrótszy możliwy sposób przy braku
        śródmiejskiej pętli to trasa Krakowskie - Hempla - Okopowa (lub odwrotnie...).
        Dolny Czechów ma ponownie połączenie z Racławickimi za pomocą linii 44 i nie ma
        raczej sensu pokrywac tras tych dwóch linii. Teraz jest optymalnie - jedna
        szybko przez wiadukt, druga dłużej ale przez Lipińskiego - Północną -
        Leszczyńskiego.
        A poza tym nie bardzo sobie wyobrażam autobusy na wąskiej Wieniawskiej...

Co do opóźnień "15" to ja nie odnotowuję większych niż 2-3 minuty (a jeżdżę w
        zasadzie codziennie). Być może ostatnio jest większy problem w związku z
        zamknięciem Lipowej i skierowaniem całego ruchu na Okopową. Na pewno szybciej
        się dzięki temu przez tę ulice nie przejeżdża :)

Pozdrawiam
        meesha
        • Gość: lutzek Pokombinujmy w takim razie dalej :) IP: *.escom.net.pl 21.09.06, 14:37
          Hello Meesha, miło widzieć :), naprawdę :)

(mój pomysł marszrutyzacji linii autobusów i trolejbusów wciąż dojrzewa i już niedługo "spadnie", więc poproszę wtedy o opinie)

1. Właśnie dlatego, że wiem iż 15-tka ma frekwencję na odcinku Czechów - Park Saski starałem się wymyśleć taką marszrutę, by nie musiała krążyć "na pusto" po Śródmieściu. Chyba lepiej niż kluczenie po Okopowej i Hempla?

2. Chciałem właśnie zatrzymać "ekspresowy" charakter 15-tki.

3. Rzeczywiście trochę odbierałaby pasażerów linii 44, dlatego możnaby skorygować wtedy 44... np. przez wiadukt :) (podróż przez Czechowską jest moim zdaniem trochę bez sensu - przy Kosmosie przecież zazwyczaj ani nikt nie wsiada, ani nie wysiada)

4. Też mi trudno sobie wyobrazić 15-tkę na Wieniawskiej, ale nie jest tak wąska by nie można było nią poprowadzić trasy 1 autobusu.

5. Dzisiaj 15-tka traci wg rozkładu 6 minut krążąc po Śródmieściu bez pasażerów. W mojej propozycji te 6 minut byłoby zaoszczędzone, choć nieco wydłużyłby się czas przejazdu z Czechowa pod KUL, ale to zrekompensować możnaby właśnie korektą linii 44 (przez wiadukt).

Co teraz o tym myślisz? :)

pzdr.
          B.
          • Gość: meesha Re: Pokombinujmy w takim razie dalej :) IP: *.it-net.pl 21.09.06, 15:50
            Skoro miałaby być dalej "ekspresowa" to musiałaby pojechać prosto przez
            Kompozytorów w dół do Lubomelskiej. Samo przejechanie przez Smorawińskiego -
            Lipińskiego - Północną wydłuża czas przejazdu o ok. 5 minut (przede wszystkim z
            powodu tragicznie ustawionych świateł dla skręcających z Północnej w stronę
            Lubomelskiej (3 razy czerwone aby przejechać do Wieniawskiej :/), Gdyby jednak
            pozamieniać trochę "15" z "44" to może nawet i niegłupio by to wyszło:

15 Koncertowa - Kompozytorów - Lubomelska - Wieniawska - Racławickie - Długosza
            - Leszczyńskiego - Czechowska - Kompozytorów - Koncertowa

44 Paderewskiego - Choiny - Elsnera - Kompozytorów - Smorawińskiego - wiadukt
            Poniatowskiego - Popiełuszki - Długosza - Racławickie - Lipowa ...

W ten sposób mamy pokryte liniami dojeżdżającymi do Śródmieścia osiedla:
            Nowowiejskiego, Lipińskiego, Moniuszki i Wieniawskiego czyli calutki "Dolny
            Czechów", linie się nie dublują, obie zapewniają szybki dojazd w rejon
            lubelskiego "huba" komunikacyjnego jakim są okolice Ogrodu Saskiego. Jedyna
            strata przy takiej korekcie to brak bezpośredniego połączenia z
            Politechniką/LSM/Czubami dla osób korzystających z przystanków na Północnej (pod
            Paganiniego). Choć generalnie plusów jest więcej niż minusów :)

Co do Wieniawskiej - od krawężnika do krawężnika to nie jest faktycznie aż tak
            bardzo wąska ulica tylko jest "mały" problem - po obu jej stronach parkują
            samochody, zawężając ją o połowę. Aby mogło tamtędy jeżdzic coś większego niż
            heniowe burakowozy trzeba by wprowadzić zakaz parkowania przynajmniej po jednej
            stronie tej ulicy. A to się pewnie nie spodoba wielu osobom (nie mamy w centrum
            zbyt wiele miejsc parkingowych więc każde jest na wagę złota). Gdyby nie to,
            zmiany o których napisałem można by wprowadzać choćby od jutra ;)

pzdr. i czekam cierpliwie na "przesyłkę" :)
            • Gość: elo Re: Pokombinujmy w takim razie dalej :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:10
              dziwię się meesha, że jeżdżąc 15tką codziennie nie zauważyłeś tych opóźnień. ja
              jeżdżę 15tką 4x dziennie i mam ten problem od zmiany jej trasy. o ile rano jest
              ok, o tyle jak wychodzę z roboty koło południa na przystanek przy Ogrodzie, to
              mogę spokojnie dołożyć 5 minut. Zawsze się spóźnia! kolo czwartej wychodzę na
              kurs i od kilku dni spóźniam się właśnie z powodu, o którym pisałem w temacie
              (pętla choiny). gdy wracam z kursu koło 18tej, to już jest loteria - czasem jadą
              dwie naraz, czasem trzeba czekać pół godziny (niezależnie od rozkładu).

teraz co do waszych propozycji: ja bym tu za bardzo nie kombinował. dlaczego?
              dlatego, że o ile trasa 15tki jest beznadziejna, o tyle jej kierunek jest dobry.
              to ma być szybka dowozówka DO centrum, głównie NA UCZELNIE i do SZKÓŁ przy
              Racławickich. to tu właśnie z rana wysiada połowa, jeśli nie więcej pasażerów
              15tki. jeśli ją puścimy odwrotnie, wtedy tak szybko nie dojedziemy na uczelnie,
              a do skrzyżowania z lipową (w waszej propozycji) jest mniej więcej ta sama
              droga, więc wysiadającym tamże powinno być ganz egal. dlatego do Alej
              Racławickich nic bym nie ruszał (w końcu bardziej spieszymy się na uczelnie i do
              pracy, niż do domu), za to w drugą stronę aż się prosi, żeby wjechać w tą
              wieniawską.... szkoda, że życie nie jest tak piękne i nie da się tego zrobić.
              • Gość: elo Re: Pokombinujmy w takim razie dalej :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:38
                ach, sczaiłem dlaczego meesha nie odnotował spóźnień 15tki! :) dla Ciebie jest
                pewnie bez różnicy KTÓRĄ 15tką jedziesz, bo mieszkasz na Dolnym Czechowie. ja
                mieszkam na Choinach, dlatego bardziej mnie interesuje ta, która dojeżdża
                właśnie tam. więc powiem Ci, że od kiedy wprowadzono te zmiany jest ogromny
                chaos, ponieważ autobusy się SPÓŹNIAJĄ non stop, w wyniku czego autobus kończący
                na Szymanowskiego przyjeżdża o tej porze, gdy powinien być ten na Choiny i na
                odwrót. dodotkowo chaos potęgują źle oznakowane pojazdy. czasem ten z tablicami
                "na Choiny" kończy na Szymanowskiego i ani myśli jechać dalej, co jeszcze
                bardziej mąci w głowach pasażerów. z Twojego punktu widzenia wszystko jest ok,
                ale prawdziwy "dramat" zaczyna się od Szymanowskiego ;)
              • Gość: lutzek Re: Pokombinujmy w takim razie dalej :) IP: *.escom.net.pl 21.09.06, 19:25
                Przyznam szczerze, że zastanawiając się nad trasą 15-tki miałem dokładnie to samo marzenie, by do Centrum jechała tak jak jedzie, czyli przez Wiadukt, a powrót miała właśnie przez Wieniawską, bez konieczności zawracania przez Okopową i Hempla. Ale nie da się, niestety :(

A gdyby tak przez Ewangelicką i Partyzancką, z przystankiem właśnie na Partyzanckiej? (oczywiście przy korekcie znaków drogowych, tak by autobus mógł swobodnie tamtędy przejechać). Trochę skręty Krakowskie Przedm.-Ewangelicka i Partyzancka-Wieniawska ciasne chyba, jak myślicie? Ikar i Neo nie dałyby chyba rady.

pzdr.
                lutzek
                • Gość: elo Re: Pokombinujmy w takim razie dalej :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:41
                  największy problem byłby wtedy ze skrętem z Krakowskiego. wydaje mi się, że tam
                  nawet Jelcz miałby kłopoty. he he, kombinując tak dalej dojdziemy do trasy 15B ;)
                  ciekawe jak będzie wyglądać Lipowa po przebudowie i Obrońców Pokoju za Plazą. to
                  pewnie też przekombinowane, ale gdyby puścić 15 przez Obrońców? w miarę szeroka
                  (na tym odcinku co jest). tylko jak dalej? nie zakorkuje to miasteczka?
                  • unknown_man Re: Pokombinujmy w takim razie dalej :) 22.09.06, 10:21
                    > ale gdyby puścić 15 przez Obrońców?
                    >
                    Może być ciężko.
                    Po 1. ta ulica wcale taka szeroka nie jest
                    Po 2. od Raabego do Akademickiej jest jeden kierunek i po jednej stronie
                    parkują zawsze samochody. Autobus tam wejdzie może na wcisk. A jak ktoś
                    niedokładnie zaparkuje to stoimy..
                    Po 3. skręt w Akademicką będzie mordęgą, Ikarus i Neoplan tam polegną.
                    Po 4. w niedziele, że nie wspomnę o okolicach 1 listopada, jest tam od groma
                    samochodów i ludzi idących na cmentarz. Wtedy utknięcie autobusu jest jeszcze
                    bardziej prawdopodobne.

Więc ten wariant odpada..
                    Przydało by się, żeby przy Plazie powstała pętla, to by mogło rozwiązać
                    problemy kilku linii.
                    • Gość: elo Re: Pokombinujmy w takim razie dalej :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:47
                      otóż to. ale wpadłem na ten pomysł, bo pomyślałem sobie, że skoro ma być tam i
                      hotel, to muszą jakoś rozwiązać system komunikacyjny w okolicy żeby autokary z
                      wycieczkami mogły swobodnie zajechać i zawrócić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka