aron2004 28.10.06, 06:38 Będzie droga ekspresowa S19 - Białystok - Lublin - Rzeszów. Ale się niektórzy wściekną, że to właśnie rząd PiS jako pierwszy zaczął budować drogi ekspresowe na wschód od Wisły a nie tylko na jedynie słusznym zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bu2m Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 11:47 A co z drogą do Parczewa? I co z dobrym połączeniem kolejowym z Włoszczową? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 13:23 bu2m napisał: > A co z drogą do Parczewa? część trasy ( Lublin - Lubartów) to będzie droga ekspresowa S19, odcinek Lubartów - Niedźwiada zostanie wyremontowany z racji budowy lotniska, a resztę trasy jakoś się da przejechać. > I co z dobrym połączeniem kolejowym z Włoszczową? z Lublina masz 2 połączenia dziennie zdaje się Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 12:05 I co mi z tego Aronku, skoro z Lublina do Białegostoku muszę jeździć pociągiem z przesiadką w Warszawie. Autobus niby "bezpośredni" jedzie ponad dwie godziny dłużej od PKP, a tych Twoich "cudownych" busów ni cholery na tej trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 13:25 dociek napisał: > I co mi z tego Aronku, skoro z Lublina do Białegostoku muszę jeździć >pociągiem > z przesiadką w Warszawie. Autobus niby "bezpośredni" jedzie ponad dwie >godziny > dłużej od PKP, a tych Twoich "cudownych" busów ni cholery na tej trasie. Doćku nie wiem czy wiesz, ale busy nie mogą sobie jeździć jak chcą. Trzeba mieć koncesję i na jej wydanie czeka się minimum pół roku. Tak że nie można wykluczyć, że ktoś złożył wniosek o tą trasę i czeka na zgodę urzędnikw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 14:53 To PiS-owscy urzędnicy są tak opieszali, że muszą mieć pół roku na wydanie głupiej koncesji? To urzędnicy wspaniałego "Pana Prezydenta" Pruszkowskiego są tak "sprawni inaczej"? No brawo !!! Tylko głosować na tak sprawnych urzędasów. l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.lublin.enterpol.pl 28.10.06, 15:17 Gość portalu: l. napisał(a): > To PiS-owscy urzędnicy są tak opieszali, że muszą mieć pół roku na wydanie /? >głup iej koncesji? To urzędnicy wspaniałego "Pana Prezydenta" Pruszkowskiego >są tak "sprawni inaczej"? No brawo !!! Nie. Aby otworzyć linię busową Lublin - Białystok trzeba mieć zezwolenie z 3 urzędów MARSZAŁKOWSKICH - lubelskiego, podlaskiego i mazowieckiego. Oczywiśćie trzeba mieć też zezwolenia z powiatów i urzędów miejskich tych miast gdzie się chce zatrzymywać, ale oni raczej nie ryzykują wojny z marsszałkiem tak że najważniejszy jest urząd marszałkowski. Miasto Lublin wydaje tylko zezwolenie na korzystanie z przystanku na ul. Ruskiej ( co uzyskuje się bez problemu, bo miasto nie ponosi żadnych kosztów z tego tytułu tylko czesze kasę od busiarzy), ale jeżeli ktoś chce odjeżdżac z dworca PKS albo dworca busów to miastu Lublin nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 15:20 No to jest jedna czy trzy koncesje, bo już nie rozumiem? Jeśli jedna, to kto się pod nią podpisuje. Jeśli trzy, to też kto się pod nią podpisuje. l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.lublin.enterpol.pl 28.10.06, 15:27 Gość portalu: l. napisał(a): > No to jest jedna czy trzy koncesje, bo już nie rozumiem? Licencja jest jedna. Licentję wydaje Urząd Marszałkowski właściwy dla miejsca działania firmy czyli w tym przypadku Urząd Marszałkowski Lublin. Licencja nie uprawnia jeszcze do jeżdżenia regularnego. Na podstawie licencji można prowadzić tylko przewozy NIEREGULARNE czyli np. wynajem busów na pielgrzymki, wycieczki itp. Ale też można prowadzić przejazdy "odjazd wtedy kiedy zbiorą się pasażerowie" tak jak to jest np. w Zakopanem. Aby prowadzić przewozy REGULARNE trzeba mieć Koncesję. W tym przypadku trzeba mieć trzy koncesje - z Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie ( na trasę Lublin - Horoszki zdaje się), z Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie ( na trasę Hołowczyce - Kózki) i z Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku ( na trasę Turna Mała - Białystok). No i oczywiście trzeba mieć też zezwolenia od starostów poszczególnych powiatów na trasie czyli starosty lubelskiego, lubartowskiego, radzyńskiego, bialskiego itp. itd. Tyle że z tego co wiem to Urząd Marszałkowski może wydać koncesję MIMO braku zezwolenia od danego starosty i starostowie zwykle o to wojny nie robią, bo po co im zadzierać z marszałkiem z powodu jednego busa. A takie rzeczy sie zdarzają, że starosta nie wydaje zezwolenia busowi, głównie w miastach gdzie mają "własny" PKS. > Jeśli jedna, to kto się pod nią podpisuje. > Jeśli trzy, to też kto się pod nią podpisuje. jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 15:38 No to pytam sie w takim razie: Pisałeś, że na koncesję czeka się pół roku. U kogo te pół roku się więc czeka, na czyja koncesję? Urzędu lubelskiego, mazowieckiego czy podlaskiego? l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.lublin.enterpol.pl 28.10.06, 16:17 Gość portalu: l. napisał(a): > No to pytam sie w takim razie: > > Pisałeś, że na koncesję czeka się pół roku. U kogo te pół roku się więc >czeka, na czyja koncesję? Urzędu lubelskiego, mazowieckiego czy podlaskiego? Pół roku czeka się w lubelskim ( co najmniej). Natomiast kolejne pół roku można czekać w podlaskim i kolejne pół roku w mazowieckim. Nie jest to wykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 16:25 >Pół roku czeka się w lubelskim ( co najmniej). Natomiast kolejne pół roku można >czekać w podlaskim i kolejne pół roku w mazowieckim. Nie jest to wykluczone. Pytam się w takim razie: z jakiego ugrupowania politycznego zasiadają osoby w Zarządzie Województwa Lubelskiego? l. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 16:35 Gość portalu: *** napisał(a): > Pytam się w takim razie: z jakiego ugrupowania politycznego zasiadają osoby w >Z arządzie Województwa Lubelskiego? Tam już były wszelkie możliwe koalicje. Zresztą Zarząd busami się nie zajmuje, tylko odpowiedni wydział. Z tego co wiem to są tam ludzie z Samoobrony i PSL. Odpowiedz Link Zgłoś
maxim100 durny jesteś 20.11.06, 16:03 Chełmski pks zajeżdza i wyjeżdza spod umcs! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Będzie winda na Księżyc IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 12:11 Będzie też 3 000 000 mieszkań, będą podatki 18 i 32%, będą ułatwienia dla przedsiębiorców przy rejestracji firm i setki innych bzdur. A mamy amnestię maturalną, becikowe, przestępce jako jednego wicepremiera, nieuka jako drugiego wicepremiera i knowania w hotelowych pokojach prowadzone przez elity rządzące przy użyciu słów "k u r w a", "p i e r d o l ę" i innych równie kulturalnych. Będziemy mieli też siec autostrad, wybudowanych za prywatne pieniądze, gdzie przejazd będzie droższy niż paliwo potrzebne na przejechanie tego dystansu. Brawo !!! To się nazywa Prawo i Sprawiedliwość :) (i pomyśleć, że na tych gnoi liczyłem) l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister MR Re: Będzie winda na Księżyc IP: *.chello.pl 04.11.06, 20:53 Ja niestety też na nich liczyłem. Sam PiS jeszcze ujdzie, ale koalicjanci- pożal się Boże :-( Samoobrona i LPR. Zresztą PO też mnie wkurza, bo zachowuje się jak obrażona panienka skrzywdzona przez PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Będzie winda na Księżyc 09.11.06, 10:58 Nie no, jasne!!! Nie bylo sie o co obrazac, skoro w czasie kampanii Jesien'2005 PiS usilowal "tylko" zatopic deklarowanego koalicjanta przy wspoludziale swiatlych srodowiski RM. Po prostu banal a nie problem. PO powinno jesc PiS-owi z reki, udawac,ze "nie ma sprawy", realizowac program PiS-u w tak "wdziecznych" resortach jak zdrowia i opieki spolecznej no i ostatecznie edukacji a PiS zajaby sie tym co najbardziej kocha - teczkologia stosowana. A tak, przez te fumy peowiakow musi sobie glowe zawracac jakas kolejna afera lekowa czy innymi bzdurami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Będzie winda na Księżyc 09.11.06, 10:53 Liczyles??? A co miales z rachunkow??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.lublin.mm.pl 28.10.06, 12:38 dlaczego świrku zakładasz, że ktoś wścieknie się z tego powodu? Czyżbyś sądził wg siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 13:24 poczytaj sobie fora z zachodu Polski jak wykształciuchy się wściekają, ze to my dostaniemy ekspresówkę. Przyzwyczaili się że my im fundujemy drogi a teraz będzie na odwrót. Nareszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 14:09 >wykształciuchy Jak definiujesz wykształciuchów? Co ten termin oznacza? Wiesz w ogóle, czy używasz sobie ot tak dlatego, że Twoi polityczni idole zabawili się w tworzenie nic nie znaczących neologizmów? lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 14:13 Heńka przeciągnęli na siłe przez technikum rolnicze w Parczewie i teraz struga inteligenta IV RP. A takie technikum to odpowiednik podstawówki w mieście wojewódzkim. Dlatego takie hasła obecnej władzy padają na podatny grunt, do takich Heńków spod Parczewów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 14:52 Trochę kojarzy mi się to z niegdysiejszymi "robolami". Tak przecież niegdyś określano pracowników fizycznych, okazując im pogardę. Dzisiaj Ci pracownicy fizyczni (wraz z ich politycznymi idolami) na ludzi wykształconych, tworzących elitę intelektualną społeczeństwa, mówią "wykształciuchy". Pięknych czasów dożyłem. l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.lublin.enterpol.pl 28.10.06, 15:21 Gość portalu: lutzek napisał(a): > Jak definiujesz wykształciuchów? Co ten termin oznacza? Wykształciuch to człowiek posiadający wykształcenie wyższe i jednocześnie gardzący ludźmi którzy nie mają wyższego wykształcenia. Czyli np. nasz Pan Hrabia. >Wiesz w ogóle, czy używ > asz sobie ot tak dlatego, że Twoi polityczni idole zabawili się w tworzenie >nic nie znaczących neologizmów? Z tego co wiem to autorem tego określenia jest Aleksander Sołżenicyn, a Dorn tylko przetłumaczył to na polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 15:48 >Wykształciuch to człowiek posiadający wykształcenie wyższe i jednocześnie >gardzący ludźmi którzy nie mają wyższego wykształcenia. Czyli np. nasz Pan >Hrabia. Pisząc zrozumiałym dla Ciebie językiem: popełniasz semantyczne nadużycie. Po pierwsze: nie gardzę ludźmi, którzy nie mają wyższego wykształcenia. Po drugie: wykształcenie jest jedynie jednym z elementów świadczących o człowieku (znam takich kapuścianych głąbów po studiach, że zastanawiam się jak przebrnęli przez 1 semestr, a znam np. piekarza erudytę, który ukończył szkołę zawodową a na temat filozofii może śmiało rozmawiać z niejednym absolwentem wyższej uczelni wykształconym w tymże zakresie). Po trzecie: gardzę tylko tymi ludźmi, którzy gardzą innymi ludźmi (np. Tobą, bo mimo całej Twojej bogobojności jesteś wyjątkowym egoistą społecznym). Po czwarte: gardzę kołtunerią, purytanizmem, dewocją... czyli tym co można przypisać właśnie Tobie. Po piąte: nazywam Cię wieśniakiem nie dlatego, że jesteś spod Parczewa, tylko dlatego że ZACHOWUJESZ się jak oderwany z wiejskiego łańcucha burek, którzy wyemigrował ze swojej wsi do miasta, i które próbuje uzdrowić na swój wiejski sposób, nie licząc się z opiniami i potrzebami tych, do których się wprosił (ja przenosząc się do Warszawy zasymilowałem się dość szybko, bo przyjąłem obowiązujące tu zwyczaje, bez pokazywania swoich ludowo-lubelskich mądrości - po prostu warto czerpać z lepszych wzorców). Pewnie i tak nie pojąłeś, ale zawsze warto podjąć próbę, coś w tej Twojej podświadomości może kiedyś zacznie kiełkować. l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.lublin.enterpol.pl 28.10.06, 16:23 Gość portalu: l. napisał(a): > Pisząc zrozumiałym dla Ciebie językiem: popełniasz semantyczne nadużycie. > Po pierwsze: nie gardzę ludźmi, którzy nie mają wyższego wykształcenia. No jak nie? Przecież pan hrabia nie raz pisał o "wioskowych głupkach" i tym podobne teksty które kazał mu stosować ojciec wobec chamów. > Po drugie: wykształcenie jest jedynie jednym z elementów świadczących o >człowie ku (znam takich kapuścianych głąbów po studiach, że zastanawiam się >jak przebrn ęli przez 1 semestr, a znam np. piekarza erudytę, który ukończył >szkołę zawodow ą a na temat filozofii może śmiało rozmawiać z niejednym >absolwentem wyższej uc zelni wykształconym w tymże zakresie). A ja myślałem, że to bimbrownik filozof ;-) > Po trzecie: gardzę tylko tymi ludźmi, którzy gardzą innymi ludźmi (np. Tobą, >bo mimo całej Twojej bogobojności jesteś wyjątkowym egoistą społecznym). Ale ja nikim nie gardzę. To, że domagam się, żeby ci co korzystają z komunikacji nocnej sami sobie za nią płacili nie jest żadną pogardą. A egoistą społecznym nie jestem, bo daję mieszczanom z Lubartowskiej na piwo. > Po czwarte: gardzę kołtunerią, purytanizmem, dewocją... czyli tym co można >przy pisać właśnie Tobie. No i stąd wynika właśnie że hrabia jest wykształciuchem, ponieważ gardzi np. ludźmi którzy chodzą do kościoła a na wsi takich ludzi jest większość. > Po piąte: nazywam Cię wieśniakiem nie dlatego, że jesteś spod Parczewa, tylko >d latego że ZACHOWUJESZ się jak oderwany z wiejskiego łańcucha burek, którzy >wyem igrował ze swojej wsi do miasta, i które próbuje uzdrowić na swój wiejski >sposó b, nie licząc się z opiniami i potrzebami tych, do których się wprosił Do nikogo się nie wpraszałem. Sam kupiłem mieszkanie w Lublinie. Oczywiście, że podaję takie recepty na uzdrowienie Lublina jakie uważam za słuszne i mam do tego prawo identyczne jak ktoś, kto mieszka tu od pokoleń. TO jest normalne, że w procesie przemieszczania się ludzi przemieszczają się wraz z nimi niektóre rozwiązania i pomysły na życie społeczne. >(ja prze > nosząc się do Warszawy zasymilowałem się dość szybko, bo przyjąłem >obowiązujące > tu zwyczaje, No ale mam nadzieję, że hrabia nie rzuca kamieniami w pociągi i nie kradnie kołpaków? > bez pokazywania swoich ludowo-lubelskich mądrości - po prostu war > to czerpać z lepszych wzorców). Ja uważam, że moje wiejskie wzorce są nie gorsze niż te wielkomiejskie i staram się to co dobre z mojej rodzinnej wsi przenieść do Lublina. Nie uważam, że przeprowadzając się do miasta należy się odcinać od swoich wiejskich korzeni. Wieś może dać dużo miastu. I daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 16:27 Jednak niewiele zrozumiałeś, tak jak myślałem. Dlatego jesteś "wieśniakiem". l. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 16:36 Gość portalu: l. napisał(a): > Jednak niewiele zrozumiałeś, tak jak myślałem. Dlatego jesteś "wieśniakiem". a hrabia to wykształciuch :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 16:54 >a hrabia to wykształciuch :-) Dlaczego określasz mnie wykształciuchem, skoro "wieśniakiem" nazywam Ciebie nie z powodu Twojego pochodzenia czy wykształcenia (pisałeś gdzieś, że studiowałeś), a z powodu zachowania? Jesteś nielogiczny, bo wcześniej napisałeś: ---- >Wykształciuch to człowiek posiadający wykształcenie wyższe i jednocześnie >gardzący ludźmi którzy nie mają wyższego wykształcenia. ---- No to masz to wyższe wykształcenie (a wtedy niepoprawnie nazywasz mnie wykształciuchem), czy go nie masz i wstydzisz się przyznać? :) l. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 17:07 Gość portalu: l. napisał(a): > Dlaczego określasz mnie wykształciuchem, skoro "wieśniakiem" nazywam Ciebie >nie z powodu Twojego pochodzenia czy wykształcenia (pisałeś gdzieś, że >studiowałeś ), a z powodu zachowania? Dlatego, że pan hrabia gardzi ludźmi niewykształconymi, czemu dawał wiele razy wyraz tu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 17:10 ja mam wyższe wykształcenie, ale nie jestem wykształciuchem, bo nie gardzę ludźmi którzy nie maja wyższego wykształcenia. Trudno, żebym gardził większością mojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 17:14 >Dlatego, że pan hrabia gardzi ludźmi niewykształconymi, czemu dawał wiele razy >wyraz tu na forum. Łżesz jak zwykle, jak podparczewski pies. Ale jutro niedziela, walniesz kolankami przed budką z szarfą, wyspowiadasz się i dalej możesz łżeć. Głupi jesteś Heniu, strasznie głupi. I tylko za tę głupotę Cię lubię :) lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 17:20 hrabia napisał że gardzi dewotkami. Tymczasem większość mieszkańców wsi chodzi do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 17:22 >hrabia napisał że gardzi dewotkami. Tymczasem większość mieszkańców wsi chodzi >do kościoła. Sprawdź sobie leksykalne znaczenia słowa "dewocja", bo mimo tego wyższego wykształcenia (???) masz problemy z rozumieniem dość podstawowych słów. lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 17:33 Gość portalu: lutzek napisał(a): > Sprawdź sobie leksykalne znaczenia słowa "dewocja", bo mimo tego wyższego >wyksz tałcenia (???) masz problemy z rozumieniem dość podstawowych słów. No zaraz zaraz. Czy dla hrabiego babcia która chodzi do kościoła nie jest dewotką? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 17:35 dewocja = przesadna pobożność; gorliwe, manifestacyjne wypełnianie praktyk relig.; wg strony www.slownik- online.pl/kopalinski/BB932EB1B605294A412565B80010EED6.php czyli jak ktoś chodzi na procesję w Boże Ciało to jest dewotem? Bo w końcu jest to jak najbardziej manifestacja religijna. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 17:35 no i dewocja to gorliwe wypełnianie praktyk religijnych. Co to znaczy "gorliwe"? Czy to np. chodzenie do komunii i spowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 17:36 no i co to jest "przesadna pobożność"? czy jeżeli ktoś chodzi do kościoła np. w środy a kościoł wymaga tylko w niedziele to jest to przesadna pobożność czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.escom.net.pl 28.10.06, 17:41 Znowu robisz z siebie głupca. Przestań, każdy ma już wyrobioną opinię na Twój temat. Jeśli nie odróżniasz normalnej religijności od dewocji, wróć na te studia, bo chyba za bardzo studiowałeś rozkłady busów, zamiast słuchać wykładów. lutzek PS. I oducz się pisania 4 odpowiedzi na 1 post. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 18:17 no niech hrabia mi odpowie, czym się różni religijność od dewocji? czy np. babcia na wsi która chodzi do kościoła w środy i w niedziele jest dewotką? Odpowiedz Link Zgłoś
cool.kid Re: Będzie droga ekspresowa S19 30.10.06, 14:40 Sorry że się wtrącę, kto to jest ten hrabia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bucniebuc Zaczął robić kiełbasę wyborczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:19 A projekt drogi numer 19 - zamiany jej w dwujezniową istniał już dawno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator dna PiS już coś, gdzieś buduje...... według arona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 16:41 aron: Będzie droga ekspresowa S19 - Białystok - Lublin - Rzeszów. Ale się >niektórzy wściekną, że to właśnie rząd PiS jako pierwszy zaczął budować drogi >ekspresowe na wschód od Wisły a nie tylko na jedynie słusznym zachodzie. Według arona PiS już COŚ buduje! Parafrazując dawne powiedzenie: Jak PiS mówi że burzy to burzy Jak PiS mówi że buduje to mówi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 PiS przynajmniej mówi 28.10.06, 16:44 Gość portalu: obserwator dna napisał(a): > Według arona PiS już COŚ buduje! > Parafrazując dawne powiedzenie: > Jak PiS mówi że burzy to burzy > Jak PiS mówi że buduje to mówi!!! Ale ani PO, ani SLD nie zająknęły się na temat S19. Oni tylko inwestują we Wrocław. Hausner ( kiedyś SLD, teraz PD - koalicjant SLD) zasłynął odmową utworzenia specjalnej strefy ekonomicznej w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Zaczął robić kiełbasę wyborczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 18:25 a to wszystko dzięki forsie z UE do której brat i przystawki mieli wstręt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazalogowana Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.it-net.pl 28.10.06, 17:43 Aron, jak ta droga już będzie, to powiedz. Będziemy się razem cieszyli, naprawdę. A teraz to chyba są tylko plany. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 18:18 Gość portalu: jazalogowana napisał(a): > Aron, jak ta droga już będzie, to powiedz. Będziemy się razem cieszyli, > naprawdę. A teraz to chyba są tylko plany. ale przynajmniej ten rząd ma plany względem nas - lotnisko, ekspresówka, grupa energetyczna. Poprzednie rządy inwestowały we Wrocław i Warszawę, a nam Hausner odmówił nawet strefy ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xerxes Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 04:38 . Poprzednie rządy inwestowały we Wrocław i Warszawę, a nam Hausner > > odmówił nawet strefy ekonomicznej. Aron...a myszygene kopf! Ty jakiś bardzo dobre interes chciałeś zrobić, w ta strefa, że taki na ten, na ten pan Hausner zawzięty. Coo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.06, 06:53 fakty są takie że Hausner zezwolił na powiększenie stref ekonomicznych na Dolnym Śląsku, a nie zezwolił na strefę w Lublinie. Głosujcie na SLD-UP-PD-SdPl kochani lublinianie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z zachodu,z Wrocka Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.magma-net.pl 28.10.06, 18:12 Aron Ty chyba masz jakieś kompleksy odnośnie zachodu a dokładniej Wrocławia.Najbardziej mi sie podobała odpowiedz jednego z forumowiczów że jesteś wieśniakiem- popieram 100% racji . I nie chodzi tu o to że nie masz wykształcenia ale o to jak sie zachowujesz. Pozdrawiam wszystkich Lublinian i tych co mieszkają na wschód od Wisły oprócz Arona :) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 18:19 Gość portalu: Z zachodu,z Wrocka napisał(a): > Aron Ty chyba masz jakieś kompleksy odnośnie zachodu a dokładniej > Wrocławia. Nie mam kompleksów. Po prostu przytoczyłem kilka faktów o Wrocławiu i Dolnym Śląsku, o których w mediach mainstreamowych się nie mówi. Ciągle tylko jaki to Wrocław wspaniały, a nic o jego wadach. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 18:20 no i nie powiem, zainspirowało mnie do tego to ciągłe narzekanie na Pruszona, że nic nie zrobił, a Wrocław to i tamto. Do tej pory mało kto w Lublinie wie, że Wrocław i Dolny Śląsk dostały ogromną pomoc z budżetu centralnego, a my nic. I niektórzy winią Pruszona za zaniedbania warszawki. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa S19 28.10.06, 18:21 poza tym też chyba mało kto w Lublinie wie, że prezydent Wrocławia jest po KULu, a przecież słychać ciągłe narzekania, że KUL to najgorsza uczelnia w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Będzie droga ekspresowa niechsięcałaPolska schowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 18:24 Pruszona nikt nie wini bo żeby zawinić trzeba zrobić, cokolwiek!!! W tym sensie twój ukochany Pruszonek jest niewinny jak niemowle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Będzie droga ekspresowa niechsięcałaPolska sc 28.10.06, 18:25 Gość portalu: fan napisał(a): > Pruszona nikt nie wini bo żeby zawinić trzeba zrobić, cokolwiek!!! > W tym sensie twój ukochany Pruszonek jest niewinny jak niemowle!!! Rozumiem, że Spółdzielczości Pracy wyremontował Bryłowski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Będzie droga ekspresowa niechsięcałaPolska schowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 18:39 Remont Spółdzielczości Pracy to pomyłka - wypadek przy pracy,jakoś tak wyszło że mieli zmarnotrawić a tu masz - niechcący wyremontowali! Każdemu może się przytrafić nawet twemu bożyszczu!!! Ależ ty go musisz kochać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Będzie droga ekspresowa niechsięcałaPolska sc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 18:46 W związku z powyzszym w sprawie remontu Spółdzielczości Pracy twój ukochany jest też niewinny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Będzie droga ekspresowa niechsięcałaPolska sc IP: *.lublin.enterpol.pl 28.10.06, 23:04 Gość portalu: fan napisał(a): > Remont Spółdzielczości Pracy to pomyłka - wypadek przy pracy, A remont Jaczewskiego, Chodźki, Obywatelskiej, Szeligowskiego, Północnej, Turystycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman o ile mniej trzeba mieć..... IP: *.lublin.mm.pl 28.10.06, 20:12 zwojów mózgowych by kandydować do miana "arona"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No przeciez Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.top.net.pl 28.10.06, 20:42 Blad! Pierwsze kilometry ekspresowek zawdzieczamy poprzedniemu rzadowi. Oczywiscie chodzi o odcinek kolo Piask. Obwodnica Pulaw tez w zasadzie zostala oprcowna za rzadow poprzedniej ekipy takze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Obiecanki PiSanki* a aronom radość!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 21:52 *) PiSanki = obietnice pisane patykiem na wodzie w dodatku mętnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.lublin.enterpol.pl 28.10.06, 23:03 Gość portalu: No przeciez napisał(a): > Blad! Pierwsze kilometry ekspresowek zawdzieczamy poprzedniemu rzadowi. > Oczywiscie chodzi o odcinek kolo Piask. Obwodnica Pulaw tez w zasadzie >zostala > oprcowna za rzadow poprzedniej ekipy takze... ale to tylko parę kilometrów. Na zachód od Wisły powstało o wiele więcej takich dróg. Dobrze, że teraz będzie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Wschód pokrzywdzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 22:34 Na mapach braki w infrastrukturze województw wschodnich pokrywają się z granicami zaborów. Wschód Polski ma wyraźnie mniej dróg i linii kolejowych niż zachód i dlatego autostrady powinny być budowane od wschodu na zachód a dzieje się odwrotnie. Skutki tego są aż nadto widoczne czyli mniej inwestycji, większe bezrobocie i niższe PKB. Nierówności więc pogłębiają się. Warszawa wcale nie jest w lepszej sytuacji bo w jej okolicach nie ma autostrad, dróg expresowych są jakieś skrawki więc jeżeli sytuacja szybko nie zmieni się to za kilka lat będziemy obserwować paraliż komunikacyjny miasta - kury znoszącej złote jajka (bo 92% jej dochodu idzie na utrzymanie reszty kraju) a więc skutki tego odczują wszystkie samorządy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Wschód pokrzywdzony IP: *.lublin.enterpol.pl 28.10.06, 23:01 Warszawa ma dochód właśnie z reszty kraju - cały kraj płaci na urzędników centralnych i na metro. Podobnie jest z firmami warszawskimi. Firmy typu Era, Plus, TPSA itp. płacą podatki w Warszawie, ale przecież działają na obszarze całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: Wschód pokrzywdzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 20:34 Warszawa ma budżet 7 mld złotych i stanowi to około 8% jej dochodów, bo reszta trafia do budżetu państwa i budżetów samorządowych, np janosikowe - sprawdź sobie jak nie wierzysz. Firmy działają na terenie kraju a płacą podatki w Warszawie? Co za głupi argument! Tak samo można powiedzieć że kopalnie które sprzedają węgiel warszawskim elektrowniom płacą podatki na Śląsku, a Dell z Łodzi czy zakłady Azotowe Puławy płacą podatki u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Wschód pokrzywdzony IP: *.lublin.enterpol.pl 29.10.06, 21:10 Gość portalu: echo napisał(a): > Warszawa ma budżet 7 mld złotych i stanowi to około 8% jej dochodów, bo >reszta > trafia do budżetu państwa i budżetów samorządowych, np janosikowe - sprawdź > sobie jak nie wierzysz. Janosikowe to trafia z całego kraju do Warszawy 1. dotacje na budowę metra 2. płace urzedników centralnych, a oni nie zarabiają 1000zł 3. firmy > Firmy działają na terenie kraju a płacą podatki w Warszawie? Co za głupi > argument! Mądry argument. Mój znajomy pracował kiedyś w firmie, gdzie w Warszawie było biuro i 5 osób zarządu a w całej Polsce pracowało ok. 100 osób. Firma sprzedawała na terenie całęgo kraju. Podatki płacone oczywiście w Warszawie. Często jest też tak, że firma w Warszawie ma centralę - tj. 2 pokoje wynajęte, zakład produkcyjny np. na Podlasiu a podatki oczywiście płaci w stolicy. > Tak samo można powiedzieć że kopalnie które sprzedają węgiel > warszawskim elektrowniom płacą podatki na Śląsku, a Dell z Łodzi czy zakłady > Azotowe Puławy płacą podatki u siebie. Kopalnie to zdaje się nie płacą podatków, bo nie mają z czego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: Wschód pokrzywdzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 15:33 Tak się składa, że nasze kopalnie sa rentowne i płaca wszystkie podatki. ale nie wszyscy o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Wschód pokrzywdzony 30.10.06, 21:19 Gość portalu: tomekjot napisał(a): > Tak się składa, że nasze kopalnie sa rentowne i płaca wszystkie podatki. ale > nie wszyscy o tym wiedzą. rentowna jest tylko Bogdanka i to podobno nie zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: Wschód pokrzywdzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 20:06 Dotacje na metro? Te nędzne 100 mln? Inne miasta też dostają dotacje nie tylko Warszawa. Z resztą jak już mówiłem to pieniądze zwrotne, bo Wwa wpłaca do budżetu centralnego kilkadziesiąt mld zł rocznie a więc to co wraca na metro to jakieś ochłapy. Firma może i płaci podatki w Warszawie, ale jak ma oddziały w kraju do daje pracę a to też się liczy. Z resztą nikt jej nie zmusza by miała zarząd w Warszawie, może sobie mieć gdzie chce. Poza tym firmy płacą CIT i VAT a te trafiają do budżetu centralnego a więc do wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Wschód pokrzywdzony 30.10.06, 21:15 Gość portalu: echo napisał(a): > Dotacje na metro? Te nędzne 100 mln? Dlaczego nędzne? Daj 100 mln Lublinowi. >Inne miasta też dostają dotacje nie tylko > Warszawa. Co dostał Lublin? > Z resztą jak już mówiłem to pieniądze zwrotne, bo Wwa wpłaca do > budżetu centralnego kilkadziesiąt mld zł rocznie a więc to co wraca na metro tojakieś ochłapy. Warszawa dostaje od reszty kraju ogromne pieniądze na utrzymanie urzędów centralnych. > Firma może i płaci podatki w Warszawie, ale jak ma oddziały w kraju do daje > pracę a to też się liczy. No pewnie, ale podatki idą do Warszawy. > Z resztą nikt jej nie zmusza by miała zarząd w > Warszawie, może sobie mieć gdzie chce. Polska ma słabe drogi, a więc firma bardzo często musi mieć zarząd w Warszawie, bo gdzie indziej jest trudno dojechać. <Poza tym firmy płacą CIT i VAT a te > trafiają do budżetu centralnego a więc do wszystkich. No właśnie nie do wszystkich. Lublin nic nie dostał z budżetu centralnego. Ani autostrady, ani lotniska, ani specjalnej strefy ekonomicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a pocuz wom ty drogi dla tych wosych 03.11.06, 19:24 furmankuf!!!! Toz to dytki furt jeno!!!! Łarun huncwot psiawara!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok aron cienias lokalny zamiast pierwszą łopate 03.11.06, 19:28 kopnąć, to pałeta sie jak ciamajda po forach. Łoj dana, dana, dana, macie wy pacana. Łoj dana, dana, dana, co plecie bzdury łod rany. BYNC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.crowley.pl 04.11.06, 20:26 Zyczyłbym tego Panu i sobie( drogi - nie wścieklizny) ale oni tylko obiecali - a do drogi jeszcze droga daleka i ... bardzo wątpliwa bo obiecanki poprzednie pochłoną dużo pieniędzy i czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator dna Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 20:30 Według arona PiS już COŚ buduje! Parafrazując dawne powiedzenie: Jak PiS mówi że burzy to burzy Jak PiS mówi że buduje to mówi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xerxes Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 20:44 A wycięli już jakieś drzewa? PiSdrogi zawsze prowadząprzez las albo jakiś park przynajmniej :-D Bez wycinki, droga będzie nieważna, czyli... na razie spokojnie, to tylko kiełbasa wyborcza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarol Re: Będzie droga ekspresowa S19 IP: *.lublin.enterpol.pl 11.11.06, 10:28 niezle juz na starcie przyblokowana niefortunnym wiaduktem w Elizowce pod Lublinem /tragedia w zimie - zamiast zbudowac go wzdłuz drogi S19 , zbudowano w poprzek dla obsługi Giełdy Elizówka , ale wyglada ładnie , asam wjazd na giełde - nowoczesnie/ - drugi kamyczek to własnie zmodernizowana wylotówka na Białystok /ten sam ciag co w/w/ Al Spółdzielczosci Pracy ,przy modernizacji nie wykonano niwelacji ,w wyniku czego dołek na wysokosci Super Ryby daje sie porzadnie we znaki w okresie zimowym . Ten sam bład na odcinku ok 500m , 2x duza róznica wzniesien , bodaj 2 lata temu po gwałtownych opadach sniegu i zablokowaniu drogi przez ciezarówki kilkudziesieciu kierowców spedzało zimowa noc w autach na Al. Spółdzielczosci Pracy . Odpowiedz Link Zgłoś