Dodaj do ulubionych

I po ingresie

07.01.07, 09:58
I po ingresie. Arcybiskup Wielgus może podziękować kartoflowi Kaczyńskiemu za
udzieloną pomoc. Niestety nasz rząd, o bardzo małym rozumku nie przewidział,
że kto teczkami walczy, ten od taczek ginie. Miała być to Wunderwaffe
przeciwko lewicy, liberałom, demokratom, gejom, cyklistom i innym
odszczepieńcom, posiadajacym poglądy rozbieżne z jedyna słuszna ideologią. Są
takie powiedzenia - nie rusz g... (teczek) bo będzie śmierdziało, i każdy kij
ma dwa końce. Teczki miały być bronią przeciwko wszystkim, a wyszło, że
najwięcej agentów na metr kwadratowy jest z prawej strony :-) hihi. Abp
Wielgus popełnił kiedyś błąd. Może jest teraz bardzo dobrym człowiekiem i
stara się wszystko naprawić - myślę, że dałoby to się wszystko jakoś zrozumieć
i wyjaśnić, gdyby sam to wcześniej ujawnił. Poważnym jednak błędem okazało się
zapieranie do końca i zrzucanie winy na innych czyli układ (definicja układu:
coś a'la Yeti, każdy o tym słyszał, ale nikt jeszcze nie widział)
Obserwuj wątek
    • Gość: rilian Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 07.01.07, 10:04
      ciekawe, kiedy Kościół - czy raczej jego hierarchia - zauważy, że żaden rząd po
      1989 roku nie podkopał tak zaufania do Kościoła, jak obecne rządy kaczek.
      • Gość: Filip pierdun Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 07.01.07, 10:11
        Lewactwo, panie - lewactwo strasznie się nam rozpanoszyło. Nie ma wyjścia -
        trzeba zbudować Piątą Najjaśniejszą RP!:-)))
      • Gość: Jonscher Re: I po ingresie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:27
        Cóż za polityczna przenikliwość!!! Teraz już wiem - wszystkie dokumenty dot.
        Kościoła, jakie są w IPN sfabrykowali Bracia. Na domowej drukarence. Ależ to
        trzeba mieć umysł wielki, żeby taką rzecz nam objawić.
    • Gość: jazalogowana Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 07.01.07, 10:28
      Dobra dezyzja Watykanu, tylko dlaczego tak długo zwlekali?
      • Gość: eee Re: I po ingresie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 10:36
        Watykan dopiero w piątek otrzymał dokumenty z IPN.
        Wstyd purpuraci!! Wstyd obrońco dyrektorze Rydzyk !!
    • Gość: czarna polewka Re: I po ingresie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 10:40
      Abp życiński zatem pojechał na obiad a nie na ingres. Wielgus zrobił durnia z
      wiernych koscioła katolockiego, braci w biskupstwie, którzy w wiekszości szli w
      zaparte. Szacunek dla tych którzy potrafili powiedzieć "non possumus"! Wyrządził
      krzywdę naszemu miastu.
      • Gość: wiejska baba purpuraci zapomnieli ,że Kosciół to my wierni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 12:26
        ale po drodze ktos im to przypomniał....kamien z serca ale niesmak
        pozostał...coz wszyscy jestesmy tylko ludzmi i kler i laikat
        • rilian nuncjusz kowalczyk - do skreślenia 07.01.07, 12:40
          powinna polecieć głowa kowalczyka, który swoją niekompetencją i brakiem
          działania, we wszystkich etapach, skompromitował, tak naprawdę, papieża...

dobrze jednak, że przy tej sprawie mieliśmy kolejny raz okazję zobaczyć bufonadę
          i wyniosłość wielu purpuratów, również stołecznych.
          • Gość: hmm... Re: nuncjusz kowalczyk - do skreślenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 13:43
            A ja mysle, ze kazdy w tej historii widzi to, co chce zobaczyc...!

I jak dokladnie sie przyjrzec wypowiedziom, komentarzom i wpisom na forach to
            widac, ze wiekszosc niewiele zrozumiala z tej historii, na tyle niewiele, ze
            nie dostrzegla jak zaszkodzila ta historia chwalebnej karcie kosciola w
            Polsce...

A nuncjusz? Coz.. nuncjuszowi tez powinnismy powiedziec - non possumus!!
    • Gość: Anka Re: I po ingresie IP: *.chello.pl 07.01.07, 14:22
      bardzo ładnie bajtek-fm napisał(a). Osobiście nie wywarło to na mnie wrażenia
      (incydent z ks.Wielgusem), nie zmieniło mojego podejścia do wiary i Kościoła.
      Nie wstydze się za ks.Wielgusa, bo nie jest ani moim dzieckiem, ani kimkolwiek
      z rodziny. Nie był moim ideałem wartości chrześcijańskich, więc nie legły one w
      gruzach. Wydaje mi się, że taki był syndrom czasów - chciałeś istnieć, musiałeś
      należec, chciałeś zrobić karierę - musiałeś działać. "Nie miecz karaj, lecz
      rękę...".
      • Gość: bajtek-fm Re: I po ingresie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 22:23
        Po pierwsze: Bajtek-fm to mężczyzna :-)
        Po drugie: To również nie zmieniło mojego podejścia do wiary. Dzisiaj akurat
        znajomy proboszcz poruszał ten temat. Miał rację mówiąc, że ludzie powinni
        przychodzić do kościoła by się modlić do Boga, a nie dla konkretnych ludzi. Znam
        wielu księży - naprawdę porządnych ludzi z powołania. W każdym stadzie są czarne
        owce, wiec nie nie ma powodu dlaczego akurat nie w tym. Drażni mnie natomiast
        obłuda niektórych osób. Ktoś kto zaczął wojnę na teczki, nie przewidział, że nóż
        ma dwa ostrza i czasami nie ma się nad nim kontroli. Mam ogromny szacunek dla
        Generała Sławomira Petelickiego - twórcy GROMu. Wiele lat temu w jednym
        wywiadzie opowiadał o swoich wierzących rodzicach, choć sam był ateistą.
        Przyznał się, że zapisał się do partii, bo inaczej nie zrobiłby kariery. To
        wyznanie jakoś nie przyniosło mu ujmy na honorze - bo nieważne jest, czy ktoś
        był w partii, lecz czy się trzymał pewnych zasad i wartości. Nie przeszkodziło
        mu to również w założeniu jednostki i udziału w najbardziej elitarnych
        szkoleniach w USA. Każdy kto się trochę interesuje wojskowością, wie, jaki on
        posiada autorytet w tych kwestiach na Zachodzie. Podobnie jak przy abp Wielgusie
        - najwięcej smrodu i szkód GROMowi narobili pieniacze z tzw chrześcijańskiej
        prawicy - rzucając oskarzenia bez pokrycia. Według mnie, abp Wielgus swoim
        późniejszym życiem zasłużył na pełne przebaczenie, właśnie gdyby .... gdyby się
        wczesniej przyznał. Natomiast dzisiaj parę moherowych beretów opluwa media, bo
        napisały prawdę. Z tego wynika, że takie osoby trzeba trzymać w odosobnieniu, bo
        wolą życie w kłamstwie i straciły zdolność samodzielnego myślenia. Każdy
        średnio-rozgarnięty człowiek wie, że abp Wielgus w końcu przyznał się do
        współpracy. Dzisiaj natomiast jakiś gostek z LPRu produkował się, że autor
        akurat miał coś innego na myśli, a tak w ogóle to wina komunistów, układu, ataku
        liberalnych mediów. CZy niektórzy, naprawdę mają, aż tak wyprane mózgi ? Jeżeli
        chcemy być sprawiedliwi to do każdego przypadku stosujmy taką samą miarę: Oleksy
        vs. Wielgus, Jaruzelski kontra Pinochet(przez którego notabene więcej osób
        zgineło). Zaraz przyjdzie V RP i będzie rozliczała IV, potem VI i tak dalej.
        jak był burdel w zarządzaniu, to i tak zostanie. Podam rękę i członkowi partii,
        który się nie skompromitował i słuchaczowi Radia Maryja, jeżeli będzie miał
        rzeczowe i wartościowe argumenty na poparcie swoich opinii. Boję się natomiast
        fanatyków z PIS i LPR bo to nieobliczalni ludzie, pełni obłudy i nienawiści do
        wszystkich, którzy nie są z nimi. To obecnie jest największa zgraja aparatczyków
        w sejmie, i dobrze, że są ograniczenia w dostępie do broni, bo mielibyśmy drugi
        Irak. W końcu ich się nie da przekonać, że białe jest białe, a czarne jest czarne.
        • Gość: Anka Re: I po ingresie IP: *.chello.pl 08.01.07, 00:13
          Baaaardzo podoba mi sie Twoje podejście do sprawy, szczególnie "podanie
          ręki...itd". Ja także uważam, że lepszy uczciwy "komuch" niż zakłamany
          chrześcijanin. Nawet pomimo tego, że niektórzy pośród forumowiczów uważają, iż
          nazwa "komuch" sama w sobie wyklucza możliwość istnienia w człowieku
          pozytywnych wartości.
          A co do meritum sprawy - to stara prawda "Kto mieczem wojuje, ten od miecza
          ginie". To dotyczy także uczucia nienawiści...
          Aha, wcale nie zauważyłam,żeby dzisiaj w kościele było mniej ludzi niż wtedy,
          gdy nikt o abp Wielgusie nie słyszał:)
        • Gość: Filip pierdun Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 08.01.07, 12:19
          Pan generał Sławomir Petelicki postąpił tak, jak trzeba - czyli, człowiek się
          szanuje. Moim skromnym zdaniem, cały obecny problem polega głównie na tym, że
          hierarchia Kościoła Rzymskokatolickiego przez o wiele za długi czas uważała się
          za "święte krowy" - oderwane od życia i ludzi, żyjące "nie na tym świecie",
          przekonane o własnej, nieograniczonej mocy oraz mądrości... Do abp. Wielgusa mam
          żal tylko i wyłącznie o to, że jednoznacznie zareagował za późno. Będzie go to
          kosztowało bardzo wiele, niewspółmiernie wiele w porównaniu z tymi, którzy dziś
          na "teczkach" robią politykę i kariery, a szkoda...
    • Gość: lsm Re: I po ingresie IP: *.lublin.mm.pl 07.01.07, 14:30
      Wiadomo ze najwiecej TW jest po prawej stronie. Ale zes Ameryke odkryl! Po
      lewej stronie znajduja sie byli czlonkowie mafijnej organizacji PRL. Trzebabylo
      do opozycji jakos dotrzeć wiec sciagano kogos z prawicy. To chyba jest dosyc
      proste:D
      • tajnos.agentos Re: I po ingresie 07.01.07, 14:57
        Czy tak zwana "Gazeta Polska" zlustrowała i skazała już wszystkich, od wikarego
        w zabitej dechami parafii po Karola Wojtyłę, czy może tego ostatniego pozostawia
        sobie na deser? Mam już dosyć tych wiecznych zadym z poszukiwaniem rzeczywistych
        lub wydumanych agentów. Po co brać się np. za gangsterów, oszustów i pospolitych
        przestępców, którzy majątków czasem dorobili się na olewaniu prawa i nieraz są
        osobami publicznymi, piastują ważne funkcje w Państwie; za korupcję, prywatę
        itd.? Przecież lepiej i łatwiej wynajdywać w nieskończoność wciąż "nowe" tematy
        zastępcze, głupi ludzie wszystko "łykną" i choć na chwilę podreperuje się
        podupadający nakład! Rzygać się chce...
        • Gość: koziorożec Re: I po ingresie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 15:20
          pieprzysz jak potrzaskany. Trzeba wreszcie zacząć oddzielać ziarno od plew.
          Powinno to być zrobione już kilkanaście lat temu. Przeszkodziła temu dziwna
          koalicja "trybuny ludu", "faktów i mitów" z mardercą ks. Popiełuszki , Wielgusy
          i Rydzyki .
        • Gość: Janiol Re: I po ingresie IP: *.top.net.pl 07.01.07, 15:21
          Nie taka sama miara mierzy sie wszystkich...SB-ek zly, Hitler Jugend-dobry.
          Dwulicowosc naszych czasow. Wspolczuc mozna ludziom, ktorzy w duchowienstwie
          upatruja wzorcow moralnych a w Kosciele szukaja autorytetow. Nie sposob
          Wielgusowi odmowic wkladu w nauke, ale a sensie moralnym jest tylko zwyklym
          tchorzem pozbawionym honoru.
          • Gość: ef Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 07.01.07, 15:37
            hahaha zaslepienie moherów jest niewiarygodne, ci prosci ludzie nie pojmuja , ze
            swoim uporem legitymizuja oslabianie swojej ukochanej instytucji,
            choc akurat mi to calkiem pasi :) NIECH ZYJE mOHER ;)
            • Gość: ef Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 07.01.07, 16:04
              a kaczor ma przechlapane za klaskanie :D
              • Gość: Filip pierdun Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 07.01.07, 16:11
                Zły to pies, który rękę swego dobrodzieja gryzie... Co, znaleźliście, zdrajcy
                sposób, by odwołać konkordat? Władzy się zachciewa? Co TY robiłeś w tamtych
                czasach? Może walczyłeś i ginąłeś na barykadach, z bronią w rękach? LEWACTWO WON
                ZA URAL!:-DDD
                • Gość: ef Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 08.01.07, 13:00
                  > Zły to pies, który rękę swego dobrodzieja gryzie... Co, znaleźliście, zdrajcy
                  > sposób, by odwołać konkordat? Władzy się zachciewa? Co TY robiłeś w tamtych
                  > czasach? Może walczyłeś i ginąłeś na barykadach, z bronią w rękach? LEWACTWO WO
                  > N
                  > ZA URAL!:-DDD

SZANOWNY ADMINIE a czy ta wypowiedz nie kwalifikuje sie jako obrazliwa,
                  powodujaca moja zdecydowana odpowiedz?
                  a swoja droga to ciekawie sie teraz czyta , no i gratuluje refleksu :)
                  • Gość: Filip pierdun Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 08.01.07, 16:09
                    Daj se siana... Pośmialym się - i fajnie było! A świata i tak nie przewrócisz do
                    góry kopytami, choćbyś się, za przeproszeniem - zesrał na rzadko...:-DDD
                    • Gość: ef Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 08.01.07, 18:46
                      Gość portalu: Filip pierdun napisał(a):

> Daj se siana... Pośmialym się - i fajnie było! A świata i tak nie przewrócisz d
                      > o
                      > góry kopytami, choćbyś się, za przeproszeniem - zesrał na rzadko...:-DDD

no i jak doszedłes czy po raz kolejny odpowiesz na moj post w swoim stylu?
                      • Gość: Filip pierdun Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 08.01.07, 19:19
                        Dochodzenia pozostaw policji i babie w łóżku a ode mnie się już odczep, bo mi
                        się znudziło. No to, do następnego!:-)
    • Gość: Filip pierdun Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 07.01.07, 16:41
      Nie musisz się tłumaczyć. Że byłeś dzieckiem (i to bardzo małym), widać po
      Twoich wypowiedziach - lewaku...:-DDD
    • Gość: Filip pierdun Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 07.01.07, 16:55
      Za to Ciebie zlustrują Twoje dzieci za oszołomstwo, ty - merytoryczny...:-DDD
    • Gość: Filip pierdun Re: I po ingresie IP: *.it-net.pl 07.01.07, 17:00
      Siusiu, paciórek i spać - chłopcze (a może dziewczynko?)!:-DDD
      • Gość: Filip pierdun Re:Do adminów IP: *.it-net.pl 08.01.07, 12:56
        Skoro już wzięliście się do sprzątania, to może chyba ewentualnie lepiej byłoby
        usunąć WSZYSTKO, nie tylko wybrane oraz wyrwane z kontekstu wypowiedzi - albo
        ostatecznie, dla świętego spokoju - w końcu i w ogóle wszystko zostawić (nie
        orientuję się, jakie są najnowsze "tryndy"). Tak mi się tylko wydaje i proszę
        mnie nie mieszać...:-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka