Dodaj do ulubionych

oszustwo na stacji benzynowej - proszę o poradę

02.05.07, 20:56
proszę Was o poradę.

w baku mojego auta mieści się 35 litrów (przy założeniu, że wlejemy pod korek,
co jest trudno wykonalne). rezerwa zapala się różnie, fabrycznie przy 7
litrach pozostałych.

na jednej z tańszych stacji naszego miasta, obleganej przez lublinian, żona
wlała ostatnio (bez palącej się rezerwy)... 36 litrów. pisemnie złożona
reklamacja (pani w obsłudze klienta robiła ogromne fanaberie, twierdząc, że
nie ma odpowiednich druków), pozostała bez odpowiedzi (minął tydzień), mamy
podpieczętowaną kopię złożenia naszej skargi.

co radzicie robić z tym dalej? centrala? gazety? policja?

raz zdarzyło się, że paliwa nam zabrakło, na szczęście opodal stacji, wówczas
wlałem nieco ponad 33 litry.
Obserwuj wątek
    • Gość: lublinianka Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 21:20
      Zacznij od policji.
    • Gość: Ktoś Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 03:00
      Przede wszystkim sprawdź czy faktycznie do Twojego baku nie wejdzie więcej
      paliwa. Kiedyś miałem podobną sytuację i okazało się, że miałem zbiornik
      większy o 5 litrów niż podawała instrukcja. Po prostu fabryka wypuśćiła ileś
      tam sztuk z innymi zbiornikami i nie dopisali tego w instrukcji.
      Jeśli to sprawdzisz to radziłbym zachować paragon i złożyc skargę/reklamację w
      centrali, jeśli nie to wtedy złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia
      przestępstwa. Dobrze byłoby sprawę zgłosić też do inspekcji, która zajmuje się
      kontrolowaniem takich stacji. Potwierdzenie nieprawidłowych wskazań przez taką
      inspekcję pomogłoby wyjaśnić sprawę.
      Pozdrawiam
      • rilian Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora 03.05.07, 11:12
        dziękuję
        • Gość: wiejska baba policja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 12:21
          będąc na Sląsku zatankowałam autko taka iloscią gazu, że do tej pory nie wiem
          dlaczego nie wyleciałam w powietrze.Ten gaz wyjatkowo szybko sie
          skonczył.Widocznie licznik bił razy 2 w kasie.Nie było kiedy i jak dochodzic
          swego , ale było to ewidentne oszustwo.
      • Gość: styl Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora IP: *.top.net.pl 03.05.07, 13:45
        Tylko jak udowodnic, ze te x litrow wlalo sie akurat do tego a nie innego
        pojazdu?:)Firma musiala by udostepnic nagranie o ile je przechowuje i zechce:)
        Moim zdaniem mozna to zglosic do PIH-u, moze ssprawdza leglizacje
        dystrybutowrow. a czy sam cos na tym wskurasz...
        • Gość: admar Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora IP: *.lublin.mm.pl 03.05.07, 14:21
          Wbrew pozorom niekoniecznei to musi być oszystwo..Może też tak być że w przewodach mieści się spora część paliwa.
          • Gość: wiejska baba w jakich przewodach? kanalizacyjnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 15:10
            no ludzie , robia nas w konia a my udajemy głupa?
            • Gość: admar Re: w jakich przewodach? kanalizacyjnych? IP: *.lublin.mm.pl 05.05.07, 11:45
              wyobraź sobie że oprócz zbiornika są jeszcze przewody doprowadzające paliwo do zbiornika i od zbiornika..
    • Gość: lbn Po prostu publicznie napisz, która to stacja !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 15:48
      Pisz Rilian publicznie tutaj, która to stacja, to będziemy ją wszyscy czytający ten wątek i nasi znajomi omijać z daleka. Najlepszą karą dla nieuczciwego przedsiębiorcy jest protest jego potencjalnych klientów.

A w ramach protestu - może to mało popularne, ale skuteczne bardzo - wywieś sobie w samochodzie kartkę, gdzie dużymi drukowanymi literami napiszesz np. NIE TANKUJĘ NA STACJI XXX PRZY UL. XXX, BO OSZUKUJĄ NA PALIWIE. 100 osób przeczyta, 30 zapamięta, a 20 przekaże innym znajomym. Zadziała na 100%.
      • Gość: wiejska baba 100przeczyta jeden zniszczy samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 17:16
        ale na forum trzeba napisac
    • Gość: ccc Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 17:34
      Jadąc od Trojaczkowic w kierunku Lublina znajduje się stacja LPG. Do dzisiaj
      pamiętam zmieszanie pracownika, który napełnił zbiornik auta większą ilością
      gazu niż wynosiła jego pojemność.
      • Gość: bosman z gazem tak jest, IP: *.lublin.mm.pl 03.05.07, 20:37
        że w zimie wchodzi mniej, w lecie więcej - 2,3 litry. Nie wiem dlaczego tak sie
        dzieje ale sprawdzałem wielokrotnie. Ale z benzyną, jeśli masz pewny zbiornik,
        to ewidentny przekręt.
    • slavkovski Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora 03.05.07, 20:20
      Rilianie, byc moze Cie nie oszukali. ten sam problem opisywal kiedys uzytkownik
      skody. polecam szczegolnie post "czesiohill'a". nie wiem czym jezdzisz, ale...
      byc moze podobne sa przyczyny "kompresji" paliwa w Twoim autku :)). filtry
      weglowe, odpowietrzniki, przewod do zbiornika... nie jestem mechanikiem.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=636&w=56867181&a=56867181
    • Gość: Monti jaka stacja?? IP: *.chello.pl 03.05.07, 21:01
      Podaj co za stacja, żebym tam nie tankował.
      Kiedyś na Orlenie na Spółdzielczości pracy, brat tankował gaz (butla 50l) facet
      wlał mu 54 litry :))) Inspekcja Handlowa i tyle.
      pozdrawiam
    • Gość: szofferr Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora IP: 212.106.23.* 04.05.07, 22:57
      Miałem identyczną sytuację. Prosiłem o wyjaśnienia PIH i PKN Orlen i obie
      instytucje wykazały, że wszystko zalezy od tzw. procentowej zawartości czynników
      ołowiowych oraz od ilości ulepszaczy paliwa - w dobrym paliwie powinno być 14
      składników, w tanim (np. w stacjach TESCO jest ich tylko 7). To powoduje, że
      paliwo może być mniej lub bardziej sprężyste i do zbiornika mieści się go
      więcej. Potwierdzają to chemicy z Instytutu Cehmii Uniwersytetu Warszawskiego.
      • empi Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora 05.05.07, 12:00
        gaz jest płynny więc o jaką sprężystość chodzi? Cieczy? W zależności od
        temperatury cieczy w zbiorniku stacji paliw może ona mieć różną objętość, w
        niedużych granicach.
        pzdr.
        pzdr.
        • rilian Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora 05.05.07, 12:56
          też mi się tak wydaje...
          • Gość: bosman Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora IP: *.centertel.pl 07.05.07, 10:41
            wpływ na ilość gazu który mieści sie do zbiornika ma temperatura otoczenia i
            czynnikiem decydującym jest około 25-20% rezerwa substancji lotnej znajdujacej
            się na gazem płynnym. W zimie jej sprężystośc jest chyba nieco mniejsza i
            dlatego gazu wchodzi mniej. W moim samochodziku po zainstalowaniu(w lecie)
            tankowałem "do pełna" około 40-41 l. W zimie 38-39. W lecie znów wróciło do
            normy. Chociaż jeden raz w zimie pan dystrybutor wlał mi 45 l gazu w zimie(pod
            Nowym Sączem). Gdy powiedziałem, że ma bardzo silna pompe bo do zbiornika nie
            powinno wejśc wiecej jak 39 l, ku mojemu zdumieniu oddał mi kasę za 6 l.
            Szczęka mi opadła i pojechałem dalej.Dlatego mam zasadę ,że zawsze wypalam gaz
            do 0 i tankuje do pełna. I tankuję tylko na markowych stacjach, w zasadzie na
            Schelu lub BP. Troszke drożej ale i gaz jakościowo lepszy.
    • Gość: bronia Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 23:11
      Zgłosić do PIHu (państwowa inspekcja handlowa).Tylko nie daj się "zbyć"
      Dobrze by było abyś miał paragon (należy bezwzględnie brać).Daje to podstawę do reklamacji.Na paragonie jest przecież wykazane za ile litrów paliwa została pobrana opłata.
      No i należy bezwzględnie takich oszustów upubliczniać (podawać na forum) aby inii nie dali się nabrać.
    • hm` Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora 05.05.07, 13:43
      Oszustwo to oszustwo. Generalnie podobnie jak z tzw "chrzczeniem" paliwa sprawy w sadzie karnym jest diabelnie trudna do wygrania (skazania). Jesli masz fakture, ze rzeczywiscie tyle litrow ci wlali, bak ma tyle i za nic w swiecie nie da sie wlac wiecej. Mozesz probowac zawiadomic policje. Nie licz jednak na skazania, zbyt niska szkodliwosc spoleczna. Trudne do udowodnienia.
      Ktos radzil by zglosic do PIH, to tez sluszny kierunek. Wtedy jak wykryja nieprawidlowosci to sami zawiadomia odpowiednie organy.
      pozdr. hm`
    • Gość: Martin E, wejdzie i 10 litrow wiecej IP: *.chello.pl 07.05.07, 10:17
      W nowoczesnych samochodach jest taka dluga rura do odpowitrzania.
      Mam zbiornik 45 litrow.
      Nie swiecila mi sie jeszcze rezerwa.
      Podjechalem na stacje (renomowana chyba najbardziej)
      i poprosilem pracownika zeby wlał "pod korek".
      Odbilo gdy weszło 38 litrow.
      Nastepnie pracownik nacisnał dźwigienke odpowitrzania, wlał dalej,
      odbiło, znowu nacisnał, wlał itd. az wlał 46 litrów.
      Już więcej się nie dało. A może i by się dało jeszcze ze dwa litry ...

• Gość: leszeke Ceny umowne i objetość umowna ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 10:29
        Na jednej z większych stacji pod Lublinem kupowałem paliwo do kosiarki: w 4
        litrowy karnisterek po oleju [dość sztywny, z podziałkami] weszło wg wskazań na
        dystrybutorze dokąłdnie 5,0 l benzyny ... Byc może ptzy mniejszch ilościach
        jest tak, że odczyt jest mniej dokładny, ale żeby 20 %. Przecież motocykliści,
        a szczególnie motorowerzyści chyba często tak tankują ?
        • Gość: Martin Wzywac policje ! IP: *.chello.pl 07.05.07, 11:29
          Miałem kiedys taki zamysl.
          Kupic kanister 20 litrowy, wyskalowac sobie.
          Pojechac na stacje, wlac i jesli bedzie roznica wieksza niz 10%
          to nie isc do kasy tylko wzywac policje.
          Zawsze przeciez mozna wlac to do baku i powtornie przy policjantach nalac.
          Kradziez i oszustwo musi byc scigane z urzedu.
          • dymitr88 Re: Wzywac policje ! 07.05.07, 20:44
            Ja jeżdże starym psssatem combi 91' w dieslu. Wg producenta wchodzi 70 czy 80L a ja przy nie ruszanym odpowietrzniku naleję prawię 90 a jak założyłem specjalny odpowietrznik to pod korek 105 wejdzie :D Tak to jest z danymi technicznymi :P
    • lotnik78 Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora 07.05.07, 22:28
      jaki to samochód z 35 litrowym zbiornikiem?
      • jetbang Re: oszustwo na stacji benzynowej - proszę o pora 07.05.07, 23:12
        np seicento albo podobny wynalazek ... ;))
        na pocieszenie Ci powiem że ja zatankowałem do pełna na trasie w mławie .... i
        okazało sie że do samego lublina jechałem max ~70 km/h ot i chrzczone paliwko :/
        nigdy nie tankuje od zera na full na jednej stacji ... i zawsze zostawiam
        rezerwowe miejsce na to zeby dolać innego paliwka.

Pozdrawiam!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka