leniak 29.10.07, 12:40 hmm... kogo jeszcze bym dodał ano Ks. Sciegiennego, Rabbego... i chyba wielu innych też Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leniak Groby sławnych lublinian 30.10.07, 09:14 a moze forumowicze sie dołaczą? zapraszam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Groby sławnych lublinian IP: *.chello.pl 30.10.07, 10:17 Henryk Wiercieński, uczestnik powstania styczniowego, sybirak, publicysta, społecznik. Do cmentarza przylega ulica jego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Groby sławnych lublinian 30.10.07, 10:42 Marian Mokrski (cm. przy ul Lipowej, wejście od Wiercieńskiego, pierwsza alejka w lewo): gim11.lublin.pl/luzak/patron/zyciorys.htm www.orzel.one.pl/news.php Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Sorry! 30.10.07, 10:50 O rany, ale głupotę walnąłem - nie doczytałem artykułu do końca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Groby sławnych lublinian IP: *.lublin.mm.pl 12.11.07, 13:56 Dlaczego nie ma zdjęć obiektów opisywanych ???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fasolka Groby sławnych lublinian IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.11.07, 14:37 Wielka lubelska dzialaczka spoleczna, harcerka i laczniczka AK Barbara Koterwas, sektor 19a; Franciszek Raczkowski, lubelski ksiegarz i bibliofil; artysta malarz Adam Dremont GROB PRZEKOPANY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fasolka Groby - Celina Iwaszkiewicz i Adam Iwaszkiewicz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.11.07, 18:38 Czy groby wspomnianych osob istnieja? Pisze o nich Jaroslaw Iwaszkiewicz w "Pozdrozach do Polski": "Adam Iwaszkiewicz byl chyba ostatnim mieszkancem Lublina, ktory chodzil w dlugich butach i maciejowce, znany koniarz, lezy juz na cmentarzu tutejszym obok matki, ktora ofiarowala swe zycie za syna niemieckiemu okaupantowi. Slynna to byla sprawa i w pgrzebie mojej ciotki bral udzial caly Lublin, choc to najciezsze czasy wojenne i na bohaterskich sensacjach Lublinowi nie zbywalo." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilsudczyk Re: Groby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 14:08 Probowalem zainteresowac dyrekcje Liceum Batorego (jeszcze przed ROZŁAMEM na Batorego i Sobieskiego) grobami dawnych, przedwojennych profesorow, ktorzy po wojnie uczyli w Liceum na Bychawskiej (obecnie Kunickiego): Panowie Profesorowie: Kazimierz Juszczakowski-chemik i fizyk, Prof. Kazimierz Chmielewski-biolog. Nikt sie z dawnej dyrekcji nie zainteresowal. Teraz, gdy Batorym rzadza OO. Pallotyni, tez nie ucza patriotyzmu i nie chodza z uczniami na te groby. P.Prof.K. Juszczakowski ma grob za druga brama, idac od ul. Bialej; nalezy minac czesc partyjno-wojskowa i zaraz za druga brama, 10-ty grob po lewej, od II-giej bramy idac caly czas prosto. My-dawni uczniowie-nie stac nas na odbudowe grobu (popekana plyta) bo emerytury nauczycielskie wstydliwie nedzne. Nic by sie nie stalo gdyby OO. Pallotyni sfinansowali dwa wiaderka cementu i drobna oplate, by wyrownac popekania. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska A ja mam pomysł... 23.11.07, 22:21 Wacław Gralewski,pisarz,dziennikarz,wspolpracownik "Reflektora". Kazimierz Andrzej Jawoski,poeta,pedagog założyciel "Kameny"...Marzy mi sie wędrówka po cmentarzu, zatrzymywanie sie przed grobem pisarza i głosne czytanie jednego z jego utworów.. Odpowiedz Link Zgłoś