Dodaj do ulubionych

Ile w Lublinie kosztują Chszciny

14.12.03, 14:02
Będę niedługo chszcił dziecko. Może ktoś wie ile mnie może kosztować taka
posługa kapłańska w Lubinie? Na jakie koszty powinienem się przygotować? Ile
mam dać jeśli mi powiedza " co łaska"? 2zł czy 2000zł?
Obserwuj wątek
    • gen.franco tyle ile uważasz, na ile Cię stać 14.12.03, 18:53
      Od 50 do 200 złotych w zależności od parafii, Mszy itd... Gdyby ksiądz do
      którego się zwrócisz wyskakiwał z jakimś gotowym cennikiem spytaj czy
      Arcybiskup o tym wie. To czasem działa.
      • annddiik Re: tyle ile uważasz, na ile Cię stać 14.12.03, 18:58
        Dzięki za radę. Czyli jeśli zaśpiewa więcej niż 200 zł z czystym sumieniem mogę
        odmówić i moje dziecko nie będzie smażyć się w piekle?
    • mlody_komunista Re: Ile w Lublinie kosztują Chszciny 14.12.03, 20:23
      Zastanow sie czy jest w ogole sens chrzczenia dziecka, daj mu szanse i pozwol
      mu wybrac samemu, jak dorosnie. Jezeli jednak sie uprzesz katabas katolicki
      moze zaspiewac cene dowolna, i kazdy biskup moze mu naskoczyc na kant ......
      Zawsze trzeba cos wyremontowac, albo trwa aktualna zbiorka na glodujace Afryke
      czy cos takiego, choc wiadomo, ze wszystko trafia do kieszeni, o pardon,
      sukienki czarnucha. W ostatecznosci zanies dzieciaka do cerkwi, jesli powiesz,
      ze nie masz kasy, to bp Abel w mysl zasady darmo dostalem, darmo daje zalatwi
      polewanko gratis.
      • gen.franco takich jak ty należałoby wysłać do Korei 14.12.03, 22:41
        Ilekroć czytam twoje durne teksty mdli mnie i mierzi. Nie wiem co usiłujesz
        udowodnić całemu światu - być może swój żal o to, że nań przyszedłeś...

Dziecko samo wybierze? Szkoda, że twoi rodzice nie pozwolili ci zaczekać z
        wyborem czy chcesz być chłopcem czy dziewczynką do twej pełnoletności!!!... No
        bo pomyśl - skoro wychowali Cię jako jedno z tych dwojga - nie pozwolili Ci
        wybrać!... A tak - sam być zdecydował.

Moja rada - odpitol się od wierzących. Ch..j ci do tego czy ochrzczą swoje
        dziecko czy nie. Cu..j ci do tego, czy chodzimy do kościoła czy nie! Dla
        ciebie Bóg umarł (lub jest wymysłem "czarnych") i ja mam to gdzieś - nie
        przekonam Cię. Ale skoro tak szanujesz wolność - tolerancję - szacunek dla
        człowieczeństwa - odchrzań się od innych.
      • annddiik Re: Ile w Lublinie kosztują Chszciny 14.12.03, 22:43
        Jak dorośnie będzie mógł zostać i tak kim zechce. To czy go teraz ochrzczę czy
        nie nie będzie miało znaczenia. Żyjemy w katolickim kraju i jestem pod presją
        babć cioć i wujków. A jak już będzie duży może być nawet muzułmaninem nie
        będzie mi to przeszkadzać. Chciałbym żeby był tylko szczęśliwy i był dobrym
        człowiekiem
        • Gość: babcia Re: Ile w Lublinie kosztują Chszciny IP: 213.17.233.* 15.12.03, 06:45
          Człowieku,co ty kombinujesz?Proste:pójdż do parafii,do której należysz i
          spytaj się.Możesz pójść do kurii.Będziesz miał wiadomości z pierwszej ręki.
        • Gość: asan Re: Ile w Lublinie kosztują Chszciny IP: 213.17.233.* 15.12.03, 06:49
          Pytasz o sakrament czy ucztę po udzieleniu tego sakramentu?Jeżeli jesteś ojcem
          tego dziecka,to ty i żona decydujecie.Wy jesteście odpowiedzialni za dziecko.
        • gen.franco eksperyment - ekskrement 15.12.03, 09:53
          Gratulacje dla twej hipokryzji! To już bardziej sanuję młodego_komunistę. Choć
          pierd...li głupoty na każdym kroku - jest konsekwentny.

Zrób taki eksperyment - nie chrzcij dziecka, wychowaj je bez Boga, najlepiej
          niech się samo wychowa. Nie mów mu co dobre a co złe, niech mówi do Ciebie po
          imieniu, dziadków niech ma w dupie - po co mu te wszystkie zabobony i
          przesądy?...

Z pewnością wyrośnie na dobrego człowieka!... hahahaha!!! Po 200 latach od
          ideolów francuskiego oświecenia chce ci się jeszcze powtarzać te bzdury?!...
    • Gość: Andrzej Re: Ile w Lublinie kosztują Chszciny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 09:56
      To taka pewna prawidłowość,że chrzciny wyprawiaja juz tylko analfabeci.
    • 4gwiazdki Re: Ile w Lublinie kosztują Chszciny 15.12.03, 10:19
      O jaką miejscowość Ci chodzi?Raz piszesz o Lubinie innym razem o Lublinie.
      Ale wracając do meritum.Otóż musisz odpowiedzięć sobie,czy faktycznie chcesz
      ochrzcić dziecko czy też nie.Odnoszę wrażenie,że szukasz prowokacji.Jeśli
      chcesz ochrzcić dziecko - cena nie powinna odgrywać większej roli.Jeśli Cię nie
      stać - proponuję porozmawiać z proboszczem lub nawet pójść do zakonników (np.do
      kapucynów) i mam nadzieję,że nie odmówią.
      A może mówiąc o chrzcinach - masz na myśli imprezę.Jeśli tak,to zmienia postać
      rzeczy.To tylko impreza,a nie chrzciny.
      A wogóle dlaczego pytasz o tym na forum?Proponuję wejść na stronę internetową
      którejś z parafii,tam może znajdziesz potrzebne informacje:
      katalog.onet.pl/spoleczenstwo/religie/chrzescijanstwo/katolicyzm/instytucje_kosciola_katolickiego_w_polsce/parafie/parafie_w_lublinie/
      lub wejdź na stronę kurii biskupiej w Lublinie- znajdziesz tam potrzebne
      informacje i adresy.
      www.kuria.lublin.pl/
      Natomiast jeśli pytasz o cenę imprezy - pytaj w lokalach.
      • annddiik Re: Ile w Lublinie kosztują Chszciny 16.12.03, 09:40
        Nie interesowała mnie cena imprezy po ceremoni chrzcin, ale koszt samego
        sakramentu. Może się komus wydawać dziwne takie pytanie, ale idąc prywatnie do
        lekarza na korytarzu widzę cennik ile co kosztuje. Nie sądzę by w kancelarji
        parafialnej lub w samym kościele wisiało coś takiego. Chciałbym poprostu
        wiedzieć ile to kosztuje. Nie wiem czemu niektórzy z forumowiczów traktują to
        jak świętokradztwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka