elbertson 02.09.09, 21:19 nastepny ,,parking " powstanie przy Przystankowej i świętoduskiej naprzeciw koscioła Karmelitów Bosych , skończy sie podobnie , powstanie parking do obsługi galerii handlowej jaka powstanie na górze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: malpiarnia Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 04:35 PKP niech lepiej wyszoruje kible w pociagach i sprawdzi , czy jest papier toaletowy zabawna tez odpowiedz Ratusza "przekopac dokumentacje" - a to nie maja w komputerze? oj, lepiej chyba , zeby Ratusz zabral sie za przekopywanie rowow a w czynie spolecznym umyl okna w pociagach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wowka Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? IP: *.samsonowicza-f1.lublin.pl 03.09.09, 07:56 Nie wiem co autor artykulu mial na mysli czepiajac sie Bigmaru. Nadal funkcjionuje tam parking i nadal jest na nim baaaaaardz duzo wolnych miejsc, wiem, bo wlasnie tam trzymam swoj samochod. Wg mnie ok polowa miejsc parkingowych jest caly czas wolna. A to, ze frma zagospodarowala sobie gorne poziomy parkingu, ktore i tak swiecily pustka to chyba dobrze. Oczywiscie pewnie niektorzy chcieli by parkowac za darmoche, ale niestety, kazdy, kto posiada samochod musi sie z tym liczyc, ze miejsca parkingowe w centrum sa platne, a jesli go nie stac, to nie stac go na utrzymanie samochodu, wiec niech sie przesiadzie na ladne, w nowych miejskich kolorach, autobusy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? 03.09.09, 08:27 Prowadzić konsekwentnie politykę ograniczenia parkowania na chodnikach i wszystkich dostępnych miejscach, np. trawnikach w tej okolicy. Parking Bigmar'u szybko okaże się za mały. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 08:38 Nie pamiętam aby od dnia powstania parkingu ilość miejsc parkingowych się zmniejszyła. Nie pamiętam aby kiedykolwiek (a często korzystam z tego akurat parkingu) brakowało tam wolnych miejsc. Ba nigdy nie musiałem parkować na najniższej kondygnacji. Jeżeli więc zawsze znaleźć można tam wolne miejsca to jaką motywację ma mieć właściciel obiektu w zwiększaniu liczby miejsc parkingowych? Jak sądzę prowadzenie tego parkingu traktowane jest jako działalność komercyjna, gospodarcza z tytułu której, płacone są podatki. Dodatkowo w najbliższej okolicy istnieje spora konkurencja dla tego parkingu w postaci płatnych i bezpłatnych miejsc parkingowych, dlatego dziwnym wydaje się oczekiwanie od Bigmaru działania wbrew własnym interesom. Ba, na siłę mogłoby być to potraktowane za działanie na szkodę własnej firmy, co jest w polskim prawie uznawane za przestępstwo gospodarcze. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? 03.09.09, 08:45 Można też posądzić Bigmar o oszustwo. Poważna firma deklarując budowę parkingu wielopoziomowego w tym miejscu musiała przecież mieć do tego jakieś założenia ekonomiczne. Budowa parkingu w centrum to była oferta chwytliwa i pomagająca zdibyć ten teren. Podejrzewam, że z góry zakładano częściowe przekształcenie przeznaczenia tego obiektu. Na bardziej dochodową funkcję. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 09:21 Zapewne masz rację. Ale jakoś nie wierzę, że była to budowlana samowola. A może jest tak, że w Lublinie budowa wielopoziomowego parkingu, bez części komercyjnej, handlowej jest ekonomicznie nieopłacalna? I dlatego miasto musi iść na kompromis z potencjalnymi inwestorami? Ja prawdę mówiąc nie widzę jakiegoś specjalnego boomu inwestycyjnego w Lublinie. A wręcz odwrotnie! Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? 03.09.09, 09:59 Ja nie mówię o samowoli budowlanej. Były założenia, kalkulacja zysków, jakieś chyba symulacje dochodów dla parkingu, prawda? Żaden poważny inwestor nie pcha się w kosztowną inwestycję bez dokonania analizy przedsięwzięcia pod kątem zysków. Chyba, że się ma świadomość, może nawet obietnicę, korekty tego w postaci dokonania zezwolenia na zmiany w przeznaczeniu obiektu. Wyobraź sobie, są dwie wtedy możliwości zagospodarowania, jedna dla obiektu handlowo - usługowego, druga dla parkingu tego typu w śródmieściu, gdy przez wiele lat o takim się dyskutowało, nawet pod Placem Litewskim. Jestem ciekawy, gdyby zaszła konieczność powrotu tego obiektu do założonego wcześniej przeznaczenie przy gwarancji 100% wypełnienia czy właściel zgodziłby się na to? Czy może miasto ponownie musiałoby poszukać nowego terenu? Tylko gdzie tym razem?. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 15:01 Widzisz a ja uważam, że to dobrze, że znalazł się taki Bigmar i wybudował ten parking. Nawet gdy dużą część powierzchni przeznaczył na inne cele komercyjne. Podobnie dobrze, że ktoś wybudował Plazę z dwupoziomowym (bezpłatnym) parkingiem z którego korzystają nie tylko klienci Plazy. Chciałbym aby takich inwestorów było w Lublinie jak najwięcej. Aby wznosili centra handlowe i komercyjne z wieloma miejscami parkingowymi. Natomiast nie podoba mi się to co chce zrobić PKP urządzając parking na skwerze - zysk za wszelką cenę przy zupełnym braku inwestycji. Może niech PKP zorganizuje wygodny, wystarczająco pojemny i tani parking dla podróżnych PKP - w okolicach dworca jest dość miejsca. Podobnie nie podoba mi się działanie miasta, któremu jakoś nie udaje się zorganizować darmowych lub tanich parkingów w bliskim sąsiedztwie centrum miasta czy też zaproponowania alternatywnej, wygodnej i konkurencyjnej komunikacji dla prywatnych samochodów osobowych. Jednego też jestem pewien; gdyby to miasto wybudowało taki obiekt to z całą pewnością przynosiłby kolosalne straty i szybko popadłby w ruinę. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? 03.09.09, 15:41 Wszystko fajnie :) Uważam, że miasto powinno mieć wizję zagospodarowania tak cennych miejsc jak te o których mówimy. Tak więc parking Bigmaru powinien być parkingiem a skwerek niech zostanie skwerkiem, miejskim. Bigmarowi można było zapewnić przy zezwalaniu na budowę pewną dyscyplinę w parkowaniu aut w okolicy jako gwarancję dochodów. Nie wszyscy muszą parkować na chodnikach pod każdym urzędem do którego się tam udają. Na świecie to już jest normą. > Widzisz a ja uważam, że to dobrze, że znalazł się taki Bigmar i >wybudował ten parking. Nawet gdy dużą część powierzchni przeznaczył >na inne cele komercyjne. Niedługo będzie tak, że wszyscy zechcą parkingu wielopoziomego tyle, że nie będzie gdzie go postawić w śródmieściu. Plaza też zacznie kombinować z parkingiem na zasadzie zrobisz u nas zakupy - parking za darmo. Tak to jest w centrach handlowych w miastach w Europie. >Natomiast nie podoba mi się to co chce zrobić PKP urządzając >parking na skwerze Ja też tak uważam. PKP być może chce dorobić na parkingu? Od zarabiania ma swoje koleje :). PKP dostały to miejsce od miasta czy nawet kupiły (choż wątpię, w tamtych czasach?). Miejsce to miało przecież jakiś plan zagospodarowania, również najbliższego otoczenia. niech więc tak zostanie. Miasto powinno odzyskać ten skwerek na swoją własność. Przecież gołym okiem widać, że utrzymanie tam jakiegoś ładu nie jest w interesie tej instytucji. Na obrzeżach środmieścia jest wiele terenów nadających się pod otwarte miejsca parkingowe. Tylko nie trzeba być "chytrym" i koniecznie udowadniać, że np centrum handlowe w tym miescu to dochód a parking przecież nie będzie dochodowy. Jeszcze trochę to się udusimy, nikt nie zechce bywać w śródmieściu bo ani miejsc parkingowych w samym śródmieściu ani na obrzeżach. Bedziemy rzeczywiście robić podkopy pod Placem Litewskim z trzykilometrowym tunelem dojazdowym?. Może jednak wybudujmy metro :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wowka Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? IP: *.samsonowicza-f1.lublin.pl 05.09.09, 10:45 "Jestem ciekawy, gdyby zaszła konieczność powrotu tego obiektu do założonego wcześniej przeznaczenie przy gwarancji 100% wypełnienia czy właściel zgodziłby się na to?" Miejsce parkinowe ma ok 8m kw. koszt wynajecia to ok 3zl/h. Na dzien to juz bedzie (mniej wiecej) kwota 72zl. Wynajecie na m-c to 2232zl. Cena za m-c jednego merta kwadratowego bedzie 279zl/m-c. Takie ceny za metr to nawet na parterze w Zlotych Tarasach w Wa-wie nie wystepuja. Na swoje pytanie odpowiedz sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco1954-54 a kto zapewni te 100% 05.09.09, 11:06 ponadto mają już zaklepaną zmianę sposobu użytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
dareuss A może ten parking jest po prostu za drogi? 03.09.09, 09:26 3 zł za pierwszą godzinę, następne po 2,50 - to chyba dość sporo jak na Polskę C, takie ceny można znaleźć w przeciętnych miastach USA, gdzie zarabia się 5 razy tyle co u nas. Ja rozumiem rachunek ekonomiczny firmy itd., lecz jeżeli to ma być tak, że przerabia się na parkingi kolejne place, skwery gdzie opłaty zbiera lubelska żulia w odblaskowych kamizeleczkach, a pieniądze idą do kieszeni tejże żulii, to może warto zastanowić się nad lepszym wykorzystaniem tego co istnieje, czyli właśnie parkingu wielopoziomowego przy Okopowej. Pozdrawiam, a zadufanemu autorowi postu parkującemu tamże życzę trochę więcej empatii, nie każdego lublinianina stać na wyrzucanie kilkunastu złotych dziennie na parking. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 10:44 "Umieszczono w nim firmy (wiadomo lepsza kasa z tego)" - napisał internauta o niku Empi." A to ci dopiero heca! Dla GwL "empi" jest jakimś tam internautą, którego redakcja w ogóle nie zna. Dobre! ------------------------------------------- Mamo, chwalą nas! Kto? Wy mnie, a ja was! Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? 03.09.09, 10:51 Jakbyś chciała się zainteresować kim jest opiekun forum to nie pisałabyś tego. :) Jestem społecznym opiekunem forum, nikt z Gazety mnie nie zna ani oddelegował na tę funkcję. Nikt z nich nie udziela mi wytycznych itd. Jestem internautą, użytownikiem forum od wielu lat, zasugerowanym anonimowo przez użytkowników do pełnienia tych obowiązków. Nie istnieją między nami żadne formalne obowiązki.:) Kim są opiekunowie forum pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 11:43 Picu, picu, mój dziedzicu! Takie banialuki jak w linku "Kim są..." to można wciskać absolwentom żłobka, bo rozgarnięty przedszkolak pewnie już nie da się nabrać. Skąd my to znamy te "spontaniczne, społeczne" typowania na administratora, tych "skromnych, obiektywnych społeczników", którzy "nie chcą, ale muszą", bo tak ich błaga społeczeństwo internetowe, że nie mogą odmówić. Ha, ha.... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? 03.09.09, 12:02 To już sprawa Twojej chorobliwej podejrzliwości :) No to, przyznam się, płacą mi, od łebka na forum. :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman ad rem.... IP: *.centertel.pl 03.09.09, 15:59 pierwsza godzina w Bigmarze kosztuje już 4 zł - i jest to wg mnie zajebiście drogo. Po drugie: święte krowy z Okopowej pogonić z zakazów zatrzymywania i Bigmar się zapełni.Ciekawe dlaczego miasto nie pierdzielenie wzdłuż Okopowej przy Bigmarze takich słupków uniemożliwiających zatrzymanie sie i parkowanie jak na Narutowicza czy Placu Wolności. Ze względu na sąsiedztwo z vis a vis? Po trzecie: nie dawać ewentualnego nowego parkingu w dzierżawę PKP bo te sk-syny wygrodzą go dla swoich i miasto(czyt: mieszkańcy) gó... z tego będą mieli. Wystarczy już pasienia PKP na społecznym majątku. Dość już ta firma pseudo-związkowców wydarła z naszej, publicznej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
sid_6.8 Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? 04.09.09, 23:23 "nikt z Gazety mnie nie zna" - ee, w to nie uwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Czy Bigmar to jeszcze parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 11:07 Niestety, pan empi mija się z prawdą dość często, więc nie dziwota, że również i w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś