Dodaj do ulubionych

Samochód zachęci do meldunku?

17.09.09, 11:24
Samochód nie zachęci do meldunku dopóki z naszych DOWODÓW OSOBISTYCH i
PRAW JAZDY nie znikną adresy zameldowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: contra jeszcze jeden wazny temat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 11:45
      przywoza do Poznania smieci,i upychaja gdzie sie da.oczywiscie na koszt
      Poznaniakow.
      • Gość: Tom Re: jeszcze jeden wazny temat! IP: 80.87.38.* 17.09.09, 12:26
        pracują,

więc firmy przynoszą dochody miastu a nie gminie, powinno miasto się cieszyć

jeżdżą tramwajami

Za darmooo???? Komunikacja miejska woła o pomstę, 1,5 godziny z jednego końca na drugi to trochę długo.

chodzą do teatrów, posyłają dzieci do szkół, przedszkoli

Jasne, po prostu wyciągają pieniądze z kasy miasta. A ja znam wielu zameldowanych w Poznaniu a korzystających ze sklepów, dróg i chodników gmin podmiejskich. Może czas wprowadzić średniowieczne cło za przekroczenie rogatek?
        • medenes Re: jeszcze jeden wazny temat! 17.09.09, 12:50
          Gość portalu: Tom napisał(a):

> Jasne, po prostu wyciągają pieniądze z kasy miasta. A ja znam wielu zameldowany
          > ch w Poznaniu a korzystających ze sklepów, dróg i chodników gmin podmiejskich.

Zapomniałeś jeszcze o lasach, szlakach no i o basenach.
    • Gość: malkontent Re: Samochód zachęci do meldunku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 11:49
      Jestem jednym z mieszkańców Tarnowa Podgórnego. Z Poznania wyprowadziłem się
      m.in. z powodu obsługi petentów w urzędzie miasta na poziomie głębokiej komuny
      (typu odmowa wydania zaświadczenia o meldunku żony na rzekomej podstawie ustawy
      o ochronie danych osobowych) - pani skarbnik polecam wizytę w UG Tarnowo
      Podgórne to zobaczy Pani, jak można pracować aby petenci byli zadowoleni.
      Pomysł żeby PIT rozliczać na podstawie miejsca pracy jest równie dobry jak wiele
      pomysłów powstających w Poznaiu, czyli całkiem od czapy. Mój pracodawca (jak
      wieli innych) ma siedzibę w Warszawie i i tak Poznań zobaczyłby moje pieniądze
      jak świnia niebo. O tym, że mieszkańcy podpoznańskich gmin zapewniają dochody
      poznańskim firmom choćby poprzez zakupy w centrach handlowych Poznania nie
      wspominam. Róbcie tak dalej, to Poznań w końcu będzie miał 100.000 mieszkańców.
    • mko Re: Samochód zachęci do meldunku? 17.09.09, 12:11
      cała akcja niby fajna, ale jeśli zmieni się meldunek a nie zmieni
      się urzędu skarbowego, to podatku gmina i tak nie zobaczy. A czy
      meldunek czasowy też uprawnia do wygrania samochodu? czy też może
      cała akcja to piękny wstęp do kampanii wyborczej - koniec konkursu
      15.maja 2010 - wie ktoś może, kiedy sa wybory samorządowe :-)
      • ksmx Ewidencja ludności do urzędów skarbowych 17.09.09, 12:30
        W innych krajach ewidencję ludności prowadzą urzędy skarbowe. Dlaczego?
        Ano właśnie dlatego aby adres zamieszkania powiązać z płaceniem
        podatków. Równocześnie adres zameldowania jest adresem doręczenia
        poczty. Ta cała ochrona danych osobowych robi więcej szkód niż pożytku.
    • medenes Samochód zachęci do meldunku? 17.09.09, 12:26
      Cytat:
      "Barbara Sajnaj, skarbnik Poznania: - Sprawa meldunku nie rozwiąże problemu
      finansowania miasta. Pozostaje duża liczba osób, które codziennie dojeżdżają
      do Poznania, korzystają z jego infrastruktury na równych prawach z
      mieszkańcami: pracują, jeżdżą tramwajami, chodzą do teatrów, posyłają dzieci
      do szkół, przedszkoli, i dopiero wieczorem wracają do swojej cichej, spokojnej
      gminy. PIT powinien być rozliczany dwutorowo według miejsca pracy i zameldowania."

A przepraszam bardzo. Czy ci "przyjezdni" jeżdżą MPK za darmo? Kupują w
      S.Browarze za pieniądze podatników czy swoje?
      Do przedszkola nie zapisze, bo niezameldowanym wiec pani urzędnik mija się z
      prawda.
      A firmy? Kim by zasilili swoje szeregi? Tylko poznaniakami? Zycze powodzenia!
      Moze ktoś wreszcie się pokusi o policzenie jaki jest bilans przychodów i
      kosztów wynikające z obsługi "przyjezdnych"? Moze dopiero wtedy okazało by
      się, ze opłaca się jednak wprowadzać rozwiązania aglomeracyjne.
      Widze, ze coraz głośniejsi są "Poznaniacy" co to widza tylko siebie. Wypisz,
      wymaluj j.e. Prezydent M.Poznania. Najlepiej motłoch wypchać poza miasto, dać
      im COŚ, Karolin, spalarnie, składowisko śmieci ... A sami będziemy winogrona
      jeść i piwo pic.
    • Gość: malkontent Re: Samochód zachęci do meldunku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 21:12
      Im dłużej myślę nad tym co powiedziała ta baba z UM Poznania tym bardziej jestem
      wkurzony i uważam ją za skandaliczną.
      To wszystko co ten babsztyl powiedział można przecież odnieść do turystów
      odwiedzających Poznań z tą różnicą, że turyście korzystają co prawda z hoteli
      ale zostawiają w Poznaniu znacznie mniejsze kwoty en gros niż mieszkańcy
      podpoznańskich gmin. To samo dotyczy gości targowych itd.
      Zamknij sobie w cholerę to miasto z obsranymi chodnikami i łapówkarzami ze
      straży miejskiej, wprowadź zakaz wjazdu dla niezameldowanych i tkwij w błogim
      samozadowoleniu.

Ratajski się w grobie przewraca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka