Forum   ciasto

ciasto

(3732 wyniki)
  • Bardzo chciałabym upiec mojej rodzinie ciasto ale niestety ciasta to dla mnie czarna magia. Czy możecie polecić coś co nie jest zbyt trudne i często wychodzi? I do tego jest smaczne? Bardzo proszę, od czegoś musze zacząć.
  • Mam przepis na muffiny w którym jest napisane, żeby dodać rozpuszczone masło bądź margarynę i dopisek, że można zastąpic olejem. No i trochę zgłupiałam bo nie wiem co najlepiej będzie dodać?
  • Help!!!Moim ciastem na pierogi można rozbijać mur! Co robię źle, że jest tak twarde??Za dużo wody, za szybko ją dodaję?
  • tzn. czy mogę przygotować je wieczorem, żeby usmażyć pączki bladym świtem? obiecałam-głupia!- ze dzieci wezmą sobie do szkoły ciepłe pączki a jakoś dziwnie nie chce mi się wstawać około 4 rano ;-))
  • jakby ktos chcial wiedziec wytrzymuje bez najmniejszych problemow prawie 2 doby (no ok, ok dobre poltora) w lodowce i jest wrecz jeszcze lepsze. zagniotlam lapka w sobote wieczorem ciasto na dorotusowe i upieklam wczoraj rano tylko 10 sztuk. pozostala czesc po ociepleniu rozplaszczylam na blaszce. postalo i uroslo z 40 min. posypalam baardzo freestyle'owa kruszonka z masla, maki, cukru i wiorkow kokosowych i upieklam w 220° do skutku.- tak z 15-20 min. wyszedl spory pyyyszny placek, ktory...
  • Zrobiałm ciasto na kruche babeczki wg tego przepisu (prawie) Składniki na kruche ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki - 1/3 szklanki cukru pudru - 200 g masła, zimnego - 2 żółtka ale jest bardzo kruche, przy wyjmowaniu z foremki rozpadają sie. Robiłam już raz i wyszły dobre, a teraz za bardzo kruche... Chyba, że to ja popsułam bo niestey nie miałam cukru pudru i dałam zwykły (bardzo drobny)... Czy da się je jeszcze "utwardzić"? czy zrobić nowe a z ...
  • witam. Zrobiłam dzisiaj ciasto kruche z rabarbarem, ale jest jeszcze ciepłe i nie wiem co wyszło. Problem w tym ,ze rabarbar podsmażyłam z cukrem i zrobiła się taka "breja". Dosypałam trochę galaretki truskawkowej.Nie wiem czy ten spód na ciasto powinni się podpiec i czy rabarbar należy podsmażać czy taki pokrojony położyć na surowe bądż podpieczony spód. Po około 50 minutach pieczenia spód moim zdaniem był surowy, przy kryłam wiec ciasto i piekłam dalej przez około 20 minut, ale czy nie bedz...
  • Wlasnie zaczelam robic ciasto i widze, ze mam tylko make pszenna typ 1000 i 2000. Wiem, ze tortowa ma 450 - zawsze jej uzywalam. Czy mozna uzyc maki typ 1000 do upieczenia ciasta kruchego jablkowego? Nie bardzo mam jak wyjsc z domu, ale jak mialoby nie wyjsc to moge sprobowac pozyczyc od sasiadow albo jakos sobie inaczej poradze.
  • Co i rusz robie nowe proby ale z roznym skutkiem, potrzebuje wsparcia bo pomyslow mi brakuje. Najlepiej byloby zeby byl jakis tort, plus dwa dodatkowe ciasta. Wymagania, brak maki pszennej, zytniej, co najwyzej moze byc orkiszowa, zero drozdzy, nie uzywam tez cukru, tylko zamienniki wiec wszelkie slodzone serki waniliowe, galaterki, batoniki czy nawet czekolada w tabliczce odpadaja, mleko dopuszczone w ograniczonej ilosci na razie. Jedno to moze byc szarlotka orkiszowa na kruchym ciescie, ...
  • I które przetrwa godzinną podróż, narazie do głowy przychodzi mi sernik nowojorski, który piekę z 11 jajek ale że go niedawno robiłam, to wolałabym coś innego. Ciasto ma być ciastem na prezent, za podpowiedzi będę wdzięczna.
  • Chciałabym kupić kilka rodzajów form do ciasta. Stare po jakimś czasie albo rdzewieją, albo odpada z nich powłoka 'nieprzywieralna.' Jakiej firmy formy polecacie (nie chciałabym kupować silikonowych tylko teflonowe)? Myślałam o tych firmy Tescoma. Używacie może takich? Są trwałe? Będę wdzięczna za rady.
  • Pyszne ciacho ! Proste w przygotowaniu, szybkie i większość składników zawsze mamy w domu.
  • Ze względu na to, że nie cierpię jak wyrabiane ciasto lepi mi się do rąk, używam maszyny do chleba. Mąka - z napisem "najlepsza do pizzy". Wychodzi pyszna pizza, ale ciasto zawsze jest cieniutkie. Jak zrobić pizzę na cieście grubszym? Czy chodzi tylko o to, by je po prostu grubiej wywałkować? Ponoć ciasta na pizzę nie powinno się wałkować, ale rozciągać nie potrafię, wałowanie musi zostać. Czy jest jakaś szansa?
  • Ile około może ciasto leżeć w lodówce po zrobieniu z masami?
  • Poszukuję sprawdzonych przepisów na ciasta z warzywnym dodatkiem. Marchewkowe na przykład. Polecacie coś? Może coś fajnego z innym warzywem?
  • Mam pytanie do doświadczonych osób czy mozna przygotować ciasto kruche w robocie kuchennym.Mam uczulenie na mąkę i skutecznie omijam ciasta ugniatane, ale troszke mnie kusza ostatnio przepisy z takiego ciasta. Prosze o odpowiedz.
  • ciasto to gotowiec z marketu
  • Chyba zaczne piec wg dzieciecych ksiazek kucharskich to mi beda ciasta wychodzic:)Bo to jest pyyyszne i wyszlo mi bez zakalca hehe:) 3 filizanki maki 2 filizanki cukru 1 filizanka oleju paczka cukru waniliowego paczka proszku do pieczenia 1 filizanka cytrynowej gazowanej lemoniady 4 jajka szczypta soli Wymieszac wszystko i piec 40-45 minut w temp.180stopni Jak leworecznociastowej Fetti wyszlo to kazdemu wyjdzie:) Jesli kawalek sie ostanie do jutra to wrzuce w GP bo dzis nie mam ap...
  • Szukałam przepisu - i znalazłam różne wersje - jedne z sama mąką i wodą, inne ze smalcem - byłam zaskoczona tym smalcem... jakoś niebardzo mi pasuje. Możecie ktoś z Was ma jakiś sprawdzony przepis?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się