Dodaj do ulubionych

Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła me...

16.12.09, 22:04
Kaźdy głupi policzy, że świecznik na zdjęciu ma ramion dziewięć. Jest to
bowiem Chanukija: pl.wikipedia.org/wiki/Chanukija

Sprawdzenie tego zajęło mi pięć minut, chociaż ja jestem na uprzywilejowanej
pozycji, bo interesuję się Judaizmem. No ale liczyć chyba państwo potraficie?
Obserwuj wątek
    • Gość: FiN Re: Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła IP: *.icpnet.pl 16.12.09, 22:11
      Sugerujesz, że GW nie zna się na judaizmie?:D
      • von_seydlitz Cięszę się, że stanęła, choć inni krzyże zdejmują 17.12.09, 08:00
        Właśnie to jest prawdziwa t o l e r a n c j a a nie zdejmowanie symboli
        religijnych za wszelką cenę.

Serdeczne życzenia wszystkiego najlepszego dla gminy Żydowskiej w Poznaniu.
    • woytolo Gmina ma 50 członków a relacje wszędzie -znamienne 16.12.09, 22:51
      Prawdziwi poznańscy żydzi do II wojny, praktycznie wszyscy, wyjechali do
      Rzeszy. Pozostali, po wojnie, zdecydowali o rozbiórce synagogi przy ul.
      Szewskiej w 1948.
    • Gość: chabad Re: Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła IP: *.tktelekom.pl 16.12.09, 23:11
      menora chanukowa ma ramion 8 plus szamesz - czyli pomocnik, ktory
      nie jest liczony jako ramie, lecz jak sama nazwa mowi, jest
      pomocnikiem. Dlaczego 8 ramion? Poniewaz przez osiem dni w cudowny
      sposob ponad 2000 lat temu palilo sie swiatlo w menorze, ktora
      znajdowala sie w Beit Hamigdasz (Swiatynii).
      Widac jak sie interesujesz judaizmem, skoro na chanukiji naliczyles
      az 10 ramion...
      a freilech hanuke
      • aurelen Re: Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła 17.12.09, 13:13
        Jeśli to do mnie - a chyba tak - proszę o ponowne przeczytanie mojego posta ;-)
        Pisałam o dziewięciu ramionach. I tak, wiem do czego służy szamesz. To że
        interesuję się Judaizmem nie oznacza, że jestem jego znawcą, a wszystkie religie
        traktuję raczej jako kulturowe fenomeny. Następnym razem może mniej agresywnie
        proszę.
    • vivacee najlepsze życzenia dla całej redakcji 16.12.09, 23:21
      Niech wasz naczelny Michnik i inni członkowie naordu wybranego żyją
      długo i szczęśliwie. Płakać po nich nie będziemy jakby jednak ktoś
      pytał :D
      • mars60 Re: najlepsze życzenia dla całej redakcji 17.12.09, 08:16
        vivacee też interesujesz się judaizmem?
        • kolo125 vivacee interesuje się 17.12.09, 09:48
          ale chyba z zupełnie innego powodu, żenujące te wszystkie wypowiedzi, biedny ten
          polski "katolicki" naród
          • vivacee A Michnik alias Szechter to co? 17.12.09, 11:09
            Nie żyd? Czy napisanie o kimś kto jest żydem per żyd, to obraza?

Życzę wesołej chanuki, to coś złego?
      • Gość: bubu Re: najlepsze życzenia dla całej redakcji IP: *.jsn.osi.pl 17.12.09, 16:55
        glupi ten twój komentarz ,chyba szkoła oj. rydzyka.
    • Gość: gosc Re: Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła IP: 213.156.123.* 17.12.09, 08:11
      pl.wikipedia.org/wiki/Menora
      Menora (hebr. מנורה) jest siedmioramiennym kandelabrem i od ponad 3000 lat
      symbolem judaizmu.
    • mosze_zblisko_daleka Re: Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła 17.12.09, 08:28
      Szalom,

No tak dziekuje za wiadomosc. Jest to blad, my tez nieraz mylimy sie
      (w Izraelu). Wazne jest ze zapalony juz ogien na wieki wiekow.
      Ja jestem lodzianin, ale Lodz nie tak daleko od Poznania...

O ile wiem to basen miejski jest na miejscu synagogi...
      Po heb. nazywamy "maim chaiim" t.z. "zywa woda"... ;-)

Serdecznie pozdrawiam rodakow i zycze wam Wesolych Swiat Noworocznych..
      • Gość: xxl Re: Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.09, 10:36
        My tu w Polsce nie mamy Świąt Noworocznych
        • Gość: RAUBER Re: Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.09, 19:47
          oto głos pokolenia JP2. Sam Jan Paweł II byłby przeszczęliwy czytając taki wpis,
          ręce opadają...
      • Gość: xxl Re: Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.09, 10:38
        My tu w Polsce nie mamy świąt noworocznych
      • Gość: RAUBER Re: Chanuka w Poznaniu - przy Stawnej zapłonęła IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.09, 19:46
        Szalom!
        dziękujemy za życzenia :) Tobie także życzę wszystiego najlepszego z okazji
        Waszych Świąt Noworocznych i naszych Bożego Narodzenia. Niech wszystkie święta
        będą szczęśliwe dla wszystkich :)
        Pozdrawiam
        Rauber
    • e-skin Chanuka w Poznaniu? z jakiej racji?? 17.12.09, 10:42
      Czy my Polacy nie mamy swoich świąt że musimy czcić obce święta?
      Z roku na rok widzę coraz bardziej nachalną promocje channuki kosztem choćby świąt Bożego Narodzenia już niemówiąc o starorzymskich saturnaliach. Dość judaizacji narodu polskiego! Chcemy swiętować polskie święta!
      • sigact1 Re: Chanuka w Poznaniu? z jakiej racji?? 17.12.09, 12:49
        e-skin napisał:

> Czy my Polacy nie mamy swoich świąt że musimy czcić obce święta?
        > Z roku na rok widzę coraz bardziej nachalną promocje channuki kosztem choćby św
        > iąt Bożego Narodzenia już niemówiąc o starorzymskich saturnaliach. Dość judaiza
        > cji narodu polskiego! Chcemy swiętować polskie święta!

A kto ci broni? Świętuj co chcesz
      • miko84 Re: Chanuka w Poznaniu? z jakiej racji?? 17.12.09, 14:19
        Wiesz, to nie my czcimy to Święto tylko sygnalizuje się, że coś takiego jest
        poza zapyziałym "katolicyzmem" w PL. Do wyznawania Chanuki czy jak napisałeś
        Saturnaliów, czy nawet czczenia Światowida upoważnia każdego Polaka z osobna
        Konstytucja RP i jej art 53... resztę sobie już doczytaj sam. Nikt nie zabrania
        obchodzić Świąt Bożego Narodzenia tylko wiara w Polsce jest na takim poziome że
        bardziej popularne są Święta innych religii albo tzw święta "komercyjne"... I
        każdy powinien patrzeć w swoje sumienie a nie wytykać innym, że czczą takie czy
        inne święto!!
        • e-skin Re: Chanuka w Poznaniu? z jakiej racji?? 17.12.09, 15:34
          to czemu w mediach więcej czasu pośw się chanuce a nie pozostałym świętom? I dlaczego akurat tematyki żydowskiej ostatnio w mediach jest najwięcej?
          • miko84 Re: Chanuka w Poznaniu? z jakiej racji?? 17.12.09, 16:14
            Oglądam różne stacje TV, słucham różnych rozgłośni i odwiedzam kilka rożnych
            portali dziennie. Nie zauważyłem żeby o Chanuce było np napisane na Onecie???
            Jakby nie było o Świętach Bożego Narodzenia mieli się temat już od 2/3
            listopada... Nie dają o tym zapominać chociażby wystawy sklepów czy rozgłośnie
            radiowe... a to że kilka dni powie się o takim święcie jak Chanuka to akurat
            nikomu z tego powodu nic nie ubędzie a przynajmniej można się multikulturowo
            dokształcić... Tematyki jak to nazywasz "żydowskiej" jest więcej?? hmm co Ty za
            telewizje oglądasz TV Trwam?? tam na pewno jest więcej ze względu na ciągła
            nagonkę na ta mniejszość narodową...
      • miko84 Re: Chanuka w Poznaniu? z jakiej racji?? 17.12.09, 14:25
        Wiesz, to nie my czcimy to Święto tylko sygnalizuje się, że coś takiego jest
        poza zapyziałym "katolicyzmem" w PL. Do wyznawania Chanuki czy jak napisałeś
        Saturnaliów, czy nawet czczenia Światowida upoważnia każdego Polaka z osobna
        Konstytucja RP i jej art 53... resztę sobie już doczytaj sam. Nikt nie zabrania
        obchodzić Świąt Bożego Narodzenia tylko wiara w Polsce jest na takim poziome że
        bardziej popularne są Święta innych religii albo tzw święta "komercyjne"... I
        każdy powinien patrzeć w swoje sumienie a nie wytykać innym, że czczą takie czy
        inne święto!!
      • Gość: RAUBER to świętujcie, kto wam broni IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.09, 19:51
        To świętujcie, kto wam broni. Tylko dlaczego przyczepiasz się do świąt
        żydowskich zwłaszcza że nikt nie nakazuje Ci ich obchodzić? Co Tobie Żydzi
        zrobili złego?
        • renepoznan Re: to świętujcie, kto wam broni 17.12.09, 20:03
          Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> To świętujcie, kto wam broni. Tylko dlaczego przyczepiasz się do świąt
          > żydowskich zwłaszcza że nikt nie nakazuje Ci ich obchodzić? Co Tobie Żydzi
          > zrobili złego?

;)
          "mamy wiele innych ważnych tematów w kraju, a ci zajmują się bzdurami, reforma
          finansów publicznych to jest coś ważnego co warto zacząć wspierać a tu co robią?"
          • Gość: RAUBER Re: to świętujcie, kto wam broni IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.09, 22:42
            hehe dobre :)

Odpowiem tak, tworzenie państwa tolerancyjnego i bezpiecznego w odczuciu
            wszystkich obywateli buduje zaufanie do takiego państwa. Zaufanie na przykład
            inwestorów zagranicznych, na przy przykład izraelskich. Uważam że temu krajowi
            wyrządzono wielką krzywdę wypędzając/dyskryminując Żydów. Nie wiem dlaczego ale
            oni mają talent do robienia interesów. Szkoda że tych interesów nie robią u nas,
            płaciliby legalne podatki, wydawaliby kasę na rynku polskim. A tak kisimy się we
            własnym sosie i musimy pogodzić się z mniejszymi wpływami. Temat stworzenia
            dobrego klimatu do biznesu jest ważny :)
            Ale reforma finansów publicznych jest oczywiście o niebo ważniejsza i super
            priorytetowa. Trudno znaleźć ważniejszy temat niż reforma fianansów publicznych.

• weszpolak Re: Co Tobie Żydzi zrobili złego? 17.12.09, 22:41
          Nie adoptowali go, nieboraka (a tak ich gorąco prosił...)
    • drhuckenbush Precz precz precz!!! (n/txt) 17.12.09, 11:00

• Gość: kachullcia Re: Precz precz precz!!! (n/txt) IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.09, 13:44
        ciekawe, dlaczego autor artykułu pisze, że zapalono siedmioramienną,
        skoro na fotce obok stoi jak byk dziewięcioramienna (pytanie
        retoryczne to jest jakby co). Coraz niższy poziom w poznańskiej GW,
        a szkoda.
        • miko84 Re: Precz precz precz!!! (n/txt) 17.12.09, 14:21
          Niestety muszę przyznać rację... Coraz więcej błędów w poznańskiej GW albo
          jakość i poziom artykułów pozostawia wiele do życzenia...
      • wymiatator1 Precz precz precz z debilami!!! (n/txt) 17.12.09, 18:02

• Gość: RAUBER Re: Precz precz precz!!! (n/txt) IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.09, 19:48
        przesadzasz i nie bardzo rozumiem dlaczego, nie wiem co kto Ci zrobił że takie
        rzeczy wypisujesz.
      • marek.es Re: Precz precz precz!!! (n/txt) 17.12.09, 20:48
        Sugerujesz,że jeżeli sceptycznie podchodzę do chrześcijaństwa, to
        nie mam szans być Polakiem? A cogito ergo sum?
        • drhuckenbush Re: Precz precz precz!!! (n/txt) 18.12.09, 13:54
          Masz szanse byc namiastka Polaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka