Dodaj do ulubionych

Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą

26.07.10, 20:18
A zaledwie przed kilkoma dniami pisaliśmy, że w takiej sytuacji szczególnie istotna będzie dokładna, wielokanałowa informacja dla pasażerów. Tym bardziej - z uwagi na zmniejszoną częstotliwość kursowania pojazdów.

No i wyszło jak zwykle, czyli po polsku. Dobrze, że chociaż ZTM ma na swej głównej stronie internetowej informacje o zmianach.

I to przerzucanie piłeczki - to nie my, to ZTM. Świetny sposób na rozmycie odpowiedzialności. Jakoś nie widzę tu szacunku dla pasażerów. A przecież tak niewiele trzeba.
Obserwuj wątek
    • gall.anonim.pn Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą 26.07.10, 20:35
      Wiadomo, miasto know how, hehe. Według mnie przydałby się chyba jakiś
      strajk pasażerów bo to co prezentuje komunikacja miejska to po prostu
      poruta.
      • Gość: pasażer Re: Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą IP: *.izacom.pl 26.07.10, 21:41
        Ależ właśnie o to chodzi, żeby pasażerowie zrezygnowali z
        komunikacji miejskiej i zaopatrzyli się w samochody. Taka jest
        strategia rozwoju naszego miasta.
        • wlodzimierz_nowak Re: Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą 26.07.10, 23:34
          Gość portalu: pasażer napisał(a):

> Ależ właśnie o to chodzi, żeby pasażerowie zrezygnowali z
          > komunikacji miejskiej i zaopatrzyli się w samochody. Taka jest
          > strategia rozwoju naszego miasta.

To prawda, że wiele wskazuje na chęć wygaszania komunikacji zbiorowej. Koncepcje
          z prywatyzacją dają wielkie pole do stworzenia okazji ku temu. Przypominają mi
          się lata 30-te w USA.

Nie chcę krytykować (znów) działań miejskich. Ale kurcze! Naprawdę to było takie
          trudne? Naprawdę znów Poznaniacy zasłużyli na skwitowanie "jak to w Polsce". Do
          czorta, kiedyś się w Poznaniu tego nie słyszało, zawsze było inaczej niż "jak to
          w Polsce".Wychowałem się w takim duchu.
    • cfalek nawet bez objazdów chodzą piechotą, a co na to RG 26.07.10, 22:15
      bo jest szybciej, bo nie chce przepłacać na krótkich dystansach

Ale przecież komunikację mamy najlepszą, która ino ciągnie w dól budżet i
      blokuje inwestycje (nie to co taki dochodowy stadion, czy termy). "A ja
      zapewniam Was, że co roku będę składał uchwałę o podwyżkach i również uczynię
      to w moim roku wyborczym, czyli 2010. "
      ryszardgrobelny.blog.pl/archiwum/index.php?nid=14348296
      A ja powiadam Wam, że na stronie 163, wspomnień Władysława Czarneckiego "to
      też był mój Poznań" stoi jak wół:
      "Pomimo podwyżki biletów tramwajowych o 50% dochody obniżyły się
      katastrofalnie. Publiczność na krótkich odcinkach w śródmieściu-najbardziej
      dochodowych-przestała jeździć tramwajami.Chodzono pieszo, aby taniej. Dyrektor
      proponował nową podwyżkę ceny biletów..W trakcie dyskusji zabrał głos
      Prezydent Ratajski.
      -Jeżeli kupiec nie może sprzedać towaru, to obniża jego cenę. Spróbujmy
      zamiast podwyższać obniżyć cenę biletów. Jeżeli po trzech miesiącach deficyt
      się powiększy, to upoważnimy dyrekcję do podwyższenia opłat.
      Wniosek był rewelacyjny i po gorącej dyskusji przeszedł. Po trzech miesiącach
      dyrektor relacjonował, że frekwencja poprawiła się i dochody wzrastają. Nie
      było już obawy, że przedsiębiorstwo będzie jechać na deficycie."

Teraz widać inna ekonomia, ludzie z innej gliny, albo po prostu głupi, że
      olewają wybory samorządowe i rządzi nam Piękny Ryszard.
      • Gość: czarek Re: nawet bez objazdów chodzą piechotą, a co na IP: *.icpnet.pl 26.07.10, 22:43
        W mpk podrukowali żółte karteczki z małym druczkiem i chyba poszli na
        urlop.
        Pani Gajdzińska też mądra:
        Rzeczywiście, dobrze byłoby lepiej poinformować mieszkańców. Ale to
        nie MPK decyduje o zmianach w ruchu, proszę się w tej sprawie zwrócić
        do ZTM.

Na zmiany w ruchu nikt nie narzeka. TYLKO WŁAŚNIE NA INFORMACJĘ (a
        raczej jej brak!!!

Na Pl. Wiosny Ludów 0 informacji, że przystanek nieczynny, rozkłady
        wiszą, a ludzie czekają.

MPK jak zawsze dało ... ciała
      • emissarius Re: nawet bez objazdów chodzą piechotą, a co na 26.07.10, 22:51
        cfalek napisał:

> Prezydent Ratajski.
        > -Jeżeli kupiec nie może sprzedać towaru, to obniża jego cenę. Spróbujmy
        > zamiast podwyższać obniżyć cenę biletów. Jeżeli po trzech miesiącach deficyt
        > się powiększy, to upoważnimy dyrekcję do podwyższenia opłat.

To bardzo ciekawe, bo przy okazji ostatniej obniżki cen biletów czytałem coś, co brzmiało uderzająco podobnie do powyższego. Któż to powiedział, czyżby dyrektor ZTM?

Podobnie argumentował też radny Lewicy, Tomasz Lewandowski: "Wiele razy zwracaliśmy uwagę, że zwiększenie wpływów ze sprzedaży biletów można uzyskać poprzez obniżanie ich cen, a tym samym zachęcenie do korzystania z komunikacji miejskiej".

www.gloswielkopolski.pl/aktualnosci/230719,poznan-nowa-taryfa-nizsze-ceny-biletow-mpk,id,t.html
        • wlodzimierz_nowak niekompetentny prezes Grobelny ze spółki Poznań? 26.07.10, 23:42
          emissarius napisał:
          > Podobnie argumentował też radny Lewicy, Tomasz Lewandowski: "Wiele razy zwra
          > caliśmy uwagę, że zwiększenie wpływów ze sprzedaży biletów można uzyskać poprze
          > z obniżanie ich cen, a tym samym zachęcenie do korzystania z komunikacji miejsk
          > iej
          ".

Ale co w tym dziwnego? To zwyczajna cenowa bariera popytu. Poznań Sp. z o.o. z
          niekompetentnym prezesem? Najwyraźniej.
          • emissarius Re: niekompetentny prezes Grobelny ze spółki Pozn 27.07.10, 09:28
            wlodzimierz_nowak napisał:

> Ale co w tym dziwnego? To zwyczajna cenowa bariera popytu. Poznań Sp. z o.o. z
            > niekompetentnym prezesem? Najwyraźniej.

Nie zrozumiałeś. Rzeczywiście, nie ma w tym absolutnie nic dziwnego. Wprost przeciwnie. Chciałem tylko zauważyć, że to już się dzieje. Pierwszy krok w tej sprawie już poczyniono, i choć drobny, to jednak we właściwym kierunku. Przecież obniżono ceny biletów - zaznaczając jednocześnie, że popyt będzie odtąd precyzyjnie monitorowany.

Wiem, że to mało, ale jednak.
            • wlodzimierz_nowak Re: niekompetentny prezes Grobelny ze spółki Pozn 27.07.10, 09:35
              Ok, nie zrozumiałem Twojej intencji z kontekstu. Również uważam, że to jest
              dobre posunięcie. Aczkolwiek trzeba mieć świadomość, że to tylko jedno z
              narzędzi, że przy obecnej polityce miejskiej może zakończyć się nawet klapą.
              Za dużo jest czynników utrwalających przekonanie, że "chyba jednak czas
              przesiąść się na samochód" jak to w artykule wypowiedział się jeden z
              mieszkańców. Ten proces jest bardzo żywy i widoczny. A rozlew aglomeracji, tak
              osadniczo, jak i z miejscami pracy potęguje to znacząco. Na marginesie, nie
              wiedziałem, że Lewandowski był autorem tego pomysłu, że go cytowałeś.
    • wszechpastor POznań Hał Hał 26.07.10, 22:38
      tu warto żyć
      • Gość: koordynator Re: Powołać trzecią spółkę koordynującą MPK i ZTM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 23:36
        Trzeba Powołać trzecią spółkę koordynującą MPK i ZTM.

Powinna być zgoda na ważność biletów trasowych, na odcinku od Mostu Teatralnego
        do Garbar, za tramwaje które nie kursują po stałych trasach.
      • Gość: Mowatrawa Re: POznań Hał Hał IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.10, 23:49
        tu żyć żeby zwariować to tak racja
    • raven50 Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą 26.07.10, 23:57
      mamy najgłupsze MPK w całej Polsce, gdzie jeszcze jest taka beznadziejna
      komunikacja jak u nas, gdzie się tak długo czeka na tramwaj i autobus jak u
      nas, ale za to jaki luksusowy tabor-wypasiony, nie ważne , że nie można się
      doczekać jakiejś linii ale co tam mamy wypasione fury na torach a może by tak
      tańsze jakieś kupić ale żeby częściej jeździły, aha i jeszcze jedno po czym
      poznać poznaniaka w innym mieście? a po tym że chce kupić bilet na tramwaj na
      10 minut! hahahaha ! ale to nic do śmiechu tylko albo szczyt głupoty albo
      nabijanie klienta w butelkę bo jak daleko można dojechać przez 16 minut stojąc
      w korkach w godzinach szczytu?
      • Gość: mikosz Re: Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą IP: *.icpnet.pl 27.07.10, 06:48
        Za każdym razem jak jest remont, obnaża się głupota mieszkańców. Ile razy było o tym mówione, w gazetach, w tv, że będzie remont? Na stronie mpk info o zmianach wisi już chyba z tydzień czasu przed jego rozpoczęciem. A potem idzie się na przystanek i widzi się sierotki stojące zaraz pod żółtym komunikatem, ale w ogóle go nie widzące. Już sama obecność jakiegoś żółtego komunikatu powinna w nich wzbudzić czujność, albo choćby słuchy medialne. Ale po co. Lepiej potem zwalić winę na innych prawda?
        • emissarius Re: Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą 27.07.10, 10:07
          A jednak...

To MPK jest dla pasażerów, a nie odwrotnie. Kiedy jest remont - to MPK ponosi straty, nie tylko pasażerowie. I nie chodzi tu tylko o finanse. Kiedy jest remont drogi, przy której znajduje się postój taksówek - pan taksówkarz nie siedzi w domu, tylko szuka innego sposobu dotarcia do klientów.

Na głównej stronie MPK nie ma żadnej konkretnej informacji o remontach - porównaj to sobie ze stroną ZTM. Ci ostatni dobrze wywiązali się z tego prostego zadania. MPK informuje tylko o korekcie linii autobusowych 48 i 242. Po szczegóły musisz drążyć - dział Remonty albo Rozkład Jazdy.

Strona MPK - jako że bardziej popularna niż strona ZTM - od tygodnia powinna "krzyczeć" na czerwono o zmianach. Tymczasem MPK w osobie pani rzecznik informuje Cię w artykule, że "dobrze byłoby lepiej poinformować mieszkańców. Ale to nie MPK decyduje o zmianach w ruchu, proszę się w tej sprawie zwrócić do Zarządu Transportu Miejskiego.". Prawda, jaka arogancja? Mała cukiernia w moim bloku lepiej potrafi zareklamować swoje usługi.

Nie powinno Cię też dziwić, że pasażerowie nie przywiązują zbyt dużej wagi do tego, co jest napisane na tabliczkach, umieszczonych przy wiatach wiatach przystankowych. Też jestem za tym, by przywiązywać do tego znacznie większą wagę. Pasażer, który oczekuje na nieczynnym przystanku nie jest "głupi", tylko niedoinformowany.

I już na koniec: koncepcja biletów czasowych zasadza się na tym, że dzięki takiemu rozwiązaniu można przesiadać się wielokrotnie, ciągle posiadając ważny bilet. To rozwiązanie sprawdza się głównie wówczas, kiedy sieć jest spójna a komunikacja płynna. Tymczasem obecnie aż cztery czynniki ujemnie wpływają na efektywność tego rodzaju rozwiązania:

- korki w mieście
          - letni rozkład jazdy - zmniejszona częstotliwość kursowania
          - remonty
          - dezorientacja spowodowana niedostateczną informacją

Ja nie wiem, czy rzeczywiście - jak napisałeś - "remont obnaża głupotę mieszkańców". Ale nie dziwie im się, że czują się nabijani w butelkę i lekceważeni.
          • Gość: mikosz Re: Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą IP: *.icpnet.pl 27.07.10, 17:07
            tak się składa, że wchodzę kilka razy w tygodniu na ich stronę po rozkład i z tego co widziałem to ta informacja wisiała na głównej co najmniej tydzień, nawet widziałem że epoznań ją skopiował w całości łącznie ze zdjęciem, a poza tym po prawej masz tabelkę z remontami, która też już trochę wisi, i jest wyszczególnione co gdzie kiedy remontują i podlinkowane. ale jak się nie chce znaleźć a woli się gardłować na wszystkich wokół, to nie mamy o czym dyskutować :-)
            ludzie, czytajcie żółte kartki na przystankach, to nie boli!
            • emissarius Re: Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą 27.07.10, 20:00
              Często korzystam z usług MPK, choć mam alternatywę. I wcale nie należę do grona wiecznych malkontentów. Widzę jak wygląda poziom tych usług na tle kilku innych znanych mi miast. Potrafię docenić pozytywne cechy MPK. Rozumiem nawet, że remonty są konieczne. Jedyne czego oczekuję w tym trudnym okresie - to szczegółowa informacja i życzliwość. Tylko tyle. Aż tyle?

Należę do tych 30% osób, które czerpią informacje z internetu [wiem, że się rozumiemy]. Sądziłem do tej pory, że o ważnych zmianach w funkcjonowaniu komunikacji dowiem się zerkając na główną stronę MPK - tym bardziej, że zamieszczono tam dwa bardzo ważne działy - Komunikaty i Aktualności. Oczywiście widziałem tabelkę Remonty i wiem, że zmieniono rozkłady. Ale jednak główna strona wyglądała inaczej jeszcze dziś rano, zgoda?

Planując podróż oczywiście uwzględniam okoliczności nadzwyczajne - korki, awarie. Jednak podobnie jak wielu innym pasażerom często bardzo zależy mi na dotarciu w określone miejsce, i jest to dla mnie niezwykle ważne, więc nie dziwi mnie, że taka gwałtowna zmiana organizacji może komuś mocno pokrzyżować plany i popsuć humor. Szkoda, że ludzie z MPK tak słabo to czują.

"Informacje są, skarg nie ma" - przeczytałem na stronie MPK. Brakuje mi tu odrobiny pokory. Na szczęście znalazłem też "Za powstałe utrudnienia przepraszamy".
              • Gość: mikosz Re: Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą IP: *.icpnet.pl 27.07.10, 21:40
                jaka gwałtowna zmiana, skoro mpk i media trąbiły o tym od tygodnia?
                • emissarius Re: Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą 27.07.10, 22:59
                  A niech i tak będzie, masz rację.
      • Gość: Viljar Re: Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą IP: 213.17.198.* 27.07.10, 09:42
        "> mamy najgłupsze MPK w całej Polsce, gdzie jeszcze jest taka beznadziejna
        > komunikacja jak u nas, gdzie się tak długo czeka na tramwaj i autobus jak u
        > nas, ale za to jaki luksusowy tabor"

Zapraszamy do Gdańska - takie spostrzeżenia turysty: u Was komunikacja w
        odniesieniu do jednej linii działa fatalnie, ale jako całość jest OK. Przykład:
        czekając na "siódemkę", stałem na przystanku chyba ze 20 minut w dzień
        powszedni. Kiedy wracając, chciałem wrócić do punktu A z przesiadkami, dotarłem
        bez problemu, w krótszym czasie.
        W Gdańsku nie ma skomunikowanych przesiadek, rozkład jazdy to tylko wskazówka, a
        połowa tramwajów ma niedomykające się drzwi lub - dla odmiany - nieotwierające się.
    • whitenabuchodonozor Tramwaje objazdami, pasażerowie piechotą 27.07.10, 08:14
      ta tablica z rozkładem tymczasowej linii, którą jakiś obus zdjął pewno była
      przymocowana jak ta, która w niedzielę sama odpadła od słupa jak przejeżdżałem
      rowerem kilka metrów obok :)
    • cegla000 Brawo!MPK:to nie my to ZTM a informacja w MPK.Żal 27.07.10, 08:55
      Za co Ci wszyscy ludzie biorą pieniądze???
      • Gość: Bormann Re: Brawo!MPK:to nie my to ZTM a informacja w MPK IP: *.man.poznan.pl 27.07.10, 10:29
        Tramwaj linii 6 to na Śródce prawdziwa rzadkość.... :-/
    • eug01 MPK niech zatrudni ludzi z mózgiem do nadzoru ruch 27.07.10, 10:47
      Wczoraj godz 9:15 Rondo Śródka dochodzi do wypadku drogowego.Auto
      osobowe zatrzymuje się częściowo na torach prowadzących w kierunku
      Rataj.Zablokowany wjazd tramwajów na rondo od strony Rataj.Dwa
      tramwaje jadące z miasta przejeżdżają w kierunku Rataj.Następna 8
      jadaca na Miłostowo stoi ,bo przejazd na wprost blokują 1 i 6
      stojące na środku ronda.Do Centrum nic jedzie.Przyjeżdza jakiś wóz
      MPK.Trzeba oddać szybciej niż Straż Pożarna.Pogotowie czy Policja.Na
      działce komunikacja do Centrum nic się nie dzieje.Jest 67 do
      Radojewa tłum ludzi rzuca się ,żeby chociaż dostać się do
      Garbar.Oczywiście nie mieszczą się wszyscy.Mija pół godziny -
      plaża.Wreszcie po kilku minutach z ronda wycofuje się 6 i jedzie na
      wprost do Centrum.Uff !! Nie, złuda "wagon uszkodzony".Stojąca za
      nią kolejna 6 tkwi bez ruchu kolejne minuty.Wreszcie rusza 6 -
      tłok,za nią 8 ,a potem 1 wreszcie jadę do Centrum.To że tak należało
      zrobić było jasne dla pasażerów od samego początku,ale nie dla
      speców z MPK.Godzinę lekcyjną musieli myśleć ,żeby do tego
      dojść.
    • andpel Tramwaje objazdami... kłamstwa zdm 27.07.10, 10:56
      Jedna sprawa:
      Żadnych rozkładów jazdy wahadła na trasie Wrocławska - Kórnicka NIE MA I NIE BYŁO!
      Nikt ich nie ukradł, bo one po prostu nie zostały zamontowane.
      ZDM nie tylko niszczy komunikację w Poznaniu ale również kłamie nam prosto w
      oczy...
      • Gość: svalbard Re: Tramwaje objazdami... kłamstwa zdm IP: *.icpnet.pl 27.07.10, 15:48

Zgadzam się. Rozkładów nie było tam wcale. Nie wiem kto mi zwróci za sieciówkę.
        Mieszkam pośrodku strzeleckiej, do pracy i szkoły jeździłam nr 2 lub 9. Tak się
        składa ze mając obronę jednak często musiałam być na uczelni latem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka