Dodaj do ulubionych

Poznań chce dworca. Bardzo chce

21.09.10, 23:02
Poznan kreuje sie na europiejska mietropolie, mam nadzieje, ze nowy dworzec (jedna z najwazniejszych wizytowek miasta) bedzie chluba a nie bublem bo juz idzie sie na jakies ustepstwa, przeklada sie na pozniej inwestycje. Wedlug mnie lepiej poczekac i zrobic porzadnie nizeli robic to przez 6 lat w bolach. Budynek dworca powinien robic wrazenie, powinien on byc duzy, funkcjonalny, czysty, perony wysokie i dojscie do nich oprocz schodow powinny dopelniac windy. Polecam do wgladu dworzec w Berlinie. Bylem na nim kilka razy - wielkie przestrzenie, duzo swiatla (dworzec wybudowany ze szkla) i wszedzie czysto. berlinhauptbahnhof.wordpress.com/
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Domagają się budowy zadaszonej kładki równoległej IP: 95.108.69.* 22.09.10, 00:00
      do bryły nowego dworca, która będzie dla pasażerów wygodniejszym niż tunel połączeniem wszystkich peronów."

Śmiem wątpić.
      Jeśli na kładkę wchodzi się z poziomu peronu, jest ona dla pasażera bardziej uciążliwa niż tunel pod peronami.
      Wynika to z wymaganej przy obu rozwiązaniach deniwelacji.
      Dla tunelu pod peronem jest to około 3-3,5 metra (wysokość człowieka plus wysokość peronu nad poziom szyn plus grubość stropu i nadkładu).
      Kładka to co najmniej 5,5 metra nad poziomem peronu, bo tyle trzeba by przewody trakcyjne puścić dołem.
      Po ludzku, kładka ma pi razy drzwi 2 razy więcej stopni do pokonania niż tunel.
      • Gość: machefi >>> A teraz drogie dzieci wyobraźcie sobie... IP: *.awakom.net 22.09.10, 09:51
        ...co będzie się działo w 2011roku. Przypomnę:
        - Budowa dwujedzniowego odcinka ul. Bułgarskiej
        - Przebudowa Ronda N-J
        - Przebudowa Kaponiery i całego ciągu Roosevelta wraz z budową Pestki na Dworzec Zachodni
        - Do tego budowa Dworca PKP (jesli ruszy)
        - Budowa kolektora prawobrzeżnego w ciągu ul. Jana Pawła II
        - Węzeł Antoninek

Wszystkie ważne komunikacyjne północ-południe rozgrzebane choćby w jednym miejscu (Wezeł Antonik tyczy się wschodniego obejścia Malty). Nie chcę wyjść na malkontenta, bo cieszę się że "się robi" "sie buduję", ale było trochę czasu na rozplanowanie i rozłożenie tego w czasie, aby nie było Wielkiej Kumulacji
        • wlodzimierz_nowak czy mogę prosić o zadanie PKP pytania? 22.09.10, 20:48
          W jaki sposób przewidziało kursowanie właśnie ruszającej Kolei Metropolitalnej? Czy kursy czterech linii co 30 minut bez problemu zmieszczą się na 6-ciu peronach? Czy kursy będą na tyle skoncentrowane, że podróżni "z miasta" będą mogli na odpowiednie perony trafić intuicyjnie, tak jak na przystanek tramwajowy? Co będzie za 10-15 lat, gdy będziemy chcieli uruchomić kursy co 15-20 minut w szczycie?

forum.gazeta.pl/forum/w,67,116705661,116705661,Az_101_nowych_polaczen_dla_regionu.html
          • Gość: curious cat Dobre pytanie. IP: *.icpnet.pl 14.10.10, 07:32
            .
    • Gość: Do pajanko Re: Poznań chce dworca. Bardzo chce IP: *.versanet.de 22.09.10, 00:19
      Polak zawsze pozostanie Polakiem a Niemiec Niemcem ! Chyba nic wiecej Ci nie musze tlumaczyc z polskiego na nasze !?
    • starystormy Poznań chce dworca. Bardzo chce 22.09.10, 00:51
      bardzo inteligenty pomyl .. zbudowac rondo tylk opo to by po miesiacu mistrzostw je zburzyc i budowac od nowa dwupoziomowy wezel.. gratulacje dla idiotow na urzedniczych stolkach. po co budowac za maly terminal autobusowy? przeciez jak jzu wiadomo ze jest za maly to nie urosnie w przyszlosci? to nie ciasto drozdzowe! kolejne wiec pieniadze wywalone w bloto. ale latwo je wywalic bo to podatnikow wiec niczyje.
      • Gość: zenek Zajmij Ty się może Kolego wypiekami IP: 95.108.69.* 22.09.10, 01:26
        bo jak widać, masz w tym niejakie doświadczenie.

1. Inwestycja nie jest realizowana ze środków publicznych
        2. Dworzec PKS jest jak ciasto drożdżowe, może urosnąć w przyszłości. Na przykład na początek budujesz 10 stanowisk a na 20 zostawiasz miejsce. Mam pisać co dalej...?
        3. Napisz jak wyobrażasz sobie "burzenie" ronda oraz jak myślisz, ile czasu trwa budowa dwupoziomowej estakady w środku miasta i jak wtedy będą jeździły auta w rejonie budowy?
        4. Sprawdź czy Ci się nic nie przypaliło.
        • Gość: pan.zaskroniec Re: Zajmij Ty się może Kolego wypiekami IP: 83.238.242.* 22.09.10, 09:08
          Gość portalu: zenek napisał(a):
          > 1. Inwestycja nie jest realizowana ze środków publicznych
          Jeśli nie z publicznych to z jakich? PKP jest firmą państwową a do tego przynosi wyłącznie straty. Więc każda złotówka wydawana przez PKP jest wydawana z pieniędzy publicznych.
          • gorcu Re: Zajmij Ty się może Kolego wypiekami 22.09.10, 09:23
            O ile mi wiadomo to inwestor daje siano na inwestycje w zamian za możliwość wykorzystania przylegających atrakcyjnych gruntów na własna działalność komercyjną (hotele, centra handlowe itd). Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
            • Gość: F Re: Zajmij Ty się może Kolego wypiekami IP: *.pbg-sa.pl 22.09.10, 10:31
              A te grunty to nie publiczne czasem są?
              • Gość: zenek Re: Zajmij Ty się może Kolego wypiekami IP: 95.108.69.* 22.09.10, 11:29
                A co to ma wspólnego z "pieniędzmi podatników wywalonymi w błoto"?
                Bo o tym tu dyskutujemy.
                A poza tym, co byś tam poza dworcem chciał wybudować, tak z ciekawości?
    • cegla000 Obawiam się, że z tym rondem zostaniemy 15 lat 22.09.10, 08:47
      albo i dłużej...
      • Gość: starybuc Re: Obawiam się, że z tym rondem zostaniemy 15 la IP: *.cs.put.poznan.pl 22.09.10, 08:57
        Owszem, rondo zostanie, tylko nad nim zostanie dobudowana estakada i zostaną zwężone dojazdy, pozdrawiam malkontentów i 'fahofców'
      • Gość: re Re: Obawiam się, że z tym rondem zostaniemy 15 la IP: *.173.10.124.tesatnet.pl 22.09.10, 09:01
        a nowy dworzec będzie pod koniec 2013. Proszę mi pokazać inną, podobnej wielkości inwestycję, którą wybudowano w 15 miesięcy. Dodajmy do tego stopień skomplikowania prac na żywym organizmie dworca oraz obecny etap prac (uzgadnianie koncepcji hehe, brak decyzji środowiskowych, brak decyzji lokalizacyjnej, brak pozwolenia na budowę). Czy nikt w urzędzie miasta, ani w redakcji Gazety nie potrafi na to spojrzeć realnie? Czy perspektywa kilku lat powoduje, że wyłączamy myślenie i łykamy wszystko co nam wmawiają?
        • Gość: swoboda_t Re: Obawiam się, że z tym rondem zostaniemy 15 la IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 22:11
          Niestety dość prawdopoodbne jest, że nie zdążą. Jestem z Katowic i tu prace przy "nowym dworcu" już się rozpoczęły. Cała papierkologia ze strony inwestora prywatnego jest już za nami, PKP jeszcze się bujają z przetargami na remonty peronów itp. ale część prac już wykonały. No ogólnie już się coś dzieje, a mimo to dworzec ma być gotowy na Euro 2012 i to na styk (jakoś jestem dziwnie pewien, że się przeciągnie), a obiekty wokół niego kilka miesięcy później. W Poznaniu jeszcze nie są gotowe papiery nie mówiąc o wbiciu pierwszej łopaty. Fakt, niby jest mniej doz robienia, ale IMO i tak termin na Euro jest nierealny. Ale życzę Wam i sobie, żebym się mylił.
    • pawel250111 Poznań chce dworca. VETO dla prowizorek !!! 22.09.10, 09:42
      Nie wolno dopuścić do kolejnej prowizorki w tak ważnym miejscu Poznania. Zobaczcie co dzieje sie dzisiaj na Moście Dworcowym i Królowej Jadwigi np.podczas ostatniej Polagry. Horror. Nie wolno dopuścić aby nie została wybudowana docelowa infrastruktura. Rondo doprowadzi do paraliżu nie tylko w dniach targowych.
      • Gość: koles Re: Poznań chce dworca. VETO dla prowizorek !!! IP: 94.127.109.* 22.09.10, 10:34
        A co z drapaczem chmur na starolecie? Stoi Juz? Mozna juz ogladac panorame Poznania z okien restauracji? tak samo bedzie z dworcem....
      • kontemplator07 Re: Poznań chce dworca. VETO dla prowizorek !!! 22.09.10, 11:50
        pawel250111 napisał:

> Nie wolno dopuścić do kolejnej prowizorki w tak ważnym miejscu Poznania. Zobacz
        > cie co dzieje sie dzisiaj na Moście Dworcowym i Królowej Jadwigi np.podczas ost
        > atniej Polagry. Horror. Nie wolno dopuścić aby nie została wybudowana docelowa
        > infrastruktura. Rondo doprowadzi do paraliżu nie tylko w dniach targowych.

Sam budynek Dworca nie ma wpływu na wzrost ruchu samochodowego - co najwyżej na lokalny jego rozkład w sieci. Jeżeli pozostanie ulica Dworcowa i dojazd do Zachodniego, to nawet poprawi się sytuacja - bo ruch rozłoży się bardziej równomiernie a zniknie dyskomfort na obecnym placu. Główny problem pojawi się po zabudowie Wolnych Torów.
        • pawel250111 Re: Poznań chce dworca. VETO dla prowizorek !!! 22.09.10, 20:22
          kontemplatorze . Dlatego tak napisałem bo w planach tego dojazdu ma nie być. A to oznacza dodatkowy strumień ruchu na Moście i dalej.
    • Gość: Migdal Re: Poznań chce dworca. Bardzo chce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 13:04
      a tak z czystej ciekawości, poprawcie mnie jeżeli się mylę: ten nowy dworzec ma mieć aż 3 perony? Przynajmniej tak wynika z załączonej do artykułu wizualizacji...
      • Gość: zenek Trzy zadaszone perony IP: 95.108.69.* 22.09.10, 14:33
        Jak popatrzysz uważnie, między starym dworcem a dworcem zachodnim też są tory i pociągi.

Poza tym, to _tylko_ wizualizacja a nie plany konstrukcyjne.
      • zderzacz-hadronow Re: Poznań chce dworca. Bardzo chce 22.09.10, 14:36
        Gość portalu: Migdal napisał(a):

> a tak z czystej ciekawości, poprawcie mnie jeżeli się mylę: ten nowy dworzec ma
        > mieć aż 3 perony? Przynajmniej tak wynika z załączonej do artykułu wizualizacj
        > i...

A po co więcej? Niedługo miłośnicy ciszy w centrum wystosują postulat o zakaz wjazdu pociągów do centrum. PKP już to najwidoczniej przeczuwa ;-)

• aas.ia Poznań chce dworca. Bardzo chce 22.09.10, 20:36
      czy faktycznie nad peronami są jakieś małe dachy? a może zrobić porządne szklane zadaszenie nad wszystkimi peronami tak jak to jest we Wrocławiu lub w Berlinie. Znowu nie myśli się o tych co stoją na peronach i mokną!!!

pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Berlin_Hauptbahnhof_pano_06.jpg&filetimestamp=20060601152440
      • Gość: swoboda_t Re: Poznań chce dworca. Bardzo chce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 22:15
        Na prawdziwą halę peronową bym nie liczył. PKP chyba nigdy takowej nie zbudowały, a jedyne funkcjonujące (Wrocław, Bytom, Legnica) zostały po Niemcach. Ale pełne zadaszenie powinno być wykonane. Nie znam sczegółów projektu, więc może ta wizka jest myląca i takowa będzie. Ponownie przywołam Katowice, gdzie remont obejmuje m.in. wykonanie pełnego zadaszenia wszystkich peronów. Jeśli PKP nie ma takiego zamiaru, to lokalne media i społeczność powinny naciskać :)
    • qwardian Poznań chce dworca. Bardzo chce 23.09.10, 02:11
      Nareszcie. To najważniejsza inwestycja w naszym mieście na najbliższe lata i wcale nie sugerowałbym się mistrzostwami, zbyt istotne jest żeby nie spieprzyć terenu, który może stać się wizytówką naszego miasta. Idealne otoczenie, prawdziwe centrum, plus targi, klimat do stworzenia czegoś odbiegającego od standartu. Hauptbanhof o ile jest imponujący nie porównuje się do otoczenia poznańskiego Dworca Głównego. Nasz jest centralnie położony, zwarty z centrem Poznania i prawdziwym węzłem wszelkich środków, od tramwajów po pociągi, autobusy, z całą gamą busów zabierających klientów na lotnisko Tegel i Shoenefeld. W przyszłości na pewno stąd będzie startować linia kolejki na naszą Ławicę.

Wolałbym podziemne przejście i w pełni zadaszone perony. To ma być wizytówka dla tysięcy podróżujących ze Wschodu na Zachód i miejsce na setki barów szybkiej obsługi i sklepów, więc inwestor nie powinien żałować środków ponieważ zwrócą mu się z czynszu wynajmujących.

Mam nadzieją, że ten projekt stanie się chlubą naszego miasta, kolejnym miejscem w Poznaniu, które warto zobaczyć, pokazać i byc dumnym. Ponieważ to co wita podróżnych od strony wolnych torów w tej chwili to żenada i wstyd. Koniec z tym raz na zawsze...
    • Gość: rffre trzeba mistrzostw,zeby cokolwiek budowac IP: *.elpos.net 23.09.10, 08:05
      w polsce? to jakies chore! przez 20 lat nie mogli, nagle teraz chca w ciagu 2 lat! porabane panstwo....
      • Gość: N Re: trzeba mistrzostw,zeby cokolwiek budowac IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.10, 19:03
        Tak jest. To samo dotyczy PKP. Niestety zupełnie nie ufam w profesjonalizm tego postkomunistycznego molocha.
    • Gość: tylewtemacie Nie porównuj Poznania do Berlina. To żart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.10, 08:24
      tak samo do Warszawy, Monachium czy Londynu...dziwny nawyk na tym forum....znaj proporcje drogi Panie
    • talsen Poznań chce dworca. Bardzo chce 13.10.10, 01:47
      I znów jak zwykle w Poznaniu, połowiczne rozwiązania. Jeżeli brakuje czasu, to się pracuje na trzy zmiany. Nawet za komuny, 50 lat temu, na ul.Grochowskiej, dźwig montował bloki z wielkiej płyty w nocy, przy sztucznym oświetleniu a teraz nie można ? Wszystko się da, tylko trzeba mieć chęci, dobry plan i determinację. O pieniądzach nie wspomnę, bo to uważam za oczywiste. Organizacja Euro, to nie jest organizowanie krajowych dożynek.
    • Gość: Do pajanko Re: Poznań chce dworca. Bardzo chce IP: *.versanet.de 14.10.10, 08:42
      POprawiles/las mi humor na caly dzien,bede sie rechotal do upadlego i tzw.usranej smierci ! Nawet gdyby POwstal taki dworzec jak w Berlinie,byloby to tylko kupsko pomalowane na zloty kolor i przykryte wiazanka niezapominajek.Z wasza dresiarska kultura i buta snopka PO omlocie widze juz jak dlugo byloby to czyste,cale i w nieskazitelnym stanie ! Angela trzym mnie,bo sie zaraz spierdziele z fotela ze smiechu ! Hihihahabuhaha :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka