Dodaj do ulubionych

Już widzicie ten błąd z Golemem?

11.10.10, 15:25
Czy zwolennicy Golema na Alejach już widza jaką głupotę strzelili?
Początkowo było źle bo stał pomiędzy drzewami. Teraz postawiony przy Fontannie z delfinami też pasuje jak pięść do oka. Żeby było śmieszniej to tu na tym forum były głosy, że to głupota i brak zmysłu przestrzennego decydentów pozwalającego im ocenić efekt końcowy.
Fatalnie ustawiony Golem jest satyrą a nie elementem zdobiącym miasto.
To jest jednak dość kameralna rzeźba i do przestrzeni Alei kompletnie się nie nadaje.
Ani jako bryła nie jest tam widoczny bo wszystko wokół niego dominuje.
Ani jako barwna plama bo ten brudno-srebrny kolor ginie na tle otoczenia.
Dorobiliśmy się następnej kompromitacji a mogliśmy mieć ciekawy element zdobiący miasto. T6ylko ustawiony w bardziej kameralnej, mniejszej przestrzeni niż ogrom Alei.

Jak się domyślam, nikt do błędu się nie przyzna i ta satyra będzie tam jeszcze długo tkwiła.
Szkoda w sumie nie najgorszej rzeźby - ale jak bezguście ma głos decydujący to tak jest.
Redakcja nasza kochana - ma też w tym swój udział - nie wytykając.
Obserwuj wątek
    • Gość: undertaker Postac ze szlamu i gowien co zabila tworce IP: 95.108.0.* 11.10.10, 15:32
      bohaterem naszego miasta. Ale skoro moga byc kapusie jak Walesa? to czemu nie gowniana postac...
      • kiks4 Re: Postac ze szlamu i gowien co zabila tworce 11.10.10, 17:23
        Ja jednak będę się upierał, że to nie jest postać z naszej bajki
        • libl Re: Postac ze szlamu i gowien co zabila tworce 11.10.10, 17:37
          kiks4 napisał:

> Ja jednak będę się upierał, że to nie jest postać z naszej bajki

Ja jednak uważam, że trochę z naszej.
          Gdyby nawet nie był, to (jeśli to dobra rzeźba) - też nie miałbym nic przeciwko temu.
          • kiks4 Re: Postac ze szlamu i gowien co zabila tworce 11.10.10, 17:44
            libl napisał:
            > Ja jednak uważam, że trochę z naszej.
            > Gdyby nawet nie był, to (jeśli to dobra rzeźba) - też nie miałbym nic przeciwko
            > temu.

No to ja nie wiem, jakich bajek słuchałeś w dzieciństwie. Bo ja nie przypominam sobie, żeby mi ktoś mówił cokolwiek o Golemie.
            Przytocz jakąś bajkę ze swojego dzieciństwa!
            • libl Bajki :) 11.10.10, 17:54
              Oczywiście wychowałem się na baśniach polskich :)
              Myślałem, że słowo "bajka" w bardziej metaforycznym sensie użyłeś :)
              Spróbuję napisać, dlaczego moim zdaniem rzeźba Golema jest trochę (zwróć uwagę, że użyłem słowa "trochę" :)) z "naszej bajki":
              Byli Żydzi w Poznaniu? - Byli
              Twórca Golema w Poznaniu się urodził? - Prawdopodobnie tak
              Czy czeski artysta chciał znaleźć coś, co łączy Poznań i Pragę? - Tak
              Jego wyborem był Golem, a że na pytania odpowiedziałem 3 x TAK (tylko bez skojarzeń :)), więc uważam, że ta rzeźba w Poznaniu znalazła dal siebie dobre miejsce.
              A poza tym to bardzo dobra rzeźba, więc tym mniej mam wątpliwości.
              Oczywiście to moje zdanie i pewnie go nie podzielisz, ale w końcu mamy prawo się różnić.
              • Gość: a Poznan a Batman. IP: 95.108.0.* 11.10.10, 18:11
                W Poznaniu znaleziono komiks Batman wydany przed 2 wojna swiatowa!
                To jest cos! Pomnik Batmana!
                • kiks4 skojarzenia 11.10.10, 18:33
                  Przykro mi, że wpisał się tu ten nieszczęsny człowiek z Niemiec- niestety nikt z nas nie ma na to wpływu.
                  Ale twoje (i nie tylko twoje) skojarzenia są dość luźne. Czy z faktu, że Mieszko I wziął za żonę Czeszkę ma wynikać, że powinniśmy w Pradze ustawić pomnik Koziołków? Albo Starego Marycha?
                  • renepoznan Re: skojarzenia 11.10.10, 18:44
                    Poszedłbym dalej. Chrobry przywiózł sobie z Kijowa nałożnicę. czy Ukraińcy nie mogli by w zamian czegoś u siebie postawić?
                    Poznański Żyd został przez Vasco da Gamę znaleziony na Malajach. I co? Tez to czegoś dowodzi?
                    Związki Poznania z Golemem są żadne a jedynie wyciągnięte na siłę by uzasadnić wsadzenie tego pomnika w to miejsce.
                    Pewno konotacje GW tez miały znaczenie.
                    • libl Re: skojarzenia 12.10.10, 10:16
                      renepoznan napisał:

> Poszedłbym dalej. Chrobry przywiózł sobie z Kijowa nałożnicę. czy Ukraińcy nie
                      > mogli by w zamian czegoś u siebie postawić?

Jeśli maja ochotę coś poznańskiego sobie postawić - proszę bardzo :)

> Poznański Żyd został przez Vasco da Gamę znaleziony na Malajach. I co? Tez to c
                      > zegoś dowodzi?

To dowodzi tego, że z Poznania pochodzi ciekawa postać i warto o tym pamiętać. Wiesz, Wilhelmi też urodził się w Poznaniu i czy wiele więcej z tego faktu wynika? :) A jednak ma tablicę w Poznaniu i bardzo fajnie, bo warto pamiętać, że on też stąd :)

> Związki Poznania z Golemem są żadne a jedynie wyciągnięte na siłę by uzasadnić
                      > wsadzenie tego pomnika w to miejsce.

Już Kiksowi starałem się napisać, że moim zdaniem jednak te związki istnieją. Już sam fakt, że Jehuda Löw ben Bekalel był przez kilka lat głównym rabinem Poznania i Wielkopolski te związki wskazują. Jednak nawet gdyby nie istniały żadne związki Maharala z Poznaniem, to taka rzeźba nie mogłaby sobie w naszym mieście stanąć? Czy wszystko musi z siebie wynikać? Czy nie można czasem zrobić czegoś bez związku? :)

> Pewno konotacje GW tez miały znaczenie.

Taaaa, muszę sobie to zapamiętać i umieścić w sygnaturce:
                      "Estetyka i konotacje GW" ;)))

A jeśli chodzi o sedno tego wątku, czyli o to, czy Golem jest w odpowiednim miejscu, to na razie nie przyznam się do błędu :) Jeszcze tego pomnika nie widziałem w nowej lokalizacji, więc siłą rzeczy nie mam zdania :)

• renepoznan Re: skojarzenia 12.10.10, 11:55
                        Rzeźba jest OK.
                        Tylko problem jest z jej usytuowaniem. Ona tam po prostu ginie. Nie można stawiać czegokolwiek w oderwaniu o kontekstu otoczenia. Tu tak postąpiono kierując się żądaniami fundatora - jak się domyślam. I z rzeźby która miała być, i mogła być, ozdobą miasta zrobił się dowód na bezguście decydentów.

Nie byłoby kwestii powiązań Golema z Poznaniem gdyby nie akcja propagandowa jaką GW (może i inni, ale ja zauważyłem ją na GW) urządzili - próbując na siłę wyciągać te powiązania. Sztuczne i wydumane.
                        Nic nie stało na przeszkodzie by w Poznaniu postawić po prostu rzeźbę przedstawiającą Golema. Ale nie. Musiano na siłę wciągnąć w to nieistniejącą już mniejszość żydowską i cały ten wątek propagandowy z Żydami w Poznaniu. Było to strasznie prowincjonalne i - sorry - głupie.
                        • Gość: logik Re: skojarzenia IP: *.ip.netia.com.pl 12.10.10, 12:06
                          > iającą Golema. Ale nie. Musiano na siłę wciągnąć w to nieistniejącą już mniejs
                          > zość żydowską

Mniejszość żydowska istnieje nadal w Polsce - co prawda w skali kraju jest to raptem kilka tysięcy osób, a w skali Poznania raptem kilkadziesiąt, ale mimo wszystko ci ludzie nadal wśród nas żyją.
                          • Gość: glupi jak miecugow mniejszosc ktora trafem(jakim?) IP: 95.108.0.* 12.10.10, 12:35
                            zasiada w bankach, ministerstwach, mediach i sluzbach...ach tak od II W.S sie zaczela nadreperezntacja, 2 68 wyrzucono bandyterke jak Zwolinska, Michnika i Morella a reszta zmienila szyld i jedziemy dalej.

Bardzo za Nimi tesknie. Nie , przeciez oni sa tutaj i wszedzie mowia co i jak. Holland , Graf:)

Nie ma zadnej nadreprezentacji. Zadnej:)
                        • libl Re: skojarzenia 12.10.10, 12:34
                          renepoznan napisał:

> Rzeźba jest OK.
                          > Tylko problem jest z jej usytuowaniem. Ona tam po prostu ginie. Nie można stawi
                          > ać czegokolwiek w oderwaniu o kontekstu otoczenia. Tu tak postąpiono kierując s
                          > ię żądaniami fundatora - jak się domyślam. I z rzeźby która miała być, i mogła
                          > być, ozdobą miasta zrobił się dowód na bezguście decydentów.

Nie wiem jeszcze, jak ta rzeźba wygląda przy fontannie Kronthala; widziałem tylko na zdjęciach - moim zdaniem wygląda to dobrze, ale wiadomo, jak zdjęcie może przekłamać. Poczekam, aż na własne oczy zobaczę. Mogę sobie jednak wyobrazić, jak Golem wybiera się na żydowski cmentarz w okolicach placu Wolności :)

> Nie byłoby kwestii powiązań Golema z Poznaniem gdyby nie akcja propagandowa jak
                          > ą GW (może i inni, ale ja zauważyłem ją na GW) urządzili - próbując na siłę wyc
                          > iągać te powiązania. Sztuczne i wydumane.

Nie, nie sztuczne i wydumane, a po prostu ciekawe, bo kto wie, że twórca legendarnego Golema miał wcale niemałe związki z Poznaniem? Nie warto tego wspominać?

> Nic nie stało na przeszkodzie by w Poznaniu postawić po prostu rzeźbę przedstaw
                          > iającą Golema. Ale nie. Musiano na siłę wciągnąć w to nieistniejącą już mniejs
                          > zość żydowską i cały ten wątek propagandowy z Żydami w Poznaniu.

Nie wciągano na siłę mniejszości żydowskiej. Bo czymże innym jest Golem, jeśli nie elementem żydowskich legend. To z czym mieli Golema powiązać? Z mniejszością grecką? :)
                          A co to za argument, że mniejszość żydowska już nie istnieje? Nawet jeśli uznamy, że ci ludzie którzy mają w tym mieście swoją gminę, nie istnieją, to mniejszość żydowska istniała w Poznaniu kilkaset lat i tworzyła przez jakiś czas swojej historii jedną z najbardziej znaczących społeczności żydowskich w Europie. To też element naszej historii, więc nie bardzo wiem, dlaczego akurat ten element mielibyśmy sobie wybrać do niepamiętania.

> Było to strasznie prowincjonalne i - sorry - głupie.

Sorry, ale ja chyba ma kompletnie inne kryteria prowincjonalności i głupoty.
                        • Gość: wojciech Re: skojarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 15:25
                          renepoznan napisał:

Nie byłoby kwestii powiązań Golema z Poznaniem gdyby nie akcja propagandowa jak
                          > ą GW (może i inni, ale ja zauważyłem ją na GW) urządzili - próbując na siłę wyc
                          > iągać te powiązania. Sztuczne i wydumane.

Z tego co wiem to rzeźba pierwotnie nosiła inny tytuł - extended figure czy coś takiego. Być może taki tytuł nadał autor, ale ze względu na lokalne poznańskie golemowe potrzeby, wymyslono nowy tytuł wraz z całą historyjką o powiązaniu Poznania i Pragi i wciśnięto w usta artysty.
                          Może się mylę, ale chyba gdzieś czytałem o inicjatywie postawienia innej rzeźby - Golema gdzieś na winogradzkim osiedlu. Może z tego nic nie wyszło, więc na chybcika dorobiono wykonanej już rzeźbie nowy tytuł i legendę.

Patrząc na prace Czernego to taki sposób formowania postaci ludzkiej jak w naszym Golemie/nie-Golemie stosował już wcześniej, np. słynni sikający w Pradze czy głowa Metalmorphozis gdzieś w US. Tam nie dorabiano żadnych historyjek, tytuły nadane przez autora są raczej abstrakcyjne.

• dziodu Re: skojarzenia 12.10.10, 15:31
                            W Poznaniu przebywa czeski rzeźbiarz David Černý, który szuka w naszym mieście miejsca, gdzie stanie jego rzeźba. We wtorek oglądał okolice MTP i nie był zachwycony.

Černý stworzył m.in. rzeźbę dzieci wspinających się na żiżkovską Wieżę Telewizyjną oraz rzeźby Świętego Wacława siedzącego na martwym, odwróconym koniu w praskiej Lucernie, co stanowi bezpośrednią parodię najsłynniejszego praskiego pomnika autorstwa Josefa Václava Myslbeka, znajdującego się na placu Wacława.

W Poznaniu ma stanąć rzeźba „Extended figure” przedstawiająca trzy ludzkie postacie. Artysta chciał, aby jego praca stanęła w miejscu często uczęszczanym przez ludzi. Początkowo mówiło się o chodniku na Al. Marcinkowskiego, ale miasto zaproponowało kilka innych lokalizacji.
                            Černý właśnie przebywa w Poznaniu i ogląda inne miejsca. Spotkaliśmy go w okolicach Międzynarodowych Targów Poznańskich.
                            - To miejsce zaproponowało miasto, któremu zależy, aby w tym miejscu znalazła się jakaś rzeźba, bo pojawia się tu wielu zagranicznych gości – wyjaśnia Justyna Zadworna z Wielkopolskiego Towarzystwa Zachęty Sztuk Pięknych, które jest pomysłodawcą postawienia rzeźby Černego w Poznaniu.

Artysta obejrzał okolice MTP i Dworca Zachodniego, ale nie był zachwycony.
                            - To miejsce jest mało inspirujące – powiedział, kręcąc głową.

Ciągle zatem nie wiadomo, gdzie stanie „Extended figure”.
                            - Najpierw David musi zdecydować, gdzie chce postawić swoją rzeźbę, później przedstawimy tę propozycję miastu, które musi wydać na nią zgodę – wyjaśnia Zadworna.

To sprawia, że rzeźba raczej nie powstanie w tym roku.

Źródło: MM Poznań, 2009-07-28
                            • renepoznan Coś tak czułem, że to nie gra. 12.10.10, 16:00
                              Zatem żaden Golem a jedynie rzeźba - zresztą dość ciekawa.
                              Tylko jacyś idioci musieli do tego dorobić kretyńska ideologię. A potem się dziwią, że ludzie pukają się w głowę jak wszędzie mają tę ideologię wduszaną w oczy i uszy.
                              A swoją drogą - kto tak skretyniał?
                              • libl Re: Coś tak czułem, że to nie gra. 12.10.10, 16:08
                                renepoznan napisał:

> Zatem żaden Golem a jedynie rzeźba - zresztą dość ciekawa.
                                > Tylko jacyś idioci musieli do tego dorobić kretyńska ideologię. A potem się dzi
                                > wią, że ludzie pukają się w głowę jak wszędzie mają tę ideologię wduszaną w ocz
                                > y i uszy.
                                > A swoją drogą - kto tak skretyniał?

Może ja skretyniałem, bo to, co "dorobiono" tej rzeźbie, pasuje do niej :)
                                Czego, Rene, chcesz od tego biednego Golema? :)
                                • renepoznan Re: Coś tak czułem, że to nie gra. 12.10.10, 16:15
                                  Od tej rzeźby i Golema?
                                  Nic nie chcę. Rzeźba niezła a legenda urokliwa i mądra.
                                  Tylko nie lubię robienia nam wody z mózgu. Ideologicznego robienia wody z mózgu.
                                  • libl Re: Coś tak czułem, że to nie gra. 12.10.10, 16:32
                                    renepoznan napisał:

> Od tej rzeźby i Golema?
                                    > Nic nie chcę. Rzeźba niezła a legenda urokliwa i mądra.
                                    > Tylko nie lubię robienia nam wody z mózgu. Ideologicznego robienia wody z mózgu

A skąd wiesz, że to sam Černý nie zmienił później tytułu? :) Myślisz, że dałby sobie narzucić inny tytuł, a przez to inną interpretację, niż sam by chciał? Oczywiście jeśli się mylę i Černý nic nie wie, że w Poznaniu stoi właśnie Golem, to przyznam się do błędu, choć będę tej "golemowej" interpretacji żałował; uważam, że Golem w Poznaniu pasuje. Tu nasze stanowiska raczej nie zbliżą się, bo Ty chyba uważasz inaczej. Próbowałem kilka razy napisać, dlaczego moim zdaniem Poznań i Golem nie wykluczają się, ale chyba nie byłem dość przekonujący, bo jakoś nikt nie chce ze mną się zgodzić :)
                                    • renepoznan Re: Coś tak czułem, że to nie gra. 12.10.10, 16:56
                                      Przecież tu wcale nie chodzi by się wszyscy zgadzali. Tu chodzi o przedstawienie swego stanowiska i danie do myślenia innym.
                                      Przynajmniej tak rozumiem działalność na forum.
                                      Ja nie wiem czy Cerny wie, czy nie wie, o Golemie. Raczej wie.
                                      Ale pamiętam tę nagłą akcję z wykazywaniem związków tego rabina z Poznaniem a potem nagle info o tej rzeźbie. Na przygotowanym wcześniej gruncie.
                                      Było to niesłychanie - prymitywne - a nabraliśmy się na to bo chyba żaden z nas nie śledził perypetii z tą nazwą.
                                      Następna nauczka by teksty dziennikarskie przyjmować z duuuuuuuża rezerwą.
                                      • libl Re: Coś tak czułem, że to nie gra. 12.10.10, 17:19
                                        renepoznan napisał:

> Przecież tu wcale nie chodzi by się wszyscy zgadzali. Tu chodzi o przedstawieni
                                        > e swego stanowiska i danie do myślenia innym.
                                        > Przynajmniej tak rozumiem działalność na forum.

I tu się z Tobą w 100% zgadzam!

> Ja nie wiem czy Cerny wie, czy nie wie, o Golemie. Raczej wie.
                                        > Ale pamiętam tę nagłą akcję z wykazywaniem związków tego rabina z Poznaniem a p
                                        > otem nagle info o tej rzeźbie. Na przygotowanym wcześniej gruncie.
                                        > Było to niesłychanie - prymitywne - a nabraliśmy się na to bo chyba żaden z nas
                                        > nie śledził perypetii z tą nazwą.

Ja nie pamiętam, czy najpierw było info o rzeźbie, czy najpierw "przygotowano grunt". Jasne, że informacje pojawiają się często w związku z czymś - jeśli wiedziano, że Golem w Poznaniu stanie, to, jak to mówisz, przygotowano grunt. Tyle że ja pewnie nie widziałbym w tym nic złego, bo wszystko, co pojawia się o Żydach w Poznaniu ciekawi mnie.

> Następna nauczka by teksty dziennikarskie przyjmować z duuuuuuuża rezerwą.

I wbrew pozorom do wielu rzeczy (to tekstów dziennikarskich też) podchodzę ostrożnie.
                                        • Gość: Do pejsiakow !!! Re: Coś tak czułem, że to nie gra. IP: *.versanet.de 12.10.10, 18:29
                                          To juz ludzkie pojecie przechodzi ! Zeby na sesji wyjazdowej zbieral sie kneset u katoli.Smierdzi knoblauchem na setki kilosow,ze musze wyjsc z lapem az na taras.Admin ! czy Ty nie mozesz zrobic porzadku z tymi tu pejsiakami ? :)
                                        • dziodu Re: Coś tak czułem, że to nie gra. 12.10.10, 18:59
                                          Jeśli nie pamiętasz to Wujek Google chętnie ci pomoże - mniej więcej do połowy 2009 r.mówiliśmy o rzeźbie / instalacji Dawida Cernego "„Extended figure" natomiast od 2010 r mówimy o rzeźbie Dawida Cernego "Golem". Krótko mówiąc - gotowej rzeźbie dorobiono "gębę" Golema.
                                          Jasne, że informacje pojawiają się często w związku z czymś - jeśli wiedziano, że Golem w Poznaniu stanie, - o to się właśnie rozchodzi - w 2009 wiedziano że stanie rzeźba „Extended figure" a nie Golem (o którym dowiedzieliśmy się w 2010) . O czym nikt się teraz nie zająknie :)
                          • libl Re: skojarzenia 12.10.10, 15:49
                            W takim razie jestem ciekaw, na ile tytuł "Golem" został Černemu narzucony, a na ile to on sam go wymyślił.
                          • libl Re: skojarzenia 12.10.10, 16:52
                            Gość portalu: wojciech napisał(a):

> Może się mylę, ale chyba gdzieś czytałem o inicjatywie postawienia innej rzeźby
                            > - Golema gdzieś na winogradzkim osiedlu. Może z tego nic nie wyszło, więc na c
                            > hybcika dorobiono wykonanej już rzeźbie nowy tytuł i legendę.

Z inicjatywą postawienia rzeźby Golema wystąpiło Towarzystwo Poznania Miejsc "Fyrtel". Sam pomnik miał stanąć u zbiegu ulic 23 Lutego i Nowowiejskiego. Skoro jednak pojawił się pomysł z rzeźbą Černégo, Towarzystwo z swojego Golema zrezygnowało.
                            • Gość: lb92 Re: skojarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 19:39
                              Ciekawe kto "nakłonił" Towarzystwo Fyrtel do rezygnacji ze swego golema. Ciekawe kto nakłonił artystę do zmiany tytułu. Może to była propozycja nie do odrzucenia, na zasadzie pan płaci, pan żąda.
                              Jak widać ktoś tu kręci i manipuluje poznaniakami.
                              A sama rzeźba..., no cóż, w tym miejscu bardzo nieciekawa.
                  • Gość: Howard Marks Re: skojarzenia IP: 95.108.0.* 11.10.10, 20:13
                    > Przykro mi, że wpisał się tu ten nieszczęsny człowiek z Niemiec- niestety nikt
                    > z nas nie ma na to wpływu.

Napisz donos,Walesa pomoze, i wyslij do Warszawy na Czerska przez Moskwe.

• Gość: Engels Re: skojarzenia IP: *.versanet.de 11.10.10, 21:51
                      Pewnie sie jeszcze podpisze Kwachowa z Natalka i Cichlopek na dodatek ! A waj,prosze bez jaj !Pozdrawiam Marksa
                  • libl Re: skojarzenia 12.10.10, 09:41
                    kiks4 napisał:

> Przykro mi, że wpisał się tu ten nieszczęsny człowiek z Niemiec- niestety nikt
                    > z nas nie ma na to wpływu.

Nie przejmuj się - mam wrażenie, że powoli przestajemy na niego zwracać uwagę :)

> Ale twoje (i nie tylko twoje) skojarzenia są dość luźne. Czy z faktu, że Mieszk
                    > o I wziął za żonę Czeszkę ma wynikać, że powinniśmy w Pradze ustawić pomnik Koz
                    > iołków? Albo Starego Marycha?

Jednak moje skojarzenia są mniej luźne. Mimo wszystko żona Mieszka nie wymyśliła koziołków ani Starego Marycha, a Jehuda Löw ben Bekalel wymyślił Golema. A skoro urodził się w Poznaniu i był ważną postacią dla sporej części mieszkańców tego miasta, to dlaczego nie upamiętnić go choćby czymś, z czym najbardziej się kojarzy - rzeźbą Golema? A może właśnie Golem został wymyślony w Poznaniu, a stworzony w Pradze? :) Popuśćmy trochę wodze wyobraźni i nie bądźmy tak dosłowni. A poza tym, jak już pisałem, to naprawdę dobra rzeźba, a to też rzecz niebagatelna.
                    • renepoznan Re: skojarzenia 12.10.10, 11:47
                      "Jehuda Löw ben Bekalel wymyślił Golema"

Wymyślił Golema czy twórcy legendy o Golemie powiązali go z tym rabinem?
                      • libl Re: skojarzenia 12.10.10, 11:56
                        renepoznan napisał:

> "Jehuda Löw ben Bekalel wymyślił Golema"
                        >
                        > Wymyślił Golema czy twórcy legendy o Golemie powiązali go z tym rabinem?

Według legendy wymyślił Golema. Tak lepiej? :)
                        • renepoznan Przenieść tę rzeźbę w inne miejsce 14.10.10, 08:48
                          Jasne.
                          Ale z tego co wyszperali koledzy to ta rzeźba Golemem nie była i nie miała być.
                          Pewno na żądanie nabywcy nagle sie nią stała.
                          Więc tę kwestię możemy porzucić.
                          Teraz musi do świadomości decydentów dojść, ze ta lokalizacja to nieporozumienie. A - znając decydentów i ich procesy myślowe - to trochę potrwa.
                          O tyle, że mamy wyczyszczoną kwestię, że domaganie się przeniesienie tej rzeźby to nie antysemityzm - co pewno by było podnoszone.
                          • libl Re: Przenieść tę rzeźbę w inne miejsce 14.10.10, 09:08
                            renepoznan napisał:

> Jasne.
                            > Ale z tego co wyszperali koledzy to ta rzeźba Golemem nie była i nie miała być.
                            > Pewno na żądanie nabywcy nagle sie nią stała.
                            > Więc tę kwestię możemy porzucić.
                            > Teraz musi do świadomości decydentów dojść, ze ta lokalizacja to nieporozumieni
                            > e. A - znając decydentów i ich procesy myślowe - to trochę potrwa.
                            > O tyle, że mamy wyczyszczoną kwestię, że domaganie się przeniesienie tej rzeź
                            > by to nie antysemityzm - co pewno by było podnoszone.

Tak naprawdę nie wiemy, czy rzeźba została Golemem, bo tak żądał nabywca, czy tak zdecydował Černý. Trochę w tym spekulacji. Tak czy inaczej, ten pomnik nie będzie już inaczej nazywany i zostanie Golemem. I niech ten Golem sobie stoi tam, gdzie będzie najlepiej wyglądał. Rene już nam powie, gdzie najlepiej pasuje ;)
                            • qwardian Re: Przenieść tę rzeźbę w inne miejsce 14.10.10, 16:53

Nie może być ponieważ zakłamywałaby to oficjalnemu przekazowi tradycji, że Golem został zbudowany z gliny. Extedned Figure takiej formy nawet w przybliżeniu nie przypomina...
                              • libl O, mamo!!! :) 14.10.10, 17:14
                                qwardian napisał:

> Nie może być ponieważ zakłamywałaby to oficjalnemu przekazowi tradycji, że Gole
                                > m został zbudowany z gliny. Extedned Figure takiej formy nawet w przybliżeniu n
                                > ie przypomina...

Mam nadzieję, że żartujesz, ba takich głupot to nawet ja nie piszę :) Proponuję też przestać stawiać pomniki ludziom, bo według przekazów, prawdziwi ludzie są zbudowani z czegoś innego, niż pomniki ich przedstawiające :)
                                A tak poważnie - naprawdę chodzi Tobie o aż taką dosłowność w sztuce?

• qwardian Re: O, mamo!!! :) 14.10.10, 18:27
                                  Tak, jestem racjonalistą. Według przekazu rabin ulepił swoją postać z gliny. Za substytut mógłby służyć materiał podobny do oryginału. Bardziej prawdopodobne, że przedstawia Rene, paradującego po Poznaniu w przebraniu radzieckiego kosmonauty. Proszę nie ośmieszaj się, ponieważ odkrywając kolejne fakty cała sprawa sprowadza się do taniego kabaretu...
                  • Gość: marek Re: skojarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 20:09
                    My nie, ale podobno to forum ma admina? Zabanować gościa i po sprawie!
          • Gość: Do libla Re: Postac ze szlamu i gowien co zabila tworce IP: *.versanet.de 11.10.10, 17:55
            Sz.Myckowcu ! Temat ziomkow spalil na panewce,czy ktorys z forumowiczow sprowadzil cie na glebe i musiales podciac pejsunie oraz ponownie wpierdykac codziennie mace ? Czy tez zaraz bedziesz wkladal ponownie mycke i wrzeszczal o przesladowaniach.No beknij co jest grane Jobelku !
            • belmi Re: Postac ze szlamu i gowien co zabila tworce 11.10.10, 19:28
              Boisz się podpisać, antysemito? To chociaż to dobrze.
              • Gość: Do moska belmi Re: Postac ze szlamu i gowien co zabila tworce IP: *.versanet.de 11.10.10, 20:02
                No jeszcze by tego brakowalo !!Taki mam cykor przed wami smierdziele ,jak Unkel Adi przed laty !!Buhahaha
                • Gość: mm do moderatora IP: *.ip.netia.com.pl 13.10.10, 13:17
                  Czy propagowanie ideologii nazistowskiej nie jest czasem w Polsce karalne?
    • qwardian Błąd z extended figure, czyli rozciągniętą figurą 12.10.10, 19:54
      www.cafebabel.pl/article/2500/david-cerny-prezydent-jest-dupkiem.html
      Nie wiem, czy ktoś uważnie przyjrzał się pracom autora, ale o żadnym Golemie nie może być mowy, to nie jest repertuar faceta, któremu brak równowagi psychicznej. Gość gustuje w seksie i skandaliźmie. Rzeźba w Poznaniu wpisuje się w projekt, który już miał miejsce i widać analogię. Przedstawia siusiających… Proszę bardzo ujęcie poniżej:
      www.flickr.com/photos/archangeldeb/1546632897/
      Czy zdolny? Raczej maniak nawiązujący do innych prac. Oczywiście myślę o posążku dziecka siusiającego w Brukseli. Z tą różnicą, że tamten jest sympatyczny, ten nie. Jeżeli materiał z którego został wyprodukowany ten szmelc jest w części szlachetny to znaczy zawiera chrom lub nikiel (stal nierdzewna), to w którymś momencie trafi tam gdzie jego miejsce…
      • Gość: krytyk Re: Błąd z extended figure, czyli rozciągniętą fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 20:22
        Jak widać Cerny z golemami w swojej działalności ani ideowo ani formalnie nie ma nic wspólnego. Upamiętnianie jakichś postaci czy legendy jest wbrew jego naturze. To przede wszystkim skandalista ostro odcinający się od tradycji, pomnikowości, upamiętnianiu i całej tej szlachetności. Całe swoje życie o to walczy a tu masz babo placek, dorobili mu gębę.
    • Gość: Wania Trieugolnik Re: Już widzicie ten błąd z Golemem? IP: *.bg.am.poznan.pl 15.10.10, 14:51
      Fakt, Golem na Alejach wygląda idiotycznie. Mógłby stanąć na ul.Zwierzynieckiej przed siedzibą Platformy Obywatelskiej. Byłoby bardzo a propos no i przestrzeń kameralna. ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka