Dodaj do ulubionych

Koniec straganów przy Kupcu i Andersji

03.03.11, 09:31
A ja kibicuję "panu od kurczaków". Był przez całe lata szkalowany za to, że nie wszedł z udziałem w postaci działki w spółkę Kupiec Poznański na fatalnych dla siebie zasadach. Mało jaka gazeta przytaczała jego argumenty, że oddanie ziemi pod wspólną inwestycję oznaczało dla niego dużo mniejsze dochody niż gdyby sam na tej działce zainwestował. Z tego powodu z niego kpiono i go wyśmiewano. Ale udało mu się wreszcie dopiąć swego. Nie dziwię się, że co do pozwolenia na budowę jest bardzo ostrożny. Wyborcza zapomniała napisać, że występował już o nie kilkakrotnie i za każdym razem złośliwie (z powodu nieistotnych dla inwesycji powodów) mu odmawiano. Dla mnie to człowiek formatu Michała Drzymały, który się nie dał i postaił na swoim.
Obserwuj wątek
    • aerofan Andersji czy Andersii ? 03.03.11, 09:35

skoro pisze się "Andersia" to nie powinno odmieniać się "Andersji" ?? Może w ogóle nie powino się odmieniać ?
    • von.g Koniec straganów przy Kupcu i Andersji 03.03.11, 09:44
      Kamienica na rogu ul. Półwiejskiej i Królowej Jadwigi wyglada oki , ale ta obok kupca wogle sie z nim nie komponuje.
    • Gość: Trebor A cio z całym syfem na przeciwko Kupca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 09:49
      to już nie jest problem?
      • Gość: gatuzi Re: A cio z całym syfem na przeciwko Kupca? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.11, 09:50
        Brak konsekwencji przy drugim projekcie , to oni chcą budować czy sprzedać projekt ?.Kurczak niczego nie zbuduje bo nie ma pieniędzy
      • Gość: poznangirl Re: A cio z całym syfem na przeciwko Kupca? IP: *.icpnet.pl 03.03.11, 09:55
        No i co z tymi cholernymi budami na początku Półwiejskiej, tymi pod płotem??? Kiedy to wreszcie zlikwidują?!?!
    • finn0 Re: Koniec straganów przy Kupcu i Andersji 03.03.11, 09:56
      Bąkowski Ty świrze, odpuść sobie. Przez takich jak ty, ten kraj to przedmieście Azji.
      • Gość: pox Re: Koniec straganów przy Kupcu i Andersji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 11:07
        a przez takich jak ty człowiek traci nadzieję, że w tym kraju będzie lepiej.
    • Gość: zenek A Górale dalej sprzedają oscypki pod Okrąglakiem IP: 95.108.69.* 03.03.11, 10:02
      Przesunęli budy parę metrów i w gdzieś mają brak zgody na dalszy handel.
    • leszekes Pan Kurczak niech sobie buduje 03.03.11, 10:20
      Byleby ta budowa nie przeszkadzała w ruchu tramwajowym a za zajęcie pasa jezdni przed Kupcem Poznańskim płacił duże pieniądze. Ostatecznie inwestycja "Pana Kurczaka" utrudni życie mieszkańcom miasta, prawda?
      • emissarius Re: Pan Kurczak niech sobie buduje 03.03.11, 13:28
        Jak rozumiem subtelnie nawiązujesz do sytuacji, w której właściciel działki oprotestował i opóźnił budowę linii tramwajowej tuż obok, na ul. Podgórnej?
        • leszekes Skoro już mamy być dosłowni... :)) 03.03.11, 14:44
          Przez "Pana Kurczaka" poważnie opóźniło się oddanie do użytku linii tramwajowej na Rataje. Na zamknięcie jej teraz zgody być nie może.
          Nie da się w tym miejscu budować bez zajęcia terenu należącego do miasta. Gdzieś muszą być szatnie dla robotników, pomieszczenia socjalne... magazyn z materiałami budowlanymi...
          Cóż... za zajęcie pasa drogi w centrum się płaci. I to niemało. Nie jestem budowlańcem, ale coś o tym wiem. Kiedyś byłem inwestorem (w innym mieście), któremu za zajęcie jednego pasa głównej drogi (a był jeszcze drugi) na kilka tylko godzin wystawiono całkiem "niezły" rachunek... ;)
          Dzisiaj się śmieję, ale wówczas byłem wściekły
          • Gość: Człowiek z Sołacza Re: Skoro już mamy być dosłowni... :)) IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 17:00
            leszekes napisał:

> Przez "Pana Kurczaka" poważnie opóźniło się oddanie do użytku linii tramwajowej
            > na Rataje. Na zamknięcie jej teraz zgody być nie może.

Witaj w klubie !
            Od kiedy to jesteś przyjacielem tramwajów i troszczysz sie o pasażerów ?
            • leszekes Re: Skoro już mamy być dosłowni... :)) 03.03.11, 17:58
              Jestem w klubie, który nazywa się ROZSĄDEK.

Nie mam problemu z odróżnieniem rzeczy głupich od mądrych. Ostatnie zawsze będę popierał, pierwsze krytykował i wykpiwał :)
              Osoba pisząca nie ma dla mnie znaczenia. Napiszesz coś głupiego a ja to zauważę, spotkasz się z mniej, lub bardziej kąśliwą uwagą, napiszesz rzecz mądrą to z pewnością ciebie poprę.
    • Gość: gosc portalu Re: Koniec straganów przy Kupcu i Andersji IP: *.icpnet.pl 03.03.11, 10:51
      Brawo Panie Dariuszu!!!
      • Gość: tina andresii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.11, 11:07
        zainwestujcie w słownik, bo w oczy kłuje...
    • tenare Bąkowski to współczesny Drzymała 03.03.11, 11:02
      Nie dał się hienom co czyhali na jego działkę ani skorumpowanym urzędasom cio tylko wyciągają łapy.
      • Gość: Kamil Jaki tam z niego współczesny Drzymała? IP: *.cdma.centertel.pl 03.03.11, 12:06
        Pieniacz i tyle
    • posener17 Koniec straganów przy Kupcu i Andersji 03.03.11, 11:16
      Niestety jeszcze za wcześnie na ogłaszanie końca budki z kurczakami. Pozwolenie na budowę jest ważne trzy lata. Nie wiem kiedy Bąkowski przystąpi do inwestycji i czy ma na to środki. Ciekawe też co zamierza urządzić w swojej kamienicy. Może KFC :).
      PS. A co z paskudnym narożnikiem między Półwiejską a Krysiewicza?
    • szczurek22 Koniec straganów przy Kupcu i Andersji 03.03.11, 11:27
      A ja jestem ciekawa jak będzie wyglądała budowa w tym miejscu samochody dzigi i tym podobnysprzęt ci co wydali warunki nie myslą- może ktoś zna odpowiedć
      • Gość: Kamil Re: Koniec straganów przy Kupcu i Andersji IP: *.cdma.centertel.pl 03.03.11, 12:10
        Tramwaj jeździć musi. Najwyżej facet zajmie południową część ulicy. Drogie to powinno być na pewno, bo ogranicza ruch drogowy.
        Proponuję z 500 zł za każdy dzień zajęcia pasa drogowego
    • pyra102 a co z tym kurnikiem vis a vis kupca ? 03.03.11, 11:29
      ..dalej parking, krzywe budki, ploty, jedna na drugiej reklamy..nie mozna podjac uchwaly by ten III swiat zlikwidowac (Bema jest 500 m dalej) - czy bedziemy czekac kolejne 15 lat az ktos sie na cos laskawie zgodzi..i ten smietnik wywali..Daczego musieismy czekac ponad 10 lat na zgode na zabudowe tego kupca ? nie mozna bylo wczesniej ? Nikogo chyba z naszych wodarzy nie razi ten jarmarczny klimat naszego pyziejącego miasta..las budek i parkingów - nasze centrum. A co z balaganem na Piekarach i narozniku ze Św. Marcinem - to co tam sie kisi jest obrzydliwe..
      • Gość: czarek Re: a co z tym kurnikiem vis a vis kupca ? IP: 194.114.62.* 03.03.11, 11:49
        Troche nie rozumiem, gdzie mialby byc ten budynek k/Andersii, bo przeciez naprzeciwko jest chodnik, gdzie cisną się ludzie idący na przystanek bimby (albo z powrotem).
        Drogę zagradzają im skutecznie budy z majtkami oraz wiecznie zaparkowany na zakazie samochód (funkcjonujący jako magazyn) - dziwne, że policja nie każe kupców mandatami.
        Skutecznie też zastawiony jest automat ZTM.
        • Gość: jaro Re: a co z tym kurnikiem vis a vis kupca ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.11, 12:14
          Cały ten placyk gdzie stoją budy, stragany i samochody będzie zabudowany. Chodnik ma tylko 1,5 m szerokości reszta to teren prywatny.
          • Gość: pyra102 Re: a co z tym kurnikiem vis a vis kupca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 12:45
            ..no tak..ale w tym dziesięcioleciu czy pozniej ? Rozumiem, ze jest to teren prywatny ale jak ktos kto mieszka w kaminicy chce przebic scianke w mieszkaniu to musi otrzymac zgode konserwatora a tu mozna dookola pieknych kamienic stawiac co sie chce..czyli jakby chcial - bo to teren prywatny..zrobic jakis tandetny kemping zamiast parkingu to tez moze..ja mam proste i rzeczowe pytanie - do kiedy to bedzie tam stado tych budek stalo ?
      • Gość: kes Re: a co z tym kurnikiem vis a vis kupca ? IP: 212.63.234.* 03.03.11, 13:05
        Dopisalbym jeszcze stado budek, lyse sciany kamienic i ogolny syf na Garbarach kolo przystanku tramwajowego w kierunku Srodki. To od tego miejsca zwiedzanie miasta zaczynaja zagraniczni turysci (tuz obok jest parking autobusowy). Od samego poczatku widza ze w centrum europejskiego miasta w XXI wieku nadal handeluje sie w szczekach.
    • Gość: w Re: Koniec straganów przy Kupcu i Andersji IP: *.215.17.95.dynamic.jazztel.es 03.03.11, 12:30
      Czyli lepiej stac okoniem niz wspolpracowac dla wspolnego dobra?
      Notabene, czy tylko mi sie wydaje ze ta narozna kamienica nie pasuje do reszty zabudowy?
      • Gość: Pyra 102 inne kwiatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 12:54
        ta narozna kamienica u wylotu Szkolnej - to pomnik naszego panu przestrzennego zabytkowego centrum..wygada jak bunkier z okienkami strzelniczymi..kolejny kwiatek to dobudówka Muzeum - prostokątny bunkier..obok zabytkowy Bazar, Paderewskiego, stary budynek Muzeum, Bibioteka Raczynskich..brak slow..
    • guzikiewicz Koniec straganów przy Kupcu i Andersji 03.03.11, 12:43
      A ten syf w rozwidleniu Półwiejska-Krysiewicza? Jeśli właścicielem gruntu jest dalej parafia ewangelicka św. Piotra,oddajmy im ten kawałek gruntu.Nie sprzedadzą go jak nieszczęsne Elżbietanki , parę ładnych rzeczy powstało już w naszym mieście za niemieckie pieniądze.
      • emissarius Re: Koniec straganów przy Kupcu i Andersji 03.03.11, 13:10
        Właściciel już od dawna jest inny. Powstanie tam Centrum Deptak (póki co oprotestowane przez okolicznych mk.) Prace ponoć trwają. Zobacz:

www.retailconcept.pl/news/2010.11.17_TheCity.jpg
        gn-group.pl/uslugi/centrum-biurowo-handlowo-uslugowe-deptak.html
    • Gość: www nie liczcie że to koniec IP: *.ip.netia.com.pl 03.03.11, 13:16
      ten pajac oszołom nigdy tam nic nie wybuduje, to złośliwy chory czub
    • czlowiekzsolacza Koniec straganów przy Kupcu i Andersji 03.03.11, 13:17
      Ten projekt p. Bąkowskiego jest udany. Współgra z cała resztą budynku Kupca Poznańskiego. Troche nowocześniejszy niż reszta, ale dzieki dużym powierzchniom przeszkolonym ma w sobie pewna lekkość i nie wpisuje sie agresywnie w całość, ale ją ładnie uzupełnia. Nie jest tez "bunkrowaty' jak budynek po drugiej stronie ulicy Podgórnej. Budynek na Szpicu Podgórnej i Św. Marcin tez jest udany. Więc ten, który zamierza postawić p. Bąkowski bardzo dobrze nawiązujący do otoczenia. Pozostaje z nią w harmonii. Co do samego właściciela. to nie znam go, wiec nie mogę sie wypowiadać na jego temat. Nie wiemy też jakie były faktycznie warunki zaproponowane mu przez kupca Poznańskiego. Dlatego nie nazwę go ani pieniaczem,ani Drzymałą. Odnoszę się tylko do tego projektu. Jest bardzo dobry. Na tej realizacji skorzysta miasto, bo podniesie sie estetyka tego fragmentu śródmieścia. Co do samej organizacji budowy to poradzą sobie. Dowóz materiałów może np. odbywać sie w późnych godzinach wieczornych tak jak to ma miejsce w takich zatłoczonych punktach miast polskich i na świecie. Chciałbym ,żeby ta inwestycja powstał jaknajszybciej.
      • leszekes Wiesz jaki hałas robi "gruszka" z betonem i HDS? 03.03.11, 14:57
        Jak ty sobie wyobrażasz tłoczenie płynnego betonu w nocy?
        Toż okoliczni mieszkańcy sen będą mieli z głowy... Poza tym nawet w nocy teren miasta jest... ZAJĘTY a za to się płaci.
    • iulius Handel szpeci? 03.03.11, 13:18
      Chamstwo - czepiać się ludzi, którzy ciężką pracą zarabiają na życie.
      • leszekes Dziadowski zawsze szpeci 03.03.11, 14:46
        A "Pan Kurczak" postawił na dziadostwo w czystej postaci
    • emissarius Re: Koniec straganów przy Kupcu i Andersji 03.03.11, 13:46
      mmmmmm000 napisał:

> Dla mnie to człowiek formatu Michała Drzymały, który się nie dał i postaił na swoim.

No tak, ale Michał Drzymała nie próbował zablokować publicznych inwestycji [tramwaj na Podgórnej], ani tym bardziej narazić kogoś na utratę zdrowia i/lub życia za naruszenie prywatnej przestrzeni powietrznej [próba zrzucenia alpinisty wieszającego baner reklamowy na budynku Kupca]

Mimo wszystko cieszę się, że wreszcie jest nadzieja na rozwiązanie tego problemu.

Dziwi mnie co prawda fakt, że udało się uzyskać pozwolenie na budowę obiektu o takim charakterze - bez zapewnienia odpowiedniej ilości wymaganych miejsc postojowych dla samochodów.
      • leszekes Re: Koniec straganów przy Kupcu i Andersji 03.03.11, 14:53
        Dziękuję za przypomnienie tego banera... zapomniałem o nim...
        Co do miejsc parkingowych również masz rację. Chyba chodziło o to, żeby wreszcie ruszyć problem do przodu...
        "Pan Kurczak" tak długo grał na nosie miastu, że teraz miasto powinno mu wystawić naprawdę słony rachunek za zajęcie terenu nie do niego należącego.
    • leszekes Róg Królowej Jadwigi a Półwiejskiej jest ok, ale 03.03.11, 15:22
      z tego co pamiętam miało tam być jedno z wejść/wyjść przejścia podziemnego.
      Może by na inwestora nałożyć obowiązek pozostawienia miejsca na tą inwestycję?
      Wejścia do metra, czy przejść wewnątrz budynków nie są w Europie wielką rzadkością.
      • Gość: j23 Re: Róg Królowej Jadwigi a Półwiejskiej jest ok, IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 21:17
        Jeśli miasto chce zrobić tam wejście do przejścia podziemnego to niech kupi sobie tę działkę albo niech zapłaci właścicielowi za umieszczenie na jego własności tego wejścia. A może Ty cwaniaczku przeznaczysz jakąś część swojego mieszkania na cele publiczne? np. na szalet miejski, których tak bardzo brakuje?
        • leszekes Re: Róg Królowej Jadwigi a Półwiejskiej jest ok, 03.03.11, 22:52
    • Gość: Ewa Re: Koniec straganów przy Kupcu i Andersji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.03.11, 21:20
      Najlepszej muzy słuchaj na; rozrywkaimuzyka.webnode.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka