Dodaj do ulubionych

Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają dw...

06.06.13, 08:59
Cóż, dlaczego się nie dziwię?....
Obserwuj wątek
    • wika2012 Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają dw... 06.06.13, 09:30
      W ogole mnie to nie dziwi.
      Wzielam suczke ze schroniska. O tym za ją mam urząd został powiadomiony przez to wlasnie schronisko. Pies ze schroniska = zero podatku.
      Mimo to dostalam wezwanie do zaplaty tegoz i musialam sie pofatygowac aby pzredstawic papiery adopcyjne.Na pytanie czemu nie skojarzyli tych faktow nie padla racjonalna odpowiedz..
      • hildark Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają 06.06.13, 09:35
        Mnie kiedyś też ścigali za psa. Tylko, że pies który widniaj w urzędniczych rejestrach był kotem, do tego wziętym ze schroniska.
      • Gość: oliwka Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają IP: 150.254.212.* 06.06.13, 15:23
        Miałam dokładnie taką samą sytuację jak ty. Też wzięłam pas ze schroniska juz dawno temu. Ponadto przy czipowaniu psa był rejestrowany ale słowem nie było wspomniane że ponowanie trzeba iść do urzędu i zgłosić że jest się zwolnionym z podatku. Sprawa się ciągnie do dziś od ponad pół prku (napisałam odwołanie od decyzji). A Pieska mojego już nie ma na tym świecie. :-(
    • eti.gda Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają dw... 06.06.13, 10:03

Taki bajzel był od dawna w tzw. "samorządach". Już Jacek Fedorowicz pisał w swojej książce "W zasadzie ciąg dalszy" w latach 70. ub. wieku, że każdy obywatel powinien płacić podatek od psa niezależnie od tego, czy ma psa czy nie. Przekonała sie o tym pewna pani z Warszawy, która regularnie otrzymywała wezwania do zapłaty tego podatku i nie było sposobu, żeby przekonać urzędników, że psa nie ma i nigdy nie miała. Zapłaciła dopiero wtedy, kiedy zjawił się komornik i dzięki temu uniknęła dalszych kłopotów. Urzędas jest tępy i arogancki niezależnie od ustroju.
    • Gość: urzednik Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają IP: 150.254.212.* 06.06.13, 10:14
      A wszystko przez to, że KSAT, czyli super-hiper-ekstra oprogramowanie do zarządzania miastem nie przewiduje mozliwości, żeby psa oznaczyć jako wysterylizowanego. A "baza danych" psów chipowanych jest pewno w excelu. Przecież jesteśmy "liderami informatyzacji".
      • Gość: Szpila A teraz trochę faktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 22:29
        Kwestie pobierania opłaty od psów są opisane tutaj:
        bip.poznan.pl/bip/sprawy/oplata-od-posiadania-psow,1727/
        Naprawdę trudno się przyczepić do tego opisu.
        Trzeba jednak wiedzieć, że taka informacja jest dostępna w Internecie.
        Szkoda, że ani dziennikarz ani urzędnicy o tym nie wspomnieli.
        Co do bazy zaczipowanych zwierząt to zasady jej funkcjonowania są opisane tutaj: www.safe-animal.eu/

• rocznik59 Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają dw... 06.06.13, 10:36
      Mam pytanie - jeżeli pies jest wysterylizowany to nie płaci się podatku za psa? Dlaczego? Wysterylizowany pies jest nadal psem choć bez możliwości rozrodu. W takim razie podatek płaci się za posiadanie psa czy za możliwość rozrodu swojego psa??? Swoją drogą patrząc na "prezenty" pozostawione przez psy na naszych uklicach i skwerach, to uważam, że podatek jest zbyt mały i niewystarczajaco egzekwowany jest wymóg sprzątania po swoim piesku.
      • Gość: m Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają IP: 150.254.93.* 06.06.13, 10:43
        Tylko, że z podatku miało być opłacane między innymi sprzątanie psich nieczystości. Nie przypominam sobie, abym widziała gdzieś służby miejskie wykonujące w/w czynności....
        A zwolnienie z podatku właścicieli psów wysterylizowanych ma zachęcić do tychże właśnie sterylizacji.
        • Gość: rocznik59 Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.13, 14:03
          Nigdy z tego podatku nie miało byc opłacane sprzątanie psich nieczystości. Zawsze było to obowiazkiem właściciela. A co do sterylizacji, czy po niej pies będzie brudził mniej? Nie.
      • Gość: EWA Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają IP: *.lubin.vectranet.pl 06.06.13, 10:54
        Może wysterylizowany pies robi mniejszą kupę - i nie trzeba po nim tyle sprzątać.
        • Gość: dude Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.13, 11:48
          Nie, ale wysterylizowana suka, to brak niechcianej/przypadkowej ciąży i porzucanych szczeniaków, jak już podrosną i nie są takie "fajne".
      • pyrazgzikiem Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają 06.06.13, 20:33
        A własnie! Gdyby urzędnicy mieli więcej oleju we łbach, to o tym by pomyśleli ale im łatwiej jest pisać papierki, niż myśleć jakby tu coś zmienić na lepsze
      • Gość: yaa Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają IP: *.icpnet.pl 06.06.13, 22:56
        Sprzątanie to inna sprawa. Mam psa, płacę podatek, sprzątam i... chcąc sprzątnąć kupę własnego psa wdeptuję w cudzą. Popieram wykorzystanie pieniędzy z podatków na służby "nakłaniające" osoby spacerujące z psami do sprzątania po nich!
    • lukask73 GIODO 06.06.13, 10:51
      Niedługo dane osobowe psa zostaną objęte ochroną i GIODO nie pozwoli nawet na zapisywanie informacji o kolorze skóry.
    • Gość: autor Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają IP: *.opera-mini.net 06.06.13, 13:31
      Dlaczego, gdy redaktorzyna pisze o problemie, jakim są psy w mieście, tak infantylizuje język swojej wypowiedzi? Zaczyna być rozczulająco... a dobrze by było zdać sobie sprawę, źe pies w mieście to jest problem, a jeszcze większy problem to właściciel psa, który nie sprząta, osyfia nasze chodniki, trawniki i parki. Psiarstwo w Poznaniu łazi wszędzie i obsrywa wszystko, ci się da, niestety np. nowy park przy moście kr.Jadwigi jest juź regularnie zasrywany a psy puszcza się luzem bez żadnej żenady, może SM zainteresuje się tym nieco, wlepi parę mandatów po 500 zł? Chętni tam są.
    • man_sapiens Poznań? 06.06.13, 13:34
      Poznań? To jest to miasto, gdzie urzędnicy wpadli na pomysł znakowania kodem kreskowym każdego worka na śmieci, żeby potem kontrolować kto w pracy nie zjadł kanapki i wyrzucił ją do śmieci...
      Dużo pieniędzy macie, wiara, jeżeli stać was na takie urzędy.
    • czarnyhs Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają dw... 06.06.13, 16:50
      bo urzędasy nie są dla pospólstwa, pospólstwo jest dla NICH. Przecież ONI to "WADZA"... Nieważne, że na durną korespondencję wydają NASZE pieniądze, że ich uposażenia są z NASZYCH podatków, że mieszkaniec Poznania który otrzymał takie debilne pismo MUSI tracić czas, pieniądze na wysyłkę pisma, ew, na paliwo czy na bilet, aby złożyć odpowiedź na tę durnotę osobiście - to jest problem mieszkańca. To jest jego problem, nie "WADZY".
      A wszystko w myśl hasła: ABY POLSKA ROSŁA W SIŁĘ, A "WADZY" ŻYŁO SIĘ DOSTATNIEJ!!!!
    • Gość: gość psia sprawa i ochrona danych osobowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 18:46
      Dziwię się, jak informacje od weterynarza trafiły do urzędników, skoro nie podpisywałem przy chipowaniu upoważnienia do przetwarzania danych osobowych. Czy ktoś z właścicieli psów podpisywał takie oświadczenie - bo może ja nie dostałem tego papierka?
    • pyrazgzikiem Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają dw... 06.06.13, 20:28
      W KAŻDEJ SPRAWIE - Urzędnikom trzeba udowadniać, że się nie jest wielbłądem za pomocą stosownego wniosku z załączonymi zaświadczeniami i dowodem wpłaty opłaty skarbowej...a oni siedzą i międlą te papiery, i międlą,i mózgi im zanikają. A nam ręce opadają.
      • czarnyhs Re: Strzelają z armaty do psa. Bo urzędnicy mają 06.06.13, 21:23
        pyrazgzikiem napisała:

> W KAŻDEJ SPRAWIE - Urzędnikom trzeba udowadniać, że się nie jest wielbłądem za
        > pomocą stosownego wniosku z załączonymi zaświadczeniami i dowodem wpłaty opłaty
        > skarbowej...a oni siedzą i międlą te papiery, i międlą,i mózgi im zanikają. A
        > nam ręce opadają.

Szanowna Pyro i Ty - Gziku!!!! Jak możesz pisać, że "mózgi im zanikają". Widzieliście kiedykolwiek u nich choćby ślady po mózgu ?!?!?!?!?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka