Dodaj do ulubionych

Świecki pogrzeb

31.01.26, 13:03
Byłem na świeckim pogrzebie mojego kolegi z podstawówki . Był ateistą więc siłą rzeczy pogrzeb musiał być świecki a się kolega przed śmiercią nie nawrócił . To były kpiny jaja z pogrzebu ! Na dodatek były problemy z nagłośnieniem . Jakieś wspominki i
., rechot!! Wspomnienia z najśmieszniejszych chwil zmarłego . Na dodatek żałobnicy pili wódkę na cmentarzu . Pochowali go jak psa . Ktoś w przemówieniu użył sformułowania świętej pamięci . Został szturchnięty i upomniany ! Żenada! Nigdy więcej na taki pogrzeb już nie pójdę!
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Świecki pogrzeb 31.01.26, 13:05
      Przypomniał mi się wykład z radia Maryja sprzed ćwierćwiecza że liberalizm to taki sam totalitaryzm jak nazizm czy komunizm . Ludzkie prawa dla zwierząt i zezwierzęcenie ludzi . Na pogrzebie były dwie wyfiokowane p aż niusi we z .. pieskami w spacerówkach !!! Co to ma być? O tempora! O mores!
      • l.george.l Re: Świecki pogrzeb 03.02.26, 00:46
        Czyli jeśli pies, to na łańcuchu? Czy Ty aby nie dorabiasz sobie na kuplerstwie, bo reprezentujesz typowy dla tej grupy zawodowej poziom wrażliwości do psów.
    • qwardian Re: Świecki pogrzeb 31.01.26, 17:31
      Pogrzeb nie jest sakramentem, nawet jeżeli nam się tak wydaje. Właśnie w czasach poprzedzających chrześcijaństwo był obiektem kultu, stąd kurhany, oraz wyposażenie zmarłego na podróż w zaświaty. Lokalna, na terytorium PL była forma składania zmarłego w urnie, bo od czasów łużyckich zmarłych palono, co się wiązało z nowym obrzędem, związanym z duszą zamiast ciała. Zresztą my chrześcijanie nigdy nie umieramy..
      • oszol-lom-z-rm Re: Świecki pogrzeb 02.02.26, 15:53
        Ze świeckich pogrzebów najlepsze są te wojskowe
        • qwardian Re: Świecki pogrzeb 02.02.26, 17:38
          Słyszałeś kiedyś z ust księdza o świętym pogrzebie, albo na przykład pogrzebie Jezusa. To najmniej ważny aspekt życia chrześcijanina, bo dla nas jest początkiem, a nie końcem, ale strzępię język na próżno..
          • oszol-lom-z-rm Re: Świecki pogrzeb 02.02.26, 21:31
            najważniejsze to godnie pochować zmarłego normalnie po ludzki a nie jak np psa czy kota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka