Dodaj do ulubionych

Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki

10.03.05, 11:34
Mały pojedynek. Wszystkie opinie o stronach internetowych, forach,
artykułach, pogladach, szacie graficznej- czyli o wszystkim. Ktory lepsza,
ktora ciekawsza, ktora chetniej kupujecie?

To takie wielkie uproszczenie, ale zastanawiam sie czy tylko ja zaczynam
lekture GS od ogłoszeń drobnych? :)
I jeszcze coś, nie podoba mi sie ze strona GS akutualizowana jest z malym
poslizgiem, bo patrzac pod tym katem strona TS wypada duzo lepiej.
Obserwuj wątek
    • rogeer Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 10.03.05, 13:01
      Ja właściwie gazet w Środzie nie kupuję bo nie wiele ciekawego można się z nich
      dowiedzieć, piszą właściwie o samych pierdołach o co się burmistrz z kimśtam
      kłuci , itp sprawy. Jeśli już coś czytam z nich to na ich stronach internetowych
      i tutaj lepiej wypada Gazeta Średzka, wszystkie artykuły są na jednej stronie i
      nie trzeba klikać co chwila, na stronie tygodnika jest to jakoś dziwnie
      zorganizowane.
      Co do Forów to Gazety Średzkiej jako tako funkcjonowało do rozłamu, teraz
      troszke się pogorszyło, na Forum Tygodnika Średzkiego prawie nic nie ma więc
      tutaj zdecydowanie wygrywa GŚ.
      GŚ ma przewagę nad tygodnikiem bo jest na rynku od dłuższego czasu i ludzie się
      do niej przyzwyczaili, ale wydaję mi się, że TŚ odrabia stratę i nie długo
      będziemy mieli dwie równie ważne na naszym podwórku Gazety.
      • kormoran7 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 10.03.05, 14:45
        Ja GS kupuje raczej z przyzwyczajenia od wielu lat. Uwazam ze nic ciekawego tam
        nie ma do poczytania ale kupuje chyba z braku laku bo z czegos musze wiedziec
        co w Środzie piszczy:)Dltaego zaluje ze u nas w Środzie zadnej konkurencji
        prasowej nie ma. Gdyby weszla 3 gazeta to by GS musialo cene obizyc i bylo by
        to z pozytkiem dla ludzi. a tak cene sobie podwyzszaja gazety a w samej gazecie
        zadnych zmian nie zauwazylem. Forum GS oczywiscie jest lepsze ale jedynie pod
        tym wzgledem ze tam przynajmniej przez jakis czas byl spory ruch a w sumieteraz
        powoli zniza sie do poziomu forum TS. ale ja sie ciesze z tego powodu. Nie
        zarzyna sie kur znoszacych zlote jajka(w tym przypadku mam na mysli nas)a oni
        nas zarzneli i teraz sami sobie grob wykopali:)
        • waclaw_kzn Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 10.03.05, 21:13
          Kormoranie, co do trzeciej gazety - nie masz racji. Przypomnę, że i takie próby
          były - wiem, bo miałem w niej drobny udział i ledwie pół roku wytrzymała. GŚ
          zdecydowanie wygrywa przyzwyczajeniem czytelników i tego atutu nikt im nie
          odbierze i trudno jest z nia rywalizować. jedyna gazeta, jaka może z nimi
          dłużej rywalizować, to taka, które dostaje dośc silne prywatne dofinansowanie i
          musi patrzeć czysto na aspekty ekonomiczne. Przykład Tygodnika własnie, który
          jednak miał tę wadę, że w raz z pieniędzmi szły naciski ideowe. Wielu ludzi się
          przez to do Tygodnika zrazilo, tym bardziej, że choć obydwie gazety piszą o
          lokalnych "duperelach", GŚ opisywała ich zawsze więcej i szczegółowo. Teraz
          poziom Tygodnika się zwieksza i próbują gonić, ale z przyzwyczajeniami i
          wieloletnimi opiniami trudno wygrać...
          A poza tym obie gazety wypadają kiepsko, a momentami niemal fatalnie jeśli
          chodzi o poziom zrtykułów i ich poprawność. W GŚ nie udziela się już co prawda
          słynna pani redaktor, która kazdy artykuł kulturalny potrafiła zepsuć, upstrzyć
          wieloma błedami i pisać według jednego szablonu, ale i tak wpadek jest sporo.
          Niestety brak porządnej korekty - ogranicza się ona do pobieżnej pracy nad
          tekstem.
          • kormoran7 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 11.03.05, 13:19
            Bo moze byliscie zle przygotowani do wejscia na rynek. Gazeta ktora chcialaby
            wejsc na nasz lokalny rynek musialaby miec dobre zaplecze ekonomiczne to
            fakt.Ale jesli ktos marzy o zdobyciu rynku wie ze na poczatku bedzie musial
            poniesc duze koszty. Takie jest prawo rynku. Gazeta musialby wydac sporo kasy
            najpierw na reklame, promocje,jakies nagrody itd. Ale tak jest z kazdym
            produktem ktory chce wejsc na rynek. Chcesz zaistniec musisz wydac kase.Jesli
            bylaby odpowiednia reklama tej gazety to zapewniam cie ze wielu ludzi zaczelo
            by czytac ta gazete tym bardziej ze wielu sredzian czyta z GS podobnie jak ja z
            braku jakiejs alternatywy.
    • luciussnow Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 10.03.05, 21:42
      Do tego wszystkiego dochodzą jeszcze spory i wzajemne animozje między
      redakcjami "Tygodnika" i "Gazety"; przykładem zachowanie dwójki redaktorów na
      ostatniej sesji w Zaniemyślu.
      Duskusyjna również jest, moim zdaniem, bezstronność przy opisywaniu zdarzeń
      przez obydwie gazety.
      • kormoran7 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 10.03.05, 21:47
        Nie od dzis wiadomo ze Gs to gazeta Miecia. Tak ludzie gadaja:)I chyba trudno
        sie z tym nie zgodzic prawda?
        • luciussnow Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 10.03.05, 21:57
          Ja sądzę, że redakcja przedstawia raczej własny punkt widzenia rzeczywistości,
          co mija się trochę z moim pojęciem uprawiania zawodu dziennikarza. Wiadomo,
          maja prawo do własnego komentarza, ale zdarzenia powinni relacjonować
          bezstronnie (wiem, że się powtarzam, lecz za to "GŚ" ma u mnie minus)
          • kormoran7 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 10.03.05, 22:03
            Zgadzam sie z toba ze sa malo obiektywni. Dlatego czytam ja z takimi mieszanymi
            uczuciami.
    • duch3 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 10.03.05, 23:43
      Osobiście bardziej wole Gazete Średzka. Może dlatego że jestem juz
      przyzwyczajony i trudno byloby mi sie rozstac. Prawda jest ze zaczynalem kiedys
      lekture GS od ogloszen drobnych, ostatnimi czasy to sie jednak zmieniło-staram
      sie byc na bierzac. Nie zmienia to faktu ze dzisiejsza GS przejrzalem w 15min.
      Wg mnie cena 2.10 zł za kwadrans to wcale nie jest tanio. Ale Tygodnik Średzki
      ma jeszcze mniejszą pojemność. W Średzkiej jest tez wieksza ilosc poruszanych
      tematow- czasami przybiera to komicznych rozmiarow gdy artykol jest krotszy od
      zapowiedzi.
      Poza tym, uwazam ze GS czyta sie jak program TV. Bezbarwne, chłodne
      przekazywnie informacji. Wyjatkiem są komentarze Zbyszka Krola. Dobrze by sie
      stało gdyby Średzka oddawała czasem głos ludziom o przeciwynych pogladach.
      Manipulacja ( moim zdaniem w TS jest jej jeszcze wiecej ale przyznam sie ze
      dawno nie czytalem tej gazety) polega bardziej na selektywnym podejściu do
      informacji - np. nie bylo zadnej wiadomosci o balu UM- i bagatelizowaniu
      faktow. Szczegolnie bylo to widac na wspomnianym wczesniej panu Jackowie.
      A plusy?
      Podoba mi sie czytelna szata graficzna i ciekawe artykuły (np. ten o odkryciach
      archologicznych). Widac jednak ze brak mocnej konkurencji sie udzielił.
      • waclaw_kzn Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 11.03.05, 11:11
        Zgadzam się z Duchem - selekcja faktów zawsze była podstawową bronią Tygodnika.
        Wiadomo, jeśli media o czyms nie mówią, to to nie istnieje. Co do bezbarwności
        nie do końca isę zgodzę w przypadku GŚ. Ja zaczynam lekturę od dzialu
        kulturalnego i niewątpliwie mocno wzmocniło go przejście z konkurencji Hani
        Sowy, której reportaże są zawsze barwne i kompetentne. Całe szczeście, bo jaka
        była poprzednia "pani redaktor" w tym dziale - już wspominałem. Ale większość
        artykułów nadal pisana jest pod schemat... no i wstepniak artykułu na pierwszej
        stronie, jest ten sam, co na początku artykułu w środku gazety i najcześciej
        jeszcze powtarza sie wewnątrz artykułu. Trochę za dużo tych powtórzeń...
        Tygodnik zawsze miał lepsza szatę graficzną i o wilele lepiej dobierał
        fotografie. Przede wszystkim było ich więcej.
        • duch3 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 14.03.05, 21:47
          Moze bylem za surowy... :)
          Nie twierdze ze GS jest tragiczne, ma wiele dobrych stron. Swoja ocen oparlem
          glownie na wszystkich artykolach ktore dotycza naszych wladz. Czytam ze
          samorzadowcy to, tamto- i tu brakuje mi oceny dziennikarskiej. Czy dobrze ze
          pani radna chce obnizyc diety tym, ktorzy nie zjawiaja sie na zebraniach czy
          tez zle?
          Brakuje mi tu oceny! Cichego przeniesiena zdania autora na dany temat. Poki co
          jest to suche relacjonowanie faktow!
          Czy tylko ja mam takie odczucie?
          • emi53 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 14.03.05, 23:08
            Powrócę w tym miejscu do historii...W latach 1990-1996 czytywałem każdy numer
            dwutygodnika"Nowy Kurier Średzki".Początkowo był miernego formatu,lecz z czasem
            zrobił się naprawdę interesującym czasopismem.A na bieżąco,postaram się o
            prenumeratę GŚ,by być zorientowanym co<w Środzie piszczy>.Na podstawie kilku
            posiadanych n-rów ubiegłorocznych,muszę stwierdzić,że rzeczywiście mało jest
            komentarzy odredakcyjnych.W moim przypadku,to akurat mi nie
            przeszkadza.Widocznie dziennikarze GŚ nie próbują wykorzystać swej
            pozycji"czwartej władzy",by wpływać na toczące się,lokalne,średzkie sprawy.
            • duch3 4 władza 15.03.05, 14:42
              Dokładnie to miałem na mysli emi. Rola GS i TS w Środzie jest bardzo wielka,
              jednak ani jedna ani druga gazeta nie stara sie pelnic roli opiniotworczej- ale
              w tym pozytywnym znaczeniu. Chcialbym aby czesciej pojawiala sie krytyka w
              sprawach, ktore takiej krytyki wymagaja.
              PS. Mam nadzieje ze dotarl do ciebie moj mail-wyslalem go na adres "gazetowy".
              Prosba tez do wszystkich aby od czasu do czasu sprawdzali te maile :)
    • duch3 Z radia Merkury 30.04.05, 19:13

wiadomosc ukazala się dnia 2001-03-21

--------------------------------------------------------------------------------

Wychodząca w Środzie Wielkopolskiej regionalna gazeta tworzona była niemal
      wyłącznie na pirackim oprogramowaniu.
      Wczoraj policjanci z Wydziału do walki z przestępczością gospodarczą Komendy
      Wojewódzkiej Policji sprawdzali legalność programów w dwóch średzkich
      redakcjach. Na dyskach jednej z redakcji znaleziono kilkanaście programów
      użytkowanych bez wymaganej licencji. Wartość używanych systemów operacyjnych,
      programów graficznych i aplikacji do składania gazety wynosi około 40 tysięcy
      złotych. Odpowiedzialnych za zainstalowanie i utrzymywanie pirackich programów
      w redakcji ustali średzka prokuratura rejonowa. Winnym grożą kary do 5 lat
      więzienia.
      • k_walus Re: Z radia Merkury 30.04.05, 22:47
        Niezla wpadka, pytanie czy faktycznie kogos zamkna bo mi sie nie wydaje. Ale
        historyjka niezla, Sroda miasto przestepcow i piratow komuterowych:)))
        • rogeer Re: Z radia Merkury 01.05.05, 10:45
          Zobacz date, to było już dawno temu. Ciekawe jak ta sprawa się skończyła czy
          ktoś za to został ukarany?
          • kormoran7 Re: Z radia Merkury 02.05.05, 22:42
            Tak to bylo dawno. Wtedy sie mowilo ze GS specjalnie podala ta informacje zeby
            konkurencje wykoscic. TS zle pisalo o Mieciu wiec trzeba bylo cos z tym fantem
            zrobic.Ale fakt ze ja tez nie wiem jak ta historia sie skonczyla
            • marcinszymczak1 średzkie gazety 05.05.05, 10:17
              Jak to nie wiecie. Mieciu nadal jest nietykalny w środzie a po Wojtku jeździ
              się jak po łysej kobyle bez siodła.

Mam co prawda małe doświadczenie ale z obiema redakcjami współpracowałem i wiem
              jak to wygląda z 2 strony. Macie racje w 100%, że nasze gazety piszą
              lakonicznie na jakiś temat i nie tworzą opinii. Fakt !!(nie mylić z
              brukowcem), że tak jest- wywodzi się to moim zdaniem z tego, że obie gazety są
              jakby prekursorami prasy na naszym terenie. To one wytyczyły ścieżki
              i jak się okazało naród nie wnosił sprzeciwu więc tak pozostało.
              Temu nikt w gazecie nie napisze czegoś od siebie bo i po co? Czasem zdarzają
              się przebłyski tego typu publikacji ale są one bardzo ukierunkowane w jednym
              kierunku politycznym. np; Mieciu lub Wojtek jest ajka albo be..niestety nikt
              nie napisze, że Mieciu lub Wojtek jest dobry ale tu i tu dał ciała.
              Takich przykładów jest mnóstwo. Brak bezstronności to chyba największa bolączka
              naszych gazet.
              Nie wspominam już o braku możliwości pisania na pewne tematy. Bo takie problemy
              naprawdę nadal dręczą średzkie tygodniki.

I świat zaleje fala blądynek...
              Nostradamus- Księga Proroctw :))
              • duch3 Re: średzkie gazety 05.05.05, 11:36
                ..niestety nikt
                > nie napisze, że Mieciu lub Wojtek jest dobry ale tu i tu dał ciała.

No i wszyscy ( no może nie wszyscy ale zdecydowana większość) na tym traci...:(
                • kormoran7 Re: średzkie gazety 05.05.05, 11:41
                  Przydalaby sie jakas trzecia gazeta ktora troche by na rynku naszym zamieszala.
                  • marcinszymczak1 Re: średzkie gazety 11.05.05, 08:26
                    Moim zdaniem niema szans. 3. gazeta tylko pokazała by, że nasz średzki rynek
                    jest dostatecznie zmonopolizowany. Nasz Carat jest zbyt mały a przywiązanie
                    klientów jest zbyt duże do jednego tytułu. Przykładem są wszelakie próby
                    konkurencji z średzką.

A świat zeleje fala blondynek
                    Nostradamus-Księga Przepowiedni
                    • kormoran7 Re: średzkie gazety 11.05.05, 11:29
                      Powturze co kiedys mowilem. Gazeta ktora chcialaby wejsc na nasz lokalny rynek
                      musialaby miec dobre zaplecze ekonomiczne to fakt.Ale jesli ktos marzy o
                      zdobyciu rynku wie ze na poczatku bedzie musial poniesc duze koszty. Takie jest
                      prawo rynku. Gazeta musialby wydac sporo kasy najpierw na reklame,
                      promocje,jakies nagrody itd. Ale tak jest z kazdym produktem ktory chce wejsc
                      na rynek. Chcesz zaistniec musisz wydac kase.Jesli bylaby odpowiednia reklama
                      tej gazety to zapewniam cie ze wielu ludzi zaczelo by czytac ta gazete tym
                      bardziej ze wielu sredzian czyta z GS podobnie jak ja z braku jakiejs
                      alternatywy.
                      • marcinszymczak1 Re: średzkie gazety 12.05.05, 08:29
                        Zgadzam się z tobą ale zwróć uwagę na ważny aspekt tej sprawy.
                        Robisz gazetę po to aby po jakimś czasie zarabiać i móc się z niej utrzymać
                        (no chyba, że w totka wygrałeś).
                        Jeśli włożysz zbyt dużo kasy w reklamę- a w tym przypadku musiał byś to uczynić
                        aby dostatecznie konkurować na lokalnym średzkim rynku to może się okazać, że
                        sam okręg średzki ma za mało mieszkańców, żeby zwrócił się poniesiony nakład
                        finansowy w logicznym terminie.( o ile w ogóle się zwróci)
                        Do tego dochodzi jeszcze konkurencja, bo na pewno istniejące już na rynku
                        gazety widząc wzmożoną reklamę nowego przedsięwzięcia niestały by bezczynnie...

A świat zaleje fala blondynek
                        Nostradamus- Księga Przepowiedni
                        • kormoran7 Re: średzkie gazety 12.05.05, 13:17
                          No ja mysle ze gdyby w wyniku ukazania sie mojej gazetki na rynku sredzkim np
                          GS sie tez troche "ulepszyla" to byloby to z korzyscia dla naszego miasta. Bo
                          jak narazie podwyzszaja cene a gazeta ciagle taka sama. Nic jej nie ulepszaja.
                          A prawda jest taka ze za rok-dwa GS upadnie. Zobacz ze utzrymuja sie tylko
                          przez to ze pol gazety zajmuja reklamy. patrzac na fakt ze w naszym miescie
                          coraz mniej sie firm lokuje a te co sa w kazdej chwili moga upasc sytuacja GS
                          jest niepewna. O wiele lepiej mieli kiedy Mieciu byl u sterow bo silny kapital
                          zawsze byl. Teraz niby ciagna ale tylko dlatego ze nie ma konkurencji dobrej.
                          Gdyby ktos mocny sie pojawil zobaczylibysmy ze tak naprawde GS jest
                          slabiutka.Przeciez usuwanie naszego linku z ich forum uwazam za oznake
                          slabosci. Gdyby odeszli z ich forum ludzie to by byla dla nich masakra. Wola
                          nawet za cene bluzgow miec cokolwiek byle tylko miec. Poprostu sie boja nas i
                          tzreba to sobie jasno powiedziec:)
    • duch3 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 12.05.05, 09:57
      Też mi się tak wydaje! Poki co GS ma swoją pozycje i nikt tego nie zmieni.
      Chyba że w pewnym momenicie "średzka" popadnie w marazm i znajdzie się ktoś kto
      będzie miał nową wizje prasy lokalnej. Podobnie stało się z "Kurierem
      Średzkiem"- brak konkurencji doprowadził do jej upadku.
      A rynek powiatowy jest nieduży, to tak jakby wybudować salon samochodowy dla
      jednej wsi. Reklama to nie wszystko.
      • marcinszymczak1 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 12.05.05, 11:31
        Święte słowa. Co do gazety internetowej to oświadczam wszem i wobec, że kolega
        Marek z kafejki Diginet oferuje swoją pomoc w jej stworzeniu. Rozmawiał dziś ze
        mną i jest praktycznie w trakcie jej robienia. Odsyłam go do was!!
        Wydaje się nam, że bez sensu jest robić kilka tego typu przedsięwzięć tak więc
        dobrze by było jak byśmy się jakoś zgrali. Wiecie już gdzie go znaleźć a za
        chwilkę sam napisze jakie ma propozycje. Pozdrawiam.

A świat zaleje fala blondynek....
        Nostradamus- Księga przepowiedni
        • maro1001 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 12.05.05, 12:01
          Witajcie
          jak już sznowny Marcin wspomnial, jestem w trakcie tworzenia stronki "Środa
          Wielkopolska", pomysl ten narodzil sie w mojej głowe okolo 2 miesiace temu. Gdy
          ten temat pojawil sie na tutejszym forum, pomyslalem ze dobrze by było polaczyc
          sily w tym temacie. Jaka pomoc (wiedze) moge zaoferowac ;) Wszelkie sprawy
          zwiazane z umieszczeniem - bez problemu posiadam serwer o bardzo dobrych
          parametrach ,
          Posiadam wiele ciekawych pomysłów co do samej stronki oraz forum.
          nie ma co sie tu zaduzo rozpisywac wiec bylbym bardzom wdzieczny jezeli moglbym
          Wam pomoc w zrealizowaniu tego pomyslu - prosze o kontakt zebym mogl z kims
          porozmawiac w cztery oczy.
          Wszelkie pytania - marek@NOSPAMdigi-net.com.pl :)
          • duch3 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 12.05.05, 23:35
            Maro1001 skontaktuje się z tobą niedługo, jak mi trochę czasu przybędzie!
            Pozdrawiam
            • maro1001 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 13.05.05, 00:23
              duch3 bez pospiechu ;] Dzieki za zainteresowanie

Pozdrawiam rowniez
              • marcinszymczak1 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 13.05.05, 08:19
                No I Tak Trzymać!!!!!

A świat zaleje fala blondynek...
                Nostradamus- Księga Przepowiedni
                • marcinszymczak1 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 16.05.05, 10:17
                  Czy wiadomo coś już na temat gazetki w necie o naszym Caracie????

A swiat zaleje fala blondynek...
                  Nostradamus Księga Przepowiedni
                  • maro1001 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 16.05.05, 20:48
                    Niestety ten temat narazie ucichl.
                    Ale gleboko wierze ze to wypali, a nawed jezeli nie to i tak bede sie staral zrealizowac moje pomysly.

pozdro dla smakosza ;]
                    • marcinszymczak1 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 19.05.05, 09:54
                      Zdrastwuj Rastamany.....
                      Jak tam nic nie piszcecie o tej gazetce.... a czas leci
    • marcinszymczak1 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 23.05.05, 10:24
      Pojawiła się myśl.... poczytajcie burmistrz vs starosta
      • kormoran7 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 27.05.05, 10:51
        W Gs napisali ostanio ze ktosnawet prace magisterska napisal o tej gazecie. Jak
        myslicie jaki mogl byc temat tej pracy:)Ja proponuje "Wplyw GS na robienie z
        Mieczyslawa krola ,sprawiedliwego i oddanego miastu Środa"
        • marcinszymczak1 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 30.05.05, 08:52
          J proponuję ,, Mietek-jedyna prawda''.
          • kormoran7 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 31.05.05, 09:14
            To by juz mogli napisac jaka ocene dostala ta osoba za ta prace, jaki tytul
            miala ta praca a tak to tylko znow mozemy sie domyslac ze redaktor krol zyje w
            jakis swoim urojonym swiecie i tak naprawde zadnej pracy nie bylo:)
            • k_walus Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 01.06.05, 19:47
              Praca mgr na temat gazety? Nie obrażając nikogo ale kiepski temat.Moze ktorys z
              redaktorkow ja napisal. Albo faktycznie to urojenia...
              • kormoran7 Re: Gazeta Średzka kontra Tygodnik Średzki 02.06.05, 16:05
                No wlasnie moze to faktycznie on napisal. Ale by byly jaja:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka