Dodaj do ulubionych

POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!!

05.11.05, 23:01
normalnie tak se czytam od czasu do czasu i widze ze coraz wiecej miast
powieksza swoje terytoria (RZeszow, Kalisz itp), poznan ostatnio powiekszal
sie chyba w 1975 roku (o morasko bodajze) i stoi w miejscu (oczywiscie nie
tylko w tym wzgledzie :| )

W zwiazku z tym sie tak zastanawiam......... czy waszym zdaniem warto zeby
poznan sie powiekszal:>? a jesli tak to co byscie przylaczyli najpierw :>?
pozdr
Obserwuj wątek
    • kakui Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:11
      moze Lubon? Kozieglowy?
    • pan.nikt Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:11
      po co???
      • dobrusia_to_ja Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:15
        Ale nie Przeźmierowo. Nie chcę!!
        • pan.nikt Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:19
          No właśnie.
          Tak powi każde niezależne podpoznańskie osiedle.
          NIE CHĘ!!

Można dosonale integrować, bez łączenia administracyjnego.
          To kwestia dobrej woli Przezydenta i burmistrzów czy wójtów okolicznych gmin.
          • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:22
            pan.nikt napisał:

> No właśnie.
            > Tak powi każde niezależne podpoznańskie osiedle.
            > NIE CHĘ!!

no nie wiem, w takim razie jak wytlumaczysz ze niektore miasta sie jednak
            powiekszaja :>?

> Można dosonale integrować, bez łączenia administracyjnego.
            > To kwestia dobrej woli Przezydenta i burmistrzów czy wójtów okolicznych gmin.

tu tez bym polemizowal.....
            • pan.nikt Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:28
              > no nie wiem, w takim razie jak wytlumaczysz ze niektore miasta sie jednak
              > powiekszaja :>?

Bo ich włądze lubią być miło łechtane, a ludzie włączni do miast, mają mało do
              powiedzenia.
              W czasch Gierka, np sztucznie powiększono J, Górę o Cieplice, Wałbrzych, bodaj
              o Polanicę, a mieszkańcy klęli.
              Urząd, dalej, urzędnik trudniej dostępny, a cał kasa idzie na centrum.
              Już pomijam, podatki lokalne, i inne przywileje.

jak sadzisz, dlaczego Tarnowo P{odgórne, a nie sam Poznań, jest miejsce boomu
              inwestycyjnego??
              • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:34

> jak sadzisz, dlaczego Tarnowo P{odgórne, a nie sam Poznań, jest miejsce boomu
                > inwestycyjnego??

-bo mialo dobrego wojta.............. po prostu :)
                • pan.nikt Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:37
                  uhahahahaha
                  Oj naiwny, naiwny, naiwny.
                  • Gość: Anty wyborca Re: TARNOWO P. ROZWÓJ=ODROLNIENIE GRUNTÓW IP: *.crowley.pl 06.11.05, 12:31
                    Tarnowo Podg. rozwinęło sie dzięki odrolnieniu gruntów. Zarobiło na tym kilka
                    osób, które umiejętnie kierowały na te tereny gminne inwestycje czyli drogi,
                    kanalizację. Zwiększyła się wartość gruntów. Wtedy znaleźli sie chętni do
                    kupienia i zainwestowania. Dopiero od tego momentu gmina miała dochody. Gdy
                    mieszkańcy zrozumieli na czym polega "rozwój", to urzędasom i radnym nie
                    pozwolili samodzielnie chodzić do kibla.Okazało się, że jednak nie każdy może
                    sobie w Ministerstwie grunty odrolnić no i zatrzymało się. Cudów nie ma! W
                    Poznaniu mamy podobną sytuację z Moraskiem, dlatego radni sa oburzeni, gdyż
                    miasto powinno te grunty przejąć odrolnić, zrobić infrastrukturę i wtedy
                    sprzedawać z korzyścią dla kasy miasta, a nie kilku osób. Prywata to jedna z
                    przyczyn dlaczego Poznań nie rozwija się.
                • vipunia Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 06.11.05, 19:46
                  ROTFL :))))))
                  • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 06.11.05, 20:58
                    a co sie nie podoba ze rotfl na mnie :>?
        • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:19
          ooo przezmierowo to by sie akurat nadalo (bo to de facto juz dzielnica
          poznania), kozeglowy to samo (a nawet bardziej)........

p.nikt sie jak zwykle madrze wypowiedzial brawa dla niego :P
          • pan.nikt Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:21
            Zadałem bardzo konkretne pytanie.
            Po co powiększać??
            Żeby to łechtało Twoją próżność, czy żeby utrudnić życie ludziom z okolic
            Poznania??
            • pan.nikt Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:22
              Samoe łechtanie Twojej próżności, nie jest argumentem.
              Dlatego poproszę o argumenty od wnioskodawcy.
              To chyba normalne.
              • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:32
                - o bosze to przeciez nie chodzi o proznosc (nie wiem czy zauwazyles ale ja nie
                twierdze ze poznan bezwarunkowo trzeba powiekszac - ja dalem taki temat do
                dyskusji - bo po to szanownym panie nikt jest forum - zeby dyskutowac, a nie np
                wmawiac wszystkim dookola ze PiS jest najlepszy :P)

- wracajac do tematu to mysle ze sa pewne zalety: po pierwsze poznan
                systematycznie traci mieszkanscow - wec zmniejsze sie jego ranga (tak mi sie
                przynajmniej wydaje), po drugie mieszkancy gmin tez moga miec z tego korzysci
                (np komunikacja miejska, rozwoj infrastruktury)

z drugiej strony jesli spojrzec na niektore poznanskie dzielnice (np pokrzywno
                czy splawie) to ma sie watpliwosci co do tych inwestycji

ehhh dobranoc i pozdrawiam (ja w przeciwienstwie do NIEKTORYCh nie siedze na tym
                forum 24 godz na dobe :P)
                • pan.nikt Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:35
                  Ok rzuciłeś temat na forum.
                  A ja tylko poprosiłem o jego uzasadnienie. Czy to zabronione??
                  To jest forum. Prawda??

Ja siedze na forum 25 godzin, bo jak ten kapral, godzinę wczesniej wstaję.

ps własnie gozine temu usiadłem i zaraz ide spać.
                • dobrusia_to_ja Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:49
                  sosek_s napisał:
                  > - wracajac do tematu to mysle ze sa pewne zalety: po pierwsze poznan
                  > systematycznie traci mieszkanscow - wec zmniejsze sie jego ranga (tak mi sie
                  > przynajmniej wydaje), po drugie mieszkancy gmin tez moga miec z tego korzysci
                  > (np komunikacja miejska, rozwoj infrastruktury)

Wyludnianie miast jest charakterystyczne nie tylko dla Poznania. Powodem, między
                  innymi jest drogie życie w mieście i brak przestrzeni życiowej.
                  Jeśli chodzi o komunikację, to masz rację. W sprawie rozwoju infrastruktury już nie.
                  • pan.nikt Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:53
                    Dobrusiu. Połączenie komunikacyjne, to tylko dobra wola Prezydenta i
                    burmistrzów, wójtów.
                    • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 06.11.05, 12:47
                      dzien dobry wszystkim (ale sie doobrze spalo :)

jakbys nie zauwazyl to tej dobrej woli brakuje (i to nie tylko w poznaniu)

a teraz idem na sniadanie :P
                    • dobrusia_to_ja Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 06.11.05, 22:03
                      pan.nikt napisał:

> Dobrusiu. Połączenie komunikacyjne, to tylko dobra wola Prezydenta i
                      > burmistrzów, wójtów.

Cała rzecz w tym, że z komunikacją są tylko dwa problemy. Jeden to ten, że
                      gminne autobusy wyjeżdżające z Ogrodów nie zatrzymują się na przystankach
                      poznańskich. Jedynym sposobem jest machanie im przed nosem ręką, co w przypadku
                      szczególnie dzieci jest mało bezpieczne. Drugą bardzo odczuwalną sprawą jest
                      cena biletu miesięcznego. My mieszkamy jeszcze w tańszej strefie, a i tak za
                      bilet ulgowy trzeba wyłożyć co miesiąc 43 złote. Już o chamstwie panów
                      kontrolerów lepiej nie wspominać. Moja córka odczuła to bardzo boleśnie :((
                      • pan.nikt Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 06.11.05, 22:07
                        Coś madrego napisała na ten temat Vipunia.

Ps wiem, że własnie Warszawa załatwiła ten problem.
                      • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 06.11.05, 22:32
                        gmina tarnowo podg. to ma przynajmniej swoja komunikacje miejska (gminna) a mi w
                        pobiedziskach to zostalo juz tylko bana dojezdzac :|

komunikacja to chyba najwiekszy problem naszej aglomeracji

ps. apropo warszawy to calkiem niedawno powiekszyla sie ona o miasteczko wesola,
                        ktorej mieszkancy w referendum opowiedzili sie za przynaleznoscia do stolicy...
                        wiec widac sa jakies plusy)
    • l.george.l Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 05.11.05, 23:44
      sosek_s napisał:

[...]
      > poznan ostatnio powiekszal
      > sie chyba w 1975 roku (o morasko bodajze)
      [...]

Wygląda jakbyś z choinki się urwał. Tendencja obecnie jest zupełnie odwrotna od tej, którą proponujesz. Mieszkańcy Moraska mocno się w tej chwili głowią jak się od Poznania odłączyć.
      • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 06.11.05, 12:51
        - ja nic nie proponuje

- odlaczyc to sie juz teraz chyba nie da :)
    • Gość: Suchy Las Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! IP: *.suchylas.net / 217.153.48.* 06.11.05, 01:50
      Ja też NIE CHCĘ. Nie po to uciekałem z Poznania by ten Poznań znowu do mnie
      przyszedł. Zupełnie jak z XX wieczną Rosją - co trochę jej zwiejesz i tak cię
      dopadnie. Niech Poznań lepiej trzyma się tego "Bugu" i ani kroku dalej.
      • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 06.11.05, 12:53
        no wiesz ale suchy las od poludnia, wschodu i zachodu graniczy z poznaniem i
        jego wlaczenie (jesli sie ktos kiedys za to wezmie) jest chyba nieuniknione).....
        • Gość: Suchy Las Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! IP: *.suchylas.net / 217.153.48.* 06.11.05, 14:58
          Czemu nieuniknione jest właczenie Suchego Lasu? Nie słyszałeś nigdy o
          enklawach, wyspach bogactwa na oceanie biedy? :P
          • sosek_s Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 06.11.05, 16:08
            hmmm w polsce to nie slyszalem :)

a z drugiej strony to czy suchy las az tak bogaty jest <hmmm>
            • Gość: Suchy Las Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! IP: *.suchylas.net / 217.153.48.* 06.11.05, 16:57
              Jest w czołówce najbogatszych gmin w Polsce.
              Najdalej w przyszłym roku gmina wybuduje basen. Słyszłeś by w ostatnich 20
              latach Poznań wybudował basen? Pomijam ten na Morasku bo raz trudno dostępny a
              dwa to bardziej inwestycja uniwersytecka, znaczy - z budżetu centralnego.

poza tym wiesz - Las Vegas, Las Palmas i... Suchy Las. To mówi samo za siebie ;)
    • Gość: malkontent Tarnowo Podgórne IP: *.pata.pl 06.11.05, 09:54
      Od półtora roku mieszkam na terenie gminy Tarnowo Podgórne i chciałbym, żeby tak
      zostało.

Wcześniej mieszkałem kilka lat na Staszica i przez te wszystkie lata nie
      zdołałem przekonać ZDM do postawienie lustra na wylocie Staszica, żebym mógł bez
      strachu wyjechać w Szamarzewskiego; interwencji w sprawach bałaganu nie mogłem
      się nigdy doczekać; każda wizyta w urzędzie była mordęgą.

Obecnie w ciągu kilku miesięcy zdołałem wyegzekwować od stosownych organów
      realne środki zwiększające bezpieczeństwo na ruchliwej drodze w mojej
      miejscowości (przez ostatni rok żadnego wypadku, wcześniej co kilka tygodni);
      pojemniki do segregacji odpadków są opróżnianie na bieżąco; gruntowa droga do
      mojego osiedla dziurawa po deszczu jest naprawiana po jednym telefonie do TP
      Kom; wreszcie (nie sadziłęm, że kiedykowleik to napiszę) załatwianie sprawa w
      urzędzie gminy jest PRZYJEMNOŚCIĄ, bo urzędnicy pracują tam po to, żeby swoją
      sprawę załatwił szybko i skutecznie.

Jak ktoś chce ościenne gminy przyłącząc do Poznania to proponuję referendum;
      wynik byłby dla pomysłodawców miażdżący.
      • dobrusia_to_ja Re: Tarnowo Podgórne 06.11.05, 10:21
        Gość portalu: malkontent napisał(a):
        > Od półtora roku mieszkam na terenie gminy Tarnowo Podgórne i chciałbym, żeby ta
        > k
        > zostało.
        [...]
        > wreszcie (nie sadziłęm, że kiedykowleik to napiszę) załatwianie sprawa w
        > urzędzie gminy jest PRZYJEMNOŚCIĄ, bo urzędnicy pracują tam po to, żeby swoją
        > sprawę załatwił szybko i skutecznie.

Na szczęście narazie nie miałam zbyt wielu powodów do wizyt w urzędzie gminy TP,
        ale każda dotychczasowa rzeczywiście była bardzo miła. Nikt z urzędników nawet
        nie próbował dawać do zrozumienia, że petenci są dla nich złem koniecznym.
    • vipunia Aglomeracja poznańska 06.11.05, 19:44

> normalnie tak se czytam od czasu do czasu i widze ze coraz wiecej miast
      > powieksza swoje terytoria (RZeszow, Kalisz itp), poznan ostatnio powiekszal
      > sie chyba w 1975 roku (o morasko bodajze) i stoi w miejscu (oczywiscie nie
      > tylko w tym wzgledzie :| )

chyba nie jesteś na bieżąco - dopiero co doklejono kawełek gm. Mosina! :)

Zresztą wg mnie już dawno trzeba zapomnieć o mówieniu tylko o Poznaniu, a
      należy mówić o aglomeracji poznańskiej tj. Poznań + powiat poznański, Poznań i
      okoliczne gminy pełnią uzupełniające się względem siebie funkcje, które trzeba
      po prostu zrozumieć, a wysiłki na rzecz rozwoju tego obszaru trzeba łączyć. W
      jednym miejscu się załatwia sprawy, imprezuje i pracuje, a w innym mieszka i
      wypoczywa. Jeśli gminy ściągają do siebie inwestorów i chcą budować biurowce
      zapominając, że mają drogi, które samochody i autobusy z
      pracownikami "załatwią" w ciągu pół roku to to jest jakiś absurd. Z kolei
      Poznań musi pamiętać, że nie jest enklawą, a czasami chore jest budowanie
      drogich osiedli mieszkaniowych w sytuacji, gdy sąsiednie gminy mają tereny na
      przyjęcie nowych mieszkańców.
      Niestety są plusy i minusy tych wzajemnych funkcji i po prostu trzeba
      wprowadzić takie prawne rozwiązania, które pozwolą na dzielenie się środkami,
      realizowanie wspólnych inwestycji (drogi, uzbrojenie terenów), transport
      publiczny i prywatny itp.
      Przykładowo zgodę na uruchomienie przewozów lokalnych pom. gminą np. Rokietnicą
      a Poznaniem podejmują władze wojewódzkie, gdyż sprawa dotyczy dwóch powiatów -
      poznańskiego i Poznania (m. na prawach powiatu).

Pozdrawiam,
      VIPunia
      • sosek_s Re: Aglomeracja poznańska 06.11.05, 20:56

> chyba nie jesteś na bieżąco - dopiero co doklejono kawełek gm. Mosina! :)

ja mialelm na mysli jakies wieksze rozszerzenia a nie skrawki terenu (bo w ten
        sposob sie okraja np suchy las)

co to resztu tekstu to masz chyba racje :) gdyby tylko ta wspolpraca miedzy dwom
        powiatami byla lepsza ........... (jako mieszkaniec powiatu poznanskiego
        ziemskiego na codzien niestety musze meczys sie z dojazdami do centrum :|)
      • pan.nikt Re: Aglomeracja poznańska 06.11.05, 21:51
        Brawo Vipunia.
        Tak aglomeracja poznańska, z pozostawieniem małych ojczyzn i ich władz.
        • vipunia Re: Aglomeracja poznańska 06.11.05, 22:53
          > Tak aglomeracja poznańska, z pozostawieniem małych ojczyzn i ich władz

Oczywiście, że z pozostawieniem "małych ojczyzn",
          tylko władze wypadałoby tu i tam trochę pozmieniać :P
          Niestety co praktycznie każda gmina łącznie z Poznaniem podchodzi do rządzenia
          jak do wyspy na oceanie... jednostki mówią o aglomeracji od dawna, ale jakoś
          mimo różnych konferencji naukowych i "politycznych" wszystko stoi w miejscu...
          • dobrusia_to_ja Re: Aglomeracja poznańska 06.11.05, 22:57
            Bo z jakiegoś powodu komuś na takiej współpracy nie zależy :(
            • Gość: xx Re: Aglomeracja poznańska IP: *.plusgsm.pl 06.11.05, 23:11
              Po prostu górę bierze typowo zaściankowa mentalnosć: szlachcic na zagrodzie
              równy wojewodzie. Min. przez to od wielu lat władze gmin powiatu ziemskiego nie
              mogą się porozumieć w sprawie wspólnej z Poznaniem komunikacji autobusowej - a
              szczerze mówiąc to trochę je rozmumiem, bo Poznań nie traktuje ich jako
              partnerów, tylko chciałby narzucić swoje "jedynie słuszne" rozwiązania.
              • Gość: Klient Re: Aglomeracja stanie się grajdołkiem bo AQANET IP: *.crowley.pl 07.11.05, 00:48
                Wykończy nas wszystkich AQUANET horendalnie wysoką ceną wody. Zwiekszy to
                ucieczkę z Poznania do gmin które nie weszły w spółkę z AQUANET. Niestety miasto
                i ościenne gminy tracąc kontrolę nad monopolistą, staną się za dwadzieścia lat
                grajdołkiem, a nie aglomeracją. Prześcignie nas Kalisz z Ostrowem Wlkp.
    • marek.es Re: POWIEKSZMY NASZ POZNAN :D!! 07.11.05, 08:20
      Kilkanaście lat temu władze Nowego Tomyśla postanowiły "się rozszerzyć". Pod
      górkę zaczęło być, gdy mieszkańcy włączonych ziem zarządali asfaltowych
      ulic,wodociągu i komunikacji autobusowej.To w zamian za wyższe podatki.W
      Poznaniu to Plewiska ćwiczą ten manewr.Warto było? To pytanie do mieszkańców
      Plewisk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka