Dodaj do ulubionych

Poznań kontra ...

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 08:51
Czytam forum już ponad rok:) i niestety nie macie racji, że to Wrocław jest
winny tym wszystkim głupim wątkom. Był czas że walczyliście z Warszawą (oj
długo, długo:)

Krakowowi też się często obrywa, podejrzewam, że każde miasto ma u Was
przegrane liczycie się tylko Wy jesteś najlepsi itd.. aż stajecie się
śmieszni:) No i oczywiście drugie lotnisko w Polsce to Wasze, ale już po 2004
przegonicie Okęcie:)

Luuudzie naprawdę nie macie innych tematów do rozmów, Wasze forum ożywa jak
zaczynacie się kłócić z jakimś miastem kto jest lepszy a poza tym nic
ciekawego się nie dzieje !!!

Życzę ciekawych tematów i dyskusji oczywiście poza wykłócaniem się ile
bankomatów jest na m2 w różnych miastach:)

Pozdrawiam z Krakowa
Obserwuj wątek
    • Gość: skaner Re: Poznań kontra ... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 09:27
      Przykro mi to pisać, jako Poznaniakowi...Jedyne przytomne głosy na tym forum to
      głosy z Warszawy i teraz Krakowa.
      Pozdrawiam Kraków
      • Gość: wiktor Re: Poznań kontra ... IP: *.icpnet.pl 15.01.03, 10:52
        Gość portalu: skaner napisał(a):

> Przykro mi to pisać, jako Poznaniakowi...Jedyne przytomne głosy na tym forum
        to
        >
        > głosy z Warszawy i teraz Krakowa.
        > Pozdrawiam Kraków

A ja sądze, że nikt z Poznania nie atakował Krakowa. Dla mnie to miejsce
        magiczne - które ma specyficzny klimat. Gdyby była tam praca - zastanowiłbym
        się mocno nad przeprowadzką. Ale w Poznaniu mi bardzo dobrze, mam co robić, za
        co żyć - a samo miasto jest też piękne (nie tak jak Kraków, ale zdecydowanie
        schludniejsze niż Wrocław), a ludzie mają wspaniałe cechy - rzetelność,
        terminowość, sumienność. W mojej pracy to podstawa - dlatego tak dobrze tutaj
        funckjonuję.

Pozdr
        wiktor
        • Gość: Zbigniew Re: Poznań kontra ... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 11:47
          Gość portalu: wiktor napisał(a):

> A ja sądze, że nikt z Poznania nie atakował Krakowa.

Zginęło w natłoku ataków na Wrocław:)

> Dla mnie to miejsce
          > magiczne - które ma specyficzny klimat. Gdyby była tam praca - zastanowiłbym
          > się mocno nad przeprowadzką.

Cieszy mnie to:)

> Ale w Poznaniu mi bardzo dobrze, mam co robić, za
          > co żyć - a samo miasto jest też piękne (nie tak jak Kraków, ale zdecydowanie
          > schludniejsze niż Wrocław), a ludzie mają wspaniałe cechy - rzetelność,
          > terminowość, sumienność. W mojej pracy to podstawa - dlatego tak dobrze tutaj
          > funckjonuję.

Jednak trochę się przyczepię:) Sugerujesz, że na przykład Krakusi są
          nierzetelni, nieterminowi i niesumienni? Firma w której pracuję ma też oddział
          w Poznaniu i jakoś nie zauważam specjalnych różnic w tym względzie:) Jednak coś
          z Poznaniaka masz:)

Pozdrawiam
          • Gość: skaner Re: Poznań kontra ... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 12:18
            Jak wytłumaczyć niektórym kolegom z mojego miasta, że ta karykaturalna
            chełpliwość niewiele ma wspólnego ze starymi poznańskimi cnotami. Nasi
            dziadkowie rzeczywiscie wyróżniali sie pozytywnie na tle Polski ale to już
            zamierzchła przeszłość. Postawa współczesnych, młodych poznaniaków,
            prezentowana na tym forum to jaskrawe zaprzeczenie tego co prezentowali sobą
            przodkowie.
    • Gość: Gatsby Re: Poznań kontra ... IP: *.chello.pl / *.chello.pl 15.01.03, 12:40
      no właśnie, tez to zauważyłem. kończą się argumenty, a zaczynają wyzwiska (z
      obu stron) z drugiej strony, jest trochę ciekawiej, niż na Krakforum;(
      • Gość: Zbigniew Re: Poznań kontra ... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 13:16
        Gość portalu: Gatsby napisał(a):

> no właśnie, tez to zauważyłem. kończą się argumenty, a zaczynają wyzwiska (z
        > obu stron) z drugiej strony, jest trochę ciekawiej, niż na Krakforum;(

Zacznij temat lotniska Balice to dopiero będzie ciekawie:)
        • Gość: skaner Re: Poznań kontra ... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 15:05
          Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Gość portalu: Gatsby napisał(a):
          >
          > > no właśnie, tez to zauważyłem. kończą się argumenty, a zaczynają wyzwiska
          > (z
          > > obu stron) z drugiej strony, jest trochę ciekawiej, niż na Krakforum;(
          >
          > Zacznij temat lotniska Balice to dopiero będzie ciekawie:)

Imponujący jest ten projekt nowego terminalu "Balice" Ciekawe czy będzie
          zrealizowany i kiedy?
          • Gość: Zbigniew Re: Poznań kontra ... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 15:18
            > Imponujący jest ten projekt nowego terminalu "Balice" Ciekawe czy będzie
            > zrealizowany i kiedy?

Krzysztof Fijałek 26-12-2002, ostatnia aktualizacja 26-12-2002 23:02

3,5 mln obsłużonych pasażerów w 2015 r. i 6,5 mln dziesięć lat później - to
            wizja rozwoju Międzynarodowego Portu Lotniczego Kraków Balice. Jej realizacja
            może pochłonąć 10 mld zł.

Studium wykonalności przedsięwzięcia przygotowały amerykańska firma HNTB z
            Kansas City i biuro architektoniczne Wizja z Krakowa. Prace rozpoczęły się na
            początku 2001 r. 350 tys. dolarów na ich sfinansowanie wydała Agencja ds.
            Handlu i Rozwoju rządu USA, 100 tys. dolarów dołożyła HNTB.

- Zaczęliśmy od założenia, że w 2025 r. Kraków będzie potrzebował lotniska do
            obsługi 12 mln pasażerów. Kryzys w branży lotniczej, a zwłaszcza sytuacja po
            zamachach 11 września 2001 r. spowodowały, że musieliśmy przyciąć wskaźniki -
            wyjaśnia Stanisław Deńko, szef biura Wizja. Najpierw w swoich planach
            projektanci zeszli do 8,5 mln pasażerów, by ostatecznie ustalić ich poziom na
            6,5 mln osób rocznie. Tyle, ile po rozbudowie obsłużyć ma lotnisko na Okęciu.

- Przewidujemy dwa etapy inwestycji. Pierwszy kończyłby się w 2010 r., dając
            przepustowość 3,5 mln pasażerów. Takie potrzeby port będzie musiał realizować
            pięć lat później - informuje Stanisław Deńko. Koszt pierwszej fazy
            inwestycji, związany z wydatkami na infrastrukturę lotniska i zapewnienie
            komunikacji, ocenia się na 3 mld zł. Powstałoby wówczas 60 proc. terminalu
            pasażerskiego i 40 proc. sal oczekiwań, które docelowo mają mieć 55-60 tys. m
            kw. powierzchni. Obecnie jest to zaledwie 10 tys. m kw. Powiększy się część
            towarowa portu (z 3 tys. m kw. do 25-30 tys. m kw. w 2025 r.) oraz płyta
            postojowa. Zakłada się również stopniowe jej rozbudowywanie, aby na koniec
            przewidywanego okresu mogła pomieścić 10 samolotów szerokokadłubowych i 23
            standardowe. Byłoby to czterokrotnie więcej niż teraz. Już w 2010 r. lotnisko
            powinno być połączone szybką kolejką z Dworcem Głównym w Krakowie. Do tego
            czasu konieczne będzie wydłużenie pasa startowego - ostatecznie do 3000 m, i
            inwestycje w ochronę środowiska, m.in. budowa zbiornika do gromadzenia wód
            opadowych.

Projektanci traktują port Kraków Balice jako drugie po Warszawie lotnisko
            pasażerskie w kraju. Miałoby ono stać się ważnym punktem przesiadkowym i
            obsługiwać tranzyt na południe Europy. Jak podkreślają, realizacja ich wizji
            zależy nie tylko od wydania ogromnych pieniędzy, ale także ułożenia stosunków
            z wojskiem, które włada terenem przewidzianym pod rozbudowę portu cywilnego.
            Równie istotne znaczenie będzie miała postawa przedsiębiorstwa Polskie Porty
            Lotnicze, większościowego udziałowca MPL Kraków Balice. W ciągu miesiąca
            opracowanie zostanie przedstawione zainteresowanym.

Dla Gazety:

Kazimierz Czekaj, radny sejmiku Małopolski: - Rozbudowa portu lotniczego to
            najważniejsze zadanie Krakowa i Małopolski. Pieniądze potrzebne na ten cel
            wydają się być nieosiągalne. Gdybym miał wskazać, gdzie ich szukać, to
            przyznam, że nawet po zebraniu wszystkich źródeł funduszy 10 mld się nie
            uzbiera. A z drugiej strony takie przedsięwzięcia w świecie powstają. Chcemy,
            żeby Kraków wywalczył sobie miejsce wśród europejskich metropolii. Od Boga
            mamy dane położenie. Powstała znakomita koncepcja. Szukajmy sposobów na jej
            realizację. Musimy patrzeć długofalowo, ale już dziś trzeba zacząć działać.
            Zaczynając choćby od ściągnięcia do Balic tanich linii lotniczych, które są
            najdynamiczniej rozwijającym się segmentem całej branży.

Komentarz

Perspektywa wielkiego przedsięwzięcia może porazić. Inwestycji tej skali, o
            takim stopniu komplikacji, zależnej od tak wielu czynników, w Krakowie
            jeszcze nie było. Łatwo przyjdzie rozgrzeszenie się z jej niezrealizowania,
            bo wizji zadania rozłożonego na wiele lat nie da się wpasować w system,
            którego zasadą jest nie myśleć dalej niż do końca kadencji. Tu nie wystarczy
            lobby małopolskie, ale ono musi się wokół portu Kraków Balice zawiązać.
            Potrzebne jest ogromne zaangażowanie województwa, Krakowa i okolicznych gmin,
            budżetu państwa i PPL, sięgnięcie po fundusze z Unii Europejskiej,
            wieloletnie zadłużenie. A i to może okazać się mało. Najważniejsze jednak,
            żeby jak najszybciej z Krakowa i Małopolski wyszedł sygnał, że chcemy
            nowoczesnego portu lotniczego. Bez niego świat nam ucieknie.

To z naszego forum, ale bardziej realne inwestycje znajdziesz na stronie
            lotniska:

www.lotnisko-balice.pl
    • Gość: pyrka Re: Poznań kontra ... IP: *.icpnet.pl 15.01.03, 15:25
      Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Czytam forum już ponad rok:) i niestety nie macie racji, że to Wrocław jest
      > winny tym wszystkim głupim wątkom. Był czas że walczyliście z Warszawą (oj
      > długo, długo:)
      >
      > Krakowowi też się często obrywa, podejrzewam, że każde miasto ma u Was
      > przegrane liczycie się tylko Wy jesteś najlepsi itd.. aż stajecie się
      > śmieszni:) No i oczywiście drugie lotnisko w Polsce to Wasze, ale już po 2004
      > przegonicie Okęcie:)
      >
      > Luuudzie naprawdę nie macie innych tematów do rozmów, Wasze forum ożywa jak
      > zaczynacie się kłócić z jakimś miastem kto jest lepszy a poza tym nic
      > ciekawego się nie dzieje !!!
      >
      > Życzę ciekawych tematów i dyskusji oczywiście poza wykłócaniem się ile
      > bankomatów jest na m2 w różnych miastach:)
      >
      > Pozdrawiam z Krakowa

Zgadzam się z Tobą!!!

Z czego się cieszycie? Zatrzymajcie się na moment w tym zacietrzewieniu;
      - Wrocław przerżnął EXPO,
      - Poznań przerżnął Uniwersjadę,
      - znowu Polska przerżnęła - fabrykę samochodów Citroen i Peugot będą budować w
      Słowacji - tym razem straciliśmy ok.3,5 tys. miejsc pracy,
      - itd.- kolejne przykłady podajcie sami

Władza zawsze się wyżywi - a reszta?

I co dalej ????
      Jak ostatni... "przepychacie" się na forach - a może tak pokumajcie trochę i
      znajdźcie wspólnego wroga na zewnątrz kraju.
      Zastanówcie się jaką macie przyszłość?
      Każdy wypina się na polaczków!
      Nie marnujcie swoich sił na wzajemne opluwanie się - wszyscy jedziemy na tym
      samym wózku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka