poika Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 15.09.06, 15:42 Osoba niewatpliwie wyjatkowa i wyrazista - czesc jej pamieci. Jednak stwierdzenie "odwazyła sie napisac prawde o zagrozeniu Europy przez islam" jest nieco na wyrost. Wyrazila swoj poglad, opinie, na temat zagrozenia Europy przez Islam. Od opinii do prawdy jest troche dluzsza droga niz tylko ewentualna zgodnosc pogladow jej i Twoich. Niemniej ['] Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 15.09.06, 18:42 A Twoim zdaniem swiat Islamu nie zagraza cywilizowanej Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
poika Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 16.09.06, 16:00 i kolejna jalowa dyskusja? jak brzmi w ogole pytanie? czy Islam zagraza Europie? - kontynentowi? Czy Islam zagraza cywilizowanej Europie? - ktora czesc nie jest cywilizowana? Czy moze Islam zagraza obecnej kulturze europejskiej? - a jaka jest ta wspolna europejska kultura? Oczywiscie sa tacy, ktorzy uwazaja, ze kazda zmiana to zlo i trzeba sie jej wyrzekac, ale zapewniam Cie, ze Islam nie zrobi tego co zrobil chrzescijanizm z poganska Europa w sredniowieczu, kiedy to na nowo trzeba bylo wynajdywac tak trywialne rzeczy jak papier toaletowy itp. Islam nie rozprzestrzenia sie jak owczesne chrzescijanstwo, nie ma tez zaplecza politycznego - spoleczenstwo Europy juz w wiekszosci przypadkow uporalo sie z wplywem religii na rzady i nie wydaje mi sie, zeby chcialo do tego sytemu wrocic. Islam moze miec na wplyw na kulture, obyczaje, ale nie zamieni mentalnosci europejczykow na cos zupelnie nowego, na pewno nie za zycia kilku kolejnych pokolen, wiec nie masz sie czego obawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Zmarła Oriana Fallaci ! IP: *.telia.com 15.09.06, 15:50 ....czy aby nie przesadzasz z jej wielkoscia. Wczesne ksiazki byly zupelnie przyzwoite ale na stare lata babie odbilo. Zagrozenie Europy przez "islam" jest takim samym bzdetem jak spisek zydowski! Albo dotnela ja skleroza albo zarabiala pieniadze grajac na ludzkiej ksenofobii. Niewielka strata dla literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 15.09.06, 16:09 Gość portalu: es napisał(a): > Zagrozenie Europy przez "islam" jest > takim samym bzdetem jak spisek zydowski Tak uważasz? To zyczę spokojnych snów - takich jak do tej pory. Nie wiesz co się na swiacie dzieje i jesteś z tym szczęsliwy. I nie porównuj do rzekomego spisku zydowskiego bo to diametralnie rózne sprawy i tani chwyt propagandowy. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 15.09.06, 18:43 Nie do konca jest bzdetem... Wielu Muzulmanow otwarcie mowi "najpierw ludzie soboty, potem ludzie niedzieli". Chyba latwo zrozumiec te slowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Zmarła Oriana Fallaci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 17:05 [`] Odpowiedz Link Zgłoś
ycbo Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 15.09.06, 19:51 dr cośtam napisał : A Twoim zdaniem swiat Islamu nie zagraza cywilizowanej Europie? Jeżeli to co sie dzieje obecnie w Polsce nazywasz cywilizowaną Europa - to niech się dzieje co chce - śmieszniej i żałośniej i tak nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dante.alighieri Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 15.09.06, 21:13 Widziałem ją kiedyś we Florencji, w kawiarni. To była twarda babka... Islamskie zagrożenie jest jak najbardziej realne. Za kilkadziesiąt lat muzułmanie w krajach Europy będą stanowić większość, która zacznie z kolei stanowić swoje prawa, np. prawo szariatu :) Byłem w kilku islamskich gettach w Niemczech i we Francji i to co tam przeżyłem nie nastraja mnie optymistycznie. Pamiętam jak Oriana wpadła we wściekłość na widok obozowiska nielegalnych imigrantów wokół katedry florenckiej, którą totalnie zasrali i zaszczali. Niestety większość europejskich rządów nie dostrzega problemu i później są zdziwieni jak im muzułmańska hołota pali auta na przedmieściach a fanatyczni imamowie w centrum Londynu nawołują do dzihadu. W tym kontekście uważam za odważną ostatnią wypowiedź Benedykta XVI. Nazwał rzecz po imieniu: islam nie jest żadną religią miłości. Choć musze przyznać, że w Starym Testamencie jest równie dużo nawoływań do przemocy w imię religii jak w Koranie. Dobrze, że papież jasno stwierdził, iż nawracanie siłą jest grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Zmarła Oriana Fallaci ! IP: *.telia.com 15.09.06, 22:32 a Niemcy mieli na pasach Gott mitt uns. Bylam pare razy we Florencji i nigdy nie widzialam Duomo w takim stanie jak Ty opisujesz. Fundamentalizm i terroryzm nie ma nic wspolnego z religia - zadna. Chcesz sie czegos dowiedziec goraco rekomenduje bardzo interesujacy wywiad z S Rushdi w zwiazku z rocznica 11 wrzesnia. A do tych oszolomow na forum mam jedna rade: wyjdzcie za poznanskie rogatki, nauczcie sie jezykow, zacznijcie zyc w innym kraju to zobaczycie jak inaczej swiat wyglada. Podejrzewam jednak iz moje slowa to rzucanie perel przed wieprze. Odpowiedz Link Zgłoś
dante.alighieri Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 16.09.06, 10:28 Ja bywam we Florencji parę razy w roku. Imigranci z Somalii chcący wymusić na władzach włoskich przyznanie im azylu zapaskudzili plac przed Duomo bodajże w 1999 lub 2000 roku, dokładnie nie pamiętam, lata mogły mi się pomylić. Rozstawili wielki namiot, wokół głośniki, z których muezini 5 razy dziennie nawoływali do modlitwy, załatwiali się wszędzie wokoło, smród fekaliów niósł się między ulicami razem z wyciem wydobywającym się z głosników. Wiem, że Niemcy mieli na pasach Gott mit uns, a krzyżowcy w średniowieczu wyrzynając niewinnych ludzi wrzeszczeli: Bóg tak chce! To jednak były działania wypaczające przesłanie chrześcijańskie, bo w Ewangelii próżno szukać nawoływania do przemocy. Piszesz, że fundamentalizm nie ma nic wspólnego z religią. A kto przeprowadza obecnie zamachy? Lewaccy ateiści? Gdzie rekrutuje się nowych „męczenników”? W świeckich urzędach pracy, czy w meczetach? Kto nawołuje do zabijania niewiernych? Czy przypadkiem nie mułłowie? Często wychodzę poza poznańskie rogatki, znam języki i pomieszkuję od czasu do czasu w różnych miejscach na świecie. Zanim zaczniesz arogancko traktować innych forumowiczów, przyrównując ich do wieprzów, zastanów się lepiej nad sobą… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Zmarła Oriana Fallaci ! IP: *.telia.com 16.09.06, 14:56 Moj drogi - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Autorytety (europejskie i poza eurpejskie)w dziedzinie socjologi, psychologi, itp od kilku lat dywaguja na temat zrodel fundamentalizmu i zwiazanemu z nim terroryzmu. I wszyscy przyznaja jedno - nie ma jednoznacznego wytlumaczenia dlaczego ludzie staja sie bezlitosnymi mordercami. W jednym wszyscy sa zgodni: ani bieda, ani religia ani pochodzenie nie tlumacza korzeni terroryzmu. Przypomnij sobie Frakcje Czerwonej Armii czy chrzescijanskich fundamentalistow z Oklahomy, popatrz na przedstawicieli Ploskich Rodzin. A skoro masz gotowe rozwiazania to mozesz zarobic na nich grube pieniadze, sluzby bezpieczenstwa wewnetrznego we wszystkich krajach swiata czekaja na pomoc. Do roboty zamiast wypisywac bzdety dla bractwa wzajemnej adoracji. Odpowiedz Link Zgłoś
ycbo Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 15.09.06, 22:36 Poczytaj trochę o historii kościoła katolickiego i nie pisz bzdur o tym co powiedział papież i czy to dobrze czy nie. Ja nie widzę żadnej religi która była by dobra dla ludzi, oczywiście poza znieczulającą papką wlewaną do głów bezmózgich. Papież powinien milczeć i klepać pacieże po tym co robił KK - woli jednak jątrzyć i podniecać - jak widać trafia i do jednych i do drugich ustawiając ich przeciw sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
dante.alighieri Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 16.09.06, 10:34 ycbo napisał: > Poczytaj trochę o historii kościoła katolickiego i nie pisz bzdur o tym co > powiedział papież i czy to dobrze czy nie. Trochę już poczytałem, to moja praca :) > Ja nie widzę żadnej religi która była by dobra dla ludzi, oczywiście poza > znieczulającą papką wlewaną do głów bezmózgich. > Papież powinien milczeć i klepać pacieże po tym co robił KK - woli jednak > jątrzyć i podniecać - jak widać trafia i do jednych i do drugich ustawiając ich > > przeciw sobie. Rozumiem, że muzułmanie w przeciwieństwe do chrześcijan są łagodnymi barankami, nadstawiającymi drugi policzek i miłującymi niewiernych? Nie jestem ślepy i widzę również błędy Kościoła, w tym obecnego papieża, który nie zalicza się do moich ulubieńców. Jednak wypowiedź o islamie doceniam. Dość chowania głowy w piasek. Przypomnij sobie histerię jaka opanowała kraje islamu po publikacji wizreunków Mahometa. Niedługo ten tłum ciemnych, zacofanych brodaczy będzie demonstrował nie na ulicach Damaszku, lecz w centrach europejskich miast, co zresztą już zaczyna mieć miejsce, vide Florencja, Paryż itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Zmarła Oriana Fallaci ! IP: *.icpnet.pl 16.09.06, 16:46 A wiekszosc naszych rodakow,ba ok 90% nie wiem kim byla...ja pamietam jej ksiazki,jakies 15 lat temu przeczytałam "List do nienarodzonego dziecka" i do dzis pamietam jej tresc,choc wiekszosc ksiazek pod natlokiem zycia 30 latki juz dawno pozostala zapomniana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Zmarła Oriana Fallaci ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 20:10 www.eurojihad.org/name-News-article-sid-5947.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: Zmarła Oriana Fallaci ! IP: *.icpnet.pl 16.09.06, 20:40 Świetny fragment: "Europo, wojna się skończyła. Przestań przepraszać, bać się, pochylać głowę słysząc o rasizmie, ksenofobii i Bóg wie czym jeszcze. Prawa człowieka, których wymagamy to nie rasizm. Wolność, którą niektórzy chcą zakrzyczeć wrzaskiem o „zrozumieniu innych” to nie ksenofobia. Poszanowanie demokracji, tradycji i europejskich wartości to nie grzech" Swietny artykuł. Tylko obawiam sie ,że to stado idiotów o której pisze autor i tak nic nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Zmarła Oriana Fallaci ! IP: *.telia.com 16.09.06, 20:52 .. no to byc moze i ja zostane wciagnieta pod to miano ale ten tzw artykul to po prostu bla bla bla - czyli pomieszanie z poplataniem lecz chyba dzis kazdemu wolno pisac. Tylko czy nie lepiej ksztaltowac swoje opinie na Time, Times, Spigel itp. Do tego nie zaszkodzi postudiowac, wlaczyc sie w dzialnosc polityczna za granicami PL i dopiero pozniej zabierac glos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Zmarła Oriana Fallaci ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 21:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48718829&v=2&s=0 teraz słuchaj u patrz Odpowiedz Link Zgłoś
dante.alighieri Religia pokoju 16.09.06, 21:54 Droga forumowiczko/forumowiczu Es, śnij dalej w oparach politycznej poprawności, dopóki nie obudzisz się z nożem na gardle, trzymanym pewną ręką miłującego pokój muzułmanina. Znam historię islamu, doceniam osiągnięcia tej kultury, która w średniowieczu stała znacznie wyżej niż łacińska. Tyle, że my, mimo prześladowań, inkwizycji, stosów i grozy XX-wiecznych totalitaryzmów odrobiliśmy lekcję demokracji i Praw Człowieka. Dla cywilizacji Półksiężyca ta lekcja jest nadal do odrobienia. Spróbuj przekonać do tych swoich naiwnych poglądów kobietę, której wycięto łechtaczkę, albo której ojciec poderżnął gardło, bo uprawiała seks przedmałżeński, porozmawiaj ze złodziejem, któremu obcięto rękę, albo z pracownikiem misji humanitarnej, któremu oderżnięto głowę, bo wszak był niewiernym. Przeczytaj Koran, przeczytaj dzieła wahhabickich imamów, a na koniec weź Biblię pod pachę i jedź do Arabii Saudyjskiej. Przyjmą Cię tam życzliwie, jak na cywilizowanych i oświeconych muzułmanów przystało :) Miłej zabawy :) Aha, zanim Cię ukamienują za posiadanie Biblii, nie zapomnij przypomnieć swym oprawcom, że przecież islam to religia miłości i pokoju. Śnij dalej swój sen naiwna Europejko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ycbo Re: Religia pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 23:19 To co chciał byś zrobić - uruchomić nieczynne obecnie krematoria.??? To politycy są winni tej sytuacji, bo im to zwyczajnie na rękę. A Europejska demokracja doprowadziła do tego że przyjezdni mają często większe prawa od miejscowych. Dlaczego nie ma w tej żałosnej demokracji choć jednego kraju, który by sie przeciwstawił żądaniom do wieszanie krzyży, noszenia chust przez uczennice, wiecznego biczowania za holokaust (w takim kraju chciałbym żyć). Dlaczego żaden kraj nie potrafi olać tego bleble o demokracji i stanowczo nie wykrzyknie = jesteś w moim domu to zachowój się zgodnie z obyczajami mojego domu a swoje wierzenia, przyzwyczajenia i zachowania to możesz kultywować w domu i do tego po ciemku aby nikt nie musiał tego oglądac. Nie bronię muzułmanów ale chciałbym podkreślić że wszystkie wiary są zacofane i wsteczne, KK nie jest wcale lepszy wystarczy tylko mu pozwolić. Facet w białej kiecce nie miał prawa dolewać oliwy do ognia (w swoim klubie ma wystarczająco dużo brudu do posprzątania). Nie są mi potrzebne kolejne nienawiści, zobacz jak świat arabski jest traktowany przez amerykę = czasami poprostu potrafię zrozumieć wzbudzaną wśród arabów nienawiść. Do tego wszystkiego nie zgadzam się z obłudą watykanu = widzę i słyszę w TV "papież przeprosił za słowa które mogły urazić = a co widzę - siedzi facet na fotelu a jego użedas odczytuje jakieś bełkotliwe i cyniczne przeprociny z kartki. Czasami wystarczy popatrzeć na ten cyrk tak jak by się patrzyło z księżyca aby zobaczyć ża wszystko nie jest takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ycbo Re: Religia pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 23:29 Dodatek do wpisu : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=48428319 Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 18.09.06, 21:53 A post scriptum do śmierci Oriany Fallaci dodali muzułmanie swą reakcją na wypowiedź Papieża. I kto jeszcze ma czelność twierdzić, że Fallaci nie miała racji? Znajdzie się taki drugi Chamberlain? Odpowiedz Link Zgłoś
dante.alighieri Re: Zmarła Oriana Fallaci ! 19.09.06, 00:30 renepoznan napisał: > A post scriptum do śmierci Oriany Fallaci dodali muzułmanie swą reakcją na > wypowiedź Papieża. I kto jeszcze ma czelność twierdzić, że Fallaci nie miała > racji? > Znajdzie się taki drugi Chamberlain? Brawo Rene! Trzeba dać odpór poprawnym politycznie oszołomom. Wczoraj albo dziś, w zemście za wypowiedź papieża, brodaci barbarzyńcy zastrzelili włoską zakonnicę... Taak, islam religią pokoju... Odpowiedz Link Zgłoś