Dodaj do ulubionych

Koniec Muzeum Bambrów?

28.02.08, 22:45
Zamknięcie, nawet jeśli tylko czasowe, tego muzeum to wielki WSTYD dla miasta
Poznania. Czy naprawdę nie można wygospodarować w budżecie pieniędzy dla
wsparcia tej szczytnej idei, która budzi zainteresowanie wielu mieszkańców
miasta, a także turystów??? To przecież NASZA HISTORIA, HISTORIA NASZEGO
MIASTA!!! Czy naprawdę miasta nie stać, żeby przez spłacenie długów i bieżące
utrzymanie muzeum przyczynić się do upamiętnienia pamięci o tych dzielnych
ludziach, którzy przybyli tu z daleka i zrobili tyle dobrego??? Przecież Pani
Profesor Paradowska swoją inicjatywą w pewien sposób wyręczyła władze miasta
zbierając, dzięki dobrej woli darczyńców, kolekcję prezentującą historię
mieszkańców Poznania (!!!) i wzniosła miejsce do jej ekspozycji.
Ja rozumiem, że Euro 2012 jest najważniejsze, ale czy kibicom, którzy do nas
przybędą nie powinniśmy pokazać właśnie naszej historii, czyli także Muzeum
Bambrów?
Rozumiem Panią Profesor, że broni się przed "wchłonięciem" Muzeum Bambrów w
strukturę Muzeum Narodowe. Może to niestety spowodować, że potomkowie Bambrów
przestaną mieć wpływ na kształt kolekcji, a to przecież ich dary ją stworzyły
i gdyby nie Pani Profesor nigdy by pewnie nie ujrzały "światła dziennego".
RATUJMY MUZEUM BAMBRÓW - TO FRAGMENT NASZEJ HISTORII I NASZEJ TOŻSAMOŚCI!!!
Obserwuj wątek
    • lmblmb Planujesz sprzedawać piwo w muzeum? To oryginalne. 28.02.08, 23:21
      sn00pka napisała:

> Zamknięcie, nawet jeśli tylko czasowe, tego muzeum to wielki WSTYD dla miasta
      > Poznania. Czy naprawdę nie można wygospodarować w budżecie
      > pieniędzy dla wsparcia tej szczytnej idei, która budzi
      > zainteresowanie wielu mieszkańców miasta, a także turystów???
      > To przecież NASZA HISTORIA, HISTORIA NASZEGO MIASTA!!!

Kolejna rozdzierająca szaty o NASZE pieniądze. Takich ludzi w Polsce jest
      mnóstwo: ostatnia do sięgnięcia do własnej kieszeni, pierwsza do rozdawania
      NASZYCH pieniędzy.

> Czy naprawdę miasta nie stać, żeby przez spłacenie długów i bieżące
      > utrzymanie muzeum przyczynić się do upamiętnienia pamięci o tych
      > dzielnych ludziach, którzy przybyli tu z daleka i zrobili tyle
      > dobrego???

Przeciesz WIDZISZ na własne oczy, że nas nie stać! Widzisz, że muzeum ledwo
      zipie, bo za jego kreację zabrał się jakiś idiota, który postawił budynek na
      czyimś gruncie, a potem postanowił się wypiąć na wcześniejsze umowy.

> Przecież Pani Profesor Paradowska swoją inicjatywą w pewien sposób
      > wyręczyła władze miasta zbierając, dzięki dobrej woli darczyńców,
      > kolekcję prezentującą historię mieszkańców Poznania (!!!)
      > i wzniosła miejsce do jej ekspozycji.

Dobrymi chęciami to piekło jest wybrukowane.

> Ja rozumiem, że Euro 2012 jest najważniejsze, ale czy kibicom,
      > którzy do nas przybędą nie powinniśmy pokazać właśnie naszej
      > historii,

Planujesz sprzedawać piwo w muzeum? To całkiem oryginalne.

> Rozumiem Panią Profesor, że broni się przed "wchłonięciem" Muzeum
      > Bambrów w strukturę Muzeum Narodowe.

A ja tego nie rozumiem. Być może MNP to jakaś przechowalnia klimatów sprzed 1989
      roku, ale mimo wszystko z nim Muzeum Bambrów przetrwałoby.

> Może to niestety spowodować, że potomkowie Bambrów
      > przestaną mieć wpływ na kształt kolekcji,

Och, to "straszne".

Skąd jest ta Paradowska, że zachowuje się jak Pawlak z "Samych Swoich"?

> a to przecież ich dary ją stworzyły i gdyby nie Pani Profesor
      > nigdy by pewnie nie ujrzały "światła dziennego".

Bez niej również nie byłoby tej całej poruty - gdyby za muzeum zabrał się ktoś
      znający się na rzeczy, to muzeum nie byłoby w krytycznej sytuacji po kilku latach.

Tak to niestety jest kiedy laik zabiera się za prowadzenie biznesu (non-profit,
      ale to nadal rodzaj biznesu).

> RATUJMY MUZEUM BAMBRÓW - TO FRAGMENT NASZEJ HISTORII I NASZEJ
      > TOŻSAMOŚCI!!!

Oczywiście, że należy ratować naszą historię, ale nie jestem przekonany, że za
      pomocą jakiejś lunatyczki, która nie ma zielonego pojęcia jak zorganizować takie
      przedsięwzięcie.

Rzucanie się z motyką na słońce, a potem krzyk o pomoc - tak, to zdecydowanie
      "poznańskie".

Dobrze, że ta pani ma nauczkę, mam nadzieję że ktoś inny przejmie zbiory, i
      zaopiekuje się nimi lepiej, nie wsadzając nogi w drzwi po kilku kolejnych latach.
    • Gość: brandmaster Koniec Muzeum Bambrów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 23:25
      jasne- ratujcie... zbierz pieniadze to uratujesz
      ja jestem potomkiem pierwszych tajow, ktorzy pojawili sie w wlkp troche po mieszku... mam troche pamiatek w domu... tez chcialbym muzeum...
      zrobie wiec tak... naciagne wlasciciela dzialki, ze po zakonczeniu budowy przekaze mu budynek, wykonawce przewioze z kasa, a pozniej podniose lapki do gory i powiem- o qzwa! nie wiedzialem ze to kosztuje...
      a moze nie... poszukam sn00pka/e, zeby w imie ratowania naszej tozsamosci nabluzgala na miasto ze nie chce dac kasy...
      • Gość: saskia Re: Koniec Muzeum Bambrów? IP: *.ifmpan.poznan.pl 29.02.08, 14:53
        nic dodać nic ująć - wypięła się na umowy : z Muzeum Narodowym i ze
        spółką która postawiła budynek a teraz .... dajcie mi bo ja biedna
        nie mam na szczytną ideę ... kupa śmiechu .
        • Gość: Grodziszczanin Re: Koniec Muzeum Bambrów? IP: 217.8.167.* 29.02.08, 14:58
          pani profesor może nie jest dobrym menadżerem, ale ma dobre chęci..a
          Ty zrobiłeś/łaś kiedyś coś dla dobra ogółu? krytykować łatwo!
    • ecicha-3 Koniec Muzeum Bambrów? 28.02.08, 23:44
      Gadacie jak pogieci.Po prostu w tym miescie nic sie nie moze udac.To
      jest cholera zascianek,ktory tylko supermarkety potrafi mnozyc,w
      ktorych pracuja za grosze.A niby dlaczego Pani Paradowska ma oddac
      muzeum to co sama stworzyla,wstyd przed Bambergiem. Z tego miasta
      wszyscy,ktorzy nie znosza duchoty,uciekali vide Komeda-Trzcinski.
      • Gość: Peter Re: Koniec Muzeum Bambrów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 00:09
        Ma oddać muzeum, bo taka była umowa i koniec! Tylko niech Paradowska spłaci
        długi! Gdyby bambrzy wnieśli naprawdę dużo do historii Poznania, gdyby w tym
        muzeum były jakieś super ciekawe pamiątki to muzeum samo zapracowałoby na
        siebie! A w rzeczywistości chyba parę osób chciało niezły przewał zrobić...!
      • Gość: brandmaster Re: Koniec Muzeum Bambrów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 08:24
        jesli komus powinno byc wstyd to tylko Pani Paradowskiej i jej towarzystwu...
        • Gość: H Re: Koniec Muzeum Bambrów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 11:45
          Słusznie.Nie chciała bym być spółką której zalega z płatnościa.
          To jest sposób na życie i bycie.
          Wszyscy którzy"współczują" muzeum niech wpłaca na uratowanie zabytku.
          dla kultury jest to ważne, ale może trzeba bylo zgromadzic pieniadze
          i dopiero .............
    • Gość: nn Re: Koniec Muzeum Bambrów? IP: 88.156.160.* 29.02.08, 11:50
      zeulandia.myminicity.com/com
    • Gość: Grodziszczanin Panie prezydencie Grobelny! Nie wstyd panu? IP: 217.8.167.* 29.02.08, 14:52
      Wstyd!Wstyd!Wstyd!
    • renepoznan Albo muzeum prywatne albo dotrzymanie umowy. 29.02.08, 16:07
      W normalnych warunkach gdy ktos ma kolekcję, którą uważa, że warto pokazać to organizuje prywatne muzeum i sam je utrzymuje lub nawet na nim coś zarabia (vide - angielskie zamki i dwory). Natomiast gdy go na to nie stać to zawiera umowę z instytucją bogatą, która jest w stanie o tę kolekcję zadbać. I tylko warunki tej umowy są rozmaite. jeżeli jest to kolekcja wartościowa to często powierza sie ją w depozyt Muzeum, które przejmuje na siebie wszelkie koszty za prawo pokazania tej kolekcji. A jeżeli mniej wartościowa to warunki umowy są gorsze dla właściciela.
      P. Paradowska - z pełnym szacunkiem dla jej zangażowania - posiada kolekcję niezbyt wartościowa, która nie wzbudzi i nie wzbudza wielkiego zainteresowania. Ale zachowuje się jakby posiadała eksponaty z górnej półki wystawienniczej. Chce zachować wszelkie prawa a do tego byc utrzymywaną przez MN. Absurd.
      A sama kolekcja. No cóż. Wiele takich eksponatów to pewno jeszcze w starszej częsci Poznania na strychach czy w piwnicach masowo zalega. Sam mam kilka podobnych - trzymanych z sentymentu bo to pamiątka po jednym z moich dziadków. Ale jako zabytek? Na Allegro lepsze się trafiają. Jest tak może kilka rzeczy bardziej wartościowych - jeden z portretów jest niezły - choć to raczej dobre rzemiosło a nie sztuka.
      Pomijam tu już nabranie firm, którym nie zapłaciła. Szczerze mówiąc gdyby to była inna sytuacja to delikwent, który podpisałby umowe o budowę nie mając na to środków pewno by odpowiadał karnie za oszustwo.

Niektórzy krzyczą, że to wstyd i adresują to do Grobelnego. Akurat tu Grobelny nie angażując środków miejskich ma całkowitą rację. Ten zbiór to typowa prywatna kolekcja bez większego znaczenia dla naszej historii. Jej miejsce to skansen - prywatny czy stowarzyszenia czy muzeum etnograficzne - jako element kolekcji całościowej. Ale w żadnym razie nie jest warta odrębnie finansowanego Muzeum - a na to zdaje się ma ochotę P. Paradowska.
      Zresztą zdaje mi się, że ta koleksja jest tylko pretekstem. Po prostu stowarzyszenie prowadzone przez P. Paradowską chce mieć dla siebie miejsce spotkań towarzyskich - to przecież w większości emeryci szukający zajęcia.

PS. I nie zapominajcie, że historia bambrów to historia wsi a nie miasta. Jeżeli nie Muzeum Etnograficzne to ta kolekcja bardziej pasuje do Muzeum Rolnictwa i wsi a nie do muzeum miejskiego.
      • dobrusia_to_ja Re: Albo muzeum prywatne albo dotrzymanie umowy. 29.02.08, 19:05
        Rene, z tego co słyszałam, nadburmistrz Bambergu jest gotów dać pieniądze na
        utrzymanie tego muzeum. Nawet mieszkańcy chcą opodatkować się dodatkowo na ten
        cel i właśnie tego dotyczy list, na który p.Grobelny nie odpowiedział. Co do
        samego muzeum, wiesz jakie mam na jego temat zdanie. Takie, jak Ty. Już kiedyś o
        tym pisałam.
        • renepoznan Re: Albo muzeum prywatne albo dotrzymanie umowy. 29.02.08, 19:10
          dobrusia_to_ja napisała:

> Rene, z tego co słyszałam, nadburmistrz Bambergu jest gotów dać pieniądze na
          > utrzymanie tego muzeum.

Z artykułu wynika, że list z Bambergu był raczej kurtuazyjny. Ale nie znamy jego
          treści więc nie przesadzam. Natomiast jakoś nie chce mi sie wierzyć w
          opodatkowanie maszkanców Bambergu.
          • dobrusia_to_ja Re: Albo muzeum prywatne albo dotrzymanie umowy. 29.02.08, 19:14
            Piszę tylko o tym, czego dowiedziałam się "u źródła", że Bamberg chce utrzymać
            to muzeum, ponieważ drugiego takiego nie ma.
        • walek_z_lasu Re: Albo muzeum prywatne albo dotrzymanie umowy. 29.02.08, 21:35
          Wierzę w czystość intencji Pani Profesor. Jednak wiele wskazuje na
          to, że kierowało nią dość prostoduszne myślenie życzeniowe. A czy
          przyjęcie finansowania z Bambergu nie byłoby dyshonorem dla tzw.
          władz miasta?
          • renepoznan Re: Albo muzeum prywatne albo dotrzymanie umowy. 01.03.08, 09:53
            walek_z_lasu napisał:

> Wierzę w czystość intencji Pani Profesor. Jednak wiele wskazuje na
            > to, że kierowało nią dość prostoduszne myślenie życzeniowe.

Zbyt wielu takich prostodusznych zbyt wiele nas kosztuje. Nie każda szlachetna intencja musi być natychmiast finansowana z mojej kieszeni. A może by P. Profesor zwróciła się o dobrowolne datki do Poznaniaków? :):) Wówczas zobaczymy jak jej szlachetna prostoduszność jest oceniana w Poznaniu. I jak wartość tych zbiorów oceniają Poznaniacy.:) Zbyt łatwo sięga się i wydaje pieniądze przymusowo nam zabrane w formie podatków. To łatwy sposób okradania nas.

I nie szermuj mi tu skąpstwem czy innymi tego typu sloganami. Sam jestem współuczestnikiem finansowania pewnych zabiegów konserwatorskich w Poznaniu - finansowanych w 100% z prywatnych kieszeni. I nie ma problemu z pieniędzmi. Tylko, że inicjatorzy mierzyli siły na zamiary i nie płaczą w tej chwili - dajcie forsę z podatków.

Pamiętaj, że sytuacja tego zbioru została jasno określona w umowie z MN. To Pani Profesor działa metodą faktów dokonanych i metodą szantażu usiłuje naciągnąć miasto na utrzymanie swojego kółka towarzyskiego. Gdyby zależało jej tylko na Zbiorach to spokojnie mogłaby je powierzyć MN gwarantując sobie jedynie określone prawa by nie wylądowały w piwnicy. Natomiast ona chyba dość wyraźnie mówi, że jej zalezy na budynku jako siedzibie jej Towarzystwa.

czy
            > przyjęcie finansowania z Bambergu nie byłoby dyshonorem dla tzw.
            > władz miasta?

Czy to też delikatny szantażyk? Dajcie bo jak nie to weźmiemy od Niemców? Nie zapominaj, że P. Paradowska korzysta z działki MN i to Muzeum może ja w każdej chwili z niej usunąć. I pieniądze Niemców niewiele mogą pomóc. A chyba jej chodzi o upamiętnienie Polaków, których przodkowie przywędrowali z Bambergu. Jakoś tak trudno znaleźć w tym muzeum zdjęcia Bambrów - uczestników pruskich manifestacji patriotycznych przed 1918r. - które to zdjęcia są częste w innych bardziej obiektywnych publikacjach czy w zbiorach zdjęć z tego okresu. Taka niewielka korekta rzeczywistości - :):):) - pewno przypadkowa :):):):) Losy Bambrów były skomplikowane - nie tak jak to teraz przedstawiane jest w GW i publikacjach Paradowskiej. Sam znam rodzinę Bamberską, której dwóch członków zginęło w obozach - jeden w Forcie VII - drugi gdzieś w Niemczech. Zginęli jako Polacy. Ale też znam opracowania przedstawiające Bambrów w bardzo nieciekawy sposób - jako "swoich" otrzymujących polski motłoch w posłuszeństwie przed 1918r oraz jako deklarujących się jako "raichsdeutsche" w okresie okupacji. Nie ma prostych ocen.
          • Gość: kibic Re: Albo muzeum prywatne albo dotrzymanie umowy. IP: *.poz.zigzag.pl 03.03.08, 12:40
            Bambergia opodatkowuje się na rzecz P. Paradowskiej? Jaja se robicie
            czy co?
            • dobrusia_to_ja Re: Albo muzeum prywatne albo dotrzymanie umowy. 03.03.08, 19:39
              Nie Bambergia. Bamberg!! Nie na rzecz p. Paradowskiej, lecz muzeum. Jeśli się
              czegoś dowiem dokładnie, zaraz Wam "doniosę";)
    • Gość: jan Koniec Muzeum Bambrów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 17:41
      Dobra wola Muzeum +cwaniactwo banbrów oto efekt,który dał znak-a
      taraz dajcie pieniądze-oczywiście Miasto!
    • Gość: Tobiasz Koniec Muzeum Bambrów? IP: *.173.21.170.tesatnet.pl 29.02.08, 17:57
      Niestety Prezydent Grobelny zapomniał, że w Poznań nie zaczyna się i nie kończy przy Bułgarskiej.

• Gość: Potomek Bambrów Miasto wstydzi się własnej tożsamości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 01:02
      Wstyd dla miasta. Chyba niewielu zdaje sobie sprawę ile Bambrzy
      wnieśli dla tego regionu. Nie chcę żeby ten tekst zabrzmiał
      antypolsko ale moi dziadkowie byli Bambrami i pomimo że walczyli w
      czasie II wojny światowej zostali z Poznania wygnani i potraktowani
      jak naziści. Nikogo nie obchodziło, że ryzykowali życiem nie
      podpisując volkslisty. Stracili cały swój dorobek. Moja bacia była
      karnie wysłana do odbudowy Warszawy-zaznaczam że odbudowywała ją
      gołymi rękoma, szkoda że mało kto słyszał o powojennych obozach
      koncentracyjnych dla ludności pochodzenia niemieckiego. To muzeum
      powinno być jednym z najważniejszych obiektów w mieście ze względu
      na wspólną tożsamośc mieszkańców tych ziem i ich koegzystencji. To
      miasto powinno wyłożyć środki na jego utrzymanie, chyba że zgodzimy
      się z tezą, że historia Poznania zaczyna się po roku 1945.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka