Dodaj do ulubionych

"Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Poznań

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 21:56
zamknięty
Czy ktoś z Was zakupił lub planuje kupić mieszkanie na Gnieźnieńskiej od developera NEOBIS? (inwestycja "DOm nad rzeką") Cena jest bardzo atrakcyjna, a z drugiej strony przerażająca - czy nie kryje się tutaj jakis haczyk? Jak wygląda płynność finansowa inwestora?
Obserwuj wątek
    • Gość: klient Neobisu Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 07.10.08, 19:42
      zamknięty
      Kupiłem tam mieszkanko. Umowa wygląda w porządku, dodatkowo
      proponują podpisanie w formie aktu notarialnego. Jeden z udziałowców
      miał wpisaną hipoteke (nie bank), obecnie jest w trakcie
      wykreślania. Więc na razie nie ma nikt poza kupującymi na tę budowę
      wejść z roszczeniem (żaden bank). Są skłodni do negocjacji terminów
      i warunków w umowie. Budowa idzie do przodu widać że już dużo
      mieszkań mają sprzedanych czyli środki na inwestycje są. Raty są
      uzależnione od postępów w budowie czyli jest zawsze jakieś
      zabezpieczenie. Firma jak to teraz bywa spółka celowa a o
      udziałowcach nic ciekawego nie da się znaleźć też się zasanawialiśmy
      ale cena jest związana raczej z działką w okolicy która nie jest
      uznawana za ciekawą dla inwestycji.
      • Gość: 234 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 21:07
        zamknięty
        dzięki, bardzo chętnie jeszcze się dowiem, bo powiem szczerze, jestem bardzo zainteresowany zakupieniem mieszkania na gnieźnieńskiej.
    • Gość: klient NEOBISU Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 07.10.08, 20:25
      zamknięty
      Jeżeli ktoś jest zainteresowany tą inwestycją ma jakieś informacje
      na jej temat zapraszam na forum.

gnieznienska3.phorum.pl
      • Gość: ania Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 17:39
        zamknięty
        czy ktoś posiada jeszcze więcej informacji na temat tej inwestycji? lub kupił tam mieszkanie?
    • Gość: d Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 09:55
      zamknięty
      Jak wyglądają płatności? Jak duże są transze? Ile trzeba wpłacić na początek, a jak wygląda rozkład płatności później? Czy za zarezerwowanie meiszkania coś się płaci? Czy przy podpisaniu umowy przedwstępnej trzeba coś wpłacić?

Tak w ogóle to ma ktoś może zdjęcia z budowy? Jak to tam wygląda?
      • Gość: Smooth Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 11:11
        zamknięty
        Zamiast spamowac watek tymi samymi pytaniami proponuje wykonac telefon do
        dewelopera...
    • Gość: d324234 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 09:57
      zamknięty
      Jak wyglądają płatności? Jak duże są transze? Ile trzeba wpłacić na początek, a jak wygląda rozkład płatności później? Czy za zarezerwowanie meiszkania coś się płaci? Czy przy podpisaniu umowy przedwstępnej trzeba coś wpłacić?

Tak w ogóle to ma ktoś może zdjęcia z budowy? Jak to tam wygląda?3
      • Gość: irenaw Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.107.* 15.10.08, 07:49
        zamknięty
        www.neobis.gratka.pl
        zapraszam na stronę gdzie można zobaczyć docelową prezentację bloku,
        a także kontakt do dewelopera.
        Myślę że warto udać sie do biura sprzedaży i się dowiedzieć o
        szczegóły.
        Umowa jest bardzo korzystna, a płatności kolejnych rat są
        uzależnione od postępu w budowie. Ja jestem bardzo zadowolona ze
        współpracy z deweloperem i czekam z niecierpliwośćią na koneic
        budowy.
        • Gość: irenaw Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.192.109.111.psi.de 15.10.08, 16:30
          zamknięty
          to pisałam ja, wysłanniczka developera.
          • Gość: irenaw Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 16.10.08, 22:11
            zamknięty
            Niestety mylisz się. Tak jakby mieli się wypowiadać tylko
            niezadowoleni klienci. Chyba nie o to chodzi!
            • Gość: irenaw Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.08, 22:38
              zamknięty
              niech ci będzie. tzn. niech nam będzie.
    • Gość: haha Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.02.09, 12:44
      zamknięty
      Oferta podejrzana strona www również(nie ma nazwisk osób zarządzających, właścicieli - może nie ma się czym chwalić)lokalizacja kiepska. Jest kryzys w branży mieszkaniowej. Ja bym nie ryzykował.
      • Gość: gosc Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.146.* 12.05.09, 13:23
        zamknięty
        Tajemnica tanich mieszkań wyszła na jaw.
        Deweloperowi cofnięto pozwolenie na budowę.
        Można to sprawdzić w urzędzie miasta.
    • Gość: gosc Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.146.* 12.05.09, 13:24
      zamknięty
      Deweloperowi cofnięto pozwolenie na budowę na Gnieźnieńskiej.
      Można to sprawdzić w urzędzie miasta.
      • Gość: gość Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 14.05.09, 11:41
        zamknięty
        Z informacji które udało mi się uzyskać to wszystkie tego typu
        informacje rozpowszechniane są w internecie przez sąsiada z
        Gnieźnieńskiej 2 (zresztą znanego w okolicy "pieniacza", któremu nie
        udało się wyłudzić pieniędzy od firmy.

• Gość: 2gnie Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 12:23
          zamknięty
          Firmie Neobis edebrano pozwolenie na budowę: Wyrok Woj.Sąd Admin. w Poznaniu
          uchylił decyzję w przedmiocie zatwierdzenia projektu budowlanego budowę i
          udzielenia pozwolenia na budowe budynku mieszkalnego w Poznaniu ul. Gnieźnieńska 3.
          To jest fakt!
          • Gość: am Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:16
            zamknięty
            Jestem zaskoczony jak szybko Neobis postawił ten budynek. Na
            początku zwlekałem z zakupem mieszkania, bo się bałem, nowa firma na
            rynku. Ale jak zobaczyłem jak szybko idzie im budowa i schodzą
            mieszkania to podpisałem umowę. Co tydzień tam przejeżdzam i widzę
            jak robota się posuwa do przodu, właściwie to tylko elewacja została
            i odbieram swoje mieszkanie, mówili że na począku lipca. Ponoć ten
            wykonawca który u nich buduje też ma tam udziały, dlatego tak szybko
            budują. Jakbym czytał wszystko co ludzie wypisują w internecie na
            forach innych deweloperów to chyba nigdy nie kupiłbym nowego
            mieszkania
          • Gość: Adam Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 25.05.09, 21:25
            zamknięty
            Czyżby? proszę podać numer sprawy. W internecie mozna przejrzeć
            jakie orzeczenia były w sądzie administracyjnym.
            • Gość: gość Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 23:24
              zamknięty
              O jakich tanich mieszkaniach wy mówicie chyba zeście ludzie
              powariowali przecież Neobis sprzedaje po ponad 5000 za metr!
              Normalnie się cenią. Wolę iść do Ekonbudu.
              • Gość: Arek Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.107.* 26.05.09, 07:42
                zamknięty
                Ekondbud :) mają podobne ceny i lokalizacje jeszcze gorszą :)
                • Gość: Ewka "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 09:05
                  zamknięty
                  Czy ktoś wie coś wiecej o inwestycjach które robi Neobis? Widze że
                  sprzedają tylko kilka ostatnich mieszkań a nie widziałam żeby
                  oferowali coś nowego. Tyle sie reklamują a właściwie nie ma już u
                  nich w czym wybierać
                  • Gość: MK Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.09, 19:04
                    zamknięty
                    Kupiłam mieszkanie na Gnieźnieńskiej i na razie nie żałuję...Developer
                    wielokrotnie szedł mi na rękę...no i budowa - ekspres! Miejmy więc nadzieję, iż
                    będzie tak do końca. Z tego co wiem Neobis planuje kolejną inwestycje. Sąsiedzi
                    łączmy się:) Jak pojawi się jakiekolwiek info o budowie - piszcie.
                    • Gość: ŁP UWAGA!!!! IP: 150.254.123.* 29.05.09, 10:45
                      zamknięty
                      To prawda, uchylono decyzję o pozwolenie na budowę na ul. Gnieźnieńskiej 3.
                      Właśnie się o tym dowiedziałem po wykonaniu telefonu do Urzędu Miasta Poznania.
                      Podaje nr tel. 061 8785519. Jestem załamany gdyż kupiłem jedno z mieszkań, bank
                      przelał pieniądze...a nie wiadomo teraz co będzie. Takie sprawy mogą się ciągnąć
                      latami!!! a kredyt trzeba spłacać!!! W urzędzie nie chcieli powiedzieć jaka jest
                      przyczyna zabrania pozwolenia na budowę ale chodzi o niedopełnienie formalności
                      przez developera. Czy ktoś się orientuje co w takiej sytuacji powinniśmy zrobić
                      my jako mieszkańcy tego bloku? Czy ktoś zna się na prawie i potrafi powiedzieć
                      jaki los nas czeka? Proszę, reagujcie!!!
                      • Gość: anonim orzecznie sadu IP: *.icpnet.pl 29.05.09, 19:45
                        zamknięty
                        link do orzeczenia sądu w sprawie zabrania pozwolenia na budowę ul. Gnieżnińska 3

orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/CD9B6619AE
                      • Gość: xxx Re: UWAGA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 22:03
                        zamknięty
                        Widziałem wyrok i potwierdzam, że sąd cytuję: „uchyla zaskarżoną decyzję i
                        poprzedzającą ją decyzję Prezydenta Miasta Poznania z dnia 28 kwietnia 2008r. nr
                        968/2008 znak U A. VIII.A06/73510-649/08.”

Wyrok jest nawet opublikowany na stronach sądu i każdy może to sprawdzić!

orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/CD9B6619AE
                        Osobiście czytałem uzasadnienie tego wyroku i jasno z niego wynika, że projekt
                        budowlany był niezgodny z prawem budowlanym. Chodziło o to, że nie można było
                        budować do samej granicy. Jeżeli ktoś chciałby mieć ten wyrok razem u
                        uzasadnieniem, to proszę podać adres e-mail, na który mam go wysłać. Znalazłem
                        też inne orzeczenia dotyczące tej sprawy. Można przeczytać je tutaj:

orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/wsp/CD9B6619AE
                        orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/AFD408FA18
                        orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/406E389F83
                        A to link do rejestru spraw Urzędu Miasta:

bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/sprawy.html
                        27.05.2009 zapadła jakaś decyzja, ale już nie zdążyłem zadzwonić do urzędu, żeby
                        dowiedzieć się jaka. Zadzwonię w poniedziałek. Zresztą są tam podane numery
                        telefonów i każdy sam może zadzwonić.

Tel. 8785-532, 8785-463, 8785-461, 8785-396, 8785-395

pozdro

• Gość: baby Re: UWAGA!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.09, 12:22
                          zamknięty
                          Nie ma to jak chciwośc,drogi sąsiedzie zza płotu...chwytasz się
                          wszystkiego...
                        • Gość: NEOBIS NEOBIS IP: *.icpnet.pl 01.06.09, 13:09
                          zamknięty
                          Szanowni Klienci

W związku z pojawieniem się w internecie informacji o orzeczeniu WSA w Poznaniu w kwestii dotyczącej naszej inwestycji przy ul. Gnieźnieńskiej 3, a także różnymi pomówieniami, informujemy co następuje:
                          - powyższe orzeczenie jest nieprawomocne i podlega dalszej drodze odwoławczej,
                          - pozwolenie na budowę jest w dalszym ciągu obowiązujące i prawomocne,
                          - obydwie instancje tj.: Urząd Miasta i Wojewoda podtrzymują swoje dotychczasowe decyzje, jest to potwierdzone pisemnie kilku naszym Klientom na ich własną prośbę,
                          - mieszkania zostaną przekazane wszystkim Klientom zgodnie z terminami umownymi.

Działania sąsiada, Pana S., przeciwko Spółce nastawione są na uzyskanie korzyści majątkowej w kwocie kilkuset tysięcy złotych. Sprawą tą zajmą się odpowiednie organy.

Z poważaniem
                          Zarząd Spółki

NEOBIS Sp. z o.o.
                          61-012 Poznań
                          ul. Nadolnik 14B
                          tel./fax 0612210990
                          • Gość: Adam Re: NEOBIS IP: *.icpnet.pl 01.06.09, 21:18
                            zamknięty
                            opis podobnej sprawy już po roztrzygnięciu procesu i uchyleniu
                            pozwolenia na budowe
                            miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,6088759,Pozwolenie_na_budowe_przy_Langiewicza_niewazne.html
                            • Gość: Jadwiga Re: NEOBIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 08:55
                              zamknięty
                              Czy wiadomo coś więcej w tej sprawie? Może ktoś wie więcej jaki jest
                              aktualny stan w tym temacie?
                              • Gość: Mieszkaniec Re: NEOBIS IP: 150.254.123.* 22.06.09, 13:07
                                zamknięty
                                W Urzędzie miasta nic konkretnego nie potrafią powiedzieć. Rozwiązanie tej
                                sprawy może jeszcze trochę potrwać. Martwi mnie jedno: developer powoli upomina
                                się o ostatnią ratę za mieszkanie, chce oddać klucze (jak najszybciej pragnę
                                zauważyć) a co z umową końcową? Będzie ją można podpisać gdy wszystko zostanie
                                uregulowane w sądzie i oddane przez różne instytucje...Może to potrwać nawet
                                latami...tym bardziej że developerowi nie będzie się już spieszyło bo całą kwotę
                                za mieszkanie już dostanie...A my mieszkańcy zadłużający się w banku będziemy
                                musieli płacić przez cały ten czas ubezpieczenie kredytu. Nie wspomnę już o
                                zameldowaniu a przede wszystkim LEGALNYM! mieszkaniu.
                                • Gość: skiba Re: NEOBIS IP: *.cust.tele2.pl 16.07.09, 19:21
                                  zamknięty
                                  Sorry Winetou, ale widziałeś co podpisywałeś. Ja właśnie dlatego zrezygnowałem z
                                  tego dewelopera, bo upierali się przy ostatecznej płatności, bez przeniesienia
                                  własności do lokalu.
                                  • Gość: xxx Re: NEOBIS IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.09, 20:17
                                    zamknięty
                                    W takim wypadku 90% osób kupujących mieszkanie na rynku pierwotnym
                                    to ...jak to okresliles...Indianie:)
                                    No ale rozumiem ze Ty wolisz mieszkac w starym z plyty bloku...i
                                    zaplacic wiecej niz za nowe...
                                    A co kłopotów...to jak w życiu zyczliwi sawsze sie znajdą (czyt.
                                    sasiad) i utrudniaja...ale mam nadzieje ze zyjac w kraju UE i
                                    popisując umowe w formie aktu notarialnego jestem chroniony.
                          • Gość: gosc Re: NEOBIS IP: *.icpnet.pl 16.11.11, 18:34
                            zamknięty
                            Działania sąsiada są zgodne z Rozporządzeniem Ministra Budownictwa i wasza firma doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nie stosuje się do Polskich przepisów prawa licząc na to iż sąsiedzi okażą się nieświadomi swoich praw. To tak jakby liczyć że staruszkowi ukradnie się jego rentę a ten nie poskarży się na policję bo nie będzie wiedział że można. Typowo cwaniackie podejście. Jeśli w ten sposób traktujecie także swoich klientów to gratuluję interesów.
    • Gość: RankingDeweloperów Neobis - odbiór mieszkania IP: *.icpnet.pl 27.07.09, 15:32
      zamknięty
      byliśmy na odbiorze mieszkania, relacja poniżej

Na zaproszenie naszych czytelników, eksperci Rankingu uczestniczyli
      w odbiorze mieszkania wybudowanego przez firmę Neobis sp. z o.o.
      przy ul. Gnieźnieńskiej 3 w Poznaniu.

Mieszkanie zostało wybudowane w ramach budynku o nazwie Dom Nad
      Rzeką. Jest to pierwsza inwestycja tej firmy a kolejny budynek jest
      w trakcie realizacji. Obiekt nie posiada jeszcze pozwolenia na
      użytkowanie, dlaczego dokument ten jest tak ważny, pisaliśmy już na
      naszych łamach i odsyłamy do artykułu na ten temat. Niemniej
      przedstawiciel dewelopera okazał nam kopię złożenia wniosku o takie
      pozwolenie. O problemach firmy związanych z pozwoleniem na budowę
      nie będziemy pisać – poczekamy, aż sprawa się ostatecznie wyjaśni.

W trakcie odbioru mieszkanie zostało dokładnie sprawdzone. Co
      najważniejsze, powierzchnia mieszkania była zgodna z oferowaną.
      Także wszystkie zgłoszone przez nabywców zmiany w projekcie zostały
      wykonane przez dewelopera. I na tym lista się kończy, bo zarówno
      mieszkaniu jak i budynkowi trochę brakuje by uznać, że inwestycja
      jest zakończona. W budynku nadal wykorzystywany jest prąd budowlany –
      liczniki prądu nie zostały jeszcze założone, nie ma również
      podłączenia ciepłej wody. W tym kontekście brak skrzynek pocztowych
      i pojemników na śmieci to detale.

Odbiór przebiegł w miłej atmosferze, przedstawiciel dewelopera
      wpisywał do protokołu odbioru wszelkie usterki i braki wyznaczając
      terminy realizacji poszczególnych napraw, nie tylko tych bardzo
      istotnych jak brak mediów (prąd, ciepła woda), ale także tych
      drobniejszych: wymiana porysowanej szyby, brak kątów prostych w
      łazience czy nierówności ściany w kuchni. Widać, że firma starała
      się przygotować mieszkanie do ostatniej chwili – stąd miejscami
      jeszcze wilgotne tynki i zawory grzejników.

Należy zaznaczyć, że zgodnie ze standardem wykończenia zawartym w
      umowie, prace związane z otoczeniem budynku będą wykonane w terminie
      3 miesięcy od daty odbioru mieszkania. Ponieważ termin ten jeszcze
      nie minął – nie będziemy tej chwili opisywać otoczenia budynku.

Wszystkim naszym czytelnikom polecamy lekturę artykułów dotyczących
      odbioru mieszkania zamieszczonych w dziale porad technicznych.

Zapraszamy do oceny dewelopera: Neobis sp. z o. o.

Naszym zdaniem: Niezależnie od przebiegu odbioru na pochwałę
      zasługuje fakt, że deweloper podpisywał umowy przedwstępne w formie
      aktu notarialnego i za to firmie należy się duży plus, bo to w
      dalszym ciągu rzadkość.

Eksperci Rankingu pomagają przy odbiorze mieszkania i sugerują
      jedynie czy takiego odbioru dokonać czy nie. Decyzja zawsze należy
      do klienta. Biorąc pod uwagę listę usterek, brak zapisu w umowie
      przedwstępnej stanowiącego zobowiązanie co do terminu pozyskania
      pozwolenia na użytkowanie – gratulujemy firmie i jej klientom
      wypracowanego poziomu zaufania, bo mieszkanie zostało odebrane.

rankingdeweloperow.pl/teksty/2009/7/z-wizyta-u-neobis-sp-z-o-o-dom-nad-rzeka/

• Gość: gość Re: Neobis - odbiór mieszkania IP: 95.108.95.* 11.09.12, 12:16
        zamknięty
        ODBIÓR TECHNICZNY MIESZKAŃ I DOMÓW
        Chcesz kupić - kupiłeś mieszkanie lub dom od dewelopera i potrzebujesz profesjonalnej oceny stanu technicznego lokalu?
        Boisz się ukrytych usterek? Nie wiesz, jak dochodzić swoich praw w związku z wykryciem niezgodności z projektem i umową?
        Nie musisz się denerwować! Poproś o pomoc doświadczonego Niezależnego Inspektora Budowlanego który zaoszczędzi Ci sporo nerwów i pieniędzy przy robotach wykończeniowych i podczas eksploatacji !!!!!
        Zakres oferowanej usługi to:
        - sprawny i fachowy odbiór mieszkania przy pomocy kilkudziesięciu profesjonalnych narzędzi
        - zbadanie kilkuset punktów kontrolnych lokalu: w oparciu o Polskie Normy, warunki techniczne wykonania i odbioru prac oraz standard techniczno-materiałowy dewelopera
        Usługa może być także wykonywana przed zakupem mieszkania lub domu z ogłoszenia albo za pośrednictwem agencji nieruchomości, przed generalnym remontem (w celu ustalenia zakresu prac), a także po jego wykonaniu - przed rozliczeniem z ekipą remontową.

Szczegóły oferty na stronach: www.borabud.pl;
        www.odbiormieszkania.net; tel. 784 930 185 e-mail: biuro@borabud.pl

ZA NIEWIELKIE PIENIĄDZE OSZCZĘDZASZ TYSIĄCE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Umów się już teraz aby zarezerwować termin przeglądu.
        ZESTAW PROFESJONALNYCH NARZĘDZI JAKIMI DYSPONUJEMY TO:

- DALMIERZ LASEROWY (do precyzyjnego pomiaru powierzchni, wymiarów, wysokości lokalu)
        - POZIOMICA ALUMINIOWA 200 CM,
        - MIERNIK WILGOTNOŚCI HIGROMETR (do bezinwazyjnego badania poziomu wilgotności ścian, stropów i podłóg wykonanych z cementu lub gipsu),
        - KĄTOWNIK ALUMINIOWY 50/100 CM,
        - PIROMETR NA PODCZERWIEŃ z podwójnym laserem ( do pomiaru temperatury i wilgotności powietrza + wskazania punktów rosy -mostków termicznych, higrometr)
        - POZIOMICA MAGNETYCZNA 230 MM,
        - LASEROWA POZIOMICA CYFROWA 600 MM,
        - KĄTOWNIK ALUMINIOWY 160/260 MM,
        - DRABINA ALUMINOWA PRZEGUBOWA 2,55 M,
        - KĄTOWNIK ALUMINIOWY 100/160 MM,
        - SZCZELINOMIERZ KLINOWY ALU,
        - MŁOTEK GUMOWY,
        - SUWMIARKA Z ODCZYTEM ELEKTRONICZNYM,
        - MIARA STALOWA ZWIJANA DŁ 5M,
        - APARAT CYFROWY,
        - LATARKA LEDOWA,
        - ANEMOMETR (miernikiem, służący do precyzyjnego pomiaru prędkości i strumienia przepływu powietrza w przewodach wentylacyjnych oraz dokładnego pomiaru temperatury
        - MULTITOOL,
        - DETEKTOR BOSCH WYKRYWACZ PRZEWODÓW POD NAPIECIEM, METALI, DREWNA (głębokość detekcji 120 mm)
        - POZIOMICA SZNUROWA,
        - DETEKTOR WYKRYWACZ GAZU ( do pomiaru szczelności domowych instalacji oraz urządzeń gazowych, kuchni gazowej, kotła i piecyka gazowego, licznika gazu, połączeń butli turystycznych a także instalacji samochodowych LPG oraz CNG).
        - PRÓBNIK ELEKTRYCZNY,
        - TAŚMA MIERNICZA GEODEZYJNA STALOWA 50 M,
        - DETEKTOR ELEKTRYCZNY,
        - NIWELATOR OPTYCZNY Z ŁATĄ 5 MB I STATYWEM ALU,
        - ZESTAW OPRAWKA+ ŻARÓWKA,
        - LAMPKA KONTROLKA DO GNIAZD WTYKOWYCH,
        - SZKICOWNIK GEODEZYJNY A3,
        - ODPOWIETRZNIK GRZEJNIKÓW,

Obszar wykonywanych zleceń to głównie : Poznań, Komorniki, Dąbrowa, Gniezno, Plewiska, Oborniki, Luboń, Rokietnica, Złotniki, Suchy Las, Pobiedziska, Piła, Leszno, Środa Wielkopolska, Mosina, Puszczykowo, Krosinko, Czempiń, Stęszew, Tulce, Koninko, Czapury, Kamionki, Skórzewo, Swarzędz, Września, Głuchowo, Kórnik, Szczytniki, Kostrzyn, Zbąszynek, Borówiec, Zaniemyśl, Gruszczyn, Przeźmierowo, Tarnowo Podgórne, Lusówko, Szczepankowo, Wiry, Mrowino, Robakowo, Bogdanowo, Baranowo, Kaźmierz, Dopiewo, Biedrusko, Murowana Goślina, Wągrowiec, Wysogotowo, Śrem, Bydgoszcz, Grodzisk Wielkopolski, Złotów, Chodzież, Czarnków, Trzcianka, Szamotuły, Nowy Tomyśl, Leszno, Wolsztyn, Gostyń, Rawicz, Ostrów Wielkopolski, Ostrzeszów, Turek, Koło, Konin, Kalisz, Toruń, Gorzów Wielkopolski, Zielona Góra, Pleszew, Jarocin, Legionowo, Kępno, Kościan, Inowrocław, Głogów,Sady,

tematy pokrewne: kierownik budowy, inspektor budowlany, kierownik robót, inspektor nadzoru, doradztwo budowlane, błędy deweloperów, koordynator robót, rozliczenie z deweloperem, odbiór mieszkania, odbiór domu, budowa domu, porady budowlane, jak odebrać mieszkanie, usterki w mieszkaniu, kosztorysy, inwentaryzacje, remonty mieszkań, remonty domów,
    • Gość: baybe Pozwolenie na użytkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 19:39
      zamknięty
      Zwracam się do wszystkich mieszkańców z ul. Gnieźnieńskiej z zapytaniem czy coś wiedzą na temat "pozwolenia na użytkowanie" które deweloper miał otrzymać i do dnia dzisiejszego go nie ma. Dziwna sprawa, kupiłam tam mieszkanie a teraz trzęse portkami co by to nie była jakaś wj...bka.
      • Gość: adam Re: Pozwolenie na użytkowanie IP: 217.153.107.* 07.10.09, 10:34
        zamknięty
        No niestety wszystkich widać deweloper informuje tak samo czyli
        żadnych konkretów. Może należy się wszyscy zebrać złożyć się na
        adwokata i powalczyć z deweloperem żeby wywiązał się z umowy, jednak
        niestety w umowach terminy ostatecznego przeniesienia własności są na
        koniec roku lub początek następnego. Chyba wszystkich nas zrobił w h.
        trzeba nie było płacić ostatnich transzy i nie odbierać - to mogliśmy
        zrobić bo była podstawa w umowie - brak pozwolenia uniemożliwia
        użytkowanie budynku, a teraz jest według mnie po fakcie i jesteśmy
        skazani na ich łaskę
        • Gość: xxx Re: Pozwolenie na użytkowanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.10.09, 20:28
          zamknięty
          Masz racje...kwestia że umowa mogłaby być inaczej sformułowana i
          zawierać klauzule dotyczącą pozwolenia na użytkowanie. Tak czy tak
          jesteśmy w o tyle dobrej sytuacji że wszyscy raczej podpisywaliśmy
          umowe w formie aktu notarialnego. Natomiast jak sam zaznaczyłeś mamy
          zawartą w umowie klauzule dotyczącą konieczności przeniesienia przez
          developera własności na nas. Tak czy tak na razie pozostaje nam
          czekać i oczekiwać jak rozwinie się sytuacja. A wspólne wynajecie
          pomocy prawnej zacząć rozważać w momencie gdy pierwsi uprawnieni w
          umowach nie bedą mogli podpisać właściwej umowy ( a do tego
          konieczne jest pozwolenie na uzytkowanie).
          • zakapiors Re: Pozwolenie na użytkowanie 21.10.09, 21:36
            zamknięty
            Witam. Zastanawiam sie nad zakupem mieszkania w nowym bloku "Dom nad rzeka2"
            jednak widze ze sa same problemy?! Czy faktycznie nie warto inwestowac u tego
            developera? Dziekuje za odpowiedz.
            • Gość: raptor Re: Pozwolenie na użytkowanie IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.09, 10:34
              zamknięty
              Jak widzisz, ludzie kupili mieszkania, a developerowi cofnięto
              pozwolenie na budowę. Sprawa się ciągnie, ludzie płacą wyższe
              odsetki od kredytów bo nie moga odebrać swoich mieszkań. Widziałem
              że buduja nowy budynek, najlepiej idź do tej firmy zapytaj o
              wszystko, kiedy będzie pozwolenie na użytkowanie, czy maja
              prawomocne ostateczne pozwolenie na budowe itp. Potem będziesz
              myślał czy warto czy nie.
              • Gość: Marek Re: Pozwolenie na użytkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 15:08
                zamknięty
                Widać facet żeś nie klient firmy, bo głupoty piszesz, chyba ktoś cie
                nasłał. Tak to zawsze w Polsce jest, jak zaczyna sie jakaś
                inwestycja to zaraz chmara sępów się zbiera, którzy nie potrafią
                pracować a chcą pieniądze za nic. Jak nie masz co robić to idź donoś
                do straży miejskiej kto parkuje samochody na przejściach dla
                pieszych i miejscach dla inwalidów.
                • ania78p pytanie o umowę przedwstępną 27.10.09, 12:38
                  zamknięty
                  czy jest ona w formie aktu notarialnego?
                  • Gość: xxx Re: pytanie o umowę przedwstępną IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.10.09, 13:46
                    zamknięty
                    tak jest w formie aktu notarialnego. Gorąco polecam tego dewelopera. Solidny
                    rzetelny tak jak książka pisze. A to że nie ma pozwolenia na użytkowanie to
                    przecież maly szczegól.
                    • Gość: Maciej Re: pytanie o umowę przedwstępną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 20:12
                      zamknięty
                      witam,
                      wpłaciłem już pierwszą transzę na tą powstającą II inwestycję i
                      myślę, że jest ok. Są to jedne z pierwszych bloków tego wykonawcy,
                      więc pewne jest , że nie może sobie pozwolić na jakiś błąd.Obszedłem
                      teren za powstającym blokiem i jest czysto i spokojnie, bardzo
                      przyzwoicie i co najważniejsze bez blokowicha, czyli zaglądania
                      sobie w okna.Z developerem rozmawia się b.konkretnie.POLECAM
                      • ania78p tylko lokalizacja nieatrakcyjna.... 28.10.09, 07:52
                        zamknięty
                        poza tym wszystko byłoby ok
                        • Gość: Phantom Re: tylko lokalizacja nieatrakcyjna.... IP: *.afekt.pl 28.10.09, 13:31
                          zamknięty
                          ...moze procz kwestii estetyki tych blokow ;)
                          • Gość: kris Re: tylko lokalizacja nieatrakcyjna.... IP: *.icpnet.pl 28.10.09, 15:14
                            zamknięty

estetyka, estetyką kwestia gustu i pewnie ceny. A czy te budynki są
                            dużo brzydsze od "klocków" wechty czy atanera itp? nie sądzę, a
                            mieszkania na pewno dużo.... tańsze.
                            • Gość: Phantom Re: tylko lokalizacja nieatrakcyjna.... IP: *.afekt.com.pl 28.10.09, 16:16
                              zamknięty
                              Na innych forach dyskusyjnych zostalo to ocenione raczej bardziej drastycznie -
                              ludzie pisali, ze architektom umieszczajacym w swoich projektach takie pstrokate
                              elewacje powinno sie dozywotnio odbierac uprawnienia hahahaha
                          • Gość: jacek Re: tylko lokalizacja nieatrakcyjna.... IP: *.kwbadamow.com.pl 18.06.10, 07:42
                            zamknięty
                            każdy ma wolne prawo wyboru . jeżeli komuś nie pasuje lokalizacja i
                            estetyka nie należy się wcale taką ofertą interesować. mnie
                            osobiście pasuje i lokalizacja i estetyka, a najbardziej cena. i tyle
                    • Gość: Marek Re: pytanie o umowę przedwstępną IP: 217.153.107.* 29.10.09, 11:48
                      zamknięty
                      Brak pozwolenia to szczegół ale znaczący - zgodnie z prawem nie można mieszkać bez tego szczegółu.
                      • Gość: Prawnik Re: pytanie o umowę przedwstępną IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.10.09, 08:39
                        zamknięty
                        Panie Marku.. Ma Pan w 100% rację,natomiast Ja pisząc wcześniej iż "jest to maly
                        szczegól"(dot. pozwolenia na użytkowanie) oczywiście wyrazilem się delikatnie
                        mówiąc szyderczo. Dziwi mnie fakt naiwności ludzkiej, pakując się w takie
                        nazwijmy to"nie dokończone prawnie inwestycje". Zakup jak najbardziej, ale w
                        momencie przedstawienia przez dewelopera wszystkich potrzebnych do transakcji
                        dokumentów. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców życząc im tym samym sukcesu.
                        • Gość: Arek Re: pytanie o umowę przedwstępną IP: 217.153.107.* 10.11.09, 07:39
                          zamknięty
                          Jak widać na stronie firmy juz osoby rezygnują z pierwszego bloku.
                          • Gość: Nowy Re: pytanie o umowę przedwstępną IP: *.icpnet.pl 10.11.09, 16:10
                            zamknięty
                            Czy to znaczy ze tam sie jeszcze nikt nie wprowadził?
                            • Gość: mieszkaniec Re: pytanie o umowę przedwstępną IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.09, 19:11
                              zamknięty
                              Co do zamieszkania to już okoła 1/3 mieszkań jest zamieszkiwana...ba
                              nawet wielu już zameldowało się w tej lokalizacji...troszke dziwne,
                              że pomimo braku pozwolenia na użytkowanie można zamieszkać ale
                              jednak...polskie prawo jest co najmniej dziwne.
                              Co do pozwolenia na użytkowanie wszyscy czekaja...większość gdy
                              nabywała mieszkanie pozwolenie na budowe było ok...dopiero potem
                              sąsiad zaskarżył decyzje i zaczeło się i trwa do dzisiaj...ale mam
                              nadzieje że skończy sie normalnie czyli raz wydane prawomocne
                              pozwolenie bedzie skutkowało uzyskaniem pozwolenia na
                              użytkowanie...w innym wypadku zastanawiam się czy warto żyć w kraju
                              w którym państwo "biurokraci" tak komplikują społeczeństwu życie
                              zamiast ułatwiać - chyba po to płacimy podatki.
                              A co do wycofanych ofert....podejrzewam że może to być związane
                              bardziej z brakiem zdolsności kredytowej...no ale to tylko moje
                              przepuszczenie.
                              • Gość: Nowy Re: pytanie o umowę przedwstępną IP: *.icpnet.pl 10.11.09, 21:18
                                zamknięty
                                Mam nadzieje ze cała historia skończy się pozytywnie. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której developer nie dostaje w końcu pozwolenia na budowę i użytkowanie. Co by to oznaczało jeśli taki scenariusz by się zrealizował? Ewikcja? Bo sąsiad nagle się zorientował ze coś mu nie pasuje i wszyscy mieszkańcy muszą się wyprowadzić bo trzeba przebudować blok? Summa Summarum mam nadzieje ze zdrowy rozsądek naszej administracji zachowa się jak na EU poziom przystało.
                                • Gość: aaa Re: pytanie o umowę przedwstępną IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.11.09, 21:50
                                  zamknięty
                                  Nie tyle zdrowy rozsadek...co konsekwencja w działaniu...bo nie
                                  rozumiem jak można dać prawomocną decyzje dotyczącą pozwolenia na budowę...po czym po zaskarżeniu decyzji...robić uniki...jeśli to
                                  urząd popełnił błąd przy wydawaniu decyzji to niech za niego
                                  zapłaci...a nie mieszkańcy którzy z tego tytułu płacą wyższe raty
                                  kredytów ponieważ nie można zamienić hipoteki kaucyjnej na właściwą.
                                  Jedynym winnym jest urząd wydający decyzje...i jeśli w najbliższym
                                  czasie ma zamiar nic nie robić to w przyszłym roku mieszkańcy powinni
                                  się zrzeszyć wynająć prawnika i wnieść wniosek o odszkodowanie...może
                                  wtedy zaczną szybciej działać. Bo obecna sytuacja jest chora. Ps.
                                  przeglądałem wiele podobnych sytuacji gdzie z wydaniem pozwolenia
                                  urząd zwlekał nawet 3 lata ale do rozbiórki gotowego budynku nigdy
                                  nie doszło...no chyba że Poznań na to stać...
                                  • Gość: lukaszek35 Re: pytanie o wykonawcę wykończenia wnętrz IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.09, 21:38
                                    zamknięty
                                    Czy można się tutaj ogłosić, lub jak dotrzeć do tych którzy zakupili te
                                    mieszkania.
                                    Czy zostawić wizytówki?
                                    Zajmuję się wykańczaniem stanów deweloperskich "pod klucz". Pełen
                                    zakres usług i konkurencyjne ceny.
                                    Daję 2 letnią gwarancję na usługi, podpisuję umowę.
                                    W razie pytań proszę o kontakt lukaszek35@poczta.onet.pl
    • kington Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna 01.01.10, 13:26
      zamknięty
      Witam, Czy ktos wie jak zakonczyla sie sprawa pozwolenia na budowe na
      Gnieznienskiej 3? i Czy wiadomo cos o Gnieznienskiej 10?
      • Gość: jacek Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 95.108.32.* 05.01.10, 12:44
        zamknięty
        Cały czas nie ma pozwolenia i chyba tak szybko nie będzie
        • Gość: Rena Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.10, 22:33
          zamknięty
          Witam,
          Macie jakieś wieści na temat Firmy Neobis ?
          Czy zakończyła się sprawa pozwolenia na budowę przy gnieźnieńskiej 3?
          Czy może się odezwać osoba, która tam mieszka?
          Macie już wszystkie akty notarialne łącznie z KW ?
          • Gość: major.x Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.piastlan.net 19.03.10, 19:42
            zamknięty
            czy to forum jeszcze ktos czyta?
            • Gość: :) Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.03.10, 21:22
              zamknięty
              Czasami ktoś czyta...akty notarilane już zostały podpisane...co do
              pozwolenia na użytkowanie też wkrótce powinno się wyjaśnić więc
              wszystko jest na dobrej drodze. A dzieki "życzliwym " osobom kłopty
              zawsze sie pojawią...
    • Gość: gość Karola Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 09.07.10, 16:34
      zamknięty
      bylismy na odbiorze, relacja:
      www.rankingdeweloperow.pl/teksty/2009/7/z-wizyta-u-neobis-sp-z-o-o-dom-nad-rzeka/

pozdrawiam
    • inspektor-budowlany Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna 15.11.10, 21:42
      zamknięty
      CHCESZ KUPIĆ - KUPIŁEŚ MIESZKANIE/DOM.

NIE WIESZ JAK SPRAWDZIĆ STANDARD - JAKOŚĆ WYKONANIA DOMU.
      POPROŚ O POMOC INSPEKTORA Z UPRAWNIENIAMI BUDOWLANYMI I PROFESJONALNYMI NARZĘDZIAMI, KTÓRY WYSZUKA USTERKI, NIEDORÓBKI. OCENI DOM ZGODNIE Z POLSKIMI NORMAMI ORAZ STANDARDEM TECHNICZNO-MATERIAŁOWYM DEWELOPERA.

ZADBAJ O ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ I WARTOŚĆ SWOJEGO MIESZKANIA.

ZA NIEWIELKIE PIENIĄDZE OSZCZĘDZASZ TYSIĄCE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tel. 784 930 185
      e-mail: biuro@borabud.pl
      www.odbiormieszkaniapoznan.pl
    • Gość: Bobek Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 19:19
      zamknięty
      www.neobis.gratka.pl/inwestycje/galeria/4007-1-0.html
      Pani na ich ręklamie większa od bloku!!!! He he he
      • Gość: podwykonawca Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 00:30
        zamknięty
        jestem jednym z podwykonawców pracujących na tej budowie.od dłuszego czasu nie otrzymuje pieniędzy za wykonane prace.Główny wykonawca mar-bis jak i inwestor neo-bis(myślę ze podobieństwo nazw nie jest przypadkowa) ignorują moje wezwania i prośby o zapłatę.zainwestowałem w to dużo pieniedzy(własny materiał,pensje dla pracowników)
        jestem załamany,ponieważ nie wiem czy odzyskam swoje pieniadze.zobowiązania wobec hurtowni,zaległości w opłatach powodują ze mojej firmie grozi upadłość.nie wiem co robic..........
        • Gość: Phantom Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 77.252.32.* 10.12.10, 10:55
          zamknięty
          Moze czas na sąd zanim bedzie za pozno...
          • Gość: tom Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 10.12.10, 11:54
            zamknięty
            Z tego co mi wiadomo do firma Neobis zapłaciła wszystkie należności firmie Marbis (która nie ma nic wspólnego z inwestorem). Jeśli Marbis kogoś oszukał to rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem jest sąd.
            • Gość: gość Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 12:12
              zamknięty
              Kupił ktoś może mieszkanie przy ul. Gnieźnieńskiej 10? Zastanawiam sie nad wystapieniem do sadu przeciwko deweloperowi który oddał mieszkania i teren wokol nich w dość nieodpowiednim stanie. Co Panstwo uwazaja na ten temat?
              • Gość: Jacek Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.kwbadamow.com.pl 16.03.11, 11:25
                zamknięty
                Kupiłem dla córki , studentki. Wojny , które toczyłem z deweloperem o właściwy stan kosztowały mnie troche zdrowia. Na dzień dzisiejszy wszystko ponoć zmierza do szczęśliwego zakończenia , ale gdyby były dalej jakieś problemy to chętnie skieruję sprawę do sądu
                • Gość: xy Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.11, 13:07
                  zamknięty
                  Witam! Jacek ,czy mógłbyś podać jakie niedoróbki były w Twoim mieszkaniu. U mnie są pęknięcia ścian działowych na całej grubości. Jak z tym walczyć ? Pozdrawiam
                  • bromva Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna 11.05.11, 14:05
                    zamknięty
                    Zaszpachluj i odmaluj...
                  • Gość: jacek Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.kwbadamow.com.pl 04.09.12, 10:02
                    zamknięty
                    przepraszam, dawno nie zaglądałem na to forum. Przede wszystkim największą moja bolączką są niedoschnięte maszynowe tynki gipsowe wykonywane przez dewelopera. Nie posiadają ŻADNEJ twardości i wysypuja sie pod paznokciem. Na moja pisemną reklamacje nie dostałem konkretnej odpowiedzi tylko napisane odręcznie jakieś farmazony przez niewiadomo kogo. Ponoc to jakiś inspektor nadzoru ale nie podparł sie żadnymi uprawnieniami. Z moich doświadczeń z deweloperem stwierdzam że obsługa jest arogancka (z wyjątkiem miłej pani która nic nie może) i niekompetentna mimo tego że przynajmiej jedna z osób jest jakimś tam dyrektorem. Wniosek: nie ma tam z kim rozmawiać!!! Sprzedali , oddali w zarządzanie i uważają że mają problem z głowy. Dużo obietnic mało efektu . Zarządzanie przez firme adm też pozostawia wiele do życzenia a czynsz nie jest mały. ale w sumie jest gdzie mieszkać i na głowe nie leci. drobne pęknięcia to raczej nie problem choć wg dewelopera gwarancja również i takie usterki obejmuje . i na tym rola tej firmy się kończy. pozdrawiam
    • inspektor_budowlany Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna 28.12.10, 21:14
      zamknięty
      CHCESZ KUPIĆ - KUPIŁEŚ MIESZKANIE LUB DOM W POZNANIU OD DEWELOPERA.
      NIE WIESZ JAK SPRAWDZIĆ STANDARD - JAKOŚĆ WYKONANIA DOMU, A DEWELOPER WZYWA DO ODBIORU.
      POPROŚ O POMOC INSPEKTORA Z UPRAWNIENIAMI BUDOWLANYMI I PROFESJONALNYMI NARZĘDZIAMI, KTÓRY WYSZUKA USTERKI, NIEDORÓBKI. OCENI DOM ZGODNIE Z POLSKIMI NORMAMI ORAZ STANDARDEM TECHNICZNO-MATERIAŁOWYM DEWELOPERA.

ZADBAJ O ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ I WARTOŚĆ SWOJEGO MIESZKANIA.
      ZA NIEWIELKIE PIENIĄDZE OSZCZĘDZASZ TYSIĄCE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tel. 784 930 185
      e-mail: biuro@borabud.pl
      www.odbiormieszkaniapoznan.pl
      • Gość: bladesss Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 14.09.11, 12:54
        zamknięty
        Jest ktos w stanie wypowiedzieć się na temat ich nowej inwestycji "Dom nad rzeką III"?
        • Gość: Kingston Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.echostar.pl 14.09.11, 14:13
          zamknięty
          A jakie informacje są potrzebne?
          • Gość: magda Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.54.* 06.09.12, 08:54
            zamknięty
            chętnie skontaktuję się z innymi nabywcami mieszkań przy Gnieźnieńskiej 11
            • Gość: kj20 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.146.32.244.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.09.12, 14:55
              zamknięty
              Ja również chętnie skontaktuję się z innymi nabywcami lokalu na gnieźnieńskiej 11
              • Gość: K,Gnieźnieńska 11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 12.09.12, 13:47
                zamknięty
                Dostałam dzisiaj pismo,że odbiór najwcześniej w grudniu 2012,a planowany był na październik...pisali coś o prawie do użytkowania lokalu...? Jako zwykły "szarak" niewiele rozumiem.. :/
                Ktoś z sąsiadów wie o co chodzi?
    • Gość: mieszkaniec Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.echostar.pl 11.09.12, 12:22
      zamknięty
      Ciężko mi powiedzieć czy ma płynność finansową ale były problemy z developerem na początku. Może warto poczekać? Ceny mają jeszcze spaść w najbliższych latach.
      • Gość: Phantom Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 78.133.177.* 12.09.12, 12:50
        zamknięty
        Ta gadke o spadajacych cenach slychac juz od 2 lat, a tymczasem Neobis juz od bodaj 4 lat utrzymuje niemal ten sam poziom cen. Nie ma co liczyc na jakies drastyczne spadki na rynku.
        Poza tym co powinno determinowac moment zakupu jest zwykle potrzeba. Jesli komus rodzi sie dziecko itp., a gniezdzi sie z tesciowa, to potrzebuje mieszkania teraz, a nie za kilka lat. I dlatego kupuje teraz nie patrzac, ze moze za rok bedzie 4% taniej.
        • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.54.* 16.09.12, 12:45
          zamknięty
          K, wczesniej bylo tak, ze zakonczenie prac w mieszkaniach zaplanowane bylo na pazdziernik, ale termin uzyskania pozwolenia na zamieszkanie mial byc pozniejszy. Zgodnie z tym moglibysmy juz powoli remontowac od pazdziernika, ale dopoki oni nie uzyskaliby pozwolenia, nie moglibysmy w swietle prawa zamieszkac
          W kwietniu tego roku prawo sie zmienilo i nie moga udostepnic mieszkania dopoki nie maja prawa na uzytkowanie. A opoznienie wynika z tego tytulu, ze dopiero niedawno uzyskali pozwolenie na budowe kotlowni (!), sa na etapie kompletowania dokumentow i dopiero zaczna ja budowac....
          • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.54.* 16.09.12, 12:45
            zamknięty
            a przy okazji pozdrawiam Sasiadke ;)
            • Gość: Paula Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.pf.com.pl 18.09.12, 12:53
              zamknięty
              Witam sąsiadów :)
              Dziś idę do dewelopera dowiedzieć się czegoś więcej, poniewaz z tego co się zorientowałam jeśli ustawa jest malo korzystna dla nabywców powinny wtedy byc najważniejsze zapisy w umowie:) jak się czegoś dowiem sensownego dam znać :)
              • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.54.* 19.09.12, 13:57
                zamknięty
                Paula, nie do końca rozumiem, co miałaś na myśli, ale mimo wszystko czekam na wieści! :)
                • Gość: K,Gnieźnieńska 11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 01.10.12, 18:18
                  zamknięty
                  Dziękuję za informacje :) Pożyjemy-zobaczymy,nie martwię się na zapas,bo i tak niczego nie przyśpieszymy :/
                  Również pozdrawiam Sąsiadkę ;)
                  • Gość: Paula Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 79.173.52.* 04.10.12, 21:03
                    zamknięty
                    Witam, przepraszam że dopiero teraz.... nasz kochany deweloper ciągle powołuje sie na ustawę która weszła w życie 29.04.2012.... i tak naprawdę nie potrafił konstruktywnie odpowiedzieć na stawiane pytania...
                    Pozdrawiam Sąsiadów i jeszcze raz przepraszam za tak późną odpowiedź... natłok spraw ;)
                    • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.54.* 05.10.12, 12:57
                      zamknięty
                      a powiedzieli coś więcej? wiadomo na jakim etapie jest już ta budowa kotłowni?

I co powiecie na to, żeby nam założyć jakieś forum? Myślę, że wygodniej nam będzie się tam komunikować :P
                      • Gość: Paula Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.pf.com.pl 10.10.12, 11:22
                        zamknięty
                        Na temat kotłowni milczał :) podobno chodzi tylko o tę ustawę... a budowa budynku "idzie zgodnie z planem" to ustawa jedynie ich blokuje.. ;)
                        Co do forum jestem jak najbardziej za ! ;)
                        • Gość: K,Gnieźnieńska 11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 20.10.12, 12:09
                          zamknięty
                          Mój mąż co jakiś czas przejeżdża koło bloku,mówi że zawsze coś tam "grzebią"...ostatnio zabierali się za ocieplanie..może jest jakaś nadzieja,że nie będziemy czekali aż tak długo...chciałabym dostać klucze pod choinkę :) albo wcześniej :)
                          • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.54.* 21.10.12, 14:37
                            zamknięty
                            Ja miałam nadzieję, żeby pod choinkę już zamieszkać... a tu kicha :/
                            • Gość: Paula Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.pf.com.pl 23.10.12, 11:44
                              zamknięty
                              sylwester na gołych posadzkach ;)
                              • Gość: Raul Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.static.icpnet.pl 26.10.12, 15:22
                                zamknięty
                                Z tego co się zdążyłem dowiedzieć od developera, że na oddanie mieszkań będzie trzeba jeszcze długo poczekać (prawdopodobnie do II kwartału 2013r.)
                                • Gość: Paula Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 79.173.52.* 27.10.12, 10:38
                                  zamknięty
                                  no nie żartuj.....
                                  • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.54.* 27.10.12, 12:23
                                    zamknięty
                                    co niby mialoby byc powodem takiego opoznienia?
                                    • Gość: K,Gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 29.10.12, 13:54
                                      zamknięty
                                      Ręce mi opadły...co za porażka z tym developerem! Oni pewnie mają to gdzieś, a ludzie kredyt muszą spłacać,kisząc się u rodziny albo na wynajmie...zaraz normalnie się poryczę ze złości!!!
                                      • Gość: A Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.54.* 29.10.12, 16:15
                                        zamknięty
                                        K, głowa do góry. Potwierdziłam dziś zarówno z biurem, jak i z kierownikiem budowy, że grudniowy, max styczniowy termin jest nadal aktualny.
                                        W mieszkaniach montują grzejniki i drzwi, a w kotłowni maszyny :)

Podejrzewam, że osoba od wpisu o dalszym opóźnieniu ma na szczęście niewiele wspólnego z naszą budową :)
                                        • Gość: K,Gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 29.10.12, 17:01
                                          zamknięty
                                          Uuufffffff....od razu mi lepiej :) :) :) wielkie dzięki sąsiadko za takie dobre info :) pozdrawiam :)
                                          • Gość: mieszkaniec11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 04.11.12, 20:36
                                            zamknięty
                                            Witam wszystkich sąsiadów z Gnieźnieńskiej 11. Jestem właścicielem mieszkania na parterze. Piszę pierwszy raz na tym forum, ponieważ pierwszy raz tak bardzo Neobis wyprowadził mnie z równowagi. Byliśmy z żoną ostatnio na budowie i zwiedzaliśmy nasz "taras"... pseudo taras. Neobis zrobił sobie z naszego tarasu pas zieleni. Zielona trawka... Brak kostki brukowej, czy choćby betonu. Bagno. Jeśli ktokolwiek z sąsiadów z parteru myśli, że będzie mieć balustrady jak sąsiedzi z bloku obok to się grubo myli. Zamontowano nam małe słupki, między którymi będą rozciągnięte łańcuszki... będziemy żyć na parkingu? Chciałbym się skontaktować ze wszystkimi sąsiadami z parteru w celu konsultacji zaistniałej sytuacji. Czy spodziewaliście się zielonej trawki przed mieszkaniem , czy mieliście nadzieję, że kupując mieszkanie z tarasem będziecie mieli taras z prawdziwego zdarzenia? Chciałbym się dowiedzieć, czy sąsiedzi wiedzą o takim stanie rzeczy i czy się z tym zgadzają? Proszę o odzew.
                                            • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 217.153.54.* 05.11.12, 09:02
                                              zamknięty
                                              A jak 'taras' ten macie opisany w umowie przedwstępnej? Myślę, że takie szczegóły powinny być tam opisane. Kierownik budowy potwierdził, że zamiast twardej nawierzchni będzie tam trawa?
                                              Ja osobiście mam mieszkanie na 1. piętrze, ale nie ukrywam, że szczerze współczuję. Patrząc na projekty wydawałoby mi się oczywiste, że będzie to taras z prawdziwego zdarzenia.

A przy okazji: jak na dzień dzisiejszy wygląda budowa? Wspominali coś o terminie?

Miłego dnia!
                                              • Gość: ZASTANAWIAM SIĘ Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.wtvk.pl 07.11.12, 20:13
                                                zamknięty
                                                czy nie ma problemów z otrzymaniem kredytu na mieszkania do tego dewelopera (Neobis)?
                                                pytam w sensie czy to jest wiarygodny deweloper? czy nie jest w stanie upadłości? czy kogoś nie oszukał? pytam, ponieważ staram się o kredyt na mieszkanie na Gnieźnieńskiej.
                                                Bardzo proszę o odpowiedź :)
                                                • Gość: S Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 95.108.112.* 09.11.12, 18:59
                                                  zamknięty
                                                  Cieszę się, że nie jestem sama w tym narzekaniu na developera. Opóźnienie do I kw 2013 nie mieści mi się w głowie, zwłaszcza, iż pierwotny termin oddania mieliśmy wpisany na sierpień 2012...więc są już sporo obsunięci w czasie. Też miałam nadzieję, że spędzimy na nowym gwiazdkę:(
                                                  Oszukują, kłamią, zamawiają się ustawą (choć to prawda, że nie mogą oddać kluczy zanim nie uzyskają wszystkich pozwoleń)...a prawda jest taka, iż nie przewidzieli scenariusza, że na koniec będzie tyle mieszkań niesprzedanych i dlatego się tak grzebią z tą budową, funduszy brak, a nas mieszkańców szlak trafia, że ponosimy tego konsekwencje finansowe. Poza tym jak byłam z nimi rozmawiać jakiś czas temu to utwierdzali mnie w przekonaniu że do końca października zakończą budowę i będą składać wnioski o pozwolenie na użytkowanie, że to od nich niezależne że zmieniła się ustawa i że trzeba ok 2 miesięcy odczekać na te pozwolenia i dopiero wtedy oddadzą klucze....
                                                  Jednak jest już listopad, zakończenia budowy nie widzę, więc nie wiem co już o tym wszystkim myśleć:('
                                                  Może ktoś z Was ma świeższe informacje?
                                                  • Gość: K,Gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 10.12.12, 22:07
                                                    zamknięty
                                                    Witam,problemu z kredytem nie było..przynajmniej my z mężem nie mięliśmy,ale proszę się zastanowić,bo poza dobrą ceną ta oferta niczym szczególnym się nie wyróżnia...wystarczy poczytać co tutaj wypisują "mieszkańcy" (nie wiem czy można nas tak już nazwać :/)...są opóźnienia w odbiorze mieszkań,deweloper nieudolnie się tłumaczy,każdemu mówi co innego i tak naprawdę nikt nic nie wie :/
                                                    ...ja też miałam nadzieję na Święta "na swoim"...wiemy komu za to podziękować :/
                                                  • Gość: 12345 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 213.156.125.* 12.12.12, 21:22
                                                    zamknięty
                                                    > Oszukują, kłamią, zamawiają się ustawą (choć to prawda, że nie mogą oddać klucz
                                                    > y zanim nie uzyskają wszystkich pozwoleń).
                                                    mieszkania zostały wprowadzone do sprzedaży przed wejściem w życie ustawy, więc developer może oddać klucze przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie
                                                    Na odbiór mieszkania radzę przyjść z jakimś inspektorem budowlanym. Radzę również dokładnie przeczytać umowę sprzedaży bo mogą w niej się znaleźć zapisy których nie było w umowie przedwstępnej
                                              • Gość: zarządca Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.12, 13:19
                                                zamknięty
                                                Podpowiadam tylko, że wg rozporządzenia w spr. warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
                                                § 320. Balkony, loggie i tarasy powinny mieć posadzki wykonane z materiałów nienasiąkliwych, mrozoodpornych i nieśliskich.
                                                • Gość: mieszkaniec_też Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Poznań IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.13, 14:17
                                                  zamknięty
                                                  Witam wszystkich przyszlych mieszkanców "GNIEŹNIEŃSKIEJ 11";

chce poruszyc dwie kwestie:

- po pierwsze: w tym tygodniu rozmawialiśmy z kierownikiem budowy; twierdzi on, że prace budowlane mają sie zakończyć w 2, najwyzej 3 tygodniu stycznia - czyli biorąc poprawkę na wczesniejsze opóźnienia - wg mnie to będzie koniec stycznia :// + 40 dni urząd ma na wydanie pozwolenia na użytkowanie - czyli zapewne początek marca zacznie się wydawanie kluczy :((((

- druga sprawa: DZIEDZINIEC:
                                                  wczesniej informowano nas, że przejscie na dziedziniec będzie również z boku budynku - koło klatek schodowych - teraz okazuje się, ze JEDYNE WEJSCIE jest przez hale garażową - schodami - wg mnie to niedopuszczalne - co z wózkami dziecięcymi czy tez z osobami niepełnosprawnymi (??) - tym bardziej ,że z boku budynku dałoby sie wytyczyc sciezke umozliwiającą przejscie

co Państwo sądzą o tej sprawie?
                                                  pozdrawiam

• Gość: Przyszła sąsiadka Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.wtvk.pl 05.01.13, 19:43
                                                    zamknięty
                                                    Witam wszystkich sąsiadów z Gnieźnieńskiej 11 :)
                                                    Ale się cieszę, że jeszcze trochę i będziemy się mogli przeprowadzić. Ja akurat kupiłam mieszkanie w listopadzie więc w porównaniu do innych, którzy kupili znacznie wcześniej nie czekam długo.
                                                    Czy ktoś się może orientuje kto będzie zarządzał nieruchomością? pytam o administrację.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.173.34.115.tesatnet.pl 16.01.13, 22:37
                                                    zamknięty
                                                    Witam przyszłych sąsiadów!
                                                    Mnie również cała ta sytuacja kosztuje mnóstwo nerwów... W biurze na początku grudnia twierdzili, że na budowie wszystko jest skończone i na dniach będą składać wniosek o pozwolenie na użytkowanie. Wczoraj zadzwoniłam do nich dopytać kiedy dokładnie złożyli wniosek i dostałam odpowiedź, że będą go składać prawdopodobnie w przyszłym tygodniu... Po prostu brak słów...
                                                    A co do administrowania to z tego co wiem, deweloper powierza administrowanie wybranej przez siebie firmie, a my po oficjalnym zawiązaniu wspólnoty mieszkaniowej (czyli wybraniu zarządu) w drodze uchwały możemy pozostawić dotychczasową firmę administrująca, wybrać nową lub zdecydować, że np. administrujemy samodzielnie.
                                                    Pozdrawiam :)
                                                  • Gość: Przyszła sąsiadka Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.wtvk.pl 16.01.13, 22:55
                                                    zamknięty
                                                    aha, dziękuję za informację co do administrowania nieruchomością.
                                                    No to wygląda na to, że będziemy musieli jeszcze troszkę poczekać za pozwoleniem na użytkowanie.
                                                    PS. Mam pytanie czy zauważyliście Państwo w swoich mieszkaniach jakieś usterki/wady?
                                                    Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
                                                  • Gość: s Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 95.108.112.* 20.01.13, 20:33
                                                    zamknięty
                                                    Upsss...to coś czuję, że nawet Wielkanoc nas nie zastanie na swoim....;/
                                                    Ja chyba rozniosę tego developera!!!!!
                                                  • Gość: mieszkanien Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 08.01.13, 15:48
                                                    zamknięty
                                                    witam mnie informowano, ze klucze dostaniemy w polowie stycznia wiec co sie dzieje, moze ktos byl u dewelopera!. Jezeli chodzi o dziedziniec to bardzo dziwne, przejscie powinno byc !
                                                  • Gość: Bolek Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 213.156.122.* 08.01.13, 17:52
                                                    zamknięty
                                                    Z tego co tu widzę to w mieszkaniu na 1 piętrze ktoś już się urządza. Panele położone, ściany wygipsowane. Reszta mieszkań stoi w ciemnicy.

Sąsiad z g10
                                                  • Gość: gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.173.52.170.tesatnet.pl 08.01.13, 20:07
                                                    zamknięty
                                                    Witam,

Czyli słuchy mnie nie myliły i jednak się ktos juz wprowadził.... jednak mam pytanie do innych nabywców mieszkań, czy ktoś jest poinformowany o planowanym oddaniu klucze bo z deweloperem ciężko się porozumieć a głosy sa rozne
                                                  • Gość: k Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 09.01.13, 19:40
                                                    zamknięty
                                                    witam! dzisiaj rozmawiałem z deweloperem powiedział, ze klucze sa planowane na koniec lutego jak dobrze pójdzie! z tego co wiem to klucze można odebrac wcześniej, żeby wykonać jakiś drobny remont.
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.173.52.170.tesatnet.pl 09.01.13, 20:57
                                                    zamknięty
                                                    Witam, dziękuję za odpowiedź, na koniec lutego? powoli ta sprawa zaczyna mi się nie podobać a mieszkanie które miało być miłym i przytulnym gniazdkiem przez sytuację i dewelopera staje się piekłem
                                                  • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.pila.vectranet.pl 12.01.13, 14:20
                                                    zamknięty
                                                    a nie jest tak, że klucze można odebrać dopiero po wydaniu pozwolenia na budowę? Albo co w przypadku, gdy otrzymamy klucze wcześniej i okaże się, że są jakieś poprawki, które deweloper powinien skorygować? Jeśli zaczniemy remontować wcześniej, to przy spisywaniu protokołu może być przecież już za późno na zmiany?
                                                  • Gość: gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.173.52.170.tesatnet.pl 12.01.13, 18:43
                                                    zamknięty
                                                    też tego samego się boję, że jesli odbiore klucze, na pozniejsze reklamacje przy protokole bedzie za pozno
                                                  • Gość: m Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 13.01.13, 07:46
                                                    zamknięty
                                                    jesli chodzi o reklamacje to teraz zgłaszasz, przy odbiorze kluczy.
                                                    Za nim dostaniesz klucz wchodzisz i wszyscy ogladacie mieszkanie i zglaszacie wszystkie usterki kierownikowi budowy.
                                                    pozdrawiam!
                                            • Gość: sąsiad 11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.204.43.160.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.01.13, 14:47
                                              zamknięty
                                              Witam wszystkich sąsiadów, a w szczególności z parteru(sprawa dotyczy tarasu). Ja również kupiłem mieszkanie na parterze z "tarasem". Byłem dzisiaj na Gnieźnieńskiej, i oglądałem te śmieszne łańcuszki na tym pseudo tarasie. Dla mnie sytuacja jest nie do przyjęcia, żeby deweloper, który postawił już dwie nieruchomości na tej ulicy, popełnił taki numer z ogrodzeniem tarasu. Poza tym rozmawiałem, dzisiaj ze stróżem i powiedział mi, że jak była odwilż, to nie szło tamtędy przejść. Taka chlapa na tarasie. Więc pewnie na rodzaj nawierzchni, nie mamy wpływu, ale może chociaż da radę, dogadać się z deweloperem odnośnie montażu jakiegoś ogrodzenia? W pojedynkę, pewnie nas odprawi z kwitkiem, ale razem może na nim wymusimy zmianę decyzji.
    • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.pila.vectranet.pl 30.01.13, 21:48
      zamknięty
      Dziś rozmawiałam z deweloperem, rzekomo już wszystko skończone i czekają już na wydanie pozwoleń.
      • Gość: A.M. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.173.20.45.tesatnet.pl 31.01.13, 22:54
        zamknięty
        Ja rozmawiałam wczoraj i powiedzieli mi, że jeszcze nie złożyli do Urzędu Miasta wniosku o pozwolenie na użytkowanie budynku... Podobno czekają na jakieś papiery m.in. z sanepidu i ze straży pożarnej. Tyle, że to samo powiedzieli mi na początku stycznia :/
        • Gość: mieszkaniec_też Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.centertel.pl 01.02.13, 07:57
          zamknięty
          Witam ponownie,

Przyznam że ręce mi już opadają na te ciągle chaotyczne informacje: nie byłabym tak zła i poirytowana, gdyby deweloper potrafił od razu przy zakupie mieszkania powiedzieć że jest opóźnienie z oddaniem do użytku np pół roku, a tymczasem gdy kupowaliśmy mieszkanie w listopadzie deweloper już wtedy powtarzał magiczne słowa:"już właściwie kończymy budowę"!! Teraz w poniedziałek powiedział że wlasnie składają dokumenty do urzędu-że strażak był ostatnia sprawa do załatwienia i że to już jest... A teraz okazuje się, jak tu czytam, że znowu się
          wszystko przedłuża- będzie wielkanoc na "starych śmieciach" jak nic:-/ Pozdrawiam wszystkich równie mocno poirytowanych i życzę cierpliwości ...

• Gość: A.M. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 91.229.22.* 01.02.13, 12:45
            zamknięty
            My bujamy się z kredytem od marca zeszłego roku i wtedy mówione było, że klucze będą oddawane w październiku...
            Ja naprawdę rozumiem, że nie mogą nas tam wpuscić zanim nie dostaną pozwolenia na użytkowania z UM, ale najbardziej wkurza mnie to, że traktują nas jak debili i nie potrafią podać konkretnie co jest załatwione, a co jeszcze nie! O straży pożarnej pierwszy raz mówili mi pod koniec listopada, a w tej chwili za każdym razem zasłaniają się strażakami i ciągle powtarzają, że wniosek do Urzędu będą składać "w przyszłym tygodniu"
            Pozdrawiam wszystkich czekających ;)
            • Gość: K,Gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 01.02.13, 13:00
              zamknięty
              Witam,pytam tych sąsiadów,którzy spłacają kredyt...czy nie jest tak,że dopóki nie będziemy mięli wszystkich papierów potwierdzających,że jesteśmy właścicielami mieszkania,to płacimy wyższe raty,bo oprocentowanie jest większe? Znajomy mi to zasugerował,a ja wolę zapytać niż szperać w umowie :) tak będzie szybciej :)
              ...czyli za każdy miesiąc zwłoki w odbiorze dostajemy "po kieszeni"?
              • Gość: mieszkaniec_też Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 13:16
                zamknięty
                ...nie wiem czy tak jest w kazdym banku, ale my równiez tak mamy - ze raty są wyzsze, ale do czasu ustanowienia hipoteki - a ta będzie - jak wynika z umowy z deweloperem- najpóxniej w czerwcu 2013- zapewne im szybciej by była budowa zakonczona, tym szybciej sprawa hipoteki byłaby rozwiązana...
                • Gość: A.M. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 91.229.22.* 01.02.13, 13:41
                  zamknięty
                  Tak, my też musimy płacić wyższe oprocentowanie... Wydaje mi się, że jest tak w każdym banku, a przynajmniej w każdym, w którym rozmawiałam na temat kredytu hipotecznego ;)
                  • Gość: moze sąsiad Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.173.25.83.tesatnet.pl 07.02.13, 07:47
                    zamknięty
                    Witam, przymierzamy się do zakupu jednego z ostatnich mieszkań, właśnie intensywnie rozmawiamy z panem z biura sprzedaży. Z tego, co mówił kierownik budowy, w zeszły piątek złożyli wniosek o pozwolenie na użytkowanie, wczoraj byliśmy na budowie, i są już na odbiór przygotowani. Podobno urząd ma 21 dni na odpowiedź. My jesteśmy zainteresowani mieszkaniem na parterze, więc również interesuje nas kwestia 'tarasów'. Choć jak byliśmy tam w nieciekawy pogodowo dzień, żadna woda na trawie nie stała.
                    • Gość: mieszkaniec11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.13, 08:18
                      zamknięty
                      Witam. Na to co mówią w biurze należy brać dużą poprawkę. Do nas dotarły wieści, że mieszkania do zamieszkania mają być za miesiąc i dwa tygodnie, czyli po uprawomocnieniu się dokumentów z dyrekcji miasta. Czyli zamieszkanie zapewne 31.03. Na marginesie jest to ostateczna data oddania mieszkań zawarta w umowie zakupu mieszkania przez nas podpisana. Kwestia "tarasów"... dobrze, że nazwa ujęta w nawiasie. Teraz nazywają się ogródkami. Ogródki wykonane są na podłożu z drenażem. Woda "powinna" wsiąkać i odpływać poza teren tarasu. W nawierzchnię ogródka nie wolno w żaden sposób ingerować, czyli np. rozkopywać, betonować, wstawiać mocowań do dodatkowego ogrodzenia tarasu... przepraszam... rozpędziłem się... ogródka. Jedyną możliwą czynnością, którą można przeprowadzić to zakupić choinki w doniczkach i postawić na trawce.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: moze sąsiad Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.173.25.83.tesatnet.pl 07.02.13, 08:35
                        zamknięty
                        Ja się na tym nie znam, ale w związku z ogródkiem: czy będzie możliwe zbudowanie drewnianej, nawet nie w pełni zabudowanej podłogi? jako przedłużenie drewnianych schodków? Chodzi mi o kwestie techniczne, a nie samo w sobie pozwolenie.
                        • Gość: mieszkaniec11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.13, 09:01
                          zamknięty
                          Jeśli podłoga ta będzie oparta na trawie i nie będzie ingerencji w grunt to zapewne nie będzie problemu... ale to tylko takie moje przypuszczenia. Najlepiej rozmawiać z kierownikiem budowy lub inspektorem budowlanym, którzy są na budowie przeważnie codziennie (pn-pt)do godziny 15:30... lub 15.
                    • Gość: Rad_11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.249.92.78.net.telepuls.pl 08.02.13, 12:41
                      zamknięty
                      Ehh... My mamy kredyt od listopada 2011r. Pomyśleliśmy, że mieszkania tanie, blok już się buduje a za roku już dawno będziemy mieszkać. Prze kilka miesięcy nie było żadnych problemów, nanosiliśmy zmiany, chodziliśmy na budowę i cieszyliśmy się, że już niedługo tu zamieszkamy. We wrześniu zeszłego roku jak byliśmy na budowie mówiono nam, że nie ma żadnych opóźnień, ba nawet są z pracami do przodu! Nawet polecaliśmy dewelopera znajomym, i jak byli orientować się co i jak pod koniec września to mówiono ni, że do końca października mieszkania będą oddane. Nikomu nie musze opowiadać co było dalej. Najgorsze jest to, że zanim kupiliśmy tu mieszkanie czytaliśmy opinie o deweloperze z poprzednich inwestycji. Nasi przyszli sąsiedzi pisali o półrocznym opóźnieniu, o ciągłym przesuwaniu terminu oddania mieszkań, o tym, że mieszkania były zawilgocone itp. Pojawiła się nawet opinia o tym, że Neobis robi z nich debili! Jak pytaliśmy się później w Neobisie skąd te opóźnienie, to powiedziano nam, że mieli problemy z podwykonawcą itp. Z biegiem czasu uznaje, że chyba jesteśmy debilami, bo daliśmy się przekonać. A to, że Neobis teraz robi z nas idiotów to każdy wie. Dzwonię i chodzę do biura co miesiąc i za każdym razem, ta tępa blondyna z kwaśnym uśmiechem mówi że już, tak, prawie złożyli dokumenty i że zaraz będą klucze. A oni zadowoleni, bo wiedzą, że nic nie możemy zrobić. Dostaniemy kluczę tak jak jest to w umowie, czyli za 2 miesiące. A ja wtedy Nadolnikowi chyba w ryj splunę. Przepraszam za wulgaryzmy, ale po 4 miesiącach opóźnienia nikt w Neobisie nie powiedział nawet przepraszam, a nawet na bezczelnego upierają się, że oni nie ponoszą winy za zawiłości prawne.

Pozdrawiam wszystkich oczekujących ...
                      • Gość: nie wiem Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: 213.156.122.* 08.02.13, 14:51
                        zamknięty
                        Miałem dokładnie takie same uczucia kiedy moje mieszkanie się opóźniało. Zero przepraszam, zero wyjaśnień, nic. Blondyna z krzywym uśmieszkiem jest rozbrajająca. W życiu nie pomyślał bym, że tak można traktować człowieka. Popełniłem błąd, że nie spisałem umowy w której jasno było by powiedziane jakie kary finansowe ponosili by za każdy dzień zwłoki. Jednym słowem, tak, splunąć nadolnikowi.
                      • Gość: K,Gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 08.02.13, 15:22
                        zamknięty
                        Zgadzam się z przedmówcą...jakbym opowiadała naszą historię...to,co nas spotyka to jedna wielka kpina...uśmiech na mojej twarzy wywołuje tylko myśl,że zapewne jest to ostatnia inwestycja tego dewelopera,bo każdy kupujący raczej szpera w internecie szukając informacji przed zakupem i myślę,że wielu trafi na to forum...
                        • Gość: Zdzisław Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.play-internet.pl 05.03.13, 23:00
                          zamknięty
                          Witajcie,
                          W piątek dzwoniłem do Neobisu i powiedziano mi, że mieszkania będą oddawane już w przyszłym tygodniu! W pierwszej kolejności mają być oddawane tym osobą, które mają już uregulowany stosunek finansowy z deweloperem. Piszę i pytam czy ktoś też coś więcej wie? Wiadomo, że Neobis już nie raz obiecywał i na ogół nic konkretnego z tego nie wynikało.

Pozdrawiam
    • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.sta.asta-net.com.pl 07.03.13, 13:04
      zamknięty
      dziś dostałam list od dewelopera, dostali pozwolenie na użytkowanie i rozpoczynają przekazywanie. Terminy mają ustalać telefonicznie.
      Do kogoś już zadzwonili? Bo dodzwonić się do nich oczywiście nie da...
      • Gość: sasiadddd Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.play-internet.pl 07.03.13, 20:37
        zamknięty
        Witajcie!
        Dzisiaj kontaktowałem się z deweloperem. Mieszkania już są do odbioru. Udało nam się umówić na poniedziałek po odbiór kluczy. Blondi z biura mówiła, że to w naszej gestii jest kontakt z nimi i ustalenie terminu. Więc do zobaczenia gdzieś tam na korytarzu:)
        • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.pila.vectranet.pl 07.03.13, 22:50
          zamknięty
          ja niestety odbieram później, liczę na Waszą relację po odbiorze! :)
          I trzymam kciuki, żeby już się obyło bez dalszych zaniedbań ze strony dewelopera...
          • Gość: :) K Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 13.03.13, 11:08
            zamknięty
            Jak idzie odbiór mieszkań? Ktoś z sąsiadów może się już pochwalić kluczami?
            Mam nadzieję,że nie wystąpiły jakieś usterki,które kolejny raz przesuną wszystko w czasie...
            Pozdrawiam!
            • Gość: mieszkaniec_też Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 11:50
              zamknięty
              Witam - optymistycznie:)
              my z Mężem juz klucze odebralismy - zaczynamy działać :))
              jesli chodzi o usterki/niedociągnięcia: przede wszystkim - brak sprawnej hali garażowej - z powodu jakiejs nachodzącej wody musieli rozebrac kawałek bruku przy wjeździe, niby w ciagu kilku tygodni ma byc juz dostepna hala (my zażyczylismy sobie wpisania tego w protokół odbiorczy), mielismy również zastrzeżenia do małych szczelin między oknem a parapetami (ok2mm) oraz większej szczeline przy drzwiach balkonowych - to tez zostało zaznaczone w protokole, reszta w porządku - mam nadzieję, że nic juz nie wyniknie ;))
              zwróciłam również uwagę na brak przejscia na dziedziniec - jedynie ciasnymi i stromymi schodami z hali parkingowej :/// (ale o tym też pisałam tu wczesniej - moze z czasem WSPÓLNOTA -czyli my - zdecydujemy sie zrobic ścieżke wzdłuż wejsc do klatek schodowych - ale to juz jak sie kazdy z nas zagnieździ na Gnieźnieńskiej :DDD

powodzenia wszystkim - i miłego stukania i szpachlowania :)
              • Gość: mieszkaniec_też Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.13, 19:56
                zamknięty
                ...widzę, że Sąsiedzi zamilkli na forum - zdaję się, że wszyscy remontujemy/urządzamy nasze mieszkanka... :))) a co do mieszkania: wcześniej pisałam o usterkach dostrzeżonych przy odbiorze kluczy: dziś - ku memu zaskoczeniu - Neobis postanowił nas odwiedzić i naprawić dostrzeżone przez nas wady - bardzo miło :)) oby hala garażowa była oddana do użytku równie szybko :/
                • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.pila.vectranet.pl 18.03.13, 21:18
                  zamknięty
                  Cieszę się, że choć raz Neobis potrafił pozytywnie zaskoczyć. ;) Mam kolejne pytanko: czy byliście wcześniej sprawdzić stan mieszkania, czy sprawdzaliście je tylko w dniu odbioru? Ile trwało całe przekazanie kluczy?
                  Umawialiście się już może na podpisanie aktu notarialnego?
                  • Gość: mieszkaniec_też Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.13, 21:51
                    zamknięty
                    Sprawdzalismy mieszkanie w dzień odbioru, ale godzinę przed umówionym spotkaniem-na spokojnie-bez dewelopera, sam odbiór trwał ok 1h ale to zależy od odbierających chyba, bo my chcieliśmy zadać wszystkie możliwe pytania(które sobie wcześniej spisalismy;-)) poza tym chcieliśmy obejrzeć też hale i dziedziniec
                    Co do hipoteki to deweloper ma się z nami skontaktować w ciągu miesiąca,
                    Pozdrawiam i powodzenia:)
                    • Gość: chudy Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.ip.netia.com.pl 21.03.13, 14:24
                      zamknięty
                      Co do przejścia na dziedziniec bokiem, proponowałbym już teraz cisnąć dewelopera. Bo inaczej nic nie zrobi. Nie jestem jeszcze właścicielem mieszkania wiec problem w oczekiwaniu na mieszkanie mnie ominął, ale wszystko wskazuje na to że już niedługo nim zostanę. Mam pytanie czy deweloper informował co ma sie znajdować na tym dziedzińcu ?
                      • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.pila.vectranet.pl 24.03.13, 15:30
                        zamknięty
                        W piątek udało nam się odebrać mieszkanie. Przed spotkaniem z deweloperem skorzystaliśmy z usług inspektora budowlanego, który stwierdził, że jak na Neobis i syf, który na wcześnieszych inwestycjach zostawiał, to zrobili duży postęp. Oczywiście były pewne niedociągnięcia (w jednym miejscu brak kąta prostego, gdzieniegdzie krzywe ściany, krzywo wylana posadzka między łazienką a przedpokojem, trochę małych ubytków w ścianach, w kuchni nieco krzywy parapet, ale generalnie nic poważnego ). Protokół spisywaliśmy w piątek, a będąc tam dziś widzieliśmy, że część rzeczy jest już poprawiona, więc chociaż na ostatniej prostej wzięli się powaznie do roboty.
                        Na odbiorze był tylko kierownik budowy i znana nam wszystkim wybitnie nieogarnięta pani blond z biura, całe spotkanie z nimi trwało max pół godzinki.
                        Gdyby ktoś z Was rozważał skorzystanie z pomocy fachowca przy odbiorze, to chętnie polecę Pana, który był u nas. Zwrócił uwagę na szczegóły o których ja bym nawet nie pomyślała, a które później mogłyby utrudniać remont.
                        Ufff, nareszcie można zacząć działać :))
                        • Gość: Sąsiad Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.wtvk.pl 25.03.13, 00:19
                          zamknięty
                          UWAGA !!!! UWAGA !!! Sąsiedzi przy odbieraniu mieszkań koniecznie zwracajcie na istotne USTERKI WADY mieszkań, ALE TAKŻE BUDYNKU. WCALE NIE DZIAŁA SYSTEM ODDYMIANIA KLATEK SCHODOWYCH!!!!! To bardzo istotny i rażący błąd dewelopera, którego w dodatku nie potrafi naprawić, ani się nie kwapi żeby cokolwiek z tym zrobić!!! SAMOCZYNNIE, BEZ JAKIEGOKOLWIEK POWODU ZAŁĄCZA SIĘ WYJĄCY I IRYTUJĄCY WSZYSTKICH ALARM!!! W DODATKU CO CHWILA PODNOSI SIĘ I ZAMYKA KLAPA ODDYMIAJĄCA A OCZYWIŚCIE DEWELOPER NIC NIE POTRAFI Z TYM ZROBIĆ! Pewnego razu - w nocy- gdy cały czas padał śnieg oczywiście klapa ni z gruszki ni z pietruszki się otworzyła a na klatkę napadała lawina śniegu !!!! Wyobraźcie sobie sąsiedzi, że kiedyś rzeczywiście ten system mógłby się naprawdę na coś przydać (zgodnie z jego przeznaczeniem) a tym czasem otwiera się i zamyka samoczynnie bez jakiegokolwiek powodu i dewastuje nam klatki schodowe!!!!!! JEDYNIE CO UMIELI ZROBIĆ to to, że KTOŚ OD DEWELOPERA POLECIŁ NA ZAŁĄCZAJĄCY SIĘ bez powodu ALARM - POROZCINANIE KABLI W PUSZCE!!!!!!!!!!!!!!!!! No na litość Boską co to ma być za dziadostwo - szczycą się pozwoleniem na użytkowanie, a tymczasem jeden z głównych systemów bezpieczeństwa JEST KOMPLETNIE POPSUTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          • Gość: SĄSIAD Re: "Dom Nad Rzeką" IP: *.wtvk.pl 25.03.13, 00:28
                            zamknięty
                            UWAGA !!!! UWAGA !!! Sąsiedzi przy odbieraniu mieszkań koniecznie zwracajcie na istotne USTERKI WADY mieszkań, ALE TAKŻE BUDYNKU. WCALE NIE DZIAŁA SYSTEM ODDYMIANIA KLATEK SCHODOWYCH!!!!! To bardzo istotny i rażący błąd dewelopera, którego w dodatku nie potrafi naprawić, ani się nie kwapi żeby cokolwiek z tym zrobić!!! SAMOCZYNNIE, BEZ JAKIEGOKOLWIEK POWODU ZAŁĄCZA SIĘ WYJĄCY I IRYTUJĄCY WSZYSTKICH ALARM!!! W DODATKU CO CHWILA PODNOSI SIĘ I ZAMYKA KLAPA ODDYMIAJĄCA A OCZYWIŚCIE DEWELOPER NIC NIE POTRAFI Z TYM ZROBIĆ! Pewnego razu - w nocy- gdy cały czas padał śnieg oczywiście klapa ni z gruszki ni z pietruszki się otworzyła a na klatkę napadała lawina śniegu !!!! Wyobraźcie sobie sąsiedzi, że kiedyś rzeczywiście ten system mógłby się naprawdę na coś przydać (zgodnie z jego przeznaczeniem) a tym czasem otwiera się i zamyka samoczynnie bez jakiegokolwiek powodu i dewastuje nam klatki schodowe!!!!!! JEDYNIE CO UMIELI ZROBIĆ to to, że KTOŚ OD DEWELOPERA POLECIŁ NA ZAŁĄCZAJĄCY SIĘ bez powodu ALARM - POROZCINANIE KABLI W PUSZCE!!!!!!!!!!!!!!!!! No na litość Boską co to ma być za dziadostwo - szczycą się pozwoleniem na użytkowanie, a tymczasem jeden z głównych systemów bezpieczeństwa JEST KOMPLETNIE POPSUTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        • Gość: chudy Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.13, 09:19
                          zamknięty
                          Poproszę namiar na tego Pana i proszę o podanie kosztów. Proszę o kontakt na maila michal.kubiak@na.com.pl Pozdrawiam
                          • Gość: Sąsiad51 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.play-internet.pl 01.04.13, 23:13
                            zamknięty
                            Witam,
                            Zakładam, że nie jestem pierwszym kto to zauważył:D ale coś mi się wydaj, że blok jest ,,gó...any". Nie wiem, czy projektant myślał czy też nie, ale między 3 a 4 piętrem na elewacji jest cokół- inaczej toaleta dla ptaków, głównie gołębi. Nie trudno wdepnąć w kilkucentymetrową warstwę kup zapewne należących do gołębi, która leży tuż przy klatach. Współczuję już sąsiadom do których należą okna poniżej 4 piętra gdzie nie ma balkonów- o zgrozo! Nie chodzi tu tylko o względy estetyczne, ale również humanitarne. Ptasie odchody to siedlisko wielu bakterii i pasożytów. Nie wiem, czy nikt nie pomyślał aby zamontować tam moduły mechaniczne BirdSystem (takie tam kolce:P). W Castoramie metr chyba z 10 zł kosztuje. Nie wiem, czy problem rozwiąże wspólnota czy deweloper?

Pozdrawiam
                            • Gość: Usterki mieszkań Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.wtvk.pl 02.04.13, 06:09
                              zamknięty
                              A ja mam pytanie jak wygląda USUWANIE USTEREK/WAD mieszkań zgłoszonych do protokołu zdawczo odbiorczego? Czy deweloper raczył wam coś naprawić????
                              Ja cały czas czekam...........i nic
                              • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.sta.asta-net.com.pl 02.04.13, 09:14
                                zamknięty
                                U nas większość usunięta była już następnego dnia. Będę na Gnieźnieńskiej dopiero w sobotę, wtedy okaże się czy na pewno wszystko usunęli.
                              • Gość: mieszkaniec_też Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.centertel.pl 02.04.13, 18:44
                                zamknięty
                                Witam ponownie,
                                Co do ostatnio poruszonych tu na forum spraw: jeśli chodzi o usterki: zostały usunięte po niecałym tygodniu-co nas mile zaskoczyło,
                                Jeśli natomiast chodzi o sprawę gołębi- jestem jak najbardziej za tym,zeby umieścić "urządzenie" anty"gołębiowe" na gzymsie,nie wiem tylko kto tym się powinien zajmować, w jaki sposób ewentualnie sprawę rozwiązywać-bo póki co administrator nasz nie został nam przedstawiony, a podejrzewam też że mało kto na teraz głowę do takich spraw: chyba wszyscy pochłonieci są urządzaniem mieszkań:-P
                                Pozdrawiam:-)
                                • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.sta.asta-net.com.pl 10.04.13, 16:03
                                  zamknięty
                                  Osobom, ktore jeszcze nie podpisalu aktu notarialnego radze rozejrzec sie za notariuszem na wlasna reke i nie korzystac z uslug tej oferowanej przez dewelopera. Kazdy, nawet pierwszy lepszy notariusz oferuje nizsze ceny niz ta wspolpracujaca z Neobisem...
                                  • Gość: mieszkaniec11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 10.04.13, 22:48
                                    zamknięty
                                    Chciałbym się dowiedzieć w takim razie ile żąda notariusz od dewelopera w odniesieniu do metrażu mieszkania?
                                  • Gość: Miesszkaniec Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.wtvk.pl 11.04.13, 07:32
                                    zamknięty
                                    Dokładnie, przystępując do umowy przenoszącej własność (ostatecznej) w całości kupujący nieruchomość ponosi koszt notariusza. Zatem jest swoboda co do jego wyboru, tym bardziej, że inny notariusz (tańszy) też spokojnie sobie poradzi ze zrobieniem aktu notarialnego.
                                    • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.pila.vectranet.pl 11.04.13, 08:41
                                      zamknięty
                                      w moim przypadku, przy 49m2, opłaty notarialne wyliczone przez Neobis to ok 3300 - 3500 zł (pracownik tłumacząc mi sam nie wiedział chyba do końca o czym mówi i bardzo się motał w zeznaniach, stąd ta orientacyjna cena ).

Jako przykład podał też kawalerkę o wartości 170.000, gdzie opłaty wyniosły 2500.

A przy okazji, Drodzy Sąsiedzi, zwracam się z pierwszą prośbą międzysąsiedzką, a zarazem ofertą :P Gdyby ktoś z Waszych bliskich, znajomych itd chciał być również Waszym sąsiadem i szukał mieszkania do wynajęcia, to moje po zakończeniu remontu będzie do wzięcia i powoli szuka lokatorów. 1 piętro, klatka B ;)
                                      • Gość: :) K Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 11.04.13, 15:25
                                        zamknięty
                                        O choinka,a czemu aż tyle za tego notariusza?? :/
                                        Ładnie sobie liczą...
                                        a swoją drogą,syf na klatkach niesamowity! Administrator budynku (po mojemu DOZORCA) miał się pojawić już dawno temu...a te ptaszyska na dachu,to jakaś porażka...
                                        i czy ktoś z szanownych sąsiadów wie już cokolwiek na temat czynszu? kiedy pierwsze opłaty?
                                        Pozdrawiam :)
                                        • Gość: mieszkaniec_tez Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 16:42
                                          zamknięty
                                          Witam,

też się dziwimy z Mężem, ze jeszcze nie ma odzewu od administracji - mam nadzieje, że niebawem otrzymamy kontakt do administratora, i że za jakiś czas (jak się wszyscy wprowadzą) możliwe będzie jakies ogólne zebranie, bo powiem szczerze, że gromadzą nam się sprawy/problemy, które chcielibyśmy poruszyc:

- umozliwienie przejscia na dziedziniec z prawej strony budynku (a nie tylko przez hale garażową)

- gołębie (!!) - juz ktoś wspomniał wczesniej na forum o "kolcach" które mozna kupic w castoramie i zamontowac na gzymsie

- brak piaskownicy na dziedzincu, posadzenie tam trawy - zeby ukryć tą szpetną kratkę :/

- kwestia sprzątania na klatkach schodowych - do kogo to należy (dyżury czy dozorca)

podejrzewam ze z czasem się więcej spraw "urodzi" dlatego myslę, że spotkanie mieszkanców i administracji byłoby konieczne..

pozdrawiam serdecznie
                                          • Gość: w Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 11.04.13, 18:24
                                            zamknięty
                                            Witam !
                                            Jeżeli chodzi o notariusza to ktoś juz placil !
                                            Prosze podać mniej wiecej cene, bedziemy wiedziec naczym stoimy.
                                            Co do czynszu pytalem dewelopera to powiedzial, ze za 50m to ok 380zl.+prąd i sa w trakcie wybierania administratora.
                                            Pozdrawiam
                  • Gość: Klient Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.13, 14:25
                    zamknięty
                    Sąsiedzi, po pierwsze chcę powiedzieć że to forum to super sprawa. Uzyskałam tu wiele pomocnych informacji. Też chcę się podzielić swoimi doświadczeniami. Neobis umawia terminy do notariatu. Jeśli chodzi o koszty w notariacie to ja kontaktowałam się bezpośrednio z kancelarią notarialną i notariuszka od NEOBISU obniża koszty, wcale nie kasuje pełnego wynagrodzenia. Ja zadzwoniłam po kilku kancelariach i też do tej którą podaje NEOBIS i ona ma taniej. Jak ktoś ma wątpliwości to niech dzwoni. Tam wszystko mi wytłumaczyli.
                    • Gość: Bambo Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.play-internet.pl 12.04.13, 15:06
                      zamknięty
                      Uwaga. Jakby co to neobis śledzi to forum i może manipulować. Załóżcie sobie prywatne forum z haslem do rąk własnych. Nie zdziwilbym się jakby ten wpis o kosztach notariusza był od neobisu. Pozdrawiam. Gn10

• Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.sta.asta-net.com.pl 12.04.13, 17:38
                        zamknięty
                        dokładnie o tym samym pomyślalam :)
                      • Gość: Klient Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.13, 08:55
                        zamknięty
                        Jasne:)mój wpis to sabotaż:) bo przecież prawdziwy Polak to tylko narzekać potrafi. Ja tam wole sama działać i się pytać u źródła, bo potem jest takie durne gadanie o teoriach spiskowych.
                        • Gość: Neobis Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 15.04.13, 09:54
                          zamknięty
                          Dobra, dobra "Klient" :-), już nie troluj :-). Jak wiadomo każdy deweloper chce, żeby klienci płacili jak najmniejsze opłaty za wszystko :-D ... Tjaaaa.... :-) jak jesteś klientem to załóż prywatne forum i przejdź się z hasłem po drzwiach i ciach, po problemie :-)
                          • Gość: :) K Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 15.04.13, 10:48
                            zamknięty
                            Kochani,czy wy wiecie co należy po kolei załatwiać żeby niczego ważnego nie pominąć?
                            Po podpisaniu aktu...do sądu,później urząd miasta,urząd skarbowy...coś jeszcze?
                            Kurczę,kupuję mieszkanie pierwszy i zapewne ostatni raz w życiu (chyba,że wygram w lotto) i skąd mam niby wiedzieć co załatwić? Niewiedza nie zwalnia z obowiązku :/
                            Mojej znajomej deweloper wypisał na kartce wszystko w punktach-gdzie i co trzeba załatwić w związku z zakupem mieszkania :) świetna sprawa! ale nie ma co marzyć hehe :)
                            a notariusz faktycznie nie zdziera... :)
                            • Gość: A. Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.sta.asta-net.com.pl 15.04.13, 15:58
                              zamknięty
                              Potwierdzone - wpisy zachwalające notariusza to oczywiście dzieło pracowników Neobisu. Pan Przybylak potwierdził dziś podczas naszej rozmowy telefonicznej, że jest na bieżąco z naszymi wpisami na tym forum.

Życzę udanej dalszej dziecinady :)
                              • Gość: Sąsiad:) Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.249.92.78.net.telepuls.pl 22.04.13, 16:23
                                zamknięty
                                Drodzy Sąsiedzi,
                                Każdy z nas zdaję sobie zapewne sprawę, że wybraliśmy niezbyt dobrego dewelopera. Z tym, że każdy z nas wiedział lub domyślał się, że nie jest to do końca zaufany podmiot gospodarczy. Z każdą wcześniejszą inwestycją były jakieś problemy: mieszkania oddane po terminie, problemy formalne, niezadawalający stan zdawanych mieszkań itp. W naszym przypadku determinującym czynnikiem wyboru Neobisu była cena, jak i zapewne dla wielu innych lokatorów. Bo lokalizacja, czy sposób wykonania budynku jest na średnim poziomie. Jest jak jest i raczej tego nie zmienimy. Deweloper może wpisywać różne rzeczy na formu... proszę bardzo, ale chyba każdy ma swój rozum. Co do notariusza, to faktem jest to, że nie zdziera, ale zakłamanie jest to, że bierze mniej. Kontaktowałem się ze swoim prawnikiem, i jak mu powiedziałem, że notariuszem jest Pani Skonieczna to się zaśmiał, że chyba wszyscy deweloperzy się na nią uwzięli(zakładam, że ma dobrą ofertę dla nich). Dzwoniłem do kancelarii notarialnej z prośbą o podanie kosztów. W innym miejscu wzięliby może ze 100-200 zł mniej ale biorąc pod uwagę to, że musiałbym biegać do biura po wszystkie ich dane i wyciąg, i patrzeć na tą ,,tempom blondynkę” wolałem odpuścić. Cena notariusza jest średnio rynkowa i co za tym idzie, Neobis pieprzy głupoty o 15 % zniżce. Nie zadawajcie pytań typu ile coś kosztuje na forum, bo najlepiej sprawdzić to samemu. Zakładam, że dużo ludzi trafiło na to forum: na Mateckiego mają dopiero 3 mieszkania sprzedane. Drodzy przyszli klienci Neobisu: niska cena mieszkań idzie w parze z niskim poziomem dewelopera! Czy stać Cię na takie ryzyko???

Pozdrawiam Serdecznie

PS. Wkurza mnie to, że musze mieć internet w Echostarze!
                                • Gość: :):):) Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.icpnet.pl 22.04.13, 22:37
                                  zamknięty
                                  DO SĄSIADA :) MOŻNA KOMBINOWAĆ Z ORANGE PRZEZ KABEL TELEFONICZNY...ALE TUTAJ POJAWIA SIĘ PROBLEM Z TELEWIZOREM-DEKODER DO KAŻDEGO ODBIORNIKA...A ZAKŁADAM,ŻE W NASZYCH CZASACH :) ODBIORNIK MUSI BYĆ W KAŻDYM POKOJU :)
                                  NIE ZNAM SIĘ NA TYM ZA BARDZO,ALE ZNAJOMI TAK KOMBINOWALI,BO TEŻ ZOSTALI "ZMUSZENI" DO KORZYSTANIA Z USŁUG ECHOSTARA...
                                  POZDRAWIAM
                                  • Gość: mieszkaniec11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.tktelekom.pl 23.04.13, 07:51
                                    zamknięty
                                    Echostart - zmuszanie, nie zmuszanie. Ale obiektywnie patrząc, kto poda przykład osiedla, na którym jest możliwość wyboru operatora sieci kablowej? Albo jest przymus do Inei albo do East&West albo jak w naszym przypadku do Echostara. Ceny internetu są porównywalne: Echo50Mb (65zł) Inea50Mb(70zł) E&W60Mb(60zł). Korzystanie z GSM oczywiście, gdy ktoś mało korzysta. Przy moim wykorzystaniu na poziomie 30GB/mc GSM staje się nieopłacalny.
                                    Inna kwestia... przecież kiedyś umowa z Echo się kiedyś skończy i będziemy mogli wybrać sobie innego operatora, pod warunkiem oczywiście, że zainwestuje on parędziesiąt tysięcy złotych i dociągnie pod nasz bloczek światłowód, i podpisze z nami umowę na parę dobrych lat aby mu się to zwróciło.
                                    W kwestii telewizji się nie wypowiadam, ponieważ jej nie oglądam, a jeśli naprawdę jest co do obejrzenia to internet mi do tego wystarcza.

Tematem, który chciałbym jeszcze poruszyć to kwestia zamykania drzwi wejściowych z dworu na klatki schodowe. A raczej blokowania tych drzwi kostka brukową. Rozumiem taką sytuację gdy jest do wniesienia jakaś większa partia materiałów do wykończenia mieszkania. Drzwi jednak są otwarte w ten sposób cały czas. Mechanizmy domykania drzwi w ten sposób długo nie podziałają. Poza tym, nie wiem czy to przez to, że drzwi nie są zamknięte, pojawiły się w windzie (klatka B) na ścianach malowidła typu KKS LECH. Całe szczęście, że jeszcze na kartonach ochronnych. Musiał to zrobić ktoś z zewnątrz, bo jak widzę po forum to wszyscy chcą jak najlepiej zadbać o otoczenie, w którym będziemy mieszkać.
                                    Kolejna kwestia - gołębie. Sezon godowy się rozpoczął. Gruchają w najlepsze. Na dewelopera raczej nie ma co liczyć więc wszystko w naszych rękach - kolcach. Czy ktoś jest takim miłośnikiem tych stworzeń i będą tej osobie przeszkadzać zamontowane kolce na naszym przewspaniałym gzymsie - wychodku dla gołębi?
                                    Kwestia garażu. Jako, że jestem jeszcze w trakcie wykańczania mieszkania i nie nocuję to chciałbym się dowiedzieć, czy zauważyli, a raczej poczuli Państwo zapach spalin w windzie i na klatkach schodowych? Kilka dni było je czuć. Czy może przez to były te drzwi pootwierane? Czy mamy może niesprawną wentylację garażu? Chyba, że otwarte drzwi wejściowe spowodowały wyciąg spalin na klatkę, ale idąc tą drogą nie moglibyśmy otwierać okien na klatce schodowej...
                                    Ostatnia kwestia - czujniki dymu na klatce schodowej? Wszystkie zdjęte... Czy deweloper kogoś informował kiedy się one znów pojawią?

Pozdrowienia dla przyszłych sąsiadów
                                    • Gość: Sąsiad Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.wtvk.pl 23.04.13, 21:45
                                      zamknięty
                                      odnośnie czujników dymu - cały system oddymiania klatek schodowych jest niesprawny, więc żeby włazy oddymiające się niepotrzebnie bez powodu nie otwierały czujniki zapewne zostały zdjęte. Problem tkwi nie w czujnikach dymu jako takich, ale w tym, że deweloper oddał budynek z niesprawnym systemem oddymiania klatek schodowych :(. Przecież te klapy oddymiające bez powodu się otwierały - np. na noc, np. podczas deszczu, np. podczas śniegu ..... wiec może i dobrze, że tych czujników nie ma .....

Co do kolcy na gołębie - jestem na TAK.
                                      Co do zamykania drzwi od klatek schodowych - jestem jak najbardziej na TAK. Też mnie to wpienia, że ktoś sobie drzwi otwiera jak na oścież i ich za sobą nie zamyka....
                                      • Gość: mieszkaniec 11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.tktelekom.pl 16.05.13, 08:03
                                        zamknięty
                                        Tygodnie minęły... Deweloper mnie zaskoczył... Bardzo pozytywnie. Wchodzę na chodnik koło bloku a tam czyściutko. Pełne zaskoczenie.... coś tu nie pasuje, pierwsza myśl, oczy w górę, a tam wszędzie KOLCE ;-) Wielki PLUS dla dewelopera... no dobrze, może połowa plusa, ponieważ gołębie przeniosły się na drugą stronę bloku i upiększają tamtą stronę. Zbytnio nie wybierają miejsca składowania odchodów. Gzymsy i balkony (denerwujące zanieczyszczenie poręczy). Mam nadzieję, że deweloper dokończy swego dzieła, i dostanie całego plusa.

Drzwi i furtka nadal otwarte. Domyślam się jednak, że to sprawka pracowników wykańczających mieszkania, gdyż nie posiadają kluczy do drzwi lub po prostu tak często wychodzą, że nie chce im się ich zamykać.

Telewizja kablowa Echostar. Pierwsza próba kontaktu. Beznadzieja. Na maila nie odpisują, na nagrania telefoniczne na skrzynkę nie oddzwaniają. Jak już się dodzwonimy to można już porozmawiać.
                                        Informacje z grubsza: internet do 4Mb można wziąć bez wykupowania telewizji, powyżej 4Mb trzeba dokupić pakiet ograniczony TV za 9zł. Będąc jednak na G11 widziałem ulotkę na tablicy informacyjnej zawieszoną przez Echostar o promocji 16Mb + TV ogran. za 46zł. Przystępnie. Ulotka jednak się komuś spodobała i szybko ją zabrał.

A trawka się zieleni. Niestety na tyłach budynku nie byłem, bo dojścia nie ma. Ale nie będę tak niegrzeczny aby chodzić ludziom po "tarasach", teraz zwanych "ogródkami".

Pytanie do osób, które odebrały już mieszkanie.
                                        Ile trwa procedura od momentu zgłoszenia się do dewelopera w celu odbioru do momentu, gdy można już nocować w mieszkaniu?

Pozdrawiam
                                        • Gość: K,Gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.echostar.pl 17.05.13, 12:09
                                          zamknięty
                                          Jeśli chodzi o remont,to nam zajął jakieś 1,5 miesiąca...tylko łazienkę wykańczał nam fachowiec,resztę dłubaliśmy we własnym zakresie (z pomocą rodzinki),więc trochę dłużej to trwało...ale teoretycznie po odbiorze kluczy można zamontować kibelek,nadmuchać materac i w warunkach "biwakowych" żywiąc się "Zupą Romana" da się przeżyć :) pozdrawiam :)

...to taki żarcik,bez złośliwości :)
                                          • Gość: mieszkaniec 11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.tktelekom.pl 17.05.13, 12:20
                                            zamknięty
                                            Dziękuję za odpowiedź, ale nie do końca o to mi chodziło.
                                            Czy przychodząc do dewelopera po przelaniu już wszystkich transz kredytu (w moim przypadku) i podpisaniu umowy i aktu notarialnego dostaje się od razu w ten sam dzień klucze i można zacząć mieszkać?
                                            Pozdrawiam
                                            • Gość: K,Gnieźnieńska Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.echostar.pl 18.05.13, 09:30
                                              zamknięty
                                              :) po odebraniu mieszkania (w tym celu razem z przedstawicielem Neobisu wypełnia się protokół zdawczo-odbiorczy) klucze dostaje się od razu,a na podpisanie aktu umawia się na inny termin w kancelarii notarialnej :)
                                              a odbiór jest możliwy po przelaniu wszystkich transz :)
                                            • Gość: "mieszkaniec" Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.mofnet.gov.pl 30.10.13, 12:12
                                              zamknięty
                                              nie da się mieszkać bo wilgoć straszna, pozatym hałasy od sąsiadów się niosą strasznie, nie mówiąc o smrodzie, który nas truje... beznadziejna inwestycja tak jak deweloper :-/
                                              • Gość: mieszkaniec g11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.10.13, 12:18
                                                zamknięty
                                                Na którym piętrze sąsiad mieszka, że wilgoć widać? Gdzie się ona objawia? A owy smród generowany jest przez co?
                                                Pozdrawiam
                                                • Gość: Mieszkaniec..... Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.echostar.pl 30.10.13, 16:11
                                                  zamknięty
                                                  No własnie ??????
                                                  • Gość: sąsiad 11 Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.30.82.122.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.13, 18:10
                                                    zamknięty
                                                    Mieszkam na Gnieźnieńskiej już jakieś pół roku i żadnego smrodu nie czuje. Nie widuję też, żadnej wilgoci. Jestem ciekawy, czy ten wpis to mieszkaniec, czy konkurencja "Neobis"
                                                  • Gość: Anna Re: "Dom Nad Rzeką" Neobis ul. Gnieźnieńska Pozna IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.14, 15:48
                                                    zamknięty
                                                    To raczej odpowiedz Neobisa a nie mieszkańca Gnieźnieńskiej ponieważ wilgoci nie sposób nie zauważyć. Tam woda podczas deszczu leje się strumieniami do garażu a w mieszkaniach jest jedna wielka wilgoć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka