za_morzem 27.08.04, 10:25 mieszkam za granica, ciekaw jestem czy mieszkania w wawie podrozaly odkad wstapilismy do ue. docieraja do mnie rozne info, slyszlaem ze poszly do gory okolo 30 % nawet. jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morfinka_12 Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 27.08.04, 10:51 Nie wiem jak w warszawie ale w Krakowie od momentu wejścia do uni nastąpił zastój, ceny nie ruszyły w górę (no bo ileż można), po zeszłorocznym trendzie wzrostu niekiedy nawet o 50 %, od maja zaczynają stawać w miejscu a nawet jest mała tendencja zniżkowa. No i dzięki wszystkim za taki obrót spraw. bo ceny przed wejściem do Uni oszalały bez logicznego uazsadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
za_morzem CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 27.08.04, 10:53 w centrum wawy srednie ceny sredniostandartowego mieszkania z tego co pamietam to bylo okolo 4 tysiecy za metr. plac konstytucji na przyklad czy powiedzmy tamka. jak jest teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
za_morzem CZYLI DROZALY PRZED MAJEM 2004? 27.08.04, 10:57 dosc dlugo ceny byly dosc stabilne. np. od 1999 chyba duzo sie nie zmienily do np 2002. wiec skok cen byl na przelomie 2003/2004??? procentowo jaki? Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: CZYLI DROZALY PRZED MAJEM 2004? 27.08.04, 11:24 dwa skrajnie różne przykłady Kraków nowa Huta - 2002 od 1500-1700 PLN za m2, dziś od 2200 - 2500 m2. a są śmiałkowie żądfający około 3500. tu podaję najniższe a w drugim przypadku rozpiętości cenowe. Stare Miasto Tzw. Rejon plant 2002 5000 - 6500 pln za m2, dziś 10.000 - 17.000 PLN za m2. Procenty łatwo wyliczyć. A czy może być drożej, nie wiem, ale brak uzasadnienia w gospodarce nawet dla tych cen które teraz obowiązują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cerber Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 27.08.04, 13:34 Człowieku, wejdz sobie na strone np www.oferty.net wybierz interesującą cię lokalizację i sprawdz ceny. Przecież nikt ci nie odpowie na twoje pytanie bo cena zależy nie tylko od lokalizacji ale od standartu, więc jak chcesz sprawdzić to wejdz na tą strone to się dowiesz. Ceny poszły mieszkań do góry ale to nie wynikało z faktu że jesteśmy teraz w UE i dlatego powinny pójść do góry lecz z faktu że po przystąpieniu do UE wzrósł podatek na materiały budowlane z chyba 7% do 22%. Pozatym w przyszłości (chyba 2008 albo 2010) dojdzie jeszcze jeden podatek od gruntu (dotychczas 0%) wiec z czasem będa jeszcze droższe. Poszukaj troche na stronach internetowy a wszystkiego się dowiesz. Mogę powiedzieć na własnym przykładzie tylko tyle, ze w sirpniu kupiłem mieszkanie za 180 000 PLN a teraz na tym samym osiedlu identyczne kosztuje około 230 000- 240 000 PLN. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 27.08.04, 13:41 mieszkania zdrożały ale ludzie zastanówcie się ile jeszcze mogą zdrożeć. Nie zdrożały dlatego że weszliśmy do uni, nie dlatego że jest vat na budownictwo, ale dlatego że developerzy napędzali sobie koniunkturę. Straszyli a ludzie uwierzyli. Ceny wzrosły na przełomnie 2003 - 2004 a nie po wejściu do uni. teraz ceny powinny spadać bo zostały niemiłosiernie wywindoawne. P.S. Pisye si standard a nie standart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cerber Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 27.08.04, 14:08 Wiesz jak trzeba za materiały zapłacić o 15% więcej to jak myślisz kto za to poniesie te 15 % deweloper? Mysle że nie. A fakt jest też taki że kto miał już kupić to to zrobił, więc przez jakiś czas ruchu na rynku nie będzie i to spowoduje spadek ceny ale na pewno nie do wartości sprzed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cerber Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 27.08.04, 14:12 P.S. Pisze się Unii a nie uni. Jeśli chcesz wskazywać innym drogę to najpierw sama nią podążaj Odpowiedz Link Zgłoś
za_morzem CZY KTOS PLACI TE CENY??? 27.08.04, 15:45 sprawdzilem na stronie www.oferty.net faktycznie mieszkania ktore za "moich czasow" kosztowaly 110 teraz potrafia kosztowac 190 tys. jestem zaskoczony. w zwiazku z tym pytanie: czy ktos kupuje teraz mieszkana za te ceny czy po prostu sprzedajacy licza na cud z nieba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia115 Re: CZY KTOS PLACI TE CENY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 22:33 Nie. Nie znam sie dokładnie na wyszukiwarkach, ale jakby można było sprawdzić wg daty wprowadzenia oferty, to bys się przekonał, że te co powinny kosztować 110, a ostatnią chca za nie 190, nie schodzą. Ja śledzę ogloszenia i juz po prostu na pamięć znam te " okazyjne oferty ". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jr Re: CZY KTOS PLACI TE CENY??? IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 13:12 Licza na cud z nieba!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tot Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 IP: *.man.polbox.pl 08.09.04, 16:13 Nie podrażały[ w Warszawie].raczej tanieją,na rynku zastój, a zbyt drogie oferty czekają od 4-5 miesięcy na naiwnych.przyczyny:1.koniec paniki ''przed unijnej'' .2. wzrost stóp % , oprocentowania kredytu bankowego ; a jesteśmy dopiero na początku cyklu podwyżek .3.kto miał gotówkę , lub odwagę na zaciąganie kredytu ,to już kupił ! Te same powody niedługo zadziałają na rynku pierwotnym i devaloperzy spuszczą z tonu [ i cen] ! przykład ; 2-pokojowe czeka od maja na kupca [ mimo obniżenia ceny ze 170 na 150 tys. BĘDZIE TANIEJ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 IP: *.polityka.com.pl 08.09.04, 16:19 Nie będzie taniej. Mieszkania w Unii sa średnio droższe od polskich o 60-80 proc. i ruch w kierunku uśrednienia całego unijnego rynku powoduje, że mieszkania będą drożeć o 5-10 proc. rocznie, zarówno na rynku pierwotnym, jak i wtórnym. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 08.09.04, 17:03 1. Ale czy ktoś zauwazył że w Unii zarobki są nie 50 - 60 % wyższe a powiedzmy około 500 - 1000 % wyższe. (przykład młody zaczynający pracę nauczyciel z żoną dodatkami, na dwoje dzieci ma 2200 EURO na rękę - mała mieścina w Niemczech). 2. Porównywanie nas do hiszpani tez mija się z celem no chyba że klimat się gwałtownie ociepli i bedziemy mieli Costa Brava w PL 3. Mija wyż demograficzny - teraz jest ogromna zapotrzebowanie mna mieszkania ale co bedzie gdy minie wyż np za 10 lat. Co stanie się w momencie gdy nadejdzie moda by ludzie starsi mieszkali w świetnych osiedlach na peryferiach i nawet poza nimi??. Prosze o choć jeden powód dla którego mieszkania miałby zdrożeć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdzie Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:22 zeby zdrozały potrzebny jest popyt... popyt tworzy siła nabywcza - nasze zarobki a te w polsce nie rosną nie ma popytu - nie ma podazy nie ma podazy - ceny nie rosną tzn. mogą wzrosnąć ale brak popytu je zdusi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dismorphobia? Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:43 w wawie jest zastoj, moji znajomi szukaja czegos konkretnego- stare budownictwo w centrum na lewym brzegu i jak na razie nic ciekawego im nie znaleziono /nie sa ograniczeni finansowo ale maja pewne wymagania typu- nie parter, czystosc, sasiedzi, wyjasniona wlasnosc itp/ Odpowiedz Link Zgłoś
pit_b Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 10.09.04, 00:36 morfinka_12 napisał: > 1. Ale czy ktoś zauwazył że w Unii zarobki są nie 50 - 60 % wyższe a powiedzmy > około 500 - 1000 % wyższe. (przykład młody zaczynający pracę nauczyciel z żoną > dodatkami, na dwoje dzieci ma 2200 EURO na rękę - mała mieścina w Niemczech). Tak, ale koszta utrzymania w NIemczech sa duzo wyzsze. > > 2. Porównywanie nas do hiszpani tez mija się z celem no chyba że klimat się > gwałtownie ociepli i bedziemy mieli Costa Brava w PL > > 3. Mija wyż demograficzny - teraz jest ogromna zapotrzebowanie mna mieszkania > ale co bedzie gdy minie wyż np za 10 lat. Co stanie się w momencie gdy > nadejdzie moda by ludzie starsi mieszkali w świetnych osiedlach na peryferiach > i nawet poza nimi??. > Ten wyz ma dopiero 20-22 lata i jeszcze nie zaczal kupowac mieszkan > Prosze o choć jeden powód dla którego mieszkania miałby zdrożeć > Bedzie wiecej (niestety) 1. Wyz demograficzny ktory bedzie kupowal lub wynajmowal 2. Wzrost plac realnych 3. Zapowiadajaca sie ekspansja kredytowa bankow 4. Niska dzietnosc - sprzyjajaca odkladaniu pieniedzy na srodki trwale 5. Migracja ze wsi i malych miast do duzych miast 6. To wszystko przy relatywnie malej ilosci mieszkan w Polsce i niskiej powierzchni na osobe. Ceny (niestety) beda rosly. Niestety, bo im nizsze ceny tym wyzsza dostepnosc. Jest tez zaleta -wzrosnie oplacalnosc branzy budowalnej i bedzie sie wiecej budowac z duza korzyscia dla calej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 10.09.04, 12:05 Zgadza się że są wyższe ale... ale mimo wszystko daje to większe możliwości. co do wyży to wydaje mi się że ja własnie jestem reprezentantem tegoż wyżu (26 lat) ja nie mam ale wielu moich znajomu=ych ma już swoje lokum. . Wyz demograficzny ktory bedzie kupowal lub wynajmowal - ---zgadza się ale za jakiś czas skończy się to > 2. Wzrost plac realnych ---każdy na to czeka ale na razie nic tego nie zapowiada > 3. Zapowiadajaca sie ekspansja kredytowa bankow - Odpowiedz Link Zgłoś
za_morzem nie ma atrakcyjnych mieszkan na rynku 14.09.04, 09:50 tak naprawde w wawie nie ma atrakcyjnych mieszkan na rynku. sprobujcie kupic cos na starowce, srodniemsciu czy w okolicach francuskiej. nie ma!!! i takie mieszkania drozeja i beda trzymac cene bo podaz zadna a popyt duzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: CZY MIESZKANIA PODROZALY OD MAJA 2004 IP: *.vc.shawcable.net 21.09.04, 06:56 a jednak podrozaly i drozeja, czytam wlasnie na onecie Odpowiedz Link Zgłoś