Dodaj do ulubionych

Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki

IP: *.bin-laden.cc 30.04.04, 09:10
nie chcą odwołania???

pani dyrektor powinna odejść wiele wiele lat temu, jeszcze za czasów mojej
krótkiej (na szczęście) przyodzie z tą szkołą. Nie wiem jak jest teraz ale
kiedyś uczeń był w niej traktowany jak coś co zawraca d... (dotyczyło
szczególnie - p. O., sekretariatu i gabinetu lekarskiego). Ale nauczyciele
ogolnie byli wporządku.
Obserwuj wątek
    • Gość: pakiem Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 09:22
      Pani Olczak dawno powinna odejść. Ta szkoł jest bardzo dziwna.
      • Gość: Fred Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 16:12
        Jasne że chodzi o pieniądze! Czy nie lepiej byłoby ukarać tych którzy chodzą w
        butach po szkole każąc im sprzątać korytarze po lekcjach? Dla jednych taka kara
        pieniężna to dotkliwość inny zapłaci i będzie biegał za chwilę po korytarzu
        olewając nakazy bo jak będzie trzeba to zapłaci znowu.! Stać go. Taki rodzaj
        kary pokazywałby, że jak masz kasę to możesz wszystko! Bardzo wychowawcze!
    • Gość: matka Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: 195.136.98.* 30.04.04, 09:23
      moje dziecko chodziło do tej szkoły i uważam, że zmiana powinna była nastąpić
      dawno temu, klasy po 35 uczniów, ciągłe opłaty i lekceważące podejście do
      rodziców a uczniowie zawsze znajdą pretekst żeby nie pójść na lekcje
      • Gość: zatroskany rodzic Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: 62.233.188.* 30.04.04, 10:11
        Geneza konfliktu w szkole jest ogólnie mało znana. Zaczęło się od próby
        ustalenia gdzie właściwie rozchodzą się pieniądze Rady Rodziców? Ponieważ nie
        można było dotrzeć do dokumentów (które przetrzymywane były przez P.Dyrektor
        jak również wszystkie inne dokumenty Rady Rodziców)Pani Dyrektor została
        poproszona o wydanie tych dokumentów i udostępnienie Statutu Szkoły. No i w tym
        momencie ZACZĘŁO SIĘ!!! Dokumentów nie można było dostać bo coś można byłoby w
        nich znaleźć, a Statut Szkoły jest nieaktualny i np.nie ma w szkole Gimnazjum?!
        Sprawa finansów w tej szkole to temat TABU. Ktokolwiek pyta jest WICHRZYCIELEM!
        Grupa rodziców zdalnie sterowanych może pisać poematy pochwalne na cześć Pani
        Dyrektor ale Nieaktualny Statut, opłaty za brak ciapów, brak jakiejkolwiek
        chęci rozmowy z rodzicami od maja 2003, próby zastraszania, manipulowania
        informacjami ze strony Pani Dyrektor, urządzanie wyborów kandydatów do Rady
        przez dyrekcję??? i wiele innych rzeczy już dawno przekroczyły granice absurdu.
        Pytam jak długo jeszcze osoba która jest ponad prawem będzie nietykalna?
    • Gość: pyoter coś mi tu śmierdzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 09:53
      Miałem niewątpliwa nieprzyjemność uczęszczac do tej szkoły 12 lat (słownie:
      dwanaście, podstawówka+LO) i przez ten dosc długi okres nie poznałem chociażby
      JEDNEGO ucznia, który dażyłby sympatią panią dyrektor Olczak. Zatem dziwi mnie,
      nawet bardzo, owy rzekomy protest. Coś mi tu śmierdzi, uczniowie chyba z
      własnej woli tego nie robią, co zresztą nie jest dziwne bo uczeń w tej szkole
      nie ma NIC do powiedzenia, wszystko jest fikcją łącznie z prawami ucznia jak i
      samorządem uczniowskim. Pani dyrektor O. do wymiany. Przyłączam się do głosów
      że powinno to nastąpić ładnych kilka lat temu...
      • Gość: Kadafi Re: coś mi tu śmierdzi IP: *.bin-laden.cc 30.04.04, 11:05
        Gość portalu: pyoter napisał(a):

> Miałem niewątpliwa nieprzyjemność uczęszczac do tej szkoły 12 lat (słownie:
        > dwanaście, podstawówka+LO) i przez ten dosc długi okres nie poznałem
        chociażby
        > JEDNEGO ucznia, który dażyłby sympatią panią dyrektor Olczak. Zatem dziwi
        mnie,
        >
        > nawet bardzo, owy rzekomy protest. Coś mi tu śmierdzi, uczniowie chyba z
        > własnej woli tego nie robią, co zresztą nie jest dziwne bo uczeń w tej szkole
        > nie ma NIC do powiedzenia, wszystko jest fikcją łącznie z prawami ucznia jak
        i
        > samorządem uczniowskim. Pani dyrektor O. do wymiany. Przyłączam się do głosów
        > że powinno to nastąpić ładnych kilka lat temu...

współczuję... dwanaście lat to ja bym nie wytrzymał. wytrzymałem tylko
        podstawówkę od 4 do 8 klasy, gdzieś od jesieni 1992 jak otworzyli tą szkołę do
        1997 roku. do liceum bym tam nie poszedł nawet gdyby mi zapłacili. Sporo osób
        jednak tam poszło żeby mieć blisko z domu.
        I na studniówce kumpla pare lat temu (widziałem na kasecie) p. Dyrektor mówi
        mniejwięcej tak "dziś pierwszy raz możecie się oficjalnie bawić do samego
        rana" :)))

a co do finansów to trzeba było płacić coś tam na znaczek państwowy na
        świadectwo, jednak nigdy takowego na swoim nie widziałem...
      • Gość: absolwentka Re: coś mi tu śmierdzi IP: *.lublin.ws 01.05.04, 12:17
        Z tego co wczoraj słyszałam, to protestowało tylko liceum, a czwarte klasy
        tylko po to, żeby na maturze Olczak jeszcze była, bo bali się osoby z
        kuratorium.
        Moja koleżanka powiedziała,że normalnie to by nie szła, ale w takch
        okolicznościach to inna sprawa...
        Pani Olczak jest,jakby to napisać,osobą baaaaaardzo ekscentryczną, stosuje
        niekonwencjonalne metody wychowawcze.
        Kiedy mieliśmy z nią zastępstwa, obrażała każdą osobę, która nie wiedziała jak
        odpowiedzieć na pytanie;"barany, powinniście chodzić do wieczorówek", to
        słyszeliśmy najczęściej.
        Wg mnie już dawno powinna stracić swoje stanowisko, ani uczniom, ani rodzicom,
        ani nauczycielom, Olczak nie odpowiada.
        Kiedyś nie pozwoliła przychodzić wiecej dziewczynie na praktyki, bo ta nie
        powiedziałą jej raz dzień dobry...
        Dla mnie to co ona wyprawia jest naprawdę chore, nie powinna być na takim
        stanowisku.
        Ja się jej zwyczajnie bałam, każdy kto ją widział nie powinien dziwić się
        dlaczego...
        Mam nadzieję, że jej kariera zakończy się w tym roku szkolnym, życzę tego
        bardzo wszystkim z liceum, podstawówki i gimnazjum.
    • ryza_malpa1 Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki 30.04.04, 10:14
      Uczęszczałam do wymienionego zespołu szkół jakiś czas temu i o ile nic się nie
      zmienilo ( nie podejrzewam, bo z wiekiem wady ludzi sie pogłębiają) to NIE
      WIERZĘ, że znalazł sie tam choć jeden uczeń gotowy z własnej i niepprzymuszonej
      woli bronić pani dyrektor. Większośc z uczniów ziala do niej nienawiścia
      powodowaną jej stosunkiem do nich, nieuzasadniona agresją, cokolwiek dziwnymi
      pretensjami o dziwne rzeczy. O ile wiem podobnie traktowala tez nauczycieli nie
      wspominając o znanym mi osobiście personelu sprzatającym.
      Wiedźma i tyle! I to wyjatkowa, mało takich babsztyli spotkalam na swojej
      drodze życiowej - przy okazji beznadziejny pedagog - wiem cos o tym, bo
      miałam "przyjemność" miec z pania Olczak angielski - przed każda lekcja cała
      klasa jak jeden mąż dostawaal bólu żołądka.
      Ona potrafi tylko siać terror.
    • Gość: Rodzic Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 10:43
      Zastanawia mnie brak reakcji ze strony władz które dawno powinny tą sprawą się
      zająć. Gdzie jest kuratorium ??? Dlaczego pozwala się na bezkarne podjudzanie
      rodziców przeciw sobie, po to tylko żeby nie można było powiedzieć ani słowa o
      tym co się w tej szkole dzieje?! Rodzice albo nie maja nic do powiedzenia albo
      są wykorzystywani przez dyrekcję w sposób który budzi ohydę.
      A urzędnicy siedzą wygodnie i nie mieszają się. Jestem zawiedziony i
      rozczarowany.
      • Gość: Johny Bravo Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 13:51
        Podpisuje się obydwoma rękami pod oskarzeniami, ktore wystepują przeciwko pani
        O. tam jest wielki "bandzaj", który przechodzi ludzkie pojęcie.Czas, ktory
        upłynął jest stanowczo za długi na kadencje pani O.Jaki cel miało kuratorium
        osadzając pania O na tak poważnym i odpowiedzialnym stanowisku? Apropo
        słowa "pedagog", ktore wystapiło w pewnym liście nie mam nic do powiedzenia
        poniewaz nie sadze zeby kobieta tego pokroju mogła nazywać sie tak poważnym i
        odpowiedzialnym słowem "pedagog". Wszystkim składam głebokie wyrazy współczucia
        którzy uczeszczaja do tak beznadziejnej szkoły.
    • Gość: Anka Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 11:39
      Moje dziecko chodzi do prywatnej szkoły pani Olczak już pare lat , jestem
      zadowolona ze nareszcie ktoś poruszył brudne sprawy naszej szkoły . Od wielu
      lat chodziła fama że pani dyrektor nie można ruszyć. Podpisuje się pod każdym
      wnioskiem. Niedopuszczalne naruszenia pani Olczak przekroczyły wszelkie
      granice , dziwie się że Kuratorium wcześniej nie zrobiło coś w tej kwestii.
      Poza tym zachowanie młodzieży na zebraniu RR nie wspomne o tym że tej młodzieży
      nie powinno tam być było bardzo skandaliczne i wulgarne w stosunku do rodziców
      przybyłych na to zebranie . Obecny na zebraniu pan dyrektor Szulej nie reagowa
      ł na zachowanie ucziów swojej szkoły.
    • Gość: Sztyrlic Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.daewoo.lublin.pl 30.04.04, 15:03
      Hmmm jak nie wiadomo o co chodzi, to zapewne chodzi o pieniądze. Heheheheheee
      te demonstracje młodzieży...., ja na ich miejscu też na pewno bym poszedl
      zademnostrowac mając w perpektywie mature. Taak Kochana Pani Dyrekto,
      doskonały "pedagog", "wychowawca", śmieszne .... Zastanawia mnie tylko jedno.
      Skoro wszystko jest takie zgodne z prawem i wszystko mozna udowodnic to
      dlaczego nikt nie moze dostać tych dokumentów? Pokazać co trzeba i nie byłoby
      sprawy. A skoro nie można tego zbić yto cos tu chyba nie jest tak.
      • Gość: Rodzic ucznia LO Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 16:17
        Dlaczego takliczna szkoła zdobywa w ten sposób pieniądze Przecież reforma
        przewidywała, że za każdym uczniem idzie subwencja A uczniów jest tu ponad 1400
        Chyba, że tu nie chodzi o pieniądze dla szkoły?
      • Gość: Bruno Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 16:19
        Sprawdzcie prosze czy to prawda, że pieniądze które zbierają rodzice idą
        później na zakup obrazów malowanych przez syna dyrektor Marguli?
      • Gość: mietowka Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 30.04.04, 16:28
        Kilka lat temu skonczylam podstawowke w tej szkole, wiec jej klimat nie jest mi obcy. Prawda jest, ze pani dyrektor cieszyla sie i z tego co widze i slysze od znajomych, nadal cieszy sie zla slawa wsrod uczniow. Na stawiane jej zarzuty dot. niejasnej sytuacji finansowej, bzdurnych skladek i kar egzekwowanych od mowiac krotko dyrdymalow dyrektor zwolala przedstawicieli klas 4tych liceum na dywanik i pokazujac im rachunki za swiatlo, wode etc opiewajace na srednio 40 tys zl zalamala rece...reasumujac-szkola musi prowadzic taka polityke pieniezna ;-), bo inaczej nie da rady z oplatami. Szkoda jedynie, ze za sprawa afery pani O. ucierpi szkola, ktora od kilku ost lat starala sie wejsc w poczet jednej z lepszych...zasluzenie?... :-/ a co do tematu olewactwa rodzicow i samych uczniow, to odpowiedzmy sobie szczerze-w wiekszosci szkol jest taka sytuacja, moze warto przeprowadzic jakas akcje, zeby panie w sekretariatach szkol i nie tylko byly milsze i bardziej przyjaznie nastawione? ;o)
    • Gość: Rodzic dziecka Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 18:23
      Kadafi, to co napisałeś ma miejsce do dzisiaj nie tylko w stosunku do uczniów,
      ale i do rodziców. Przez 2 lata próbowałem w różnych sprawach skontaktowac się
      z panią "dyrektor" i nigdy mi sie to z przyczyn mi nie zrozumiałych nie udało.
      Potem już nawet nie próbowalem i tak minęło kolejne 2 lata i nigdy z nią nie
      dostąpiłem zaszczytu "audiencji". W rozmowach z rodzicami okazało się, że nie
      tylko ja nie dostąpiłem tego zaszczytu... Dla mnie jest to skandal!!! Dyrektor
      szkoły jest urzędnikiem i powinien być otwarty na kontakty z rodzicami. Nie
      wiem jak w stosunku do uczniów wyglądają metody wychowawcze,ale jeżeli tak samo
      jak w stosunku do rodziców to jest to dla mnie nieporozumienie, aby taka osoba
      piastowała to stanowisko. Może ma plecy...? Ale plecy też gdzieś się kończą...
    • Gość: Adam Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.lublin.ws 30.04.04, 18:30
      Nie chcą,ale tylko dlatego,że wolą aby ona była na maturze a nie ktoś z
      kuratorium.To jedyny powód.
      • Gość: Na dziś - Oliwka Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 08:44
        "Nie chcą,ale tylko dlatego,że wolą aby ona była na maturze a nie ktoś z
        kuratorium.To jedyny powód."
        Adamie!To bzdura! Zadzwoń do kuratorium i po prostu zapytaj wizytator
        Jedlińskiej zajmującej się tą szkołą! Dowiesz się jaka jest prawda! Szybciej Ci
        ona poda prawdziwą odpowiedź niż Dama O.
        I dziwie się że tylu ludzi jej w te bzdury wierzy...!!!
        Widziałam ostatnio jak rodzice rzucili się sobie w obecności maturzystów do
        gardeł...... Czemu nie było tam pani dyrektor? Boi się prawdzie spojrzeć w
        oczy? Czy nie puściła w eter swoje jadowite smrody, natruła nerwów maturzystom
        kłamstwami, ich rodzicom także i boi się prawdy wywlekanej przez rodziców z
        podstawówki? Czy nie waszymi rękami chce zakneblować prawdzie usta?... Czy nie
        kadziła już w kuratorium od czterech lat, że rodzice chcą aby dzieci uczyły się
        j. angielskiego w dużych grupach...? Inaczej niż we wszystkich szkołach ...!!!
        Po co? Żeby wyciągać z kieszeni rodziców opłaty na płatny wyrównawczy kurs z
        języka angielskiego? Jakie rachunki za to kazała wystawiać? Ile z tego
        faktycznie otrzymywał nauczyciel?
        Ja byłam na policji tłumaczyć się z powodu donosu pani dyrektor! Byłam
        niewygodna i stek bzdur należy napisać? Czy to są metody pedagoga...?
        A może to po prostu zastraszanie? Może manipulacja? Dlaczego musi się uciekać
        do takich metod! Czego się boi? Jakim prawem zrobiła takie piekło maturzystom i
        ich rodzicom!!!! W obawie o swój stołek???
        • Gość: Rodzic dzieci z SP Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.umcs.lublin.pl 04.05.04, 15:31
          Jak widać pani dyrektor rodziców traktuje jak klasę niższą niż ta którą sama
          reprezentuje. Dodatkowy w-f czyli czwarta lekcja tego przedmiotu w szkole
          podstawowej. Urząd miasta twierdzi, iż szkoła dostała na uruchomienie tej
          lekcji pieniądze. Dzieciom plan lekcji układa się w tym roku tak że klasa
          czwarta ma pięć godzin okienka w piątek! Dyrektor twierdzi, że to zajęcia
          obowiązkowe!!!! Nauczyciel prowadzący tę godzinę ma osobny dziennik twierdzi że
          nie trzeba usprawiedliwiać nieobecności, klasa nie ma podziału na chłopców i
          dziewczynki jak na pozostałych trzech odbywających się co tydzień z innym
          nauczycielem godzinach w-f .... Notabene....moje dzieci już nie chodą na ten w-
          f, a pieniądze z Urzędu Miejskiego płyną i nikt w tej szkole nie zna statusu
          tej lekcji... Co tu jest grane??? Rodzice to pewnie ciemna masa nie zauważą???
          Szkoła powinna wynajmować salę na karate(!!!)a dzieci niech mają pięć godzin
          okienka w środku lekcji albo przychodzą w sobotę ...W ubiegłym roku kazano im
          przychodzić w sobotę na godzinę 8.00 bo przecież nie ma możliwości ....i się
          nie połapali??!! Niech ktoś twoje dzieci traktuje jak przedmioty, tobie
          pozostaje patrzeć jak pedagog je szlifuje i przestawia??? Jeżeli rodzic nie
          może połapać się o co w tej szkole chodzi, to jak trudno jest dziecku? W jakim
          świecie ono wyrasta???
    • Gość: tok Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.lublin.mm.pl 03.05.04, 00:59
      Chodzący do tej szkoły w latach 1994-98 pamiętają, że chodzili tam synalkowie
      ówczesnego prezydenta Bryłowskiego, który zreszta mieszkał - może jeszcze
      mieszka - niedaleko. To jego pupilką była p. Halina O. Chołubił ją cały czas.
      Chyba dwukrotnie kandydowala do rady miejskiej z listy Bryłowskiego. Na
      szczęście nieskutecznie.
      • Gość: lila Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.dashnet.lublin.pl 03.05.04, 22:33
        obecnie chodzi córka prezydenta Wiktoria WOJCIECHOWSKA.sTAWIAŁPOMNIK
        pIŁSUDSKIEGO TO MOZE STAWIA POMNIK POANI O ?
    • Gość: mirek Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: 62.233.188.* 04.05.04, 12:52
      Rodzice wpłacają w szkole pieniądze na Radę ale nikt z nich do tej pory nie
      wiedział, że większość tych pieniędzy szła na wynagrodzenia dla sekretarki i
      księgowej, a pewna kwota poszła również na remont salki reprezentacyjnej do
      której uczniowie nie mają wstępu bo "zniszczą ją". Dyskoteki mają na
      korytarzach!!!!! Dlaczego rodzice którzy dotarli do tych faktów teraz są
      opluwani przez wszechmocną Panią O.
      Pytam dlaczego to Pani O. przypisuje sobie prawo decydowania w jakiej firmie
      rodzice ubezpieczają dzieci i nikt nie ma prawa zapytać dlaczego akurat ta
      firma została wybrana przez dyrektorkę (czyżby chodziło o jakieś prowizje???)
      Dlaczego się opluwa rodziców którzy mieli odwagę zapytać DLACZEGO?
      Pytam się jak długo jeszcze ten babsztyl z szerokimi plecami będzie robił co
      tylko chce;posługując się metodami dobrze wyszkolonego komunisty, bo to oni
      zawsze wiedzieli lepiej jak powinniśmy mieszkać czy jak myśleć???????????????
    • Gość: KropusMan Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.anicasystem.com.pl / 212.182.117.* 04.05.04, 13:04
      HEHE!!!
      "Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki"
      Chodzilem do tej "skoly" kupe lat. I wszyscy ktorych znam mieli takie samo
      zdanie o Olczakowej. mozna bylo trafic na dywanik do niej tylko za to ze jej sie
      nie zauwazylo na korytazu, gdy szla od tylu, i nie zeszlo jej sie z drogi.
      A olczakowej i tak nikt nie ruszy bo ma plecy jak z ziemi do ksiezyca. ;)

Pozdrawiam wszystkich absolwentow ktorzy przezli dwudziestke.
      • Gość: Rodzic Zmowa milczenia powinna zostać przerwana !!! IP: *.dashnet.lublin.pl 05.05.04, 23:06
        Apeluję do rodziców, absolwentów ZSO nr.4 w Lublinie zmowa milczenia powinna
        zostać przerwana !!! Nasze dzieci nie chodza już do tej szkoły i nie będą
        szykanowane przez podwładnych p. Olczak. Praktyki pobierania pieniędzy za
        niezmienianie obuwia, xero, ksiązki w bibliotece, opłaty za świadectwo były
        pobierane od lat, a wg. statutu dopiero w lutym tego roku mogły byc pobierane
        pieniądze. jest to jedna z nielicznych szkoł w mieście, gdzie dzieci w
        gimnaazjum uczą sie jednego języka. Wg. pani dyrektor na drugi język nie ma
        pieniędzy. Zajęcia poza lekcjyjne są płatne. Pieniądze z komitetu
        rodzicielskiego podstawówki i gimnazjum były przeznaczane na nagrody ksiązkowe
        dla liceum. Rodzic w tej szkole nie miał prawa głosu. Tak samo sa traktowani
        niektórzy nauczyciele. Rodzice musieli kupować firanki, malować sale i okna,
        aby wychowawca nie stracił pracy. Trudność sprawia ubezpieczenie szatni. Mimo
        wielu starań rodziców pewne sprawy w tej szkole sa nie do załatwienia. Gabinet
        p.dyrektor to twierdza, do której szary człowiek nie ma prawa wstępu. Nie jest
        to szkoła przyjazna dla ucznia, stosuje się w niej same zakazy i nakazy.
        Rodzice przejrzyjcie na oczy !!!
    • Gość: jo Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 16:03
      Pewnie zas prawda po srodku i tym bardziej dziwi taka eskalacja
      zlorzeczen na p. Olczak. Aniolem nigdy nie byla ale cos tu zle
      pachnie! A moze pani Ania truchtem dazy do wladzy bo juz sie
      probuje mianowac pania dyrektor .Oj pamietam czasy pani Aniu kiedy
      byly kartki na mieso a pani pracowala w miesnym na Rutkowskiego
      Pewnie w ramach pokuty udziela sie pani wsprzedazy dewocjonali.
    • ryza_malpa1 Re: Uczniowie nie chcą odwołania dyrektorki 07.05.04, 12:30
      Hm, nie ma innych zkół w okolicy???
      Rodzicem dzieciom! Mozę szkoda zdrowia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka