fizyka

(20 wyników)
  • Jak myślicie, co będzie na tej fizyce naszej??;) macie jakies pomy(ł)sły to piszcie... Ile w ogóle u was osób zdaje fizyke?? bo ja bede sam na sam z komisją:))) pozdro... zjednoczymy sie 18-ego:)
  • siemka jak oceniacie swoje szanse na fizyce i czego mozemy sie spodziewac w duzoej mieze na tej maturze ?? ja sadze ze dadza termodynamiki duzoe ale jesli dadza jakas astronomie to leze chociarz napewno bedzie na próbnej były i niewiedziałm co z tym zrobic
  • hej ludziska! kto z was zdawał w tamtym roku mature z fizyki, jakie macie wrażenia? a kto zdaje w tym roku, czy juz sie przygotowujecie? pozdrawiam
  • Przed pustym domem siedzą sobie spokojnie matematyk, biolog i fizyk. Do domu wszedł jeden człowiek, a wkrótce potem, z domu wyszło 2 ludzi. W okolicy nie było nikogo więcej. Biolog skomentował to: - Rozmnożyli się. Fizyk: - Błąd pomiaru wynosi jeden. Matematyk: - Jak teraz do domu wejdzie jeden człowiek, to dom będzie pusty. Tak na wszelki wypadek, dlaczego?
  • Tak się zastanawiam czy dużo ludzi się odważyło zdawać fizykę na maturze. Ja zdaję i nawet wziąłem ją jako przedmiot wybrany obowiązkowy, czyli jak nie zdam to nie zdaję matury:P Nie wiem nawet po co tak zrobiłem...:> Po tym co dzis zobaczyłem to troche mój optymizm został zachwiany, ale dziś w sumie nie było tragicznie:D podstawowy był banalny, a rozszerzony tylko na pierwszy rzut oka był taki bardzo trudny... :D
  • Pomóżcie, bo nic nie mogę wykombinować. 1. Ciało wyrzucono do góry z prędkością początkową = 20m/s. Po jakim czasie spadnie? Jest na to jakiś wzór? 2.Oblicz, z jakiej wysokości spada swobodnie ciało, jeżeli uzyskuje prędkość końcową 45m/s. A to jak? Proszę Was o podanie wzorów, nie rozwiązywanie zadań. Nie chodzę na łatwiznę:) Ale tego wykombinować nie mogę...Z fizyki ze mnie noga. Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc!
  • Fizyka!(18)

Wogole nie ma na forum fizykow. Czyzby wszyscy siedzieli w ksiazkach? No to ja tez ide sie uczyc... bo ponoc trudna bedzie Powodzenia 18 :)
  • Witam mam problem z zadaniem z fizyki moze mi ktoś pomoże , mam nauczyciela który robi z nami roższerzenie nic nie tlumacząc ogolnie jest ciężko i mam takie zadanie moze ktoś pomoże. Dwa ładunki w ptk o przeciwnych znakach polożone w malej odleglości "L" od siebie nazywamy dipolem oblicz natężenie i potencjał pola elektrycznego w ptk odległym od "r" od środka dipola położonym na symetralnej dipola. to jest treść poniżej link z rysunkiem ktory stworzyłem do tego zadania czy pomogl...
  • Proszę o pomoc, wskazówki w rozwiązaniu tych zadań: Zadanie 1. Dwie żarówki mają przy napięciu 230V moce znamionowe 75W i 100W. Jakie będą moce żarówek, gdy: a) połączymy je równolegle i układ włączymy do sieci o napięciu 230 V? b) połączymy je szeregowo i układ włączymy do sieci o napięciu 230 V?
  • może tutaj będą jakieś bardziej sensowne wypowiedzi poza ogólnym sianiem popłochu. Mnie się wydaje, że maturka będzie spoko. Może dadzą pare zadań bez sensu, ale łatwych do rozwiązania ;). To jak dużo pisze was fizykę? A może ktoś wie jaki procent w skali kraju pisze fize?
  • prosze o pomoc w rozwiązaniu tych zadań... 1. baba jaga rozpaliła ognisko pod kotłem z wodą. do kotła wlała wcześniej 100 litrów wody ze studni. nalana woda miała temperature 10 C. ciepło właściwe wody wynosi 4,2J(kg*C). ciepło parowania wody wynosi 2260 kJ/Kg a) aby ogrzać 100 kg wody o 1 C trzeba jej dostarczyć........... ciepła. do ogrzania wody do temp. wrzenia czyli 90 C, potrzeba zatem ........... ciepła. b) aby całą wrzącą już wodę w kotle zamieić w parę potrzeba............. ...
  • FIZYKA(12)

Bardzo prosze o szczegolowe rozwiazanie zadan, to bardzo pilne...ja nie znam zadnych wzorow..PROSZE O WASZA POMOC zadanie 1 Oblicz dlugosc matematycznego wahadla sekundowego na ksiezycu ktorego promien wynosi R=1730km masa stanowi 1/81 czesc masy ziemii. Jaki okres mialoby wahadlo sekundowe ziemskie na ksiezycu R ziemii=6370km. zadanie 2 Punkt materialny wykonuje ruch narunoniczny zgodnie z rownaniem x=Acascot. Jak wielki jest stosunek energii kinetycznej punktu do jego energ...
  • Witam Dostałam na rozmowie kwalifikacyjnej zadanie do rozwiązania i nawet nie mam (do tej pory!) pomysłu, jak się za nie zabrać. Dodam, że czasu na rozwiązanie było niewiele (kilka minut), więc powinno się dać je jakoś prosto policzyć. Na łące stoją 3 psy. Każdy jest oddalony od dwóch pozostałych o 60m. W pewnym momencie psy zaczynają się gonić. Pierwszy goni drugiego, drugi trzeciego, a trzeci pierwszego z prędkością 6m/s. Po jakim czasie się spotkają? Na moje oko, to one będą b...
  • Mam bardzo wielki problem,czy moglby mi ktos pomoc w rozwiazaniu tych zadan,sama juz nie daje rady,bardzo prosze. zeskanowalam je i tu umieszczam do nich linka: img378.imageshack.us/img378/8258/zadania6az.jpg z gory ogromne dzieki :)
  • Wystrzelony pocisk z prędkością v przelatuje przez 2 przeszkody A i B by w końcu zatrzymać się w drewnianej desce na głębokości h1. Przeszkoda A ma grubość a, przeszkoda B ma grubość b. a > b. Taki sam pocisk wystrzelony z tą samą prędkością v przlatuje przez przeszkody B, i następnie A, by w końcu zatrzymać się w drewnianej desce na głębokości h2. Czy h1 < h2 ?
  • Ludziska jak wam idzie nauka fizyki. Piszcie z jakich książek sie uczycie i gdzie wybieracie sie na studia.
  • obwinianie czasu za to ze za szybko plynal i ludzi z cke za to ze zle ulozyli zadania i tego ze jestesmy pierwszym rocznikiem jest chyba usprawiedliwianiem samych siebie. a moze zacznijmy w koncu obwiniac siebie ze za malo pracowalismy przez 3 lata? tak, matura byla calkiem trudna. ale nie byla obowiazkowa! co innego gdyby byl przymus pisania jej. ale nie, matematyke wybrali (a przynajmniej powinni) ci co ja lubia umieja rozumieja i sa w stanie zdac. dlatego nie rozumiem o co ten...
  • kto z was planuje isc na polibude szczecinska??wpisujcie sie:)
  • dlaczego tak rzadko zaglądamy na "nasze' forum :>?? czyżbyśmy ślęczęli nad książkami? a może imprezujemy, w końcu już wszystko umiemy :) ? Pozdrawiam.
  • Zadanie raczej z fizyki ale wystarczy ułożyć równanie i będzie matematyka. Znaleźć funkcję rozkładu temperatury wzdłuż nagrzewanego pręta: T = T(x,t); x >= 0, czas t >= 0 - temperatura na początku pręta x = 0, jest stała Tz - temperatura początkowa pręta To - pręt ma daną pojemność cieplną przypadającą na jednostkę długości c - przewodność cieplna p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się